PARTNER SERWISU
xfqlauqj
871 872 873 874 875

Kiedy dno bessy?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 11 maja 2022 14:33:50
Cytat:
Też nie popieram, lecz też rozumiem (w końcu inne kraje mogą sobie kupić gaz z innych źródeł, np. ściągnąć statkiem do portu - Węgrzy takiej możliwości nie mają). To, czego nie rozumiem, to dlaczego kraje, które dbały o swoje bezpieczeństwo, dywersyfikację surowców (w tym kupowały je drożej np. z Norwegii), inwestowały w infrastrukturę itd. mają teraz płacić za to drugi raz, ale dla innych. To jak z ubezpieczeniami dla rolników - "tylko frajerzy je wykupują, bo przecież w razie czego Państwo da" - tylko w większej skali.

Odnośnie tezy "brak weto - brak demokracji" - do czego doprowadziło liberum veto w historii Polski? Pamiętajmy, że w UE jest 27 krajów, w tym tak małe jak Cypr, Luksemburg czy Malta. Ile (środków) potrzeba, żeby uzyskać przychylne (czytaj kupić) stanowisko jednego z nich, i przez to zablokować kluczowe inicjatywy UE? Wg mnie byłoby to tańsze i pewniejsze, niż wieloletnie finansowanie niektórych opcji w takiej Francji czy Niemczech w nadziei na wygrane wybory prezydenckie (bez podtekstów). Mam limitowane poparcie dla UE ale nie widzę obecnie lepszej alternatywy, i jeśli UE (a z nią i Polska) chce cokolwiek znaczyć na świecie, to pewne mechanizmy podejmowania decyzji muszą się zmienić, bo będziemy mieć kolejne (lokalne) ONZ czy tam Ligę Narodów.

Polska nie jest płatnikiem netto do kasy UE. Nam płacenie za Węgry nie grozi. Jakie kraje powinny płacić. A no te kraje w UE, co kręciły największe interesy z Rosją.

Liberum veto, to pewien skrót myślowy. Konsytuację 3 maja udało się uchwalić mimo liberum veto. Rozbiory Polski były możliwe dzięki koalicji trzech mocarstw Rosji, Prus i Austro-Węgier. Polska była słaba, ale jak widać po sile powyższej koalicji całkiem słaba nie była. Co więcej rozbiory były odpowiedzią na próby reformy państwa.

Nie chodzi o to, że brak weto to brak demokracji. Chodzi o wzmocnienie dużych krajów w UE względem małych oraz o wzmocnienie pozycji Brukseli. Dalsze przenoszenie decyzyjności do Brukseli to jasny kierunek dla powstania jednego organizmu, będącego zlepkiem wszystkich obecnych krajów - Stany Zjednoczone Europy.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 11 maja 2022 14:58:05
1kejtoW napisał(a):

Polska nie jest płatnikiem netto do kasy UE. Nam płacenie za Węgry nie grozi.

Przecież tu chodzi o to, że embargo na rosyjskie surowce podbije ich ceny na rynku. Więc chcąc czy nie chcąc będziemy płacić więcej. A Orban, który wynegocjuje sobie ustępstwa, będzie dalej kupował je ze zniżką u Putina.

Cytat:
Jakie kraje powinny płacić. A no te kraje w UE, co kręciły największe interesy z Rosją.

Jeszcze raz przypominam Polska jest drugim największym odbiorcą rosyjskiej ropy w EU. W 2020 roku była też piątym największym odbiorcą rosyjskiego gazu. Jeżeli chodzi o rosyjski węgiel to w 2021 byliśmy trzecim jego odbiorcą w Europie.

W 2021 roku sumarycznie pod względem kwoty importu Polska była 3 największym odbiorcą rosyjskich towarów (głównie surowców) w EU.

kliknij, aby powiększyć

ec.europa.eu/eurostat/statisti...
Edytowany: 11 maja 2022 15:04

benyrac
9
Wpisów: 145
Wysłane: 11 maja 2022 15:40:24
Nie wiedzialem ze Holandia importuje az tyle od ruskich ... Think
Cztery najbardziej niebezpieczne slowa w inwestowaniu to :
Tym razem jest inaczej.
John Templeton

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:04:23
Cytat:
Mam Ci tutaj zrobić streszczenie wszystkich działań i żądań Węgier w kwestii sankcji na surowce energetyczne po 24 lutego 2022?

Tak proszę, skoro to proponujesz. Intencją moja abyś podał przykłady ale skoro chcesz opisać wszystko nie będę się sprzeciwiał.

Cytat:
Przyznanie się do błędu to znacznie więcej niż do tej pory zrobiły Węgry. Co do zarabiania kasy sugerujesz, że Węgry na interesach z Rosją kasę tracą?

To subiektywna ocena. Moim zdaniem Węgry w sprawie uchodźców zrobiły znacznie więcej niż Niemcy.
Ponadto sugeruję, że skoro Niemcy wydawały ponad 6 razy więcej na surowce niż Węgry, to że ich odpowiedzialność za agresję Rosji w Ukrainie jest proporcjonalnie większa i gdyby zdecydowały się na embargo miałoby to proporcjonalnie większy wpływ ekonomiczny na Rosję.

Cytat:
Prawdę mówiąc trend ten trwał od 2012 do 2019 roku. W 2020 procentowy udział rosyjskiej ropy wzrósł. (bazując na danych eurostatu)

W 2020 r. import wzrósł % nieznacznie, ale w 2021 r. znacznie się obniżył.
W okresie styczeń-listopad 2021 r. Polska importowała prawie 21,5 mln ton ropy naftowej, z czego 63,6 proc. z Rosji - wynika z danych Ministerstwa Klimatu i Środowiska. Tak więc nieznaczny wzrost był przejściowy.
www.bankier.pl/wiadomosc/Polsk...

Cytat:
Wszystko się zgadza. Ale przecież takie same umowy zakładające kary za zarwanie kontraktów dotyczą Niemiec. Sytuacja jest taka, że Niemcy zapowiedziały znaczące ograniczenie importu rosyjskich surowców i prawdopodobnie to zrobią. Co więcej popierają sankcje na rosyjską ropę z półrocznym moratorium.

Ja nie wiem co chcesz tu udowodnić?

Że Niemcy są (obecnie) bardziej przychylne Rosji niż Węgry. Ta teza nie jest do obronienia.
Czy, że może w większym stopniu niż Węgry zasiliły budżet Rosji? To jest akurat fakt. Ale jeżeli jest to wina Niemiec to Polska również jest bardziej winna niż Węgry.

Niemcy nie mają w swoich umowach klauzuli take or pay - dziwne ze tego nie wiesz. To Ty chcesz udowodnić, że Węgry swoim działaniem sprzyjają Rosji, a moim zdaniem sytuacja jest bardziej złożona – wprost pisząc chodzi o władzę na Węgrzech i o kasę dla Węgier. Polska jak wiesz, ma umowy długoterminowe na dostawy surowców z Rosją i myślę, że dużo szybciej niż Niemcy, nawet jeżeli nie będzie sankcji zrezygnuje z rosyjskiej ropy. Poza tym mi chodzi o trend jeżeli chodzi o zakup surowców z Rosji. Niemcy ewidentnie inwestowali w zwiększenie importu surowców z Rosji przez lata. Polska tego nie robiła. Ty jednak uparcie twierdzisz, że można polską politykę zagraniczną i niemiecką traktować podobnie jeżeli chodzi o import surowców. Tego podejścia nie rozumiem. Polska inwestuje w gazoport, zawiera umowy na import surowców z innych kierunków. Niemcy w tym czasie budują dwa gazociągi po dnie Bałtyku i wynik polityki zagranicznej jest ten sam Twoim zdaniem i to my kombinujemy używając Twojej frazeologii.

Cytat:
Nie tylko hełmy i noktowizory, ale również 1000 granatników przeciwpancernych i 500 rakiet stinger, drony, moździerze i amunicję. Więc owszem biją Węgrów, którzy nie przekazali nic, na głowę.

Świetnie tu mnie masz. Niemcy zdaje się są 3 albo 4 gospodarką świata. Proszę zamiast porównywać ich do Węgier, zrobił porównanie do USA, bo bliżej im w rankingu. Nawet zrób porównanie do Wielkiej Brytanii czy Polski. Jak wolisz? Nawet ciężkiego sprzętu do dziś nie dostarczyli.

Cytat:

Niemcy dostarczą Ukrainie broń, ale nie bezpośrednio. Szczegóły planu

gospodarka.dziennik.pl/news/ar...

Cytat:
Zarówno ministerstwo niemieckie jak i brytyjskie zaprzeczyło, że taka sytuacja miała miejsce. Co moim zdaniem zamyka sprawę.

Proszę o tradycyjnie link. Nie mam takich informacji.

Cytat:
Mi wychodzi, że po 24 lutego wspierają w znacznie większym zakresie niż Węgry. Nie twierdzę, że nie mogłyby zrobić więcej, ani że ich wcześniejsza polityka była słuszna.

Mi wychodzi, że fajne sobie porównanie wybrałeś. Porównaj Niemcy z Polską jeżeli chodzi o dostawy broni na Ukrainę. Niemcy są przecież ludnościowo 2 x większe. Nie widzę związku z liczba ludności jeżeli chodzi o dostawy uzbrojenia, ale skoro podaje liczbę ludności jako argument to możemy iść tym tropem.

Cytat:
Nic takiego miejsca nie miało. Faktycznie zaniżyłem liczbę uchodźców przyjętych przez Węgry, ale zwracam uwagę, że tak na prawdę nie wiadomo ile uchodźców przyjęły Niemcy. Granica Węgiersko Ukraińska to granica Schoengen i tam się da rejestrować uchodźców. Do Niemiec z całej strefy Schoengen wjazd jest swobodny więc nie da się kontrolować ile osób tam przybyło.

Faktem, jest że podałeś nieprawdziwe informacje i się z nich wycofałeś.

Cytat:
Nie jestem teraz w stanie go znaleźć - przynajmniej tego oryginalnego.
Tu masz źródło pośrednie:
subiektywnieofinansach.pl/gazp...

Wyjaśnij mi proszę dlaczego umowy z Polską, Litwą i Bułgarią na dostawy gazu zostały przez Rosję zerwane w tej sytuacji. Dlaczego takie kraje jak Niemcy, Austria, Węgry i Słowacji zgodziły się płacić w rublach. Poniżej link w tej sprawie.

energetyka24.com/gaz/analizy-i...

Cytat:
Ja nic nie pisałem o żadnym narodzie europejskim. Po prostu twierdzę, że jeden naród nie powinien mieć za pomocą prawa weta uderzać w interesy innych narodów.
Ja twierdzę, że Twoje twierdzenie przeczy podstawom UE zapisanym w traktatach. Z samego założenia UE miała być federacją niezależnych państwa, a nie państwami z „kierownictwem” nominalnym w Brukseli.

W jaki sposób to, że nie ma narodu europejskiego implikuje, że każdy kraj ma prawo weta? Przecież to są rzeczy absolutnie niezależne. Prawo weta jest zapisane w traktatach - uważam to za błąd i tego nie ukrywam.

W taki sposób, że każdy kraj UE w decydujących kwestiach decyduje sam o sobie, a nie decydują za niego inne kraje w imię wspólnych interesów, które nie są zdefiniowane - pomijam kwestie interpretacji traktatów - wartości europejskich - nigdzie nie zdefiniowanych. Ty chcesz narzucać krajom małym te same obowiązki, co dużym, które mają inny potencjał gospodarczy czy militarny itd.
Poza tym piętnujesz Węgry za ich politykę energetyczną, która jest bardzo podobna do niemieckiej, bo Węgry sprzeciwiają się obecnie sankcjom, choć napisałem Ci dlaczego i co trzeba zrobić, aby Węgry poparły sankcje. Niemców zwyczajnie stać na znaczne inwestycje w infrastrukturę do dywersyfikacji dostaw surowców, a Węgrów nie. Natomiast polityka energetyczna obydwu tych krajów przez lata się nie różniła. Teraz Niemcy są lepsze, bo przyznały się do błędu, który wszyscy widzą. Węgry do błędu się nie przyznały, ale do tej pory popierały wszystkie sankcje, poza 6 pakietem sankcji. Nie zadajesz sobie pytania dlaczego w tym wypadku mają inne zdanie? Podałem Ci informacje, więc odpowiedź na to pytanie nie powinna być trudna.

Cytat:
W danych na które się powołujesz jest ujęta wyłącznie ropa crude. Dodając do tego inne produkty bazujące na ropie takie jak gotową benzynę czy diesla Niemcy importowały od Rosji ropę o wartości 23,6 mld Euro, Polska o wartości 14,7 md Euro. Jest to około 62% wartości rosyjskiego importu. W przypadku gazu Niemcy 42 mld m3 Polska 9,6 mld m3. 20% tego co Niemcy.

Zwracam uwagę, że gospodarka Niemiec jest około 4 razy większa od Polskiej a ludność 2,2 razy większa.

Czy coś to zmienia, że podałem dane dotycząc ropy? Podałem Ci dane wartościowe w drugim linku. Niemcy w 2019 r. zaimportowały z Rosji surowce za ponad 24,1 mln EUR, a Polska za 9,2 mln EUR w 2020 r. Niemcy za import węgla zapłaciły więcej niż Polska. Poza tym USA ma większą gospodarkę od niemieckiej, a ropy z Rosji kupuje mniej. Co to za argument? Od kiedy wielkość gospodarki ma wpływ na kierunki realizacji dostaw surowców?

Cytat:
A gdzie ja pisałem, że Węgry finansują agresję Rosji? O ile się nie mylę to Ty podjąłeś taki argument odnośnie Niemiec, Będąc zatem konsekwentny powinieneś przyznać, że w kwestii ropy Polska ponosi 60% winy Niemiec a w kwestii gazu 20% ich winy :)

Sugerujesz od początku, że Węgry działają na rzecz Rosji, bo nie popierają ostatniego pakietu sankcji. Skoro popierają Rosję i kupują od niej surowce to logiczne, że finansują agresję Rosji na Ukrainę. I tu pełna zgoda. Niemcy, Polska i Węgry i każdy kraj, który kupuje surowce z Rosji to robi. Problem w tym, że Polska w przeciwieństwie do Niemiec czy Węgier import zmniejszała i zmniejsza. Biczowanie natomiast w Węgier za prowadzenie takiej samej polityki, jeżeli chodzi o import surowców, w ostatnich latach jak Niemcy, uważam za tendencyjne.

Zełeński faktycznie jest głupi. Po co prosił Niemców o pomoc, dla których najważniejszy zawsze jest ich interes i komfort.
Edytowany: 11 maja 2022 16:09

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:15:38
Cytat:
Przecież tu chodzi o to, że embargo na rosyjskie surowce podbije ich ceny na rynku. Więc chcąc czy nie chcąc będziemy płacić więcej. A Orban, który wynegocjuje sobie ustępstwa, będzie dalej kupował je ze zniżką u Putina.

Orban negocjuje z UE finansowanie budowy rurociągu na dostawy ropy na Węgry przez Chorwację, bo chce kupować ropę z Rosji ze zniżką.

Edytowany: 11 maja 2022 16:19

szarlej81
178
Wysłane: 11 maja 2022 16:17:07
Zanim ten rurociąg powstanie będzie kupował od Putina. Czyli przez najbliższe kilka lat.

Co do rzekomego zakazu przelotu nad Niemcami:
twitter.com/adam1dabrowski/sta...

Co do reszty tak w skrócie:
Niemcy do tej pory były pierwszym odbiorcom surowców rosyjskich w EU.
Polska była w tej kategorii na 3 miejscu.

Węgier nie biczuję za prowadzenie takiej samej polityki jak Niemcy przed 24 lutego ale za prowadzenie innej polityki po 24 lutego. W grę nie wchodzą wyłącznie surowce, ale kwestie, które wymieniłem już kilkukrotnie.
Edytowany: 11 maja 2022 16:23

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:21:27
To Niemcy też przez najbliższe lata będą kupować 6 razy więcej surowców z Rosji niż Węgry, jezeli dobrze rozumiem Twoją tezę. Chyba, że Niemcy szybciej budują gazporty itd.

Jakoś tego nie widzę. Ciekawe ile jest tego rurociągu do zbudowania z Chorwacji na Węgry.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:25:16
szarlej81 napisał(a):
Zanim ten rurociąg powstanie będzie kupował od Putina. Czyli przez najbliższe kilka lat.

Co do rzekomego zakazu przelotu nad Niemcami:
twitter.com/adam1dabrowski/sta...

Moja odpowiedź na "oficjalne" dane z twittera:

Cytat:
UK planes took a long detour around Germany to deliver weapons to Ukraine in case Russia invades

Cytat:
Germany had declined to send military support to Ukraine and blocked NATO shipments to Kyiv.

www.businessinsider.com/ukrain...
Edytowany: 11 maja 2022 16:26

szarlej81
178
Wysłane: 11 maja 2022 16:28:44
Moja teza jest taka, że w momencie gdy my (jak również Niemcy) będziemy ponosić zwiększone koszty, w okresie przejścowym wynegocjowanym przez Węgry oni będą ponosić koszta mniejsze. Sprawa dotyczy nie gazu a ropy bo na ten moment mowa jest o sankcjach na ten surowiec.

Druga moja teza jest taka, że jeżeli koszta mają ponosić głównie państwa które w ostatnich latach robiły największe interesy z Rosją - jak byś chciał - to niestety do tych państw zalicza się Polska.
Edytowany: 11 maja 2022 16:29

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:30:18
Cytat:
Węgier nie biczuję za prowadzenie takiej samej polityki jak Niemcy przed 24 lutego ale za prowadzenie innej polityki po 24 lutego. W grę nie wchodzą wyłącznie surowce, ale kwestie, które wymieniłem już kilkukrotnie.

Nie rozumiesz sytuacji Węgier i na Węgrzech ani różnicy między Węgrami, a Niemcami - również w skrócie.
Przeczytaj to co napisałem. Mniejszy i biedniejszy kraj jakim są Węgry, nie jest wstanie zmienić dostawcy surowców jak Niemcy. EU chce prowadzić wspólną politykę - to kosztuje - proponuję pomóc Węgrom wybudować rurociąg z Chorwacji i zamknąć temat. Rozumiem, że to za trudne.

Podobnie jak trudne jest płacenie Polsce za emigrantów z Ukrainy - choć Turcja swego czasu dostała 6 mln EUR z UE.

To jasno pokazuje jaką politykę prowadzi UE. Wybiórczą, to właściwy przymiotnik.

Cytat:
Ze strony UE płyną zapewniania o kolejnych środkach pomocowych, ale na razie wciąż dotyczyć mają one unijnych programów już realizowanych lub uzgodnionych jeszcze przed wybuchem wojny. Strona Polska domaga się więc utworzenia nowych instrumentów, które byłyby przeznaczone tylko na pokrycie kosztów kryzysu uchodźczego (np. Turcja, która przyjęła od 2015 r. 3,6 mln uchodźców, od UE dostała 6 mld euro).

www.rp.pl/biznes/art36074531-s...
Edytowany: 11 maja 2022 16:36

szarlej81
178
Wysłane: 11 maja 2022 16:36:58
1ketjoW napisał(a):
]Moja odpowiedź na "oficjalne" dane z twittera:

Wystarczy sobie wpisać zalinowany w tym tweeterze tekst w google aby otrzymać to:
www.google.com/search?client=a...

Źródła do wyboru do koloru :)

Cytat:

Nie rozumiesz sytuacji Węgier i na Węgrzech ani różnicy między Węgrami, a Niemcami - również w skrócie.
Przeczytaj to co napisałem. Mniejszy i biedniejszy kraj jakim są Węgry, nie jest wstanie zmienić dostawcy surowców jak Niemcy. EU chce prowadzić wspólną politykę - to kosztuje - proponuję pomóc Węgrom wybudować rurociąg z Chorwacji i zamknąć temat. Rozumiem, że to za trudne.

I dlatego, że Węgry są biedniejsze niż Niemcy nie tylko odmawiają jakiejkolwiek pomocy militarnej dla Ukrainy ale i nie zezwalają na jej dostarczanie przez swoje terytorium, Orban podczas kampanii nazwał Zelenskiego jednym ze swoich przeciwników, unikał jednoznacznego potępienia rosyjskich zbrodni na Ukrainie a jego rzecznik prasowy kwestionował ostatnio w BBC prawo Ukrainy do obrony?
Edytowany: 11 maja 2022 16:39

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:43:00
szarlej81 napisał(a):
Moja teza jest taka, że w momencie gdy my (jak również Niemcy) będziemy ponosić zwiększone koszty, w okresie przejścowym wynegocjowanym przez Węgry oni będą ponosić koszta mniejsze. Sprawa dotyczy nie gazu a ropy bo na ten moment mowa jest o sankcjach na ten surowiec.

Druga moja teza jest taka, że jeżeli koszta mają ponosić głównie państwa które w ostatnich latach robiły największe interesy z Rosją - jak byś chciał - to niestety do tych państw zalicza się Polska.

Ad.1) To jest gdybanie. Niemcy mają wynegocjowane najlepsze stawki z Rosją na dostawy surowców w UE. Poza tym sprowadzają znacznie mniej surowców z Rosji niż Niemcy i Polska.

Ad. 2) Interesy z Rosją nie obejmują tylko importu surowców. To szersze pojęcie. Poniżej dane z 2016 r.

Cytat:
Mimo sankcji gospodarczych Francja jest największym inwestorem bezpośrednim w Rosji, a francuskie firmy wyprzedziły przedsiębiorstwa niemieckie w podbijaniu rosyjskiego rynku. Z udziałem Francji w Rosji realizowane są największe inwestycje energetyczne na świecie.

www.obserwatorfinansowy.pl/tem...

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 16:56:32
szarlej81 napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
]Moja odpowiedź na "oficjalne" dane z twittera:

Wystarczy sobie wpisać zalinowany w tym tweeterze tekst w google aby otrzymać to:
www.google.com/search?client=a...

Źródła do wyboru do koloru :)

Cytat:

I dlatego, że Węgry są biedniejsze niż Niemcy nie tylko odmawiają jakiejkolwiek pomocy militarnej dla Ukrainy ale i nie zezwalają na jej dostarczanie przez swoje terytorium, Orban podczas kampanii nazwał Zelenskiego jednym ze swoich przeciwników, unikał jednoznacznego potępienia rosyjskich zbrodni na Ukrainie a jego rzecznik prasowy kwestionował ostatnio w BBC prawo Ukrainy do obrony?

W sprawie lotów przekonałeś mnie. Masz rację.

Węgry nie prowadzą polityki jaką popieram, o czym już pisałem. Zachowanie Orbana pokazuje, co innego. Węgry są słabe gospodarczo, a UE ich nie wspiera. Powoduje to uzależnienie Węgier od Rosji.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 maja 2022 17:02:59
1ketjoW napisał(a):
Mniejszy i biedniejszy kraj jakim są Węgry, nie jest wstanie zmienić dostawcy surowców jak Niemcy.

Ponoć biedniejszy czy bogatszy to pewne nadużycia semantyczne i pojęcia względne.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 11 maja 2022 17:08:53
szarlej81 napisał(a):

Dlaczego zatem nie wprowadzić weta w polskim sejmie skoro to takie demokratyczne ;)
Co do siły dyplomacji oraz kompromisu podam Ci taki przykład:
Lewica 44 posłów
Solidarna Polska 19 posłów
Kukiz 3 posłów

Teraz powiedz mi które z tych ugrupowań trzęsie polską polityką, które ma pewną niezerową siłę sprawczą a które g...o może. Dla porównania PIS 194 posłów. A bez maluchów pokroju Ziobry i Kukiza mógłby dokładnie tyle co lewica.

To co piszesz to swego rodzaju klasyczny błąd statystyczny. Zestawiasz dwie różne zbiorowości, wychodzi Ci wynik który Tobie pasuje, ale jest błędny.

W Unii każdy kraj ciągnie w swoją stronę i gra tylko w swoim interesie. Gra na oddzielny byt. W sejmie gra idzie o interes w którym każdy z głosujących ma lub może mieć udział. Albo inaczej: w uni każdy kraj ciągnie w jedną stronę, a w sejmie każdy ciągnie też w tę samą stronę tylko chce to zrobić innym sposobem, inną drogą (no chyba że ktoś jest ruską onucą to głosuje na niekorzyść własnego kraju itp itd.)

szarlej81 napisał(a):

Inny przykład. To jak małe Czechy przerobiły dużą Polskę w sprawie Turowa.

Wyrok wydany jednoosobowe przez sędziego wmieszanego w politykę. W dodatku jest to "wyrok" bez możliwości odwołania się. To już u ruskich masz chociaż prowizorkę że można mieć adwokata. Sory ale sprawa Turowa to żaden argument.... Speak to the hand

Edit:

PiS bez Ziobry i Kukiza nadal może więcej niż lewica, bo PiS ma rząd i ma co rozdać i z czym się układać. Lewica można co najwyżej....hmm... w sumie to nic nie może Whistle
Edytowany: 11 maja 2022 17:11

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 maja 2022 18:13:34
krewa napisał(a):
Ponoć biedniejszy czy bogatszy to pewne nadużycia semantyczne i pojęcia względne

O to, to! Najchętniej używane przez tych, którzy potrzebują czymś zagadać swój brak woli zrobienia czegoś pożytecznego. W Polsce często w postaci synonimu: "jesteśmy na dorobku". thumbright

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 11 maja 2022 18:17:05
Cytat:
Dlaczego zatem nie wprowadzić weta w polskim sejmie skoro to takie demokratyczne ;)

Fajny pomysł. Raz już się sprawdził (1772). Nie polecam.

szarlej81
178
Wysłane: 11 maja 2022 18:26:42
Nie róbmy z Węgier kraju trzeciego świata. Skoro tylko nieco bardziej zamożną od nich Polskę było stać aby w latach 2010-2022 zbudować zarówno gazoport jak i rurociąg na dnie bałtyku oraz kilka bypassów do sąsiednich państw to Węgrzy gdyby chcieli to ten rurociąg na Chorwację by sobie wybudowali. Na to wszystko pojawiają się jak się wydaje uzasadnione zarzuty o zwyczajne rozkradanie pieniędzy z funduszy Unijnych. Orban prowadził politykę surowcową przychylną Rosji nie dlatego, że musiał, ale dlatego że chciał. A teraz swoim zwyczajem jeszcze chce na tym coś ugrać dla siebie domagając się środków od EU "na uniezależnienie od Rosji". Spryciaż po prostu chce sssać wszystkie dostępne krowy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 maja 2022 18:45:18
krewa napisał(a):
1ketjoW napisał(a):
Mniejszy i biedniejszy kraj jakim są Węgry, nie jest wstanie zmienić dostawcy surowców jak Niemcy.

Ponoć biedniejszy czy bogatszy to pewne nadużycia semantyczne i pojęcia względne.

Mój komentarz dotyczył dwóch krajów. Niemiec i Węgier

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 11 maja 2022 18:59:01
Ok, czyli w przypadku krajów takie porównania są uprawnione, a w przypadku nieco mniejszych jednostek terytorialnych już nie? Niemcy z Węgrami można porównywać pod tym kątem, ale już Bawarii i Saksonii nie możemy?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

871 872 873 874 875

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,530 sek.

zotkoabj
cutxevkv
wfvixtey
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nyfnphgk
wfgxnkyi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat