PARTNER SERWISU
uxgietlk
7 8 9 10 11

Leniwy portfel

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 1 grudnia 2015 10:52:09
leniuch napisał(a):
Dziś sprzedałem więc:

OPONEO: +34,72%
SELVITA: +22,09%
VISTULA: +3,50%
BIOTON: +18,95%

W poście poniżej te spółki masz w portfelu.

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 1 grudnia 2015 11:00:53

leniuch
2
Wysłane: 2 grudnia 2015 18:00:18
Dziś tylko siedzieć i patrzeć można na to jak spada wartość naszych inwestycji. Na pocieszenie zrobiłem wykres mojego portfela w porównaniu do WIG. Stan na dzisiejsze zamknięcie.

kliknij, aby powiększyć

leniuch
2
Wysłane: 4 grudnia 2015 18:58:33
Przez cały tydzień mój portfel płynął pod prąd rynku i utrzymywał się na powierzchni, a nawet zwiększał swoją wartość. Niestety przyszedł piątek. O ile duże spółki odbiły, o tyle mniejsze, które stanowią większą część portfela, wręcz przeciwne. Niektóre z nich spisały się wyjątkowo fatalnie (AGORA spadła prawie 6%, ECHO już pod sam koniec sesji, kiedy wszystko rosło, o ponad 4%, mini hossę skontrowały też spółki branży chemicznej.

Jest też i jasny punkt: rosnący z oślim uporem EUROCASH.

kliknij, aby powiększyć

I w ten sposób po raz kolejny zostałem pod kreską.

Wynik tydzień/tydzień: -1,41%
Wynik skumulowany: -0,29%

WIG tydzień/tydzień: -2,81%
WIG skumulowany: -10,26%

Mimo piątkowej sesji, na której mój portfel ucierpiał znacznie bardziej niż WIG, przewaga na WIG powiększyła się i wynosi prawie 10%. Co oczywiście jest pocieszeniem marnym.

Nie sprawdzałem jeszcze sygnałów z systemu, ale podejrzewam, że raczej będę sprzedawał niż kupował.
Edytowany: 4 grudnia 2015 18:59

leniuch
2
Wysłane: 7 grudnia 2015 10:00:35
Wbrew obawom nie było wielkiej wyprzedaży. Sprzedane dwie spółki CYFROWY POLSAT (-6,71%) i BUDIMEX (-4,66%), zakupione też dwie: PCCROKITA i IZOBLOK. Te dwie ostatnie od jakiegoś czasu spełniały założenia strategii, ale nie było na nich przez odpowiednio długi czas obrotu na satysfakcjonującym poziomie.

19 spółek w portfelu.
Edytowany: 7 grudnia 2015 10:01

leniuch
2
Wysłane: 9 grudnia 2015 17:32:41
Update „wewnątrztygodniowy”: W poniedziałek i wtorek portfel trzymał się bardzo dzielnie, wręcz lekko rósł, ale dziś już przyszła kryska, potężne spadki zwłaszcza EUROCASH, AGORA, ACE i IZOBLOK (ten ostatni spadł o ponad 8%) sprowadziły go ponownie na minus. Szykuje się znowu odchudzenie portfela, w tym momencie sygnał sprzedaży jest na 3 spółkach.

leniuch
2
Wysłane: 10 grudnia 2015 20:42:12
Wydawałoby się, że o używanych wskaźnikach wiem wszystko, a jednak znów mnie SAR zaskoczył.

kliknij, aby powiększyć

To powyżej to EUROCASH. Jak widać, stoploss został naruszony. Kropka powinna powędrować nad słupek, na wysokość poprzedniego maksimum. Ale poprzednie maksimum było poniżej maksimum z tego słupka. I Amibroker umieścił jednak kropkę pod słupkiem.

To jest podobny przykład jak opisywane tutaj „odwrócenie” sygnału sprzedaży, tylko pierwszy raz spotkałem się z odwrotną kolejnością. Zdarzało się tak, że kurs spadał, uderzał w stoplossa, SAR przeskakiwał nad słupek, kurs rósł, znowu uderzał w SAR (tym razem nad słupkiem). Wówczas Amibroker uznawał, że trzeba z powrotem wrócić pod słupek z SAR.

Postanowiłem, że będę kierował się tutaj kolejnością zdarzeń i/lub kolorem słupka. Jeśli najpierw jest minimum, a potem maksimum – będę uznawał, że sygnał sprzedaży został zanegowany. Jeśli odwrotnie, to jednak będę sprzedawał.

leniuch
2
Wysłane: 11 grudnia 2015 17:29:43
Czas na podsumowanie ponurego tygodnia. Jest to zdecydowanie największy tygodniowy spadek WIG od kiedy prowadzę ten porfel, indeks stracił 4,27%!

Tak jak pisałem wcześniej: dwa pierwsze dni nie zapowiadały katastrofy, portfel trzymał się nad kreską mimo ogólnych spadków, ale potem przyszła środa i wszystko się posypało. W czwartek minimalnie do góry i potem znowu w dół.

Co do pojedynczych walorów, to wiele z nich zachowało się słabo. Bardzo mocno spadł dotychczas ładnie rosnący EUROCASH i tu nie uda się zrealizować 25% zysku, ostro dostała AGORA a także kilka innych. Są też pozytywy, a właściwie jeden pozytyw: podniesiona cena w wezwaniu na ACE.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: -1,50%
Wynik skumulowany: -1,79%

WIG tydzień/tydzień: -4,27%
WIG skumulowany: -14,54%

Na pewno portfel zostanie odchudzony (zapewne w dołku, bo raczej nie wyobrażam sobie, żeby jakieś odbicie nie nastąpiło, ale trudno). Trzeba chronić kapitał.

PS. Wygląda na to, że sprzedanych będzie 8 spółek, czyli połowa portfela. Nic nie będzie kupowane.
Edytowany: 11 grudnia 2015 17:33

leniuch
2
Wysłane: 14 grudnia 2015 09:22:16
Sprzedana AGORA (-14,90%), AMICA (-4,83%), ECHO (-6,18%), GTC (-0,09%).

Nie potrafię tego robić, sprzedają zawsze po jakiejś fatalnej cenie. Ogólnie otwarcie załamujące, portfel traci kolejne 1,5%.

4 kolejne spółki w trakcie sprzedawania. Stan psychiczny fatalny.

leniuch
2
Wysłane: 14 grudnia 2015 12:48:12
EUROCASH sprzedany po 48,89 zł, nie miałem siły czekać, aż odbije się bardziej*. +10,71%

*) co oczywiście nastąpiło zaraz po tym jak sprzedałem :)
Edytowany: 14 grudnia 2015 12:50

leniuch
2
Wysłane: 14 grudnia 2015 17:39:59
Ostateczny bilans dnia to -1,71%. Gorzej od WIG, lepiej od sWIG80. Jeszcze 3 spółek nie udało się sprzedać.

leniuch
2
Wysłane: 15 grudnia 2015 10:47:50

leniuch
2
Wysłane: 15 grudnia 2015 17:04:41
ORBIS sprzedany: -11,22%, co wbrew pozorom jest dobrą wiadomością, bo było sporo większe obsunięcie jeszcze dziś. Jeszcze mi 1 spółka została do sprzedania.
Edytowany: 15 grudnia 2015 17:08

leniuch
2
Wysłane: 16 grudnia 2015 15:39:08
Ostatni maruder z poniedziałku, TORPOL sprzedany (-12,36% – słabo, ale było w miedzyczasie i gorsze obsunięcie, powyżej -15%). W portfelu 10 na 25 spółek.

leniuch
2
Wysłane: 18 grudnia 2015 17:24:01
Rynek dokonuje zwrotu, a mój portfel, cóż, zachowuje się leniwie. Głównym tematem tygodnia było zmniejszanie ekspozycji na akcje. Połowę spółek sprzedałem w poniedziałek, drugą połowę sprzedawałem, aż do środy, próbując uzyskać lepszą cenę, ze średnim dość skutkiem.

Ostatecznie w moim portfelu pozostało 10 spółek. I to nie do końca chyba tych, które powinny. Na przykład GRUPAAZOTY poleciała solidnie w dół, na przekór rynkowi. Słabiuteńko zachował się też LIVECHAT, IZOBLOK. Prawie w miejscu stały PCCROKITA, CIECH, AMREST, ROBYG.

kliknij, aby powiększyć

Nic dziwnego, że skoro większość spółek nie wzrosła, a portfel nawet w połowie nie był wypełniony akcjami, to zostałem daleko za WIGiem. To chyba najgorszy wynik (w stosunku do WIG) w historii leniwego portfela

Wynik tydzień/tydzień: +0,09%
Wynik skumulowany: -1,79%

WIG tydzień/tydzień: +3,23%
WIG skumulowany: -11,31%

Co gorsza (?) mam znowu sygnały sprzedaży dla przynajmniej 5 spółek i chyba żadnych sygnałów zakupu... no ale nic, trzeba grać tak jak system każe.

leniuch
2
Wysłane: 18 grudnia 2015 17:44:14
I jeszcze wykres. Tym razem uzupełniony o wykres pokazujący zaangażowanie w akcje (24 to portfel w praktyce w 100% w akcjach). Uwzględnia sytuację na otwarciu w poniedziałek, z założeniem, że transakcje się dokonały.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 18 grudnia 2015 17:45

leniuch
2
Wysłane: 19 grudnia 2015 21:28:41
Zbliża się koniec roku, należałoby jakoś podsumować prawie pół roczne działanie strategii. To będzie pierwszy z wpisów podsumowujących.

Na początek przypomnę założenia.

Założenia strategii:

Cel: niedopuszczenie do znacznej utraty wartości portfela, wzrost jego wartości w sprzyjających warunkach rynkowych.

Benchmark: roboczo benchmarkiem jest WIG

Podstawowe:

Strategia prawie w 100% mechaniczna, sygnały zakupu/sprzedaży generowane w Amibrokerze

1. Wartość pozycji w momencie zakupu to 1/25 wartości portfela na koniec poprzedniego tygodnia
2. Użycie świeczek tygodniowych. Wszystkie transakcje dokonywane na pierwszej sesji w tygodniu, na otwarciu
3. Brane pod uwagę spółki o akcji min. 1 zł oraz odpowiednich obrotach
4. Zakup następuje, gdy zostanie przekroczone i utrzymane do końca tygodnia poprzednie maksimum cenowe z wielu tygodni
5. Sprzedaż następuje, gdy naruszony zostanie stoploss, którym jest Parabolic SAR

Dodatkowe:

1. Jeśli system wygeneruje sygnały zakupu dla wielu spółek, a wolnych środków wystarcza na część z nich, kupowane są spółki o najwyższym współczynniku RSI. Dopuszczalny jest też arbitralny wybór spółek do zakupu w tej sytuacji.
2. Arbitralna rezygnacja z/dokonanie transakcji dozwolone jest także w sytuacjach szczególnych (np. wezwanie do sprzedaży)
3. Na ogół sygnał zakupu jest generowany w sytuacji, gdy Parabolic SAR jest pod wykresem. Zdarzają się jednak sytuacje, kiedy w momencie zakupu jest on nad wykresem. Nie ma to wpływu na decyzję o zakupie.
4. Szczególne sytuacje:
a) Stoploss zostaje wybity, SAR wędruje nad wykres, następnie kurs rośnie i osiąga SAR, tym razem nad wykresem – decyduje fakt, czy zamknięcie jest powyżej otwarcia – jeśli jest powyżej, sygnał sprzedaży jest zanegowany
b) Kurs mocno rośnie, następnie gwałtownie spada, stoploss zostaje wybity, SAR powinien znaleźć się nad wykresem, ale jest w zakresie ceny (poniżej maksimum), wobec czego Amibroker rysuje go ponownie pod wykresem – decyduje fakt, czy zamknięcie jest powyżej otwarcia – jeśli jest powyżej, sygnał sprzedaży jest zanegowany.
5. Dywidendy są wliczane do kapitału w dniu nabycia prawa, po odjęciu opodatkowania.
6. Nie jest określony sposób zawierania transakcji, na ogół są to zlecenia PCR

leniuch
2
Wysłane: 19 grudnia 2015 23:00:46
Strategia, a jej realizacja

Przestawione założenia to jedna rzecz, a ich realizacja to inna sprawa. Nawet jeśli strategia jest praktycznie w całości mechaniczna, to jednak występują pewne różnice pomiędzy tym, co pokazuje symulacja w Amibrokerze, a tym co rzeczywiście miało miejsce.

Nie jest to niestety różnica na moją korzyść. Z przeprowadzonej symulacji wynika, że gdyby „grał komputer” strategia osiągnęłaby dodatni wynik +1,66%. Tymczasem w tej chwili jest on niestety ujemny i wynosi -1,70%. Różnica nie jest może gigantyczna, ale jednak spora, poszukałem więc wyjaśnienia.

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie są dwie linie kapitału, ta wyższa to symulacja (w przybliżeniu), niższa to krzywa, która byłaby rzeczywista, gdyby nie to, co opisałem w pkt 1 i 2 (ale bardzo zbliżona do rzeczywistej).

1. Pierwszą kwestią, która się nasunęła, to różnica pomiędzy rzeczywistą ceną sprzedaży, a ceną teoretyczną. Automat zakłada, że będę zawsze sprzedawał na otwarciu, ja jednak wiele razy próbowałem być sprytniejszy i sprzedawać po trochę lepszej cenie. Początkowo szło to nawet nieźle, ale ostatecznie okazało się, że ok. 0,5% wynosi różnica (na moją niekorzyść). Rynek spadał i trudno było z odbiciami.

Ale sprawa nie jest taka oczywista. Wystawiając zlecenie PCR czy – jeszcze bardziej – PKC wpływamy na cenę otwarcia mniej płynnych spółek. Nie można więc założyć, że gdybym złożył takie zlecenie, sprzedałbym po cenie „historycznej”. Być może bym ją obniżył. Tak więc ta różnica wyniosłaby zapewne mniej niż 0,5%, gdybym zawsze sprzedawał na otwarciu.

2. W moim wyniku uwzględniony jest podatek od dywidend, automat tego nie uwzględnia. Ma to jednak znikome znaczenie, bo przez cały czas otrzymałem tylko 1 dywidendę.

3. Na samym początku, w pierwszym tygodniu, w którym ruszyłem z portfelem, miałem 11 sygnałów zakupu. Ponieważ nie miałem jeszcze wszystkich środków na koncie, wykorzystałem tylko 6 z nich. Sytuacja powtórzyła się w kolejnym tygodniu, po 3 tygodniach miałem już prawie pełen portfel (rynek rósł, więc było dużo sygnałów). Tymczasem symulacja zakłada branie wszystkich sygnałów. W praktyce wyglądało to tak (zapełnienie portfela tydzień po tygodniu)

Symulacja: 11 -> 18 -> 24 -> 24
Portfel: 6 -> 14 -> 22 -> 23

Miało to skutki dwojakiego rodzaju. Po pierwsze wolniej napełniony portfel mniej zyskiwał w czasie pierwszych, wzrostowych tygodni, po drugie, rozsynchronizował się on w stosunku do portfela symulowanego. Inne spółki były kupowane w innym czasie, co musiało mieć wpływ na wyniki. Dodatkowo w portfelu symulowanym były 24 spółki, a w portfelu realnym tylko 23.

Ten pierwszy efekt (opóźniony zakup) miał mniejszy efekt niż można się było spodziewać. Wprawdzie faktycznie portfel symulowany urósł trochę bardziej, ale zaliczył głębszy spadek i można powiedzieć, że po „czarnym poniedziałku” sytuacja była w obu dość podobna, także jeśli chodzi o skład portfela.

Tutaj zaczyna się jednak kolejny rozjazd. Są to pojedyncze transakcje, ale jednak mające wpływ.

– 31.08.2015 zakupiłem ERGIS, transakcja okazała się złym pomysłem, straciłem na niej ponad 21% (to w ogóle najgorsza transakcja w tym roku). Symulator by jej nie zrealizował. Dlaczego? To jest ciągle dla mnie niejasne, będę musiał to przeanalizować. Sytuacja była dość specyficzna, poprzednia świeczka jednocześnie wyznaczała maksimum, ale też odwracała SAR. Będę musiał wyjaśnić, co tak naprawdę się stało (Amibroker pokazuje sygnał sprzedaży dla tej spółki, choć nie ma jej w portfelu, co jest co najmniej dziwne).

kliknij, aby powiększyć

Ma to jednak drugorzędne znaczenie, bo i tak, gdybym w przyszłości miał taką sytuację, sygnał zakupu bym zrealizował.

– Tydzień później, 07.09, odwrotnie. Nie kupiłem spółki, CAPITAL PARK, uzasadniając to brakiem płynności. Zaostrzyłem też tego dnia kryteria dotyczące płynności, ale mimo wszystko CAPITAL PARK by się na nie łapał. I straciłem teoretycznie dobrą transakcję: +15,55%. Teoretycznie, gdyż spółka faktycznie najpłynniejsza nie jest, więc czy bym ją kupił za te ceny – nie jest pewne.

– Po sprzedaży CAPITAL PARK (09.11) oba portfele mają identyczny skład. Kolejny rozjazd następuje wkrótce. W następnym tygodniu jest aż 5 sygnałów zakupu (m.in ORBIS), ale kapitału starcza tylko na 1 spółkę. Oba portfele wybierają TORPOL (słaby wybór, ale to inna sprawa). Tydzień później w portfelu rzeczywistym ląduje m.in. ORBIS, a w portfelu symulowanym nie. Dlaczego? Wydaje mi się, że to podobna sytuacja do ERGISU – tam też był pominięty sygnał zakupu. Więcej o tym na koniec. ORBIS to marny wybór: -11,22%

– I na koniec, portfel symulowany nie uwzględnił dziwnej sytuacji z EUROCASHEM, o której pisałem tydzień temu. Ja EUROCASH sprzedałem (uważam, że prawidłowo), symulator nie. Ja zrealizowałem 10,71% zysku, a dzisiejszy wynik tej pozycji to 19,81%. Czyli 9,20% jestem w plecy.

Podsumowując, te różnice pomiędzy symulacją, a portfelem rzeczywistym oraz różnice między sprzedażą po cenie otwarcia, a cenami, które mi się udało osiągnąć, wynoszą -2,87%. Jeszcze nie wyjaśnia to całkiem różnicy (brakuje jakieś -0,5%) ale chyba jestem jej blisko.

Mam roboczą teorię na temat tajemniczego niekupowania ERGISU i ORBISU. Związane jest to ze sposobem w jaki Amibroker pomija sygnał sprzedaży. Nie wchodząc w technikalia, wygląda to najprawdopodobniej tak, ze gdy spółka ma sygnał zakupu, ale nie może być on zrealizowany z braku środków, symulator nie generuje następnego sygnału zakupu, dopóki nie pojawi się sygnał sprzedaży. Jest to trochę dziwne ale tak działa: kupuje spółkę (ale tylko w teorii), potem fikcyjnie sprzedaje (kiedy pojawi się sygnał sprzedaży) i dopiero wtedy czeka na kolejny sygnał zakupu. Tymczasem ja działam tak, że gdy pojawi się sygnał zakupu, a nie mogę kupić, to czekam do ew. następnego sygnału zakupu: gdy mam środki to kupuję.

Co teraz powinienem zrobić: doprowadzić symulator do tego, by zaczął działać podobnie jak działam ja. Nie będzie to proste. Jeśli chodzi o wspomniane przed chwilą pomijanie sygnału, to sprawa jest dość istotna i będę próbował jakoś to zrobić. Sytuacja z CAPITAL PARK jest jednostkowa. Natomiast zachowanie z EUROCASHEM... tu będzie bardzo trudno zmusić Amibrokera do odpowiedniego zachowania, bo cała akcja dzieje się „wewnątrz” słupka. Musiałbym samemu napisać wskaźnik SAR i w nim uwzględnić te przypadki szczególne.

Na koniec warto zauważyć, że symulator miał farta (albo ja miałem pecha). 4 transakcje, które różniły mnie od symulacji, były wszystkie niekorzystne. Pominąłem jedną zyskowną, a za to wykonałem 3 stratne i to solidne. No ale na pecha to nie mam sposobu.

vinnie
0
Wpisów: 25
Wysłane: 20 grudnia 2015 00:38:31
Cytat:

Mam roboczą teorię na temat tajemniczego niekupowania ERGISU i ORBISU. Związane jest to ze sposobem w jaki Amibroker pomija sygnał sprzedaży. Nie wchodząc w technikalia, wygląda to najprawdopodobniej tak, ze gdy spółka ma sygnał zakupu, ale nie może być on zrealizowany z braku środków, symulator nie generuje następnego sygnału zakupu, dopóki nie pojawi się sygnał sprzedaży. Jest to trochę dziwne ale tak działa: kupuje spółkę (ale tylko w teorii), potem fikcyjnie sprzedaje (kiedy pojawi się sygnał sprzedaży) i dopiero wtedy czeka na kolejny sygnał zakupu. Tymczasem ja działam tak, że gdy pojawi się sygnał zakupu, a nie mogę kupić, to czekam do ew. następnego sygnału zakupu: gdy mam środki to kupuję.

Robocza teoria jest zgodna z prawdą :-) Jest to domyślne zachowanie backtestera i można je zmienić przestawiając parametr trybu pracy na backtestRegularRaw -- albo w ustawieniach, albo bezpośrednio w AFL. Więcej tu:

www.amibroker.com/guide/afl/se...
www.amibroker.com/gifs/bt_regu...

Po lekturze Twojego podsumowania nieodparcie nasuwa mi się wniosek, że za bardzo skupiasz się na detalach. Różnica Ty vs automat jest bardzo mała, wykresy niemalże się pokrywają. Ja bym się zastanowił dlaczego automat ugrał tylko 1.5% i czy nie mógł by więcej (np. czy trafił zadowalającą liczbę silnych trendów, tak/nie/dlaczego?).

leniuch
2
Wysłane: 20 grudnia 2015 10:40:57
@vinnie: Dzięki za odpowiedź. Nie mam pojęcia w jaki sposób mi to umknęło. Oczywiście będę sprawdzał, w jaki sposób to wpływa na wyniki backtestów.

Piszesz, że skupiam się na detalach. Tu się nie zgodzę. Różnica nie jest mała, bo w pół roku 3,5% to jednak jest sporo. Ale już nawet nie o to chodzi. Żeby grać mechaniczną strategią muszę mieć do niej zaufanie. A zaufanie będę miał, kiedy będę ją rozumiał i kiedy będę w ogóle nią grał. Teraz się okazało, że nie do końca. Backtestowałem jedną strategię, a grałem inną. Oczywiście, że nie jest to gigantyczna różnica, ale jednak jest. Być może są warunki rynkowe, w których okaże się, że ta różnica jest większa (np. hossa, gdzie częściej będą odpuszczane trade'y z powodu braku środków).

Natomiast oczywiście będę patrzył też na „big picture” – na ile potrafię, w kolejnych wpisach.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź i liczę na uwagi do następnych wpisów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,558 sek.

kpyuouwd
govfqahl
shyrbwgv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdjxylwe
fejpgziz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat