PREMIUM
503 Dołączył: 2011-08-17 Wpisów: 7 286
Wysłane:
20 lipca 2016 11:55:11
Odnośnie wniosków - sprawdzałeś kiedy najlepiej twój mechaniczny system działa ? Możliwe że wyniki poprawi bycie na rynku tylko w okresach gdy ta technika działa. Stąd już krok do wprowadzenia filtra - np. na indeks WIG, kiedy uruchamiasz strategię a kiedy wygaszasz - risk on/off :). Bo jak po roku się okazało przy stałej obecności na rynku owszem bijesz indeks - ale co z tego skoro nie zarabiasz.
|
|
2 Dołączył: 2012-03-03 Wpisów: 875
Wysłane:
20 lipca 2016 12:19:28
Nie takie proste pytanie zadałeś, bo co to znaczy "najlepiej działa"? Wiadomo, że jeśli weźmiemy pod uwagę zysk, to najlepiej działa podczas hossy. Jeśli z kolei weźmiemy pod uwagę jakiś benchmark, to najlepiej działa "w drugiej połowie bessy" (kiedy jest już całkiem poza rynkiem, który nadal tonie). Założeniem jest to, żeby system "w miarę dobrze" działał "w każdych" warunkach. Czyli kiedy rynek rośnie, rósł nie gorzej niż rynek (lub nie dużo gorzej), a kiedy spada spadał wyraźnie mniej, a kiedy kompletnie się załamuje wychodził z rynku. Dlatego nie załamuję rąk nad tym, że nie zarabiam na spadającym (nie jakoś gwałtownie zresztą) rynku, to cena którą świadomie płacę za "uśrednienie" systemu. Niestety ten rok był o tyle słaby, że była to korekta, ale mało w gruncie rzeczy zdecydowana. 12% w rok to przecież nie jest jeszcze dramat (-1% miesięcznie) Spadki za małe, żeby się całkiem z rynku wycofać i za duże, żeby je nadrobić innymi elementami (np. doborem spółek). Próbowałem z filtrem na WIG, ale jest to element, który strasznie łatwo przeoptymalizować. Odpowiednikiem takiego filtra jest u mnie kupowanie spółek, które osiągają maksimum i sterowanie alokacją. Kiedy WIG spada mocno, system wychodzi z akcji sam z siebie. Kolejna kwestia jest taka, że filtr na WIG to de facto filtr na wejście. Tymczasem jest tak, że korelacja pomiędzy wejściem a zyskownością jest w tym systemie słabsza niż by się wydawało. Nie znaczy to, że nawet małpa mogłaby wchodzić w losowe spółki w losowych momentach, ale po bardzo jest trudno wybrać "lepsze" wejścia (zupełnie inaczej niż z MR). Problemem filtra na WIG jest też fakt, że w naszych warunkach nie ma co robić z kapitałem, trudno znaleźć nieskorelowane (lub skorelowane odwrotnie) aktywa. Można niby shortować sam indeks, ale gdyby to było takie proste, to po co w ogole się ze spółkami bawić. PS. Drugi system, MR mam przetestowany w wersji z filtrem na WIG, tam poprawa jest ogromna (3x wzrost średniego zysku z transakcji, oczywiście przy bardzo dużym spadku liczby transakcji) i chyba się na taką wersję przerzucę.
|
|
Wysłane:
23 lipca 2016 13:18:49
Dobry tydzień, mój wypakowany prawie na full akcjami portfel wreszcie dotrzymał kroku rynkowi. Niestety, zakupy mało płynnych spółek zawsze powodują, że kupuje się je po marnej cenie, dlatego np. z poniedziałkowych wzrostów mój portfel mało skorzystał, ale potem było już lepiej. Szkoda trochę, że najdynamiczniej rosnąca BOGDANKA (LWB) to jednocześnie najmniejsza pozycja w portfelu, ale w sumie o to właśnie chodzi z alokacją proporcjonalną do ryzyka.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +2,99%Wynik skumulowany: +3,24%WIG tydzień/tydzień: +2,20%WIG skumulowany: -2,13%Strategia vs WIG skumulowany: +5,37%Oczywiście nie mam żadnego sygnału sprzedaży, zaś sygnałów zakupu tyle, że mógłbym zapełnić jeszcze dodatkowe 30% portfela. A mam niestety tylko 4%, więc wybór będzie trudny (i w sumie mało znaczący).
|
|
|
|
Wysłane:
25 lipca 2016 09:41:09
Zakupy: niewielki pakiet EAT [3,95%] po 252 zł czyli 3,6% drożej niż na zamknięciu w piątek. 100% w akcjach.
|
|
Wysłane:
29 lipca 2016 18:16:35
Kolejny, bardzo spokojny tydzień, portfel rósł raczej drobnymi krokami, podobnie poszczególne spółki. Nie było dużych dziennych wzrostów ani spadków. Przy okazji wykryłem błąd, który niestety zawyżał wyniki (podwójne dodawanie do wyniku dywidend). Nie robiłem korekty wszystkich tygodni wstecz, tylko tego. Po jego korekcie wzrost wygląda na mały, w rzeczywistości był większy, rzędu 1,5%. Powinienem może przeprosić się z MyFund, ale szczerze mówiąc, grafik chyba nie płakał jak projektował: za to ja płaczę, jak na to patrzę.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +0,20%Wynik skumulowany: +3,44%WIG tydzień/tydzień: -0,80%WIG skumulowany: -2,91%Strategia vs WIG skumulowany: +6,35%Nie spodziewam się żadnego sygnału sprzedaży, wszystkie spółki w moim portfelu są dość "młode", nie spodziewam się też w związku z tym, żebym coś kupował (brak środków).
|
|
Wysłane:
5 sierpnia 2016 17:54:22
I kolejny tydzień, jakich chciałoby się mieć jak najwięcej. Portfel wypełniony akcjami w 100%, nie było modyfikacji jego składu w porównaniu z tygodniem poprzednim. Spokojny wzrost, trochę mniejszy niż WIGu, ale i tak ładny. W porównaniu z poprzednimi tygodniami, gdzie wzrosty były "równe", jedna spółka, STALPROD [6,11% portfela przy zakupie] wyskoczyła przed szereg, rosnąc w czwartek o 20%  kliknij, aby powiększyćUwaga: wprowadzam pewną zmianę w prezentacji składu portfela. Poprzednio w kolumnie alokacja podawana była "teoretyczna" alokacja w momencie zakupu (czyli np. 10% oznaczało, że kiedy kupowałem daną spółkę, chciałem, by stanowiła 10% wartości portfela – nie zawsze tak się działo, czasem cena zakupu nie odpowiadała cenie, przy której obliczałem % alokacji. Teraz jest to % wartość w stosunku do wartości całego portfela w piątek na zamknięciu. Rośnie, gdy dana spółka rośnie, spada, gdy dana spółka spada. Dlatego np. KRUK, który w momencie zakupu miał stanowić 10,00% portfela, teraz stanowi już 10,61% Wynik tydzień/tydzień: +2,28%Wynik skumulowany: +5,72%WIG tydzień/tydzień: +2,93%WIG skumulowany: -0,06%Strategia vs WIG skumulowany: +5,78%Warto zauważyć, że mój roboczy benchmark, czyli WIG, wyszedł praktycznie na zero od momentu startu strategii. Wydaje mi się, że nie będę robił zmian w portfelu, chyba, że strategia uzna, że trzeba sprzedać dołujący trochę CEZ – wówczas będę miał jakieś niewielkie środki na zakupy.
|
|
Wysłane:
8 sierpnia 2016 17:19:52
Brak transakcji w tym tygodniu. To już drugi tydzień z rzędu bez transakcji.
|
|
Wysłane:
12 sierpnia 2016 17:33:23
Oby tak dalej, oby tak dalej (tak brzmi zapewne zaklęcie na przywołanie korekty). Gwiazda tego tygodnia to KRUK, ale i inne firmy też ładnie wzrosły (CDR, 11B). Spada CEZ, choć ostatnie dwa dni ma jakby lepsze no i ciągle nie może się wybić kupiony drogo AMREST. Mało dokłada do portfela BORYSZEW, którego jest prawie 10%, ma więc na niego spory wpływ. Tym niemniej narzekać naprawdę nie ma na co. Pytanie oczywiście, ile z tych zysków uda mi się zatrzymać.  kliknij, aby powiększyćUwaga: Przypominam, że podawana jest rzeczywista (a nie początkowa) alokacja. Wynik tydzień/tydzień: +3,89%Wynik skumulowany: +9,61%WIG tydzień/tydzień: +2,16%WIG skumulowany: +2,26%Strategia vs WIG skumulowany: +7,35%Z okazji ładnego wyniku, wrzucę wykres:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
16 sierpnia 2016 10:30:54
Najsłabszy CEZ wyleciał z portfela, strata -7,51%. Zastąpił go ORBIS, wybrany z licznych sygnałów zakupu z największym "score". W momencie zakupu po 66,29 zł stanowił on 6,17% wartości portfela.
|
|
Wysłane:
17 sierpnia 2016 17:30:55
Wpis z kategorii "chwalenie dnia przez zachodem słońca", ale muszę odnotować, że dziś portfel, wbrew korekcie, przekroczył 10% zysku. Dodatkowo, wszystkie spółki są na plusie. Jeśli da się z tego zrealizować przynajmniej 2/3 – będę zadowolony.
Edytowany: 17 sierpnia 2016 17:31
|
|
|
|
Wysłane:
19 sierpnia 2016 18:00:41
Nasza giełda wkroczyła w fazę korekty, na którą zresztą wszyscy czekali. Mój portfel trzyma się na razie bardzo, bardzo dobrze. Różnica w porównaniu z WIG wyniosła ponad 3% Dobrym ruchem było wyrzucenie najsłabszego CEZ i wybór na jego miejsce ORBISU (a nie był to łatwy wybór, bo sygnałów zakupu miałem sporo). Spółka wzrosła o 6,5%. Prawie cały portfel jest zresztą na zielono, a w tygodniu nie było gwałtownych spadków, co sugeruje, że nie będzie zmian w jego składzie w następnym tygodniu. Stabilny skład to także oszczędność na opłatach transakcyjnych: od miesiąca moje biuro maklerskie niewiele na mnie zarobiło.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +0,94%Wynik skumulowany: +10,55%WIG tydzień/tydzień: -2,25%WIG skumulowany: -0,04%Strategia vs WIG skumulowany: +10,59%Na razie wygląda to nieźle, takie równe wzrosty idealnie pasują do mojej strategii, dają czas, by stop lossy zbliżały się do ceny.
|
|
Wysłane:
22 sierpnia 2016 22:24:27
Portfel bez zmian (bardzo udany dzień, tak przy okazji, +1,33%).
|
|
Wysłane:
26 sierpnia 2016 17:29:39
Powtarzam się, ale obym powtarzał się jak najdłużej. Kolejny super tydzień. Tym razem zmienność była wyższa. W korektę wszedł ALUMETAL (sprawdziłem i dosłownie otarł się o SL), pięknie wystrzelił CDPROJEKT i UNIWHEELS. Swoje dołożył KRUK, LIVECHAT, COMARCH. 3% wzrostu t/t na BORYSZEWIE to może nie jakoś dużo, ale spółka ta ma sporą alokację, więc i wpływ na wynik. Dobrą passę kontynuuje kupiony 2 tyg temu ORBIS. Dołuje KGHM, ale nie mam go w portfelu zbyt dużo. Efekt jest taki, że to jak na razie najlepszy tydzień dla mojego portfela.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +4,30%Wynik skumulowany: +14,85%WIG tydzień/tydzień: -0,17%WIG skumulowany: -0,21%Strategia vs WIG skumulowany: +15,06%Wydaje mi się, że znowu obędzie się bez rekonstrukcji portfela, a więc i prowizji maklerskich, co też jest pozytywnym zjawiskiem.
|
|
Wysłane:
29 sierpnia 2016 17:06:58
Portfel bez zmian. Dzień fatalny, za sprawą (głównie) KRUKA.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2016 17:26:48
Tak na marginesie kolejnego słabego dnia (wzrost zaledwie o 0,10%, przy wyraźnym wzroście rynku na całej jego szerokości – choć trzeba zauważyć, że sWIG80 nie miał dziś jakiegoś bardzo ładnego wyniku ) policzyłem korelację z WIG i wynosi ona 0,44 (liczyłem tygodniowe wyniki).
|
|
Wysłane:
2 września 2016 17:58:09
No i koniec nudy. Niestety. Korekta nawiedziła także mój portfel, a już myślałem, że się wywinę. Chociaż cytowany przez PAP analityk powiedział, że "Obecny tydzień należy uznać za fatalny", to patrząc na wyniki indeksów trudno się przyznać mu rację. Spadek WIG symboliczny, a mocny ostatnio mWIG40 zanotował półprocentowy wzrost. Na tym tle mój portfel wypada słabiutko, zwłaszcza, jeśli uwzględni się, że to właśnie w spółkach z mWIG40 jest największa alokacja. Wyniki wyraźnie kontrastują z tymi z poprzedniego tygodnia: wówczas również WIG spadł o kilkanaście setnych, ale mój porfel wyprzedził go o 4,5%! Na wynikach zaważyły w dużej mierze spadki KRUKA i COMARCHU. KRUK sporą część strat odrobił, a czy COMARCHowi na to strategia pozwoli, zobaczymy, być może wygenerowany został tu sygnał sprzedaży. Bardzo nieruchawy jest BORYSZEW, akcje konsolidowały się długo przy maksimum, publikacja raportu spowodowała wyraźne wybicie, które jednak szybko zostało prawie całkowicie zduszone. Obserwuję BORYSZEW z uwagą, bo mam tam sporą alokację. Zjechał też ORBIS, wysoką formę utrzymuje za to cały czas CDPROJEKT.  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: -2,20%Wynik skumulowany: +12,56%WIG tydzień/tydzień: -0,11%WIG skumulowany: -0,32%Strategia vs WIG skumulowany: +15,06%Jestem prawie pewien, że tym razem bez roszad w portfelu się nie obędzie... I jeszcze, jako, że mamy nowy miesiąc, wykres.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
5 września 2016 10:59:57
Jak się okazało, system zostawia więcej przestrzeni niż myślałem i wygenerował sygnał sprzedaży tylko na jednej spółce: KGHM, którego miałem nieco ponad 3% w portfelu został sprzedany ze stratą 2,91%. Mam też trzy sygnały zakupu, ale z nich nie skorzystałem. Z różnych powodów. Jako, że kilku kolegów dość szczegółowo uzasadnia swoje transakcje, to i ja pokrótce napiszę. Dostaję sygnały uporządkowane wg tzw PositionScore. Kiedy system działa automatycznie, w trybie testów historycznych, wybiera sygnały zakupu o najwyższym PositionScore, aż skończy się gotówka na zakupy. Eksperymentowałem z różnymi sposobami wyliczania PositionScore dość długo i ostatecznie stanęło na prostym RSI(2). Tak – kupuję najpierw najbardziej wykupione spółki. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to wbrew temu, co powszechnie się uważa, ale mogę łatwo udowodnić, że w przypadku tego systemu jest to znacznie lepsze rozwiązanie kupowanie spółek wysprzedanych. Pierwszy sygnał to AGROTON. Wysokie RSI, prawie 97.  kliknij, aby powiększyćWidać wyraźnie, że wysokie RSI ma swoje uzasadnienie. Druga rzecz, która się w oczy, to ogromna odległość stoplossa (Parabolic SAR) od ceny. Taka odległość spowodowała, że wyliczona przez system wielkość pozycji jest bardzo mała i wynosi zaledwie 2,36% – system dostosowuje wielkość pozycji do ryzyka. Kurs AGT wzrósł trzykrotnie w bardzo krótkim czasie i po chwili patrzenia się w wykres zapaliło mi się w głowie pytanie "dlaczego właściwie nie miałem sygnału wcześniej, przecież wielotygodniowe maksima były bite już na początku lipca". Otóż nie miałem sygnałów dlatego, że akcje nie spełniały wówczas kryteriów dotyczących obrotu. I to jest pewien problem (i zadanie na ten tydzień). System generuje sygnał zakupu gdy przekroczone jest maksimum i jednocześnie wolumen przekracza pewną wartość. To nie jest do końca dobre podejście. Powinno być tak, że sygnał jest generowany niezależnie od wolumenu, ale jeśli wolumen jest za mały, nie powinien być on używany. Subtelne rozróżnienie, ale istotne. Inaczej mamy taką sytuację jak na AGT, że warunek związany z wolumenem spełniony jest z opóźnieniem i wchodzimy w bardzo zaawansowanym trendzie. Testowałem to i takich sygnałów nie ma sensu brać. Trzeba kupować po wybiciu, a jak się nie kupiło, to nawet jeśli kurs dalej rośnie, nie należy spółki się tykać. Dlatego ostatecznie zrezygnowałem z AGT. Alokacja była mała, ale zupełnie jest moim zdaniem możliwe, że kurs spadnie o 50%, co przełoży się na 1% spadek całego portfela. CYFROWY POLSAT (CPS), RSI = 93 Tutaj RSI jest już znacznie niższe, choć po tylu wzrostowych świeczkach, całkiem wysokie.  kliknij, aby powiększyćStop loss jest blisko ceny, dlatego mój system pozwolił mi utworzyć maksymalną możliwą pozycję, wynoszącą 10% portfela (w praktyce nie miałem tyle gotówki). Nie zdecydowałem się na to, bo po prostu mi się ten wykres nie podoba. To właściwie jedna wielka konsolidacja o szerokim zakresie ceny. Czy mamy do czynienia z wybiciem? Dopiero się przekonamy. Nie widzę jednak wyraźnego długoterminowego trendu. Mamy niby higher high, ale od razu widać, że prawdziwy opór jest wyżej. Warto zwrócić uwagę, że mimo braku tego trendu system podsuwa ten zakup jako "drugi w kolejności", ze względu na wysokie RSI. Pytanie, czy w takim razie RSI jest faktycznie dobrym wskaźnikiem rankingującym sygnały. Powiem tak: nie wiem, czy jest dobrym ale jest najlepszym, jaki mi się udało znaleźć. W sobotę posiedziałem chwilę nad innymi pomysłami. Na przykład stworzyłem własny wskaźnik, który zwiększał wartość o 1, gdy cena przekraczała kolejne średnie. Czyli, przykładowo: jeśli cena jest ponad MA(10), MA(20), MA(30), MA(40), ale poniżej MA(50) itd wskaźnik miał wartość 4. Próbowałem go użyć zamiast RSI – i niestety, efekt był gorszy. Próbowałem także podobnego wskaźnika, ale opartego na maksimach. Jeśli cena > maksimum z 10, 20, 30, 40 świeczek, ale niższa do maksimum z 50 – wskaźnik też miał wartość 4. Też nie dało to lepszego efektu, ale będę to jeszcze badał. Temat rankingowania jest bardziej złożony niż by się na pierwszy rzut oka wydawało. Trzeba pamiętać, że ranking brany jest pod uwagę tylko wtedy, gdy mamy nadmiar sygnałów zakupu, czyli w hossie (lub przynajmniej nie bessie). Może się okazać, że pewien sposób rankingowania, choć "obiektywnie lepszy" (tzn. walory o wyższym rankingu dają wyższą stopę zwrotu) będzie w praktyce gorszy, bo jest używany w specyficznych warunkach rosnącego rynku. Inny zaś, który daje średnio niższy zwrot, lepiej będzie sprawdzał się w hossach. Kolejna rzecz to ogólnie niski stopień korelacji pomiędzy sygnałem zakupu a zwrotem z inwestycji. W tego typu systemach naprawdę trudno jest przewidzieć na podstawie tego, co działo się z kursem, czy za dwa miesiące (taki jest średni czas transakcji) sprzedamy akcje z zyskiem czy nie. ASTARTA (AST), RSI 86  kliknij, aby powiększyćI kolejna spółka, jeszcze niższe RSI. Jeśli ktoś to doczytał do tego miejsca, to może zadać sobie pytanie: skoro "lepsze" są walory o wyższym RSI, to dlaczego tych o naprawdę niższym po prostu nie pomijać? Tutaj trzeba wrócić do poprzedniego akapitu: korelacja jest naprawdę słaba i chociaż faktycznie wyższe RSI przekłada się na wyższy zysk, to nie warto pomijać tych o niższej wartości. Trochę tak jak drużyną piłkarską: nawet jeśli 3 zawodników jest przeciętnych, to lepiej grać w 11 niż w 8. Tutaj wykres podoba mi się bardziej niż w przypadku POLSATU, chociaż oczywiście dalszy wzrost nie jest przesądzony. Krótkoterminowe wykupienie nie jest tak wyraźne, ale długoterminowe i owszem. Nie używam analizy fundamentalnej, ale trudno powstrzymać się od refleksji, że spółki ukraińskie to spółki podwyższonego ryzyka (a mam już w portfelu KERNEL). Uczciwa odpowiedź na pytanie, dlaczego nie kupiłem, jest też taka, że 3,5% portfela to bardzo mało. Nie spędzałem godzin przesiadując nad decyzją. Czy dobrze zrobiłem? Cóż. Po dwóch godzinach handlu: AGT: +8,21% CPS: +2,16% AST: +1,43% Czyli może jednak mniej rozkminy, a więcej uległości wobec systemu :)
Edytowany: 5 września 2016 11:02
|
|
Wysłane:
9 września 2016 17:31:40
Coraz większy niepokój. Tydzień zaczął się świetnie. Już pierwszego dnia odrobione zostały straty z całego poprzedniego tygodnia (-2,20%), a wtorek jeszcze poprawił wyniki. Niestety, potem zaczęło coś robić się słabiej, a dzisiejszy dzień wygląda bardzo niepokojąco i nie zdziwiłbym się, gdybyśmy stali w obliczu większego przesilenia, za oceanem zbierają się czarne chmury i gdyby nie to, że trzymam się strategii, trudno byłoby mi się powstrzymać przed skróceniem pozycji. Spółki "growe" weszły w korektę (poza 11B), pozytywem jest przebudzenie się BORYSZEWA na które długo czekałem. KRUK odbił się od 50% fibo w dół. Oczywiście, gdy spojrzy się na same wyniki to wygląda to nieźle, był to jeden z najlepszych tygodni, pytanie tylko ile z tego uda mi się włożyć do kieszeni. Już po poprzednim tygodniu spodziewałem się wielu sygnałów sprzedaży i zawiodłem się, teraz raczej ich nie będzie, bo przecież per saldo wynik jest dodatni. Może ALUMETAL, który jest najstarszym walorem w portfelu (zakup pod koniec maja), a dziś wyznaczył lokalne minimum (ładnie się od niego zresztą odbijając, jak na tak spadkowy dzień).  kliknij, aby powiększyćWynik tydzień/tydzień: +3,15%Wynik skumulowany: +15,80%WIG tydzień/tydzień: -0,17%WIG skumulowany: -0,48%Strategia vs WIG skumulowany: +16,28%
|
|
Wysłane:
9 września 2016 17:41:31
Przy okazji wyniki za ostatni tydzień trzech spółek, które wygenerowały sygnał sprzedaży (a których ostatecznie nie kupiłem). AGROTON: -7,29%CYFROWY POLSAT: +0,80%ASTARTA:: -2,33%Sygnały coraz słabsze jak widać...
|
|
Wysłane:
12 września 2016 09:58:39
Tak jak się spodziewałem, rynek otworzył się luką, nawet mniejszą niż myślałem. Sprzedałem tylko ALUMETAL, +6,32% zakupiłem niewielki 4,53% pakiet OPONEO po 36 zł. Czekamy na otwarcie w USA, tak mi się wydaje.
|
|