Dosyć trudno znaleźć kompleksowe opracowanie dotyczące proporcji spółek znajdujących się w trendach spadkowych i rosnących obejmujące analizę pod kątem kilku wskaźników.
Z jednej strony wszyscy potwierdzamy obecny tren wzrostowy, ale z drugiej faktycznie obserwujemy że od końca sierpnia coraz trudniej potwierdzić ten wynik w naszych realnych portfelach.
Vide "portfel Morfeusz" - przy niewielkiej dywersyfikacji - wynik z 20 sierpnia 106%, by w dwa miechy później osiągnąć 98%. Potem się poprawił, ale z tego co widzę po jego spółkach ostatnio znowu nie najlepiej rzeźbi.
Czy "test portfela wg średniej" - w pierwsze cztery miesiące zwrot 61%, by w kolejnych trzech zyskać jedynie kolejne 2%.
Ja na wykresach Fw też od II połowy sierpnia widzę dywergencje na RSI i MACD.
W opracowaniu które wrzuciłem nadal liczba spółek w trendzie wzrostowym przewyższa liczbę spółek w spadkowym ale widać tu, szczególnie na rysunku ze str.3 jak wygląda dalsza tendencja.
Potwierdzenie tego , choć w innych proporcjach można znależć też na innnym portalu opierającym się na analizie punktowo symbolicznej. Tam w oparciu o proporcje sygnałów liczony jest wskażnik BP który obrazuje procentowy udział spółek z sygnałem zakupu. Na dzień dzisiejszy wynosi on 50 i znajduje się w trendzie spadkowym.
Sam piszesz, że pod koniec poprzedniej hossy dywergencje trwały pół roku, jednocześnie więc można przypuszczać, że mogą one faktycznie być sygnałem ostrzegawczym.
Obecne trwają już czwarty miesiąc. Pod tym względem raport wydaje się być ciekawy, natomiast druga część opracowania dotycząca "ciekawych spółek", robi na mnie podobne wrażenie jak na Tobie.