PARTNER SERWISU
chdsqljr
42 43 44 45 46
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 listopada 2010 08:41:28 przy kursie: 15,48 zł
Proszę nie rozmawiać o indywidualnych transakcjach na wątku spółki.

swiadek
0
Wpisów: 68
Wysłane: 19 listopada 2010 16:03:14 przy kursie: 15,09 zł
Addison, zaskoczył mnie Twój post, przede wszystkim pewnie dla tego, że mocno zawsze stałeś za tą spółką.

Przyznam, że trochę to dziwne, że wyskakujesz z taką informacją (niemerytoryczną, bez żadnych konkretów) - mam tu na myśli 1 post, zreszta widziałem go również na parkiecie (Ctrl-c/v)..

Przyznam, że podobnie jak kolega nie mogę oprzeć się jedynemu sensownemu wytłumaczeniu jakie znajduje dla tak sformułowanej wiadomości. Mam wrażenie, że było to trochę manipulacyjne, ponieważ wiele osób na tych forach (sądząc po postach), kierowało się Twoimi opiniami. Nie wierzę, że przy tak niewielkich obrotach nie ma to przełożenia na kurs.

Czy dokupisz taniej, czas pokaże..

P.S. Do WD: ten post odnosi sie do kursu spolki, proszę nie kasowac.

leszkong
0
Wpisów: 77
Wysłane: 19 listopada 2010 16:34:23 przy kursie: 15,09 zł
swiadek napisał(a):
Addison, zaskoczył mnie Twój post, przede wszystkim pewnie dla tego, że mocno zawsze stałeś za tą spółką.

Mam wrażenie, że było to trochę manipulacyjne, ponieważ wiele osób na tych forach (sądząc po postach), kierowało się Twoimi opiniami. Nie wierzę, że przy tak niewielkich obrotach nie ma to przełożenia na kurs.

Ja myślę, że jednak większość tu obecnych (na wątku jak i na forum) kieruje się WŁASNYM ROZUMEM, a nie opiniami innych... Myślę, że Addison czuje się związany z tym wątkiem i ma prawo do tym razem skąpej i niemerytorycznej wypowiedzi - napomniany (słusznie) uzasadnił swój wpis (słusznie). Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

By the way - argumenty Addisona od dłuższego czasu podzielam, ale choć zmęczony jeszcze okrętu nie opuszczam. Może doczekam się osławionej "strategii" - choć myślę, że już po nowym roku, jak wyjaśnią się kwestie otoczenia prawnego działalności spółki (mam na myśli nowy pakiet ustaw zdrowotnych).

pzdr

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 19 listopada 2010 18:03:11 przy kursie: 15,09 zł
Też mi się tak wydaje. Dla mnie Addison był na tym wątku bardzo istotny, bo logicznie potrafił wyjaśniać niektóre rzeczy i przekazywać info, o których być może nie wszyscy wiedzieli. Ale i tak, po przemyśleniu sprawy, decyzję podejmowałem sam. Cieszę się, że był z nami, ale miał prawo zrobić to, co zrobił.
Od pewnego czasu, mimo że też jestem "gorącym" kibicem MWT, redukowałem ten walor, ale z sentymentu zostawiłem jedną piątą, tak "kontrolnie", i poczekam na lepsze czasy, tj. lepszą cenę.
Ps.: a wczoraj znowu trzy umowy, myślę że będzie dobrze.

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 19 listopada 2010 18:45:23 przy kursie: 15,09 zł
Przyznam że mwtrade także było moim faworytem i będę je obserwował. Lecz prawda jest taka, że patrzyłem ostatnio na raport magellana i przy prawie dwukrotnym zwiększeniu aktywów jego zysk wzrósł tylko około 20%. Skoro marże już się tak bardzo zmniejszyły to nie wróży to dobrze dla całej branży. A skoro ilość jego aktywów tak mocno wzrosła to firma nie próżnuje. Gdy do tego wszystkiego dodać electusa, który rozwinie się przy pomocy nowego banku idmsa można powiedzieć że branża nie jest już taka różowa. Trzeba pamiętać też o tym, że wskaźniki mwtrade dyskontują pomyślną przyszłość. Pisałem już wcześniej o zyskach jakie mogą być w następnym roku, lecz jeśli perspektywy branży przynajmniej chwilowo się zmniejszą cena także pójdzie w dół.

Każdy oczywiście powinien sam przeanalizować sytuację, to jest tylko moja opinia i chciałbym powiedzieć, że podobnie jak addison wywaliłem akcje (wczoraj resztka) właśnie podążając powyższym tokiem rozumowania (uwzględniając dodatkowo poniższą AT) - nie wiem czy słusznego, przyszłość pokaże.

Poza tym jeśli chodzi o AT:
Ostanie sesje stawiają w wątpliwości średnioterminowy trend wzrostowy, który utworzył się po odbiciu od poziomu 13,80zł. Reakcja na ostatnie wiadomości, zwłaszcza sypanie akcji przez większych graczy (pakiety powyżej 1000 akcji przy każdym podbiciu ceny), nawet po zawarciu umowy na 40mln zł nie nastrajają optymizmem.

kliknij, aby powiększyć

w przybliżeniu:

kliknij, aby powiększyć

Widać tu, że przebiliśmy w dół linię wsparcia, którą była linia kanału trendu długoterminowego trwającego właściwie od samego końca kryzysu w 2009r. Nie ma tego na wykresie, ale szczyt na 17,30zł to dokładnie 50% zniesienie spadku z 20zł. Mamy sygnał sprzedaży na MACD. Szeroki rynek ma się źle i zapowiada się głębsza korekta, a na mwtrade nie ma nic co mogłoby świadczyć o ruchu przeciwnie do rynku. Skoro komunikat o funduszu nie pomógł w utrzymaniu trendu wzrostowego, to wątpię, aby w najbliższej przyszłości coś ten trend ciągnęło dalej. Patrząc na całe dwa ostatnie trendy średnioterminowe - spadek z 20zł, a następnie wzrost z 14 do 17 można także zauważyć, że spadek miał ogólnie większy wolumen niż wzrost co może tylko potwierdzić to, że ostatni trend wzrostowy to tylko korekta 3 falowego spadku. Jeszcze jedna uwaga odnośnie umiejscowienia spadku z 20zł w kontekście teorii fal Eliotta: spadek z 20 do 14zł był wyraźnie 5 falowy co jest kolejnym dowodem, że jest on częścią właśnie trójfalowego spadku, który może mieć zasięg nawet na 12,50 :].

Na pocieszenie mogę jeszcze powiedzieć, że sygnał sprzedaży na MACD tygodniowym był już dawno, lecz wcześniej nie brałem go w ogóle pod uwagę.
Edytowany: 19 listopada 2010 18:55

swiadek
0
Wysłane: 20 listopada 2010 01:47:50 przy kursie: 15,09 zł
leszkong napisał(a):
swiadek napisał(a):

Mam wrażenie, że było to trochę manipulacyjne, ponieważ wiele osób na tych forach (sądząc po postach), kierowało się Twoimi opiniami. Nie wierzę, że przy tak niewielkich obrotach nie ma to przełożenia na kurs.

Ja myślę, że jednak większość tu obecnych (na wątku jak i na forum) kieruje się WŁASNYM ROZUMEM, a nie opiniami innych... Myślę, że Addison czuje się związany z tym wątkiem i ma prawo do tym razem skąpej i niemerytorycznej wypowiedzi - napomniany (słusznie) uzasadnił swój wpis (słusznie). Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

By the way - argumenty Addisona od dłuższego czasu podzielam, ale choć zmęczony jeszcze okrętu nie opuszczam. Może doczekam się osławionej "strategii" - choć myślę, że już po nowym roku, jak wyjaśnią się kwestie otoczenia prawnego działalności spółki (mam na myśli nowy pakiet ustaw zdrowotnych).

pzdr

Racja! Każdy ostatecznie przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności kieruje się własnym umysłem (wykonaniem steruje mózg itd).. Nie miałem zamiaru imputować nikomu, że podąża ślepo za opiniami. Ale też pamiętam posty (także na parkiecie), z których wynikało, że dla części osób jest to wskazówka b. istotna. Moja wypowiedz nawiązywała do pierwszego postu (również słusznie uważam, że dobrze, iż został tu rozszerzony - inaczej na parkiecie).

P.S.
leszkong napisał(a):

Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

pzdr

Leszkong, czy możesz mi wskazać który fragment mojej wypowiedzi wskazywał na to, że tak myślę?

Kneczaj, dzieki za kreski!
Edytowany: 20 listopada 2010 01:48

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 20 listopada 2010 03:01:50 przy kursie: 15,09 zł
swiadek napisał(a):

leszkong napisał(a):

Jeśli myślisz, że jakiś fundusz wyskoczy ze spółki ze względu na jego słowa to delikatnie mówiąc lekko przesadzasz...

pzdr

Leszkong, czy możesz mi wskazać który fragment mojej wypowiedzi wskazywał na to, że tak myślę?

W prawie jest coś takiego, jak pojęcie wykładni rozszerzającej. Analogicznie Leszkong zinterpretował Twoją wypowiedź. Bardzo sensownie zresztą. Przydałby się rewanż.

marrynika
0
Wpisów: 48
Wysłane: 21 listopada 2010 15:12:50 przy kursie: 15,09 zł
szukałam w propozycjach ustaw w sprawie zakazu zadłużania się szpitali, jedynie to znalazłam:
Poprawę zarządzania i kondycji finansowej polskich szpitali

"Dzięki projektowi ustawy o działalności leczniczej, wprowadzona zostanie możliwość fakultatywnego przekształcenia szpitali w spółki kapitałowe. Jeśli szpital na koniec roku przyniesie straty, to samorząd będzie mógł je pokryć (ma na to 3 miesiące). Jeśli się na to nie zdecyduje, szpital będzie musiał zostać przekształcony w spółkę kapitałową"

O co ten cały rajwar, uważam że będzie się miało lepiej szpitalom i spółce.

swiadek
0
Wysłane: 22 listopada 2010 12:16:10 przy kursie: 15,12 zł
rafsty napisał(a):
swiadek napisał(a):

leszkong napisał(a):

pzdr

W prawie jest coś takiego, jak pojęcie wykładni rozszerzającej. Analogicznie Leszkong zinterpretował Twoją wypowiedź. Bardzo sensownie zresztą. Przydałby się rewanż.

Hahaha, chyba żartujesz :D ?!

1) Przecież wykładnia rozszerzająca jak i zwężająca, a także każda inna wykładnia jest procesem zmierzającym do ustalenia treści normy prawnej zawartej w przepisie prawnym.

Sugerujesz, że moja wypowiedź jest normą prawną..grubo! blackeye

2) Bardzo sensowna Twoim zdaniem interpretacja zakłada, że fundusze sugerują się tym co piszemy na forum, w co osobiście nie do końca chce mi się wierzyć salute

Zeby już nie ciągnąc tego watku w nieskończoność, Rafsty miałem na myśli inwestorów indywidualnych - użytkowników forum. Tyle w tym temacie.

3) Rewanżu (chyba trochę inaczej rozumiemy to słowo) nie będzie bo nie ma po co byc Dancing
Edytowany: 22 listopada 2010 12:17

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 23 listopada 2010 02:42:35 przy kursie: 15,12 zł
swiadek napisał(a):
Sugerujesz, że moja wypowiedź jest normą prawną

Bałem się, że to napiszesz. Tyle w tym temacie.

kneczaj
0
Wpisów: 274
Wysłane: 24 listopada 2010 17:12:58 przy kursie: 14,97 zł
Trochę mnie dziwi że na mwtrade umowy są teraz zawierane dużo rzadziej, ale może to jakaś sezonowość

marrynika
0
Wpisów: 48
Wysłane: 24 listopada 2010 17:45:36 przy kursie: 14,97 zł
między 10 a 15 listopada też był zastój, a potem kilka umów.Spółka pracuje, negocjuje, wszystko w tym temacie.

karpaw
2
Wpisów: 72
Wysłane: 24 listopada 2010 20:25:52 przy kursie: 14,97 zł
Tak patrzę na tą dzisiejszą umowę i według mnie nie spełnia ona kryterium uznania jej za umowę znaczącą. 2 828 tys to mniej niż 10% kapitału własnego na koniec 3kw 2010. Chyba że odnosi się to do kapitału własnego sprzed roku. Think
Czy ktoś wie jak jest to klasyfikowane?

maniu
0
Wpisów: 12
Wysłane: 24 listopada 2010 21:40:41 przy kursie: 14,97 zł
Witam,

kwota, którą przytoczyłeś to łączne umowy w tym roku z tym podmiotem. Dzisiejsza umowa była na 766 k.

karpaw
2
Wpisów: 72
Wysłane: 24 listopada 2010 22:08:25 przy kursie: 14,97 zł
Może nie zbyt precyzyjnie się wyraziłem. Wiem że dzisiaj podpisali umowę na 766tys.
Łączna wartość umów podpisanych z tym podmiotem w okresie krótszym niż 12 miesięcy wynosi 2828tys. Do tej wartości odnosi się kryterium uznania umowy za znaczącą a wartość ta nie spełnia poniższego warunku:

Cytat:
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta. Przy ustaleniu wartości przekroczenia progu 10% uwzględniono sumę umów zawartych z danym kontrahentem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

janinho
0
Wpisów: 86
Wysłane: 25 listopada 2010 18:14:14 przy kursie: 15,01 zł
Witam entuzjastów MWTrade :) (sam się do nich zaliczam)
jakie są wasze krótko i długoterminowe wizje co do kursu?

moim zdaniem aktualnie widzimy trend boczny i jesteśmy tuż przy linii wsparcia, która według mnie znajduje się na 14,50. To co szczególnie mi się nie podoba i daje do myślenie to co raz mniejszy wolumenThink . Czyżby inwestorzy przenieśli się na ciekawsze spółki?

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 25 listopada 2010 19:57:33 przy kursie: 15,01 zł
Wygląda na to, że na spółkę siadają ostatnio daytraderzy którzy przy dobrych infach wyciągają 10% a potem następuje marazm i ospałość. Może jak przedstawią na walnym nowe propozycje rozwoju to znowu coś się ruszy. book

swiadek
0
Wysłane: 25 listopada 2010 21:22:30 przy kursie: 15,01 zł
Może nie do końca daytraderzy, raczej nie przy takim wolumenie jak np. dziś (chyba, ze 1 daytrader :) ) Na krótko, zgadzam się, pewnie można wyciągnać parę % king

Anyway, czas już najwyższy, żeby sytuacja w służbie zdrowia się wyklarowała a MW zaproponował rynkowi medycznemu coś nowego blackeye byłoby miło :)
Edytowany: 25 listopada 2010 21:23

SERG
0
Wpisów: 50
Wysłane: 26 listopada 2010 17:27:10 przy kursie: 15,07 zł
26.11. Warszawa (PAP/ESPI) - 178/2010

Zarząd M.W. Trade SA z siedzibą we Wrocławiu informuje, że w dniu 25.11.2010 roku Spółka przeprowadziła niepubliczną emisję zerokuponowych, niezabezpieczonych obligacji zwykłych serii U. Środki pozyskane z emisji Obligacji będą przeznaczone na aktywność w obszarze podstawowej działalności operacyjnej, tj. finansowania i restrukturyzacji płynności finansowej Samodzielnych Publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej (SP ZOZ). Zarząd M.W. Trade SA informuje, że nie istnieją przesłanki mogące wpłynąć na zdolność Emitenta do wywiązania się ze zobowiązań wynikających z obligacji.

Emitent wyemitował obligacje o łącznej wartości 5 126 mln PLN. Wartość nominalna jednej obligacji wynosi 1 000 tys. PLN. Obligacje oferowane były po cenie emisyjnej - 968,77 PLN za jedną obligację.

Obligacje zostaną wykupione w terminie 181 dni od daty przydziału, nie później niż pierwszego dnia roboczego następującego po terminie wykupu obligacji po cenie nominalnej. Obligacje nie uprawniają do żądania świadczenia niepieniężnego od Emitenta. Obligacje nie są zabezpieczone.

Obligacje są obligacjami na okaziciela, nie mają formy dokumentu oraz zostały wpisane w ewidencji, o której mowa w art. 5a ust.2 Ustawy o Obligacjach.

Wartość zaciągniętych zobowiązań Emitenta na ostatni dzień kwartału poprzedzającego udostępnienie propozycji nabycia obligacji, tj. trzeciego kwartału 2010 roku, wynosi 143 mln PLN. Emitent planuje zwiększać wartość zobowiązań poprzez emisje dłużnych papierów wartościowych, w celu pozyskiwania dalszych kapitałów dłużnych.

ajatallach
0
Wpisów: 15
Wysłane: 30 listopada 2010 12:16:57 przy kursie: 15,30 zł
No i mamy kilka nowych umów:
30.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 179/2010

Zarząd M.W. Trade SA (Emitent) informuje, że w okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółka zawarła z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej umowy o łącznej wartości nominalnej 23 453 tys. PLN. W dniu 29.11.2010 roku wpłynęła do Spółki podpisana umowa z w/w podmiotem o wartości 1 771 tys. PLN. Jej przedmiotem jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ. Szczegółowe warunki tej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku. Ostateczny termin spłaty ustalono na 29.03.2012 roku.

Umową o największej wartości zawartą z tym podmiotem jest umowa pożyczki z dnia 10.11.2010 roku na kwotę 6 mln PLN. Szczegółowe warunki tej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. Wynagrodzeniem Emitenta była prowizja z tytułu udzielenia pożyczki. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych, a ostateczny termin spłaty to 12.10.2012 roku.
Kryterium uznania umowy za znaczącą jest przekroczenie wartości 10% kapitałów własnych Emitenta. Przy ustaleniu wartości przekroczenia progu 10% uwzględniono sumę umów zawartych z danym kontrahentem w okresie krótszym niż 12 miesięcy.

30.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 180/2010

Zarząd M.W. Trade SA (Emitent) informuje, że w okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółka zawarła z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej umowy o łącznej wartości nominalnej 7 581 tys. PLN. W dniu 30.11.2010 roku wpłynęła do Spółki podpisana z w/w podmiotem umowa pożyczki o wartości 510 tys. PLN. Na ich podstawie pożyczkodawca (Emitent) przekazał pożyczkobiorcy (SP ZOZ) kwotę pożyczki, a pożyczkobiorca zobowiązał się do ich zwrotu zgodnie z harmonogramem spłat. Szczegółowe warunki zawartej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Wynagrodzeniem Emitenta była prowizja z tytułu udzielenia pożyczki. Ostateczny termin spłaty ustalono na 16.12.2010 roku.
Umową o największej wartości zawartą z tym podmiotem jest umowa z dnia 30.09.2010 roku. Wartość umowy wynosi 1 779 tys. PLN. Przedmiotem porozumienia jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ. Szczegółowe warunki tej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku, a ostateczny termin spłaty upływa 30.09.2011 roku.

30.11. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 181/2010

Zarząd M.W. Trade SA (Emitent) informuje, że w okresie krótszym niż 12 miesięcy Spółka zawarła z Samodzielnym Publicznym Zakładem Opieki Zdrowotnej umowy o łącznej wartości nominalnej 7 031 tys. PLN. W dniu 30.11.2010 roku wpłynęła do Spółki podpisana umowa z w/w podmiotem o wartości 388 tys. PLN. Jej przedmiotem jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ. Szczegółowe warunki tej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku. Ostateczny termin spłaty ustalono na 31.12.2010 roku.
Umową o największej wartości zawartą z tym podmiotem jest umowa zawarta w dniu 20.04.2010 roku. Wartość umowy wynosi 1 852 tys. PLN. Przedmiotem porozumienia jest ustalenie nabycia oraz zasad spłaty przez SP ZOZ wierzytelności, przysługujących Emitentowi w stosunku do SP ZOZ. Szczegółowe warunki tej umowy, w tym wysokość prowizji nie odbiegają od standardów rynkowych stosowanych w umowach tego typu. W umowie nie zostały zawarte postanowienia dotyczące kar umownych. Umowa nie została zawarta z zastrzeżeniem warunku. Ostateczny termin spłaty upływa 31.03.2012 roku.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,827 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat