Notowanie portfela #2 - 4 marca 2016Zysk: 109,44zł (było
212,14,
-102,7zł)
Stopa zwrotu: 0,55% (było
1,06%,
-0,51%)
Benchmark: WIG dnia 04.03.2016 =
46400 (
+5,44%) WIG dnia 09.02.2016 =
44006
Wynik obecny portfela i skład:
kliknij, aby powiększyćWynik portfela w lutym niestety słaby. Rynek wzrósł o ponad 5% a w portfolio -0,5% więc coś poszło nie tak. Co dokładnie ?
Transakcje zakończone:
kliknij, aby powiększyć3 udane transakcje, 2 nieudane więc jest lepiej pod względem trafności niż w miesiącu poprzednim (a dokładniej w skali portfela mamy 5/5 czyli 50%).
Niestety zyski nie były duże, a dwie straty owszem - pokryły zyski z nawiązką.
11bit -129,42 zł (-6,34%)
kliknij, aby powiększyćTransakcja zakończona stratą, z której nie mogę być zadowolony. Po wybiciu oporów na 82 zł wydawało się że w końcu (3 podejście !) 11 bit ruszy na północ i po wybiciu z konsolidacji zacznie nowy wzrostowy trend. Przyczyną prawdopodobnie miały być wyniki sprzedażowe TWOM:LO na konsole. Te jednak rozczarowały rynek, okazało się to czego się obawiałem tj. produkt nie do końca trafił w target jakim są konsolowi gracze. Sam kupiłem spółkę gdy wydawało się że korekta się kończy (wzrostowa świeca, niestety dnia następnego zanegowana), po cichu liczyłem na to że firma wypuści trailer/informację dot. najbardziej jej wyczekiwanego produktu tj. Industriala. Tak się jednak nie stało a kurs wrócił w rejony wcześniejszej konsolidacji więc papieru się pozbyłem (możliwe że za wcześnie, de facto sygnał sprzedaży nie padł). 11bit dalej będę obserwował, gdyż scenariusz podobny do CDR tutaj jest jak najbardziej w przyszłości możliwy, potrzebne jest jednak "story" pod które toczyć się będzie gra. Takim story raczej nie będą wyniki finansowe za rok 2015 (bo te zostały skonsumowane w dużej mierze przez kurs wzrostami od 10 zł do poziomów obecnych) a zapowiedzi dot. Industriala, (w szczególności rok wydania - wielu pewnie liczy na 4Q16).
DAX 3x short
-210,84 zł (-7,06%)
kliknij, aby powiększyćZ punktu widzenia wykresu szybka transakcja i do tego największa w lutym strata więc wydawałoby się że nieudana. O ile kupno było w pewnym sensie dyskusyjne, bo grałem na opor 9500 i po doji pojawiła się świeca spadkowa, o tyle na następnej sesji została zanegowana co uznałem za sygnał wyjścia (oberwało mi się też tutaj za to że wyszedłem "z ręki" a nie czekałem na stopa). Okazało się jednak że moje "czucie" ;) było prawidłowe a wyjście uchroniło przed dużą stratą. Na początku marca DAX wybił oRGRa i to mocną świecą (możliwy jest powrót moim zdaniem jeszcze w okolice linii szyi), więc krótkoterminowo przynajmniej kontrolę nad indexem mają byki.
FJSW short
+76zł (1,68%)
kliknij, aby powiększyćSpółka z "ryzykiem politycznym" i ciągle dla mnie kandydat na spektakularnego bankruta. Znów zagrałem po doji świecę spadkową, trochę lekceważąc spodek który uformował się wcześniej i trzeba było domykać pozycję na BEPie. Ostatecznie wzięty mały zysk, obecnie kurs odbił się od SMA200 jednak przeciw świecy z 03.03 nie zamierzam grać :).
FPKN short
+175 zł (+2,93%) 
kliknij, aby powiększyćTo był naprawdę dobry trade tylko wynik jest poniżej oczekiwań... Wybicie ważnego wsparcia i konsolidacji, idealne warunki do budowy trendu spadkowego. Pozycja na początku naprawdę nieźle zarabiała, zakończyła jednak z mniejszym niż chciałbym zyskiem choć i tak najlepszym z innych w lutym. Wybicie okazało się bear trapem i póki co PKN pozostaje dalej w konsolidacji.
FTPE short
+42 zł (0,55%)
kliknij, aby powiększyćSytuacja dość podobna jak na FPKN tylko z przyśpieszeniem ;). Zakładałem minimum test wsparć 2,37 i tam ew realizację zysku po wybiciu dołem 2,54 i 2,5 później. Dla "szybkich" była możliwość zamknięcia tego na większym zysku 1 lub 2 marca, sam widząc co się dzieje na rynku 3 marca domknąłem na BEP co było jak najbardziej słuszne.
Podsumowując luty był miesiącem mocno wzrostowym na naszym rynku i początek marca też taki jest. Pozycje krótkie w portfelu jeśli dały zarobić to mniej niż powinny (FPKN) albo wcale. Zarobili grający na odbicie, trend followerom w takich warunkach trudno jest patrzeć na odbijający rynek do którego nie bardzo mogą się podłączyć (bo trend się jeszcze nie zmienił). Zobaczymy czy w marcu wzrostowe tendencje zostaną utrzymane, jeśli tak to zmiany trendów w dłuższym terminie są możliwe. Póki co udało się chyba złapać początek trendu wzrostowego na złocie, mam nadzieję że będzie to pozycja na długi termin (rozważam jej lekkie rozbudowanie). Zmieniam powoli nastawienie do pozycji długich wśród akcji, co widać np. po zakupie wybicia na CDR.
Obecnie wśród kandydatów do portfela jest short na PGNiG, akcje Bytomia, Wasko i Robyga. Ciekawie dzieje się na surowcach, rozważam via KGHM ekspozycję na miedź i srebro (o tym drugim często się zapomina a ma też wpływ na wyniki KGH, na samym Ag buduje się oRGR z szyją na 1650), jednak KGH obecnie jest przegrzany. Obserwuję również banki z W20 - do sygnału kupna na nich jeszcze daleko, ale jeśli jedynym ciosem w nie od PiSu okaże się podatek bankowy (przerzucony na klientów) to jest to okazja. Z W20 nie przekonuje z kolei mnie energetyka czy węgiel.