Joker napisał(a):lajkonik napisał(a):Vox napisał(a):Cytat:To jest praktycznie niewykonalne aby każdy z nich posiadał 45-50% LOP w tej samej pozycji
czemu nie? niech mają obydwaj po 45%. to daje 90%. drobni inwestorzy mają 10% pozycji.
grubasy nie zamykają wszystkich - na części czekają na wygaśnięcie serii.
myślę że jest to bardzo duża koncentracja. i dlatego GPW informuje o niej codziennie.
właśnie dlatego że jest to takie przegięcie. taki już urok bananowej giełdy.
Vox, to nie zupełnie tak - chodzi o te 10%.
Jeżeli dwaj grubi mają po 50% wszystkich kontraktów to obaj mogą być po tej samej stronie. "Drobni" mają 100%. Są drugą. Bo de facto jest 200%.
Jakie 200%?
% udział w LOP jest podawany a więc nie mogą mieć po 50% i być po tej samej stronie!
Joker,
Mogą mieć po 50% i być po tej samej stronie. Wtedy wszyscy są z drugiej strony. Stąd napisałem 200%. Umowne 200%. 100% oznacza S, drugie 100% - L. Gdyby podawano jaka jest koncentracja po stronie S i po L oddzielnie to tak by to wyglądało.
W tym przypadku wiadomo było, że 2 rachunki mają koncentrację w granicach 45-50%. W systemie, w którym podawane są informacje o koncentracji przez giełdę dawało to pole do spekulacji czy jadą w tą samą stronę czy w przeciwne.
System również zawiera możliwość podania, że np 3 inwestorów ma koncentrację powyżej 45%. Wtedy widomo by było, że jest 2 na jednego. I stąd napisałem 200%.
Mam nadzieję, że nasza dyskusja to wszystkim wyjaśniła.