Notowanie portfela #6 - 6 sierpnia 2016
Zysk: 35,76zł (było -142,87zł, +178,63zł)
Stopa zwrotu: +0,18 (było -0,67%,+0,85% )
Benchmark: WIG dnia 05.06.2016 47604 (
+4,9%) WIG dnia 10.06.2016 45348
Wynik obecny portfela i skład:
kliknij, aby powiększyćZ małego minusa w dwa miesiące udało się wyjść na mały plus. Oczywiście to już znaczna poprawa, bo chodzi o to by zarabiać a nie tracić. Niestety WIG dość mocno mi "odjechał" - dzieje się tak zawsze gdy po spadkach indeks odbija a ja dopiero dokupuję akcje. Zakładając że odbicie jest trwałe i mamy do czynienia z początkiem nowego trendu wzrostowego powinienem WIG w kolejnych notowaniach przegonić.
Transakcje zakończone:
kliknij, aby powiększyćNie było tego wiele jak na dwa miesiące, ale też zmniejszyłem mocno aktywność na ten czas. Krótki komentarz: Na KGH zrealizowany zysk po dotarciu do oporu, jak się okazuje nieco za wcześnie bo było parę % więcej do ugrania. Na FTE fałszywe wybicie dołem, kurs niestety jest wyżej niż przy kupnie wtedy... Podobną "zmyłkę" zrobił mi ostatnio W20 - tutaj jednak powróciłem do pozycji.
Dla zainteresowanych - wczoraj skeszowałem PGSa w prywatnym, powód - walor w konsolidacji (chociaż trend wzrostowy aktualny) i zamierzam poszukać czegoś innego z większym potencjałem do wzrostów, jak i chciałem poprawić transparentność, bo PGS jako jedyny nie był w portfelu tutaj.
Zakładając że sygnał kupna na WIG i W20 będzie trwały a widzimy właśnie zmianę trendu na naszym rynku (bo w USA sygnał kupna został potwiedzony a DAXowi też wiele nie brakuje do sygnału K) będę powiększał zaangażowanie aż do 100% w krótkim terminie.
Odnośnie zmian w strategii:
1. Będę starał się trzymać jeden instrument naśladujący rynek/indeks w portfelu (w zależności od trendu, na wzrosty lub spadki) - póki co jest to RCFL3W20. Powód - w przypadku gdy rynek rośnie, warto w nim partycypować a mając tylko konkretne spółki nie jest to pewne (gdyż one akurat mogą nie rosnąć i nie być skorelowane z indeksem).
2. Z moich analiz wynika, że często cierpliwość przy wybiciach z konsoli jest chybionym pomysłem. Dobry przykład to AGT - zamiast czekać na korektę już przy pierwszych wzrostach o 15% z wolumenem (sesja z 20 lipca) należało agresywnie kupować (mimo sporego ryzyka i odległego SL).
3. Większy potencjał mają wybicia z konsolidacji zmieniające trend niż te kontynuacyjne z konsolidacji po wzrostach, więc takich będę się starał szukać (wybić kontynuacyjnych w portfelu już mam parę: CMR, w sumie też LKD)
4. W przypadku gdy po wybiciu następuje szybka korekta, najczęściej jest ono fałszywe (często też bez obrotu) i nie prowadzi do ponadprzeciętnych zysków. Wtedy należy szybko to uciąć na BEP lub małym zysku jeśli to możliwe niż trzymać (vide CTG...)
5. Jeśli skala wzrostu jest bardzo duża po wybiciu (znów AGT czy STP z ostatnich) - TP na silnym oporze i przy pojawieniu się symptomów korekty nie jest wcale pozbawione sensu. Przy czym skala wzrostu powinna przekraczać 40-50%.
Jeszcze co do ASB - podnoszę stopa na BEP pod 2,30 w cenie close - zmienność w ostatnim czasie na nim zmalała więc możliwe przygotowanie przed wybiciem w górę (to by dało kontynuację trendu). 11 wyniki półroczne wiec pewnie ruszą wtedy kursem.