0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
25 czerwca 2010 15:11:11
przy kursie: 21,50 zł
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
25 czerwca 2010 18:32:39
irfy napisał(a):Jakby drgnęło troszkę... Powiedziałbym nawet, że z naciskiem na "troszkę" Wybicie kursu miało związek z przejęciem zagranicznych zakładów grupy Maflow. Ciekawe bo u nas na razie nigdzie oficjalnego info nie ma. Przynajmniej ja nie znalazłem. Może jeszcze dziś po sesji coś zarząd wypuści. No to nam się sytuacja technicznie znów diametralnie zmieniła. Ja na AT i tak zawsze patrzę z lekkim przymrużeniem ale było jednak dynamiczne wybicie na mocnych obrotach. Pytanie czy będzie kontynuowane? Ja sądzę, że kurs jeszcze podejdzie w okolice 2,25 -2,3 zł (tak jak ostatnim razem) a potem jak będzie się źle działo na szerokim rynku to i Borka nie ominie kolejna przecena.
Edytowany: 25 czerwca 2010 18:33
|
|
0 Dołączył: 2010-05-02 Wpisów: 168
Wysłane:
25 czerwca 2010 19:22:10
No i pojawiło się potwierdzenie ze strony spółki Cytat:Spółka Boryszew S.A. informuje, iż otrzymała zawiadomienie od Komisarzy Maflow o pozytywnej rekomendacji oferty złożonej przez Boryszew S.A. na nabycie: - zorganizowanego przedsiębiorstwa spółki Maflow S.p.A., w skład którego wchodzą zakłady w Ascoli Piceno i Trezzano Sul Naviglio we Włoszech, - zorganizowanego przedsiębiorstwa spółki Man Servizi S.r.l., w skład którego wchodzą zakłady w Ascoli Piceno i Trezzano Sul Naviglio we Włoszech, - 100% udziałów w Maflow Components (Dalian) Co. Ltd. w Chinach, - 99,9% udziałów w Maflow do Brasil Ltda. w Brazylii, - 100% udziałów w Maflow Kabushiki Kaisha w Japonii. Zgodnie z procedurą przetargu, transakcja musi zostać jeszcze zatwierdzona przez Ministra Rozwoju Gospodarczego. Nabycie ww. zakładów, w nawiązaniu do raportów bieżących 36/2010 oraz 38/2010, stanowi kolejny etap zakupu przez Boryszew S.A. kilku wybranych przedsiębiorstw Grupy Maflow. link
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-08 Wpisów: 317
Wysłane:
25 czerwca 2010 19:51:25
broker_ns napisał(a):irfy napisał(a):Jakby drgnęło troszkę... Powiedziałbym nawet, że z naciskiem na "troszkę" Wybicie kursu miało związek z przejęciem zagranicznych zakładów grupy Maflow. Ciekawe bo u nas na razie nigdzie oficjalnego info nie ma. Przynajmniej ja nie znalazłem. Może jeszcze dziś po sesji coś zarząd wypuści. No to nam się sytuacja technicznie znów diametralnie zmieniła. Ja na AT i tak zawsze patrzę z lekkim przymrużeniem ale było jednak dynamiczne wybicie na mocnych obrotach. Pytanie czy będzie kontynuowane? Ja sądzę, że kurs jeszcze podejdzie w okolice 2,25 -2,3 zł (tak jak ostatnim razem) a potem jak będzie się źle działo na szerokim rynku to i Borka nie ominie kolejna przecena. kierunek 2,42 ostatnie szczyty moze nawet 2,50 zachacza kto wie
|
|
0 Dołączył: 2009-09-12 Wpisów: 11
Wysłane:
25 czerwca 2010 22:46:15
Niech szeroki rynek będzie z nami :] załadowałem się wczoraj więc jestem happy... jakby tak przyciągnęło kapitał z Karena i komputrona Im szybciej zrozumiesz, że nie jesteś nieomylny tym szybciej zaczniesz zarabiać.
To nie jest rekomendacja!!
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
25 czerwca 2010 23:15:16
Cash napisał(a):Niech szeroki rynek będzie z nami :] załadowałem się wczoraj więc jestem happy... jakby tak przyciągnęło kapitał z Karena i komputrona Jako akcjonariusz Boryszewa mówię stanowcze NIE kapitałowi z "Karena i komputrona". Nie wpadłem tutaj na 2 tygodnie. Na szczęście, jak sadzę - za wysokie progi ...
|
|
Wysłane:
26 czerwca 2010 10:09:34
nocnygracz napisał(a):Cash napisał(a):Niech szeroki rynek będzie z nami :] załadowałem się wczoraj więc jestem happy... jakby tak przyciągnęło kapitał z Karena i komputrona Jako akcjonariusz Boryszewa mówię stanowcze NIE kapitałowi z "Karena i komputrona". Nie wpadłem tutaj na 2 tygodnie. Na szczęście, jak sadzę - za wysokie progi ... Jesteś przewrażliwiony :) Ja, jako inny akcjonariusz Boryszewa nie mam nic przeciwko miłym gościom z "Karena i Komputrona". Jak sam zauważyłeś - za wysokie progi. Więc najwyżej bujnęłoby trochę, jasne, trzeba by wtedy było siedzieć i przesuwać SL - trochę męczące, ale da się przecierpieć. Tydzień - i wszystko wraca do normy, a zarobek (właściwie można by z powodzeniem powiedzieć - urobek) nieco większy. Niestety, nie spodziewam się wizyty wyżej wymienionego kapitału, dlatego ewentualny zasięg wzrostów na Borku widzę tak... 2.35? Na chwilę obecną raczej nie wydusi się więcej. Zwłaszcza przy zbliżającym się debiucie Taurona.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-12 Wpisów: 11
Wysłane:
27 czerwca 2010 15:54:12
nocnygracz napisał(a):Cash napisał(a):Niech szeroki rynek będzie z nami :] załadowałem się wczoraj więc jestem happy... jakby tak przyciągnęło kapitał z Karena i komputrona Jako akcjonariusz Boryszewa mówię stanowcze NIE kapitałowi z "Karena i komputrona". Nie wpadłem tutaj na 2 tygodnie. Na szczęście, jak sadzę - za wysokie progi ... Jak nie wpadles na 2 tygodnie to nie powinno ci to przeszkadzac. Ja tez nie jestm na 2 tyg w tej spolce i nie jestem tu pierwszy raz ale kupuje dna i sprzedaje szczyty, a przynajmniej sie staram i kapital z karena i kompa by nam tu ladnie dal zarobic a pozniejsza korekta pozwolilaby sie odkupic na nizszym poziomie... a samo wskoczenie na wyzsze poziomy nie oznacza ze nie zostana one utrzymane :] takie moje przemyslenia Im szybciej zrozumiesz, że nie jesteś nieomylny tym szybciej zaczniesz zarabiać.
To nie jest rekomendacja!!
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 107
Wysłane:
27 czerwca 2010 18:26:10
Ciekawe jak będzie jutro. Być może pojawią się jakieś nowe informacje o Maflow. Drugie pytanie czy Boryszew ma kadre menadzerską aby zarządzać międzynarodową spółką taką jak Maflow.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-08 Wpisów: 477
Wysłane:
27 czerwca 2010 22:36:43
A ja jestem ostrożny - właśnie teraz. Z technicznego punktu widzenia nie mamy jeszcze pewności, że piątkowe wybicie będzie kontynuowane i nadal będziemy się poruszać w niebieskim kanale wzrostowym - wykres poniżej. Z kilku powodów: - aktualnymi notowaniami rządzi duża biała świeca z 25 marca - popatrzcie, że na jej zamknięciu skończyła się sesja w piątek, a połowa jej wysokości to piątkowe otwarcie. Teraz to są solidne punkty wsparcia i oporu - czerwone linie na wykresie, - nie pokonaliśmy jeszcze czerwcowego maksimum - to też ważne, - ciągle jesteśmy wyraźnie poniżej kwietniowego maksimum - być może rysuje nam się zielony kanał spadkowy.  kliknij, aby powiększyćWnioski? Ja bym kupił akcje gdzieś dopiero przy 2,30 - powyżej czerwcowego maksimum. A juto bym wypatrywał formacji zasłony czarnej chmury - jak jej nie będzie, to kto wie? Może faktycznie szybko doczekamy się Boryszewa po 3 złote :)
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
27 czerwca 2010 23:34:46
Jak tak patrze na ten wykres to mysle ze do 2.55-2.60 powinno teraz dojsc no ale zobaczymy.
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
28 czerwca 2010 08:41:31
Taurus80 napisał(a):Jak tak patrze na ten wykres to mysle ze do 2.55-2.60 powinno teraz dojsc no ale zobaczymy. Czy aby nie patrzymy na to zbyt optymistycznie??? Ja obawiam się, że kurs może zachować się podobnie jak zeszłym razem. Było wybicie pod przejęcie polskich aktywów grupy Maflow. Dostaliśmy oficjalny komunikat i zaczęliśmy sprzedawać fakty. Teraz również mamy już oficjalne info więc plotki się stały się faktem. Pytanie kiedy zaczniemy go sprzedawać? Dziś na początku sesji może być jeszcze dynamicznie a potem już może pojawić się u części graczy chęć realizacji całkiem pokaźnych zysków (chyba także i u mnie  ). Ktoś również słusznie zauważył, że Boryszew chyba nie ma doświadczenia w zarządzaniu aktywami zagranicznymi porozrzucanymi po całym świecie. Włosi sprzedawali w całości zagraniczne aktywa a Borkowi chyba najbardziej zależało na tych zakładach we Włoszech bo one są mocno powiązane z polskimi zakładami Maflow. Ale zapewne musieli kupić całość. Ponadto jest coś o czym wcześniej wspominałem, że jak się kupuję całą grupę generującą ok 1 mld pln obrotów za 100 mln zł to gdzieś musi być haczyk. I to nie jest tylko tak jak twierdzą niektórzy, że Borek ma środki finansowe a inni w dobie kryzysu ich nie mają. Jest mnóstwo funduszy private equity, które przetrząsają rynek w poszukiwaniu okazji i pieniędzy mają o wiele więcej niż Boryszew. Podsumowując ja liczę raczej na wzrost do 2,3 zł i potem powtórka scenariusza spadkowego. No chyab że szeroki nas pozytywnie zaskoczy ale w tym przypadku jestem akurat pesymistycznie nastawiony na wakacje.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 08:49:04
Ilu inwestorow mysli podobnie ??? Dzisiaj ciezko powiedziec ile bedzie cena wynosila za tydzien czy miesiac pragne jednak zauwazyc ze przed emisja tez wszyscy byli zrezygnowani i przy 3 zl wszystkie fora byly zasmiecone wpisami do balon, bedzie zwala na 2 zl ITP Co sie okazalo nie trzeba pisac. Siedze juz ponad rok i szczeze mowiac mam gleboko po ile dzisiaj skonczy czy za tydzien :) Jak ktos potrafi i ma szczescie niech zarabia na DT ja wole siedziec z dupa na podgrzewanym fotelu :) a stopa zwrotu rosnie regularnie
Edytowany: 28 czerwca 2010 09:16
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 09:45:59
przy kursie: 20,70 zł
Cóż... Ilu inwestorów, tyle poglądów. Mnie jakiś czas temu SL zgrabnie wykopał z pozycji, więc czaję się teraz na jakimś wygodniejszym poziomie:)Może kurs dobije do niego, jeśli szeroki będzie sprzyjał, wtedy znów się odkupi :)
Edytowany: 28 czerwca 2010 09:46
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 09:52:36
Ucieszylbym sie baardzo jakby wyczyscili stopy do 2.05 :) a pozniej up
Edytowany: 28 czerwca 2010 10:47
|
|
0 Dołączył: 2010-04-22 Wpisów: 85
Wysłane:
28 czerwca 2010 11:05:39
No i widać pięknie że tak różowo, jak się mówiło to nie jest ale i8 tak jest nieżle.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 13:52:05
Czy może ktoś z wytrwałych graczy mi napisać co to kurcze jest, zbieranie akcji czy już skonsumowaliśmy dobre info, bo ja wogle nie rozumiem.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 14:02:36
matimati2 napisał(a):Czy może ktoś z wytrwałych graczy mi napisać co to kurcze jest, zbieranie akcji czy już skonsumowaliśmy dobre info, bo ja wogle nie rozumiem. Przezucanie przed odpalem :P tylko nie wiadomo w ktora strone :) A na powaznie to dzisiaj widac ladnie jak ktos wywala ladne ilosci ale tez widac jak ktos ladne pakiety kupuje, co z tego wyniknie ?? Tego nikt nie wie :) Spolka ma potencjal wzrostowy na ten rok ale tez jest zagrozenie w postaci szerokiego rynku :) jezeli rynek si enie zwali to i boryszew da ladnie zarobic, a na pytanie kiedy nikt ci nie odpowie.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 14:10:38
No ja mocno liczylem ze po tym info to do wartosci ksiegowej dojdzie czyli tych 2.40, a troche sie zastanawiam pod jakie info moga jeszcze tu spekulanci grac, zyski niezle wmiare tanie przejecie w to ze sfinansuja je 2 letnia dzialalnoscia nie wierze ale nawet jak sfinansuja 6 letnia dzialalnoscia to super.
|
|
Wysłane:
28 czerwca 2010 14:12:35
moze mi ktos wytlumaczyc roznice miedzy zyskiem operacyjnym a zyskiem netto
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.