fkhrgspd
Advertisement
PARTNER SERWISU
qmsikcvg
872 873 874 875 876

Kiedy dno bessy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 11 maja 2022 19:04:39
szarlej81 napisał(a):
Nie róbmy z Węgier kraju trzeciego świata. Skoro tylko nieco bardziej zamożną od nich Polskę było stać aby w latach 2010-2022 zbudować zarówno gazoport jak i rurociąg na dnie bałtyku oraz kilka bypassów do sąsiednich państw to Węgrzy gdyby chcieli to ten rurociąg na Chorwację by sobie wybudowali. Na to wszystko pojawiają się jak się wydaje uzasadnione zarzuty o zwyczajne rozkradanie pieniędzy z funduszy Unijnych. Orban prowadził politykę surowcową przychylną Rosji nie dlatego, że musiał, ale dlatego że chciał. A teraz swoim zwyczajem jeszcze chce na tym coś ugrać dla siebie domagając się środków od EU "na uniezależnienie od Rosji". Spryciaż po prostu chce sssać wszystkie dostępne krowy.

Popatrz ile lat Polska budowała gazoport. 5 lat.

Reszty nie komentuje, bo to jakieś luźne przemyślenia i gdybania.

Niemcy Węgry prowadziły taką samą politykę surowcową przychylną wobec Rosji dlatego, bo chciały - to oczywiste. Powody jednak ich decyzji były inne.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 19:07:03
krewa napisał(a):
Ok, czyli w przypadku krajów takie porównania są uprawnione, a w przypadku nieco mniejszych jednostek terytorialnych już nie? Niemcy z Węgrami można porównywać pod tym kątem, ale już Bawarii i Saksonii nie możemy?

Jeżeli zbiór składa się z dwóch elementów. To ich porównanie nie jest nadużyciem semantycznym.
Większy - Mniejszy. Biedniejszy - Bogatszy itd. Nie widzę to miejsca na pojęcie względności.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 maja 2022 19:12:11
Kilka dni przed 24 lutego 2022 widziałeś. Porównywałem wówczas ukraińskie obwody a Ty stwierdziłeś, że jest to nadużycie semantyczne. Stąd moje zdziwienie - dlaczego np w przypadku porównywania PKB krajów można jeden z nich uznać za bogatszy, ale w przypadku porównywania PKB obwodów / regionów to już nie działa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 19:15:47
Krewa,

wybacz, ale nie pamiętam o co mi chodziło prawie 3 miesiące temu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 11 maja 2022 19:29:00
Ok, służę pamięcią
krewa napisał(a):
Każdy, chociaż w niewielkim stopniu orientujący się w ukraińskich realiach wie, że Donbas był jednym z bogatszych regionów Ukrainy.

1ketjoW napisał(a):
Poza tym nie rozumiem jak bogactwo tego regionu (co już jest pewnym nadużyciem semantycznym, bo bogactwo jest pojęciem względnym - tj. dla mnie ten region może być np. mniej biedny - co bardziej odpowiada rzeczywistości w mojej subiektywnej ocenie), przekładało się na wysokość emerytur o jakich pisałeś

krewa napisał(a):
Jesteśmy na forum inwestorów, istnieją wskaźniki, które pozwalają określić czy dany region jest bogaty czy biedny. Ukraina to biedny zachód, bogaty przemysłowy wschód i śpiący na kasie Kijów. Bogatszy region = wyższe wynagrodzenia, lepsza infrastruktura, lepsza opieka socjalna, wyższy poziom życia itd. Mierzyć można na wiele różnych sposobów, chociażby % PKB. To również przerabialiśmy w latach 2013-2015.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 19:41:21
Rozumiem, że po Twoim trzecim komentarzu nie ciągnąłem wątku, więc uznałem Twój tok rozumowania.

Natomiast z tego co pamiętam, chodziło o emerytury i wyraziłem opinię, że status materialny regionu nie ma wpływu na ich wysokość.

Poza tym Ukraina jest w mojej (subiektywnej) ocenie biednym krajem i tak należy rozumieć mój komentarz tj. jako wychodzący poza terytorium Ukrainy. W Kijowie zarabia się podobno średnio 3.800 zł, ale tego nie weryfikowałem.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 12 maja 2022 09:21:22
Uściślę jeszcze jedną kwestię.

Niemcy dostarczyły do tej pory sprzęt wojskowy na Ukrainę o wartości - 190 mln EUR.

Cytat:
Deutschland lieferte Kriegsgerät für mehr als 190 Millionen Euro

www.tagesspiegel.de/politik/wa...

Francja dostarczyła sprzęt wojskowy na Ukrainę o wartości około 100 mln EUR

Cytat:
France has delivered more than 100 million euros of military equipment to Ukraine, according to Defence Minister Florence Parly.

Łotwa i Estonia biją te "potęgi" jak widać we wsparciu Ukrainy:

Cytat:
Latvia has contributed military material worth more than 200 million euros -- including ammunition, Stinger anti-aircraft missiles and their launch pads, unmanned aircraft and drones.

Estonia has given 227.5 million euros of military aid, including Javelin anti-tank missile system missiles, 122 mm howitzers, anti-tank mines and anti-tank guns, and handguns along with ammunition.

www.france24.com/en/live-news/...

Dla mnie powyższe dane pokazują, że zarówno Niemcy jak i Francja robią tylko to co muszą. Nic ponad to.
Dalej będą chciałby robić po zakończeniu wojny interesy z Rosją.
Edytowany: 12 maja 2022 09:21

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 maja 2022 21:58:30
Wracając do rzeczy istotnych. Rynki dalej lecą lotem swobodnym. Choć pojawiają się jakieś popytowe oznaki. Nasdaq jest 11200 poziom. To jest poziom ni w pięć ni w dziesięć. Tam jest raczej przestrzeń z wymiany akcji z jesieni 2020. Czyli jesieni gdzie rynek nie wiedział co będzie dalej z pandemia.
Jakieś konkretne wsparcie jest na równiutkim poziomie 10 000. Zresztą, każdy może to łatwo sprawdzić na wykresie.
Na GPW mieliśmy dziś wzorcową świeczkę -/-. Niektóre spółki, mają już ceny, które zwyczajnie są atrakcyjne dywidendowo, przynajmniej do zysków z roku byłego.Stany dziś wyciągają końcówkę, więc przy odrobinie szczęścia jutro będzie zielone GPW.

To co mi się nie podoba to to, że rynki lecą nadmiarowo mocno w stosunku do inflacji. Coś jakby jakiś trup w szafie gdzieś leżał i czekał na otwarcie drzwiczek. angry3

Kakarotto
83
Wysłane: 13 maja 2022 17:58:34
I sprawdziła się podbitka WIG20: +4,38%

A tutaj mamy przykład jak zbiera się podaż pieniądza z rynku:

www.bankier.pl/wiadomosc/Krypr...

Rynek kryptowalut stracił w połowie tygodnia 200 miliardów dolarów w ciągu 24 godzin...

Zakładam, że w większości potracili drobni i średni ciułacze. Zapewne klasycznie ubrani na górce. Oczywiście dolary nie wyparowany, ale raczej poszły na konta które nie mają wpływu na popyt dóbr powszechnego użytku. wave
Edytowany: 13 maja 2022 18:01

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 maja 2022 18:54:30
Dla nas istotna jest kasa na KPO i czytam że doszło do porozumienia. Rysuje się więc szansa na przejście przez kryzys bez większych zadrapań.

Kakarotto
83
Wysłane: 13 maja 2022 21:09:13
1ketjoW nie rozumiem podejścia: dostaniemy kasę i kryzys przejdziemy. Przecież ta kasa to dodatkowe paliwo pod inflację angry3

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 13 maja 2022 22:32:48
@Kakarotto
Co do kasy z planu odbudowy jeżeli zostanie wykorzystana do dodatkowych programów z plusem w nazwie owszem, może zadziałać proinflacyjnie. Z drugiej strony taki zastrzyk gotówki umocni złotego - otrzymamy euro, które wymienimy na złotówki. Jest też szansa na dodatkowe umocnienie, poprzez zmianę wizerunku Polski przez zagranicznych inwestorów. Spór z EU z pewnością temu wizerunkowi nie służył. A mocniejsza złotówka to słabsza inflacja.

Wracając jeszcze na chwilę do wcześniejszej dyskusji o Węgrzech. Ciekawa opinia pana Wojciecha Konończuka z Ośrodka Studiów Wschodnich, wg którego Węgry ściemniają w kwestiach rosyjskiej ropy, gdyż rurociąg adriatycki ma wystarczającą przepustowość aby mogły uniezależnić się od tej ropy w ciągu kilku miesięcy.

biznesalert.pl/kononczuk-jak-w...

Cytat:

Węgry mają jedną rafinerię (Duna), która przerabia 8,1 mln ton ropy. W 2021 roku 42 procent surowca sprowadzono ropociągiem Drużba z Rosji, resztę ropociągiem Adria (moc 10 mln ton), odnogą JANAF z chorwackiego Omišalj. Już teraz Węgry mogą całość ropy kupić ze źródeł nierosyjskich – tłumaczy ekspert OSW. – Węgry twierdzą, że potrzebują do pięciu lat na inwestycje w technologie swojej rafinerii by przerabiać ropę nie-rosyjską. Na zasadzie analogii: rafinerie niemieckie (Schwedt i Leuna) przerabiają tylko rosyjską ropę (24 mln t), a mimo tego do końca br. w 100 procentach przestawią się na ropę nierosyjską. Schwedt i Leuna mogą, a węgierska Duna nie może? – dodaje.

– Sprawdziłem z inżynierami od rafinacji. Potwierdzają, że w kilka miesięcy rafineria może przestawić instalacje na inny gatunki ropy. Duna będzie miała nawet łatwiej niż Schwedt i Leuna, bo połowa jej ropy już jest nierosyjska – kontynuuje Wojciech Konończuk. – Wyłączenie Węgier spod embarga na ros. ropę tworzyłoby nierówne warunki rynkowe dla konkurentów węgierskiego MOLa (właściciel rafinerii Duna i w Bratysławie), czyli polski PKN Orlen i austriackie OMV. Dlaczego? Bo ropa rosyjska jest obecnie o 1/3 tańsza niż nie-rosyjskie gatunki surowca! – stwierdza.

– Zatem, gdyby UE dała Węgrom kilkuletnie wyłączenie, to musi temu towarzyszyć wprowadzenia przez Węgry podatku na import ros. ropy. Inaczej MOL otrzyma preferencje.

Więcej można znaleźć na jego twitterze.

A tu opinia samego OSW na ten temat:
www.osw.waw.pl/pl/publikacje/a...
Również polecam.

Tymczasem pojawiają się nieoficjalne wyjaśnienia, że EU poprzez mało konstruktywne podejście Węgier rozważa przesunięcie embarga na ropę do kolejnego pakietu sankcji. Gdyż ich upór w kwestiach ropy blokuje cały 6 pakiet łącznie z wyłączeniem Sbierbanku z systemu SWIFT.
Edytowany: 13 maja 2022 22:33

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 maja 2022 23:02:49
W mojej ocenie ceny czynników cenotwórczych, które spowodowały wzrost inflacji nie będą już gwałtownie rosnąć, a być może nawet ich ceny spadną. Ponadto popyt na dobra obecnie spada, więc nie widzę podstaw aby ceny ostro dalej rosły, a z nimi i inflacja. Spodziewam się że np. popyt na mieszkania w tym roku spadnie dość mocno versus 2021 r. Oczywiście wzrost cen będzie miał miejsce, ale nie tak gwałtowny jak wcześniej czy jeszcze obecnie.

Poza tym środki na KPO nie będą wypłacane jednorazowo. One będą wypłacane ratami po spełnieniu określonych warunków. Tak więc ich wpływ na inflację będzie rozłożony w czasie.

Obserwujmy ceny surowców energetycznych.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 13 maja 2022 23:42:33
Rurociąg Adria transportuje ropę do rafinerii w Chorwacji, Bośni i Hercegowinie, Serbii i na Węgrzech.

Tak więc jego przepustowość nie służy tylko Węgrom.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 14 maja 2022 07:36:58
Co do inflacji nie zapominaj o nadchodzącym wzroście cen żywności, oraz dalszych podwyżkach cen energii, które zapowiadają nawet eksperci rządowi. W średniej perspektywie będziemy mieli poważny czynnik inflacyjny w postaci przyszłorocznych wyborów.

Co do rurociągu Adria to z analizy OSW (drugi link) wynika, że węgierski MOL po modernizacji krótkiego odcinka na Chorwacji, mógłby w całości pokrywać węgierskie zapotrzebowanie na ropę. OSW to raczej poważne źródło i nie wydaje mi się aby zapomnieli, że ktoś jeszcze z Adrii korzysta ;)

W dużo gorszej sytuacji jest Słowacja - a nie robi aż takich problemów jak Węgry. Co utwierdza mnie w przekonaniu, że Orban albo chce całkowicie zablokować sankcje, albo co moim zdaniem bardziej prawdopodobne ugrać dla siebie nie tylko dodatkową kasę z Unii ale i zapewnić na najbliższe lata przewagę konkurencyjną węgierskiemu sektorowi paliwowemu - w głównej mierze MOLowi. Przykładowo nasz Orlen będzie musiał kupować ropę po cenach rynkowych a MOL dalej będzie kupował mniej więcej 30% tańszą ropę od ruskich.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 maja 2022 11:29:01
Cytat:
Natomiast idzie o inwestycje w ropociąg z Chorwacji na Węgry (chodzi o modernizację kilkudziesięciu kilometrów tej rury), który ma zastąpić dostawy rosyjską „Drużbą”, oraz o technologiczne przestawienie węgierskich urządzeń rafineryjnych na nierosyjską ropę. Węgrzy mają to wyceniać na aż 500-700 mln euro.

amp.dw.com/pl/ropa-z-rosji-kie...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 14 maja 2022 17:26:49
Petrochemia na Słowacji należy do MOL. MOL ma dominującą pozycję na tym rynku, którą zresztą powiększył niedawno.

Orbanowi chodzi o kasę. Zwiększył ostatnio wydatki. UE zamroziła mu poza tym 7,5 mld EUR.

Zwiększenie dochodowości MOL to zorganizowanie innego źródła dochodów z jego punktu widzenia i ograniczenie wydatków które musiałby ponieść gdyby zgodził się na embargo.

Teraz piłka po stronie UE. Albo Orban dostanie kasę i będą sankcje na ropę z Rosji. Wtedy jednak w kwestii praworządności na Węgrzech nic się nie zmieni, albo zero kasy dla Orbana i brak sankcji na ropę z Rosji.

Ja na miejscu UE dałbym kasę Orbanowi bo Rosja to dużo większe zagrożenie. Ale wątpię aby to zrobili. Ciekawe na jakiej kwocie gdyby jednak się udało skończy się targ.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 21 maja 2022 15:41:04
1ketjoW napisał(a):
szarlej81 napisał(a):
Zanim ten rurociąg powstanie będzie kupował od Putina. Czyli przez najbliższe kilka lat.
Co do rzekomego zakazu przelotu nad Niemcami:
twitter.com/adam1dabrowski/sta...

Moja odpowiedź na "oficjalne" dane z twittera:

Cytat:
UK planes took a long detour around Germany to deliver weapons to Ukraine in case Russia invades

Cytat:
Germany had declined to send military support to Ukraine and blocked NATO shipments to Kyiv.

www.businessinsider.com/ukrain...

Z artykułu, na który powołujesz się:
Cytat:
But a spokesperson for the UK Ministry of Defence told Insider: "Germany has not denied access to its airspace as the UK did not submit a request. There has been no dispute between the UK and Germany on this issue."

W kwestii hełmów. Niemcy dostarczyli to, na co było wówczas duże zapotrzebowanie, nie bagatelizowałbym tej pomocy. Wspominałem w swoich postach wcześniej, że armia i samoobrona terytorialna nie ma problemów z bronią, natomiast występuje ostry deficyt hełmów i kamizelek.
A gdyby komuś się chciało cofnąć do wątku "Ukraina - dewaluacja hrywny" do wpisów z lat 2014-2016 to tam znajdzie sporo informacji na temat nadużyć, które doprowadziły do takiego stanu rzeczy. Słowa klucze: Poroszenko, Swynarczuk, Gładkows'kyj, Awakow junior.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 21 maja 2022 19:30:57
W sprawie przelotów nad Niemcami przyznałem szarlejowi81 rację. Myliłem się w tej sprawie.

Zgadzam się, że każda pomoc Ukrainie jest cenna i potrzebna. W sprawie wsparcia Ukrainy przez Niemcy jest mój wpis na forum gdzie podałem kwoty tej pomocy w porównaniu do innych krajów, bo to pokazuje jaki jest potencjał tej pomocy w stosunku do niemieckich możliwości.

Niedawno czytałem że Ukraina ma uzbrojonych 700 tys. żołnierzy. Planują dojść do 1 mln. To już jest realna siła. Czekam na ukraińską ofensywę. Wsparcie wywiadowcze innych państw i nowoczesny sprzęt mam nadzieję że pozwoli im na szybkie precyzyjne ataki powodujące duże straty po rosyjskiej stronie i odbicie zajętych terenów przez rosyjskiego okupanta.

Z ciekawostek. Rosyjska ropa wyparła irańską w Chinach. Teraz w Chinach jest zdaje się ostry lockdown. Jak Chiny otworzą się w większym stopniu będzie większe ssanie taniej ropy z Rosji. Tylko nie wiem czy jej wystarczy. Jeżeli nie wystarczy to może być problem z inflacją, bo cena pójdzie w górę.

Natomiast Chiny już zyskują na wojnie, co przewidywaliśmy na forum.

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 21 maja 2022 20:31:51
A napisałbyś co Chiny niby zyskują na tej wojnie?
Dla ułatwienia dodam - że niczego nie zyskują. Chiny to kraj, którego gospodarka oparta jest o eksport. Wszelkie niepokoje ograniczające spokojny przepływ towarów powodują, że tego rodzaju kraje tracą. I nie ominie to też Chin. Wojna sprawia, że nie tylko Rosja, ale i inne kraje nazwijmy to subtelnie - mniej demokratyczne, zaczynają być na cenzurowanym. W USA coraz mocniej podnoszona jest sprawa naruszania praw człowieka przez Chiny i konieczność tzw. decouplingu. Na tym znacznie mocniej stracą Chiny niż USA. Pojawią się cła na towary z Chin, sankcje itp. Coraz więcej krajów, pod wpływem USA będzie wycinało chińskie firmy z różnego rodzaju przetargów - przede wszystkim na sieci 5G. Np. wczoraj zrobiła to Kanada.

Do tego Chiny importują znaczny % żywności i znaczny % surowców. Trwająca wojna uderza w te dwa sektory najbardziej. Dla Chin to bardzo nieciekawa sytuacja. Zresztą widać to po działaniach chińskich władz, które - pomimo głupawej prorosyjskiej retoryki, starają się przestrzegać sankcji nałożonych na rosję przez USA.
Co niby Chiny zatem zyskują na tej wojnie?
Edytowany: 21 maja 2022 20:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

872 873 874 875 876

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 3,444 sek.

xmleyfgx
tosoesmr
iykxgmyf
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vyxytylm
ovmodbxa
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat