eavjwgnz
Advertisement
PARTNER SERWISU
nkgytaqx
607 608 609 610 611

Kiedy dno bessy?

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 24 czerwca 2010 21:33:25
mathu napisał(a):
d'oh!

Dlaczego oni nam to robią...

Bo lubia :) cos mi sie zdaje ze u bukmachera stracilbym mniej anizeli strace jutro :P
Chyba juz dzisiaj zaczne weekend aby oszczedzic sobie przykrosci :)

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 czerwca 2010 21:40:22
Cytat:
Dlaczego oni nam to robią..

ale co takiego robią? co urosło to spaść musi,
tak jest od stuleci... normalne.

a dzisiejszy fix okazał się wycieczką po stopach
niedźwiedzi - DT

IMHO 1040 obowiązkowe, a potem albo UP,
albo lecimy kolejne -180 pkt w dół.
tak mi z kresek wychodzi.

wogóle widzę same kliny zwyżkujące, i RGR-y ostatnio,
jeden o większym zasięgu od drugiego. Think
Edytowany: 24 czerwca 2010 21:44

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 24 czerwca 2010 22:04:01
Cytat:
George Soros: Polityka gospodarcza Niemiec groźna dla Europy

Znany inwestor giełdowy George Soros ostrzegł, że ostry plan cięć wydatków w Niemczech może zdestabilizować sytuację w Unii Europejskiej. - Niemcy bardziej martwią się o poziom inflacji niż o wzrost gospodarczy. To zupełnie inaczej niż cała reszta świata - mówi Soros

W wywiadzie dla tygodnika "Die Zeit" Soros stwierdził, że groźne decyzje w sprawie polityki gospodarczej Berlina mogą zdestabilizować sytuację w Europie. - Niestety, nie można wykluczyć upadku strefy euro i rozłamu Unii Europejskiej. Krajom, które zakładały Unię, grozi seria konfliktów - uważa Soros. Jego zdaniem różnice zdań między Francją a Niemcami są większe, niż były jeszcze dziesięć lat temu.

- Z powodu uwarunkowań historycznych Niemcy bardziej martwią się o poziom inflacji niż o wzrost gospodarczy. To zupełnie inaczej niż cała reszta świata - mówi Soros.

W weekend w Kanadzie zaczyna się szczyt państw grupy G20. Jednym z tematów rozmów ma być kryzys fiskalny. Przed spotkaniem prezydent USA Barack Obama stwierdził, że niektóre kraje powinny bardzo uważać, żeby nie zdusić wzrostu gospodarczego poprzez wprowadzanie zbyt rygorystycznych oszczędności. Niemcy planują cięcia wydatków budżetowych na poziomie 80 mld euro.

Niemcy wyobrażą sobie, że wychodzą z eurolandu

W wywiadzie dla "Financial Times" Soros zaleca Niemcom pewne "ćwiczenie intelektualne".
Uważa on, że aby do końca zrozumieć korzyści płynące z euro w tych trudnych dla tej waluty czasach, Niemcy powinni wyobrazić sobie, że wychodzą z eurolandu.
Kurs przywróconej do życia marki szybuje pod niebo, a euro spada na łeb na szyję. Reszta eurolandu zaczyna być niezwykle konkurencyjna i dzięki wzrostowi wychodzi z kryzysu.
Tymczasem Niemcy odkrywają, jak bolesny jest dla gospodarki zbyt wysoki kurs waluty. Bilans handlowy przyjmuje wartości ujemne, bezrobocie gwałtownie rośnie. Banki odnotowują straty na wymianie walut i muszą otrzymać pomoc rządową. Tym razem rząd nie wzdraga się przed jej udzieleniem, bo politycznie łatwiej jest uzasadnić pomoc finansową dla niemieckich banków niż dla Grecji czy Hiszpanii. Niemieccy emeryci przeprowadzają się na stare lata do Hiszpanii, gdzie żyją jak królowie i pomagają hiszpańskiemu sektorowi nieruchomości odzyskać równowagę.

Oczywiście, to czysto hipotetyczne ćwiczenie intelektualne, ale pomaga uzmysłowić sobie, jak bardzo pomyślność Niemców uzależniona jest od losów euro.

wyborcza.biz/gieldy/1,101260,8...

O tak, złe Niemcy, złe.

Soros wali cały czas do jednej bramki, już w lutym twierdził, że strefa euro może rozpaść się z powodu Grecji:

Cytat:
- Jeśli kraje członkowskie strefy euro nie zmienią metod radzenia sobie z problemem zadłużenia w przyszłości, strefa euro może się rozpaść - ostrzegł znany finansista George Soros w swoim artykule, który opublikował "Financial Times".

wyborcza.biz/biznes/1,101562,7...

Jest to dość czytelne, ciekawe ile nasz grubszy kolega "król spekulacji" wyciągnął z osłabienia się euro. Pewnie kiedyś będziemy o tym w książkach czytać (jak dziś o jego potyczce z Bankiem Anglii z 1992), wtedy się dowiemy.

A w kwestii nowego dna bessy itp.: nasza (polska) gospodarka rwie do przodu i chwilowe hałasy mnie nie obchodzą. Mam akcje niezłych, perspektywicznych spółek, zobaczymy za rok, niech sobie przez ten czas ich wyceny spadają i rosną do woli.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 24 czerwca 2010 22:09:02
@nocny,
skoro cięcia są takie złe dla Niemiec,
to czemu DAX jest najsilniejszym indeksem świata ostatnio ?

Angel

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 24 czerwca 2010 22:21:24
Nie mam juz sil na ten nasz grajdolek :(, zgadzam sie z Nocnym, ze nasza gospodarka idzie do przodu rownym krokiem i zachowanie GPW jest dla mnie znowu rozczarowaniem ale nie zaskoczeniem.
Wiem obecna gospodarka swiatowa to system naczyn polanczonych, ale zeby dane plynace z usiech byly dla nas wazniejsze od naszych rodzimych wskaznikow, ktore zaskakuja pozytywnie.
A dzi firma Oracle podala dane za swoj 4Q i sa to dobre dane, jaki to bedzie mialo wplyw na jutrzejsze notowania, oby pozytywny.

Oracle Earnings and Sales Both Top Analysts' Forecasts

Oracl reported a profit and sales that jumped from last year's levels and easily outstripped what Wall Street was expecting. The business software giant reported earnings of 60 cents a share in its fiscal fourth quarter, excluding one-time items, up from 46 cents a share a year ago.

Revenue for the most recent period, also reported on a non-GAAP basis, rose 14 percent to $9.6 billion, compared with sales of $6.881 billion last year.

Pozdr
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

Taurus80
0
Wysłane: 24 czerwca 2010 22:23:47
Vox napisał(a):
@nocny,
skoro cięcia są takie złe dla Niemiec,
to czemu DAX jest najsilniejszym indeksem świata ostatnio ?

Angel

Wszyscy wiedza ze ciecia sa zle dla spekulantow i USA :)
Dzisiaj wiadomo ze aby ameryka ruszyla musza znow dodrukowac tony zielonych a tymczasem adla gotowki swiatowej lepszym krajem pod gropmadzenie kapitalu beda niemcy :) jak i komu amerykanie beda uplynniali obligacje kiedy ich zadluzenie rosnie w zastraszajacym tepie a okaze sie ze niemcy swoje zadluzenie zmniejszaja majac dobry wzrost gospodarczy dzieki spekulantom grajacym na oslabienie euro :)
Po jakims czasie okaze sie ze owi spekulanci beda zmuszeni grac przeciwko wlasnemu krajowi w momencie kiedy prezydent kombinuje jak sie podlizac wyborca ograniczajac mozliwosci instytucji spekulacyjnych :)

wujek_staszek
0
Wpisów: 792
Wysłane: 24 czerwca 2010 22:37:49
limagraf... na naszej GPW liczą się dwie rzeczy: zachowanie DAX do 15.30 a potem amerykanów do naszego fixa..
Fundamenty polskiej gospodarki? No jakieś tam są. Przecież one nawet nie mają wpływu na kurs PLNa.
Albo my ich, albo oni Was.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 25 czerwca 2010 02:03:15
Michał_O napisał o dobrych perspektywach strefy Euro, w szczególności Niemiec w związku z osłabianiem sie Euro. Za rosnącym eksportem (fundamentami) Niemiec powinniśmy podążać i my. Mimo, że nie jesteśmy w strefie Euro.
Jednocześnie prawdą jest to co pisze Wujek Staszek o rządach DAX i SP500 w odpowiednich porach. Ja bym dorzucił futy na SP jako poranną chorągiewkę wskazującą poziom rozruchu także DAXowi. No i nie zapominajmy o Londynie i tamtejszych bankach blackeye

Skoro spadek wartości euro tak dobrze działa także na naszą gospodarkę to dlaczego nasza waluta leci do obu ? Jako zielona wyspa plus perspektywy to nasza waluta powinna się generalnie umacniać. O czym zresztą trąbią wszyscy analitycy. Rozumiem, że niepewna sytuacja powoduje wyjście różnych zagranicznych graczy realizujących zyski lub uciekających przed stratami, w zależności od chwili wejścia.
Z jak wielkim kapitałem oni wychodzą ? Przecież deprecjacja złotego zachęca innych do wchodzenia. Plus daytraderzy forexowi. Plus eksport/import. Ogółem bilanse wykazują napływ kapitału do Polski. Jednak my dostajemy po pupie. Akurat dzisiaj mniej niż amerykanie, ale pewnie jutro odreagujemy luką w dół d'oh! .

Wracam do mojego ulubionego WIG20 w USD.
Spadek od połowy kwietnia wydaje się, że przekształca się w boczniak. W fali powrotniej nie przebiliśmy od dołu trwale dołków z lutego i ciągle jesteśmy poniżej. W dzisiejszym dniu mamy jakimś szczęśliwym trafem zielony odczyt, chociaż świeczka jest czarna. Wg mnie taki boczniak to okres zajmowania pozycji. Dolne ograniczenie boczniaka to około 650. Do tego dziś ciągle daleko ~6%.

W sumie w dolarach jesteśmy na poziomie ~700 czyli podobnie jak w sierpniu 2009. Z tego poziomu doszliśmy na ponad 900. Czyli potencjał wzrostu to ok. 30%. Dochodziliśmy do tego poziomu od sierpnia do grudnia (4 m-ce) i powtórnie, ale z poziomu ponad 720 od lutego do kwietnia 2010 ( 2 m-ce). Do poziomu z sierpnia dochodziliśmy od lutego/marca 2009 ( ca 350), bardzo szybkim marszem, z przerwą w czerwcu 2009. Wg mnie 25-30% w około 4 miesiące czy potem w 2 to super wyniki i powtórzenia tych wyników bym się spodziewał. Potwierdzałaby się hipoteza Białka o odwróceniu trendu, bo wzrost wartości euro do dolara, a zatem i złotego przyniesie też wzrost wartości akcji.
Dopiero przełamanie poziomu 640 na WIG20USD w dół mogłoby prowadzić do powtórki z marca 2009. Do tego mamy jeszcze sporo czasu.

Czyli w zasadzie jestem nastawiony byczo i oczekuję powtórki z zeszłego roku - dość gwałtownych wzrostów w okresie wakacyjnym.

Co niepokoji:
Soros, Ameryka i Merkel. Na krótki dystans Soros może mieć rację. Jak brakuje w lokomotywie paliwa ( pieniędzy) to i najmądzrzejszy (oszczędniejszy) palacz nie pomoże. Amerykanie dodrukują obligacji, ściągną kasę ze świata, wpompują w swoją gospodarkę - tym razem bez pośrednictwa banków, bo zaufanie do molochów przywrócone i pójdą w górę. Dolar w odwrotną stronę, bo jak dodruk, to dodruk. Niemcy zaciskający pasa, z umacniającym się znowu euro, dostaną po eksportowej pupie, a wraz z nimi my.Anxious
Tyle, że zanim amerykanie dodrukują i sprzedadzą obligacje, zanim Niemcy zmierzą się znowu z 1,5 dolara za euro to na naszej giełdzie WIG20 w USD wykona swoje 30% co pozwoli grubasom na realizację 10-15% zysków w 4 miechy od sporych kwot.

Czego i nam wszystkim życzę. Angel

Edytowany: 25 czerwca 2010 02:06

Taurus80
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 08:48:15
Czy ktos moze rozwaza teorie odplywu kapitalu z gieldy USA na europejskie ??
Zadziwiajaco mocny Dax dzisiejsze rozpoczecie sesji u nas, wczoraj duze spadki w USA i zielone euro, do tego coraz bardziej spodziewana gra przeciwko dolarobi co zwiekszaloby ewentualne zyski itd
Ktos kombinowal pod tym katem ???

limagraf
0
Wpisów: 412
Wysłane: 25 czerwca 2010 09:03:23
Kolejny dobry news:

Companies Ramp Up Spending, Fueling Growth

Companies are spending again, and that could mean better economic times ahead.
Businesses have invested more money in machinery, computers, steel and other metals in three of the past four months. The uptick is fueling economic growth in the second quarter and may lead to more jobs later this year.
Corporate investment "is not only growing but accelerating, which is an encouraging sign that business remains in an expansive mindset," Michael Feroli, an economist at JPMorgan Chase, wrote in a note to clients.

http://www.cnbc.com/id/37902622

POzdr
Płyń za rekinem trafisz do ludzi.

krewa
PREMIUM
1 364
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 966
Wysłane: 25 czerwca 2010 09:07:06
zbaraniałem kompletnie. złotówka zaczęła umacniać się do € i $, arkusz zielony.
GPW oazą spokoju jego mać...

Taurus80
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 09:12:56
krewa napisał(a):

Dzisiaj pewnie bedzie gra pod G20 :) Mam ogromna nadzieje ze kraje UE potwierdza chec ogromnych oszczednosci i pani Merkel nie wycofa sie z wlasnych projektow :)
Tym samym zagrali by murzynam na nosie i przybili malego gwozdzia do ich trumienki :) do tego Baardzo bym sie ucieszyl jakby sie dogadali odnoscie ograniczenia mozliwosci instytucji spekulacyjnych :) no ale to jest bardzo malo realne wlasnie dzieki USA Eh?

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 25 czerwca 2010 10:08:56
Taurus80 napisał(a):
krewa napisał(a):

Dzisiaj pewnie bedzie gra pod G20 :) Mam ogromna nadzieje ze kraje UE potwierdza chec ogromnych oszczednosci i pani Merkel nie wycofa sie z wlasnych projektow :)
Tym samym zagrali by murzynam na nosie i przybili malego gwozdzia do ich trumienki :) do tego Baardzo bym sie ucieszyl jakby sie dogadali odnoscie ograniczenia mozliwosci instytucji spekulacyjnych :) no ale to jest bardzo malo realne wlasnie dzieki USA Eh?

Możesz rozszerzyć temat ? Bo właśnie czytałem coś w biuletynie , ale bardzo okrojone info.
Ograniczenie możliwości instytucji spekulacyjnych, jakie w tym temacie byłyby możliwe ustawy ?
Edytowany: 25 czerwca 2010 10:09

Taurus80
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 10:14:48
Verion napisał(a):
Taurus80 napisał(a):
krewa napisał(a):

Możesz rozszerzyć temat ? Bo właśnie czytałem coś w biuletynie , ale bardzo okrojone info.
Ograniczenie możliwości instytucji spekulacyjnych, jakie w tym temacie byłyby możliwe ustawy ?

Glownie chodzilo o podatek na Banki i od transakcji, ale jak wiemy jedyne co sie produkuje w USA to zielone i nie spodziewam sie aby byli sklonni jeszcze te smieci opodatkowac :)

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 25 czerwca 2010 10:29:59
No tak, to się zgadza to raczej nie przejdzie, zobaczymy jednak co zaoferuje Merkel. Mnie nadal, te zaciskanie pasa się nie podoba...

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 25 czerwca 2010 10:39:19
Chyba już czas rozglądać się za klawiaturą z 元 na 4.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Taurus80
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 10:59:53
Verion napisał(a):
No tak, to się zgadza to raczej nie przejdzie, zobaczymy jednak co zaoferuje Merkel. Mnie nadal, te zaciskanie pasa się nie podoba...

Co ci sie nie podoba :) urzedasow powinno byc mniej na calym swiecie, Niemcy zyja glownie z exportu a nie konsompcji wiec powinni oszczedzac, zmuszaja tym samym amerykanow do dzialania bo ten od nobla nie widzi innego sposobu jak dalsze drukowanie tysiecy ton zielonych.
Na swiecie narazie drukowali kase i cale druki ladowali w banki wiec niech lepiej pasa zacisna jak dawac darmozjada. Co z tego ze byly dofinansowania do samochodow czy nieruchomosci z jakiej racji ja mam placic abys ty mogl kupic samochod czy dom??
Niech wszyscy sie wezma za uczciwa prace a swiat bedzie lepszy.

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 25 czerwca 2010 11:03:12
Taurus80 napisał(a):

i za uczciwe inwestowanie, a nie ciągłe spekulacje, o!

Taurus80
0
Wysłane: 25 czerwca 2010 11:05:58
Maniek napisał(a):
Wiem że ten temat już był ale

forsal.pl/artykuly/430241,wrob...

czy jest możliwe że to jest pierwszy krok ku zdetronizowaniu $ jako waluty światowej? Co o tym myślicie? oczywiście byłby to proces na kilka-kilkanaście lat, ale bez uwolnienia nie dało by się tego zrobić.
Takie małe SF thumbright

Niestety ale nisadze przynamniej w ciagu najblizszych 10 lat
Chiny aby calkiem uwolnily kurs musza sie choc czesciowo uniezaleznic od exportu a tym samym popyt wewnetrzny musi sie zwiekszyc znacznie a na to poczekamy jeszcze ladnych pare lat.
Jezeli konsumpcja sie zwiekszy a ludzie stana bardziej zamozni mowie o ogóle ludnosci a nie jednostkach wtedy mozemy sie spodziewac ze yuan stanie sie najwazniejsza waluta swiata, chyba ze amerykanie znow jakis patent wymysla bo mysle ze rozliczanie ropy za dolary nie wystarczy.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 25 czerwca 2010 11:06:25
SirHoe napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

i za uczciwe inwestowanie, a nie ciągłe spekulacje, o!

niech nikt nikogo nie napada, żeby nie było wojen i żeby samochody jeździły 50km/h a samoloty nie spadały thumbright
EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

607 608 609 610 611

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,055 sek.

qaihdayu
kbknroun
fgssiwgw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bskgflks
sqszwhdg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat