konik napisał(a):
czy ktos w ekipy znalazlby chwile na przejrzenie raportu i napisanie kilku slow?
Mógłby i przeprasza, że tak późno...
Sprawozdanie bardzo mi się nie podoba jeśli chodzi o formę. Jest sporządzone nierzetelnie i w zasadzie nie wiem po co je opublikowano. W bilansie nie ma pokazanych kredytów. Nie ma ani krótkoterminowych ani długoterminowych i wyliczamy w serwisie je na podstawie przepływów. Ponadto w zasadach rachunkowości znajdziemy między innymi pozycje: Produkcja nie zakończona co w przypadku deweloperów i budownictwa ma istotne znaczenie. Jakże duże było moje zdziwienie, gdy stwierdziłem brak takiej pozycji w bilansie. Znalazłem za to w zmianach w kapitale własnym pozycję AGIO na temat której nie ma ani jednego słowa w notach. Nie wykazywanie kredytów, to sprawa, która nie pojawiła się dzisiaj. W półrocznym jest dokładnie tak samo, a mimo to pani rewident nie miała zastrzeżeń!
Do Tego wszystkiego jeszcze narastające raportowanie przepływów…
Nie ma też segmentów operacyjnych, co mnie się wydaje ważne jeśli jednocześnie jest się deweloperem i spółką budowlaną.
Tak spreparowane coś, bo ciężko to nazwać rzetelnym, kompletnym sprawozdaniem, naprawdę ciężko się opracowuje.
W aktywach trwałych zwiększyła się o 2,3 bańki pozycja nieruchomości inwestycyjne. Z przepływów wynika, że nabyto nieruchomości inwestycyjne za 1,5 miliona. Pozostała kwota prawie miliona złotych jest nie wyjaśniona.
Sporo spadły należności i zapasy. W należnościach to głównie spadek wielkości kredytów. Wzrosły inwestycje krótkoterminowe. No niestety z bilansu ciężko w tym przypadku wyciągnąć istotne informacje, co to dokładnie było. Z pewnością nie był to wzrost gotówki, bo to wynika z przepływów
W minionym kwartale przychody istotnie się nie zmieniły w porównaniu do kwartału sprzed roku jak też poprzednich 3 miesięcy. Mocno za to wzrosły koszty własne sprzedaży, czyli ceny materiałów budowlanych. Rok do roku jest to ponad 7%. W związku z tym, że materiały wcale tak nie zdrożały, wnioskuję, ze sprzedaje się więcej, ale taniej. Inaczej mówiąc spada marża brutto na nowych projektach.
Zysk ze sprzedaży jest mniejszy niżeli przed rokiem o 1,7 miliona czyli 12% mimo utrzymujących się dobrych warunków pogodowych w 4 kwartale. Udało się obniżyć koszy zarządu i to jest duży plus. Spadły aż o 20% i stanowią wcale nie mała pozycję rachunku wyników. Zysk za ten kwartał jest podwyższany na działalności operacyjnej przez pozostałe przychody operacyjne. Niestety ciężko skumać dlaczego, a sprawozdaniu oczywiści cicho sza bo się wyda ;)
Widać zmniejszenie znaczenia działalności finansowej. Co prawda wpływ na wynik został porównywalny, ale już wielkości przychodów i kosztów spadły dwukrotnie. Dlaczego maleje i jakie składniki? Spółka ma dla nas jasną i ostateczną odpowiedz – inne
Z kasy w poprzednim kwartale wypłynęło 14 baniek Kaska z działalności operacyjnej została w całości przeznaczona na działalność inwestycyjną. Sumaryczne przepływy są ujemne ze względu na spłatę 12 baniek kredytów.
O ile czepiam się mocno samego sprawozdania to do wyników na razie nic nie mam się do czego mocno przyczepić. Przez ostatnie dwa lata zaraportowano ponad 60 baniek zysków potwierdzone podatkiem dochodowym i przepływami. Niejasności w sprawozdaniu składam wobec tego na karb polityki informacyjnej, podejścia do akcjonariuszy mniejszościowych i niechlujstwa.
Wyniki nie są jakimś zaskoczeniem. Można się było spodziewać obniżki marż oraz delikatnego zwiększenia przychodów – produkcja budowlana cały czas rośnie.
Spółka jest zdrowa o niskim zadłużeniu. Rośnie kapitał operacyjny i przychody. Aktualna wyceny są tutaj:
www.stockwatch.pl/gpw/instalkr...Moim subiektywnym zdaniem, w przypadku tej spółki powinien mieć przeciwny znak. W zasadzie nie ma premii powyżej wartości księgowej, a jest to spółka o sporej rentowności pomimo perspektyw pogorszenia. Przy spadku zysków o połowę, a tego oczekuje wycena rynkowa, względem wartości księgowej zarobimy 10%, które spółka częściowo może nam oddać, bo płaci dywidendę.
Oczywiście jako spółka budowlana rozlicza się na podstawie długoterminowych kontraktów. A to jak już niejednokrotnie pisaliśmy jest związane z możliwością majstrowania przy wyniku, przez dodanie elementu szacunku. Faktyczne fakturowanie i gotówka mogą mieć zupełnie inne przebiegi.
Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.