PARTNER SERWISU
epnhrfjj
446 447 448 449 450

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 11 marca 2019 21:20:32
W ramach przerwy w obrzucaniu innych błotem proponuję lekturę...

Były prezes GetBacku nie ukrywał, że zależało mu na wysokiej cenie zakupu konkurencyjnego windykatora. Przyznawał też, że nie wierzył w ekonomiczny sens transakcji.

biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Czyżby Kondzio zaczął pękać...

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 11 marca 2019 21:32:06
@Maupa_w_niebieskim Nikt nikogo nie obrzuca błotem.Fakty mówią same za siebie.Pani chyba jedna nadal przez różowe okulary patrzy na działania R.Barczyńskiego w RW. Ma Pani do tego prawo ,ale proszę nie obrażać tych ,którzy oceniają osobę w/w adekwatnie do czynów .

Visit68
0
Wpisów: 124
Wysłane: 11 marca 2019 21:54:55
Trzeba Barczyńskiego odwołać

IGNAC4
0
Wpisów: 22
Wysłane: 11 marca 2019 23:09:57
Mam pytanie. Czy wśród forumowiczów są tacy, którzy obligacje zakupili poprzez DM banków innych niż banki LC lub bezpośrednio w GetBack? Ja kupiłem po połowie w Alior Banku i GetBack.
Od początku jestem uczestnikiem tego forum i ostatnio mam wrażenie, że cała aktywna grupa na forum to nabywcy obligów przez banki LC oraz nieliczni nabywcy poprzez Catalyst. Innych nie mogę zidentyfikować. Obawiam się zatem, że udzielając poparcia komuś z tej grupy po raz kolejny (po wpadce z RB) źle ulokuję własny głos bo nie będą miał co liczyć na wspieranie i reprezentowanie także moich interesów.

Chcę zaznaczyć, że do tej pory wspierałem zawsze wspólne inicjatywy rozsyłając listy do posłów, senatorów, UOKiK, KNF, prokuratury, sądu a ostatnio do Ministra Finansów. Nie jestem osobą aspołeczną ale trochę źle się czuję z myślą, że przedstawiciel naszej grupy nie ma na względzie interesów wszystkich, bez względu na to gdzie nabyli te fatalne papiery.

NerfMe
0
Wpisów: 224
Wysłane: 11 marca 2019 23:21:18
Ja nabyłem bezpośrednio w Getback...

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 11 marca 2019 23:42:42
Cytat:
Były prezes GetBacku nie ukrywał, że zależało mu na wysokiej cenie zakupu konkurencyjnego windykatora. Przyznawał też, że nie wierzył w ekonomiczny sens transakcji.

może jednak prokuratura coś z ALTUSA sciagnie, skoro K. sypie

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 11 marca 2019 23:50:22
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
bukos4 napisał(a):
w kancelarii notarialnej

A to chyba jakaś z 'lewego' łoża bo oficjalnie to tam dzieci sztuk 2: syn+córka.
Córka Bogumiła Górnikowska (z domu Ćwiąkalska) jest adwokatem.
Nie jest notariuszem - nie ma jej na liście notariuszy Krajowej Rady Notarialnej. Akty notarialne sporządza notariusz (nie adwokat, nie radca prawny, nie sędzia) albo asesor notarialny działający jako zastępca notariusza.

to oczywiste ze sporzadza notariusz...to ze cwiakalska tam w tym siedzi mowil ktos z obligatariuszy, w trakcie rozmowy o aktach i klauzulach ktorych dostac niepodobna, ale skoro nie ma jej na liscie KRN, to moze jakos inaczej jest w to zamieszana. ja tego nigdy szczegolowo nie badalem. ona chyba byla kuratorem zmarlego w aferze reprywatyzacyjnej i moze w tym kontekscie pojawia sie ta kancelaria, tam pewnie akty byly sporzadzane u kolezanek. przepuscily obligi getback, przepuscily tez kamienice...natomiast nas to interesuje bardziej w kontekscie roszczen wobec notariusza, powszechnie uwaza sie w warszawie ze z ta kancelaria sie nie wygra, bo maja swoje pociotki w sadach. a to ze jest postanowienie z wroclawia ze akt notarialny wadliwy, no coz...warszawa ma swoje sady...

bukos4
6
Wysłane: 11 marca 2019 23:51:12
IGNAC4 napisał(a):
Mam pytanie. Czy wśród forumowiczów są tacy, którzy obligacje zakupili poprzez DM banków innych niż banki LC lub bezpośrednio w GetBack? Ja kupiłem po połowie w Alior Banku i GetBack.
Od początku jestem uczestnikiem tego forum i ostatnio mam wrażenie, że cała aktywna grupa na forum to nabywcy obligów przez banki LC oraz nieliczni nabywcy poprzez Catalyst. Innych nie mogę zidentyfikować. Obawiam się zatem, że udzielając poparcia komuś z tej grupy po raz kolejny (po wpadce z RB) źle ulokuję własny głos bo nie będą miał co liczyć na wspieranie i reprezentowanie także moich interesów.

Chcę zaznaczyć, że do tej pory wspierałem zawsze wspólne inicjatywy rozsyłając listy do posłów, senatorów, UOKiK, KNF, prokuratury, sądu a ostatnio do Ministra Finansów. Nie jestem osobą aspołeczną ale trochę źle się czuję z myślą, że przedstawiciel naszej grupy nie ma na względzie interesów wszystkich, bez względu na to gdzie nabyli te fatalne papiery.

ja mam polowe przez Lions Bank, polowe bezposrednio z GBK (od D.G.)

bukos4
6
Wysłane: 11 marca 2019 23:58:01
Ponieważ w czwartek odbędzie się NWZ Getback, na którym to będą m.in. podejmowane uchwały w sprawie składu i wynagrodzenia RN, a reprezentacja naszych interesów w RN jest konieczna, dlatego też przygotowaliśmy pismo do Prezesa Abrisu z naszymi postulatami. Pismo zostało już do Abrisu wysłane.
Domagamy się powołania do RN naszego przedstawiciela, ograniczenia liczby członków RN z 7 do 5 osób oraz zniesienia wynagrodzeń dla członków RN.
Zgłosiłem wczoraj kandydaturę Olafa Gembarzewskiego. Czy są inni chętni?
Olaf Gembarzewski
Doświadczenie zawodowe: Od 1993 roku praca na samodzielnych stanowiskach w zarządach firm produkcyjnych i usługowych. Specjalizacja metalurgia, energetyka specjalizacja fotowoltaika, branża wydobywcza - specjalizacja rurociągi, elementy platform wiertniczych, fracht morski - specjalizacja chłodnictwo morskie, kontrakty produkcyjne dla wojsk NATO i ONZ. Prowadzenie firm w różnych krajach UE: Holandia, Belgia, Bułgaria, Chorwacja. Doświadczenia międzynarodowe w zarządzaniu spółkami. Autor publikacji naukowych. Członek organizacji zawodowych. Obligatariusz Getback i pełnomocnik obligatariuszy GetBack

bukos4
6
Wysłane: 11 marca 2019 23:59:17
Warszawa, dnia 11 marca 2019 r.

Sz. Pan Paweł Gieryński
Partner Zarządzający Abris Capital Partners
e-mail: p.gierynski@abris-capital.com
warsaw@abris-capital.com

Szanowny Panie Prezesie,
my, niezabezpieczeni obligatariusze spółki GetBack S.A. w restrukturyzacji, w związku ze zwołanym na dzień 14 marca 2019 r. Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniem Spółki, na którym to będą podejmowane uchwały w sprawie składu i wynagrodzenia Rady Nadzorczej (RN), zgłaszamy postulat i oczekujemy od większościowego akcjonariusza – funduszu DNLD zarządzanego przez Abris Capital Partners przyjęcia następujących zmian:
1. Powołania do Rady Nadzorczej przedstawiciela obligatariuszy indywidualnych, zgłoszonego w porozumieniu z Kuratorem.
Uważamy, że w obliczu niekorzystnych dla nas propozycji układowych, nasi przedstawiciele powinni znaleźć się w RN, aby móc nadzorować działania spółki. Propozycja spłaty 25% wierzytelności obligatariuszy niezabezpieczonych w ciągu 8 lat wydaje się mało prawdopodobna do realizacji, dlatego też koniecznością jest zagwarantowanie tej grupie możliwości kontroli nad działalnością Spółki.
2. Ograniczenia liczby członków Rady Nadzorczej z 7 do 5 osób.
Z uwagi na sytuację spółki, której znaczna część majątku ma być sprzedana celem zaspokojenia wierzycieli, przy jednoczesnym wygaszaniu inwestycji i znacznym ograniczeniu działalności operacyjnej spółki, jesteśmy zdania, iż należy podjąć działania mające na celu redukcję kosztów.
3. Zredukowania kosztów funkcjonowania Rady Nadzorczej i Zarządu.
Proponujemy, aby Rada Nadzorcza spółki nie pobierała wynagrodzenia. Przy obecnej kondycji spółki, wynagrodzenie w wysokości 20 tys. miesięcznie/ osobę dla członków RN to dalsze redukowanie niewielkich funduszy przeznaczonych na spłaty niezabezpieczonych obligatariuszy. Zgłoszony przez nas kandydat nie będzie pobierał wynagrodzenia, dając przykład innym członkom RN. Jeśli obecni członkowie RN nie wyrażą zgody na pełnienie swej funkcji nieodpłatnie, wyrażamy gotowość do zgłoszenia kolejnych kandydatów nie oczekujących wynagrodzenia.
Grupa obligatariuszy niezabezpieczonych to grupa najliczniejsza i najbardziej poszkodowana - zarówno pod względem liczby osób, jak i ogólnej kwoty poniesionych strat - w tzw. aferze GetBack. Jesteśmy zdania, iż spółka Abris poprzez brak należytego nadzoru nad spółką jest jednym ze współodpowiedzialnych za zaistniały stan rzeczy. Nie widzimy jednocześnie, aby większościowy akcjonariusz z należytą starannością zmierzał do minimalizacji zbędnych kosztów funkcjonowania spółki i dążył do maksymalizacji zaspokojenia obligatariuszy niezabezpieczonych.
Niestety absolutny brak komunikacji pomiędzy władzami spółki GetBack, a obligatariuszami niezabezpieczonymi powoduje, iż nie znajdujemy podstaw do założenia, iż władze spółki działają w dostatecznym stopniu w interesie indywidualnych obligatariuszy. Dlatego też uważamy, iż reprezentacja naszych interesów w Radzie Nadzorczej jest niezbędna. Jednocześnie zaznaczamy wyraźnie, iż p. Radosława Barczyńskiego nie uważamy za reprezentanta interesów obligatariuszy niezabezpieczonych. Jako członek Rady Wierzycieli, już od początku b.r. nie działa on bowiem z ramienia, czy w porozumieniu z jakąkolwiek z grup, zrzeszających obligatariuszy indywidualnych.
Ponieważ to grupa obligatariuszy niezabezpieczonych ponosi największy ciężar restrukturyzacji i to ze środków zainwestowanych przez tę grupę w głównej mierze finansowana jest obecna działalność spółki, oczekujemy iż powyższe postulaty zostaną uwzględnione przez większościowego akcjonariusza spółki, Abris Capital Partners.

Z poważaniem
Obligatariusze Indywidualni GetBack S.A w restrukturyzacji

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 12 marca 2019 00:00:17
@IGNAC4
Na podstawie kontaktów jakie nawiązałam zidentyfikowałam następujące typy/rodzaje posiadaczy obligacji GetBack (być może są jeszcze inne rodzaje i może to być lista niepełna):
1/ Osoby które kupowały obligacje GBK via Idea/Lions z udziałem PDM i MIA Sp. z o.o.. Były to zakupy w subskrypcji, większość serii miała opcję 'put' (czyli możliwość wyjścia z inwestycji we wskazanym w WEO terminie ) i 'zabezpieczenie" tzw. art 777 kpc (oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się egzekucji). Wbrew pozorom ta grupa nie posiada największego wolumenu obligacji.
2/ Osoby które kupowały bezpośrednio od spółki (był tam ponad 100 osobowy dział który oprócz obligacji GBK opychał także obligacje prywatnych biznesików KK czyli Hussar Gruppa, GB Managers czy Basel Olten Pharm). Parametry obligacji zbliżone jak w pkcie 1. Często pomiędzy spółką (pracownikiem tego działu) a nabywcą obligacji funkcjonował 'naganiacz' - osoba fizyczna (często były pracownik banku czy innej instytucji finansowej) lub spółka. Ta grupa wydaje się mieć największy wolumen obligacji.
3/ Osoby które kupowały w ofertach prywatnych (subskrypcja) organizowanych przez domy maklerskie - np. DM Micheal Stroem. Chyba też oferty prywatne (bez udziału Idea/Lions bank organizował sam PDM ale nie jestem tego na 100% pewna). Wiem, że swoim klientom posiadaczom obligacji GBK zalecali głosowanie na p. Kłoczko do RW.
4/ Osoby które nabyły obligacje na Catalyst- mogą to być obligacje z emisji publicznych (to szło w transzach ma podstawie prospektu emisyjnego) albo prywatnych które dopuszczono do obrotu na Catalyst.
5/ Osoby które kupowały w ofercie publicznej i nie zdążyły spzredać - w zależności od transzy było to oferowane przez różne DM w tym: Alior Banku, CDM PeKaO, DM BOŚ, Noble Securities, DM Vestor, DM Micheal Stroem, DM Banku Handlowego, DM Millenium. Wiem, że Noble Securities sugerował swoim klientom głosowanie na p. Kłoczko.
6/ Osoby, które kupiły obligacje zdematerializowane poza rynkiem regulowanym - tzn pracownik DM pomagał znajomym pozbyć się za dobrą cenę 'gorącego papieru' wkręcając w nie nieświadomych nowicjuszy którzy zostawali przy okazji klientami domu maklerskiego.
7/ Osoby które nieopatrznie odkupiły od kogoś prywatnie (Kowalski sprzedał Nowakowi).

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 12 marca 2019 00:07:44
bukos4 napisał(a):
bukos4 napisał(a):
w kancelarii notarialnej

A to chyba jakaś z 'lewego' łoża bo oficjalnie to tam dzieci sztuk 2: syn+córka.
Córka Bogumiła Górnikowska (z domu Ćwiąkalska) jest adwokatem.
Nie jest notariuszem - nie ma jej na liście notariuszy Krajowej Rady Notarialnej. Akty notarialne sporządza notariusz (nie adwokat, nie radca prawny, nie sędzia) albo asesor notarialny działający jako zastępca notariusza.

to oczywiste ze sporzadza notariusz...to ze cwiakalska tam w tym siedzi mowil ktos z obligatariuszy, w trakcie rozmowy o aktach i klauzulach ktorych dostac niepodobna, ale skoro nie ma jej na liscie KRN, to moze jakos inaczej jest w to zamieszana. ja tego nigdy szczegolowo nie badalem. ona chyba byla kuratorem zmarlego w aferze reprywatyzacyjnej i moze w tym kontekscie pojawia sie ta kancelaria, tam pewnie akty byly sporzadzane u kolezanek. przepuscily obligi getback, przepuscily tez kamienice...natomiast nas to interesuje bardziej w kontekscie roszczen wobec notariusza, powszechnie uwaza sie w warszawie ze z ta kancelaria sie nie wygra, bo maja swoje pociotki w sadach. a to ze jest postanowienie z wroclawia ze akt notarialny wadliwy, no coz...warszawa ma swoje sady...

Aha! Czyli dowodu, że córka p. Ćwiąkalskiego w jakikolwiek sposób tu zawiniła nie ma ale "ktoś" mówił że tam siedzi więc można ją oskarżać? A jeżeli się koleguje czy nawet wódkę pije z notariuszką która spieprzyła akt notarialny to jaka jest jej wina że akt został spieprzony? Apeluję o umiar w rzucaniu oskarżeń niezależnie pod czyim adresem są one rzucane.

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 00:15:55
wiele wskazuje na to ze cwiakalska przepuszczala tam w tej kancelarii kamienice na 140-latkow; a ze gdzies przepuszczala to jest juz pewne...
natomiast nas interesuje czy przepuszczala w tej kancelarii, bo jesli tak, to z duza dawka prawdopodobienstwa akt jest celowo wadliwy...sorry maupa ale nie mam zaufania do notariusza ktory notarialnie potwierdza ze 140 latek zyje....
dla mnie malo wazne jest jak sie czuje biedna pani cwiakalska z mafii reprywatyzacyjnej, natomiast wazne jest ze kilkaset osob (moze kilka tysiecy?) nie moze dostac klauzul na majatek zycia, ktore im obiecywano...
BTW: maupa, niezla analiza 7 rodzajow posiadaczy obligacji, wczesniej nikt tego tak nie zabral...

IGNAC4
0
Wpisów: 22
Wysłane: 12 marca 2019 00:17:06
@IGNAC4
Na podstawie kontaktów jakie nawiązałam zidentyfikowałam następujące typy/rodzaje posiadaczy obligacji GetBack (być może są jeszcze inne rodzaje i może to być lista niepełna):
1/ Osoby które kupowały obligacje GBK via Idea/Lions z udziałem PDM i MIA Sp. z o.o.. Były to zakupy w subskrypcji, większość serii miała opcję 'put' (czyli możliwość wyjścia z inwestycji we wskazanym w WEO terminie ) i 'zabezpieczenie" tzw. art 777 kpc (oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się egzekucji). Wbrew pozorom ta grupa nie posiada największego wolumenu obligacji.
2/ Osoby które kupowały bezpośrednio od spółki (był tam ponad 100 osobowy dział który oprócz obligacji GBK opychał także obligacje prywatnych biznesików KK czyli Hussar Gruppa, GB Managers czy Basel Olten Pharm). Parametry obligacji zbliżone jak w pkcie 1. Często pomiędzy spółką (pracownikiem tego działu) a nabywcą obligacji funkcjonował 'naganiacz' - osoba fizyczna (często były pracownik banku czy innej instytucji finansowej) lub spółka. Ta grupa wydaje się mieć największy wolumen obligacji.
3/ Osoby które kupowały w ofertach prywatnych (subskrypcja) organizowanych przez domy maklerskie - np. DM Micheal Stroem. Chyba też oferty prywatne (bez udziału Idea/Lions bank organizował sam PDM ale nie jestem tego na 100% pewna). Wiem, że swoim klientom posiadaczom obligacji GBK zalecali głosowanie na p. Kłoczko do RW.
4/ Osoby które nabyły obligacje na Catalyst- mogą to być obligacje z emisji publicznych (to szło w transzach ma podstawie prospektu emisyjnego) albo prywatnych które dopuszczono do obrotu na Catalyst.
5/ Osoby które kupowały w ofercie publicznej i nie zdążyły spzredać - w zależności od transzy było to oferowane przez różne DM w tym: Alior Banku, CDM PeKaO, DM BOŚ, Noble Securities, DM Vestor, DM Micheal Stroem, DM Banku Handlowego, DM Millenium. Wiem, że Noble Securities sugerował swoim klientom głosowanie na p. Kłoczko.
6/ Osoby, które kupiły obligacje zdematerializowane poza rynkiem regulowanym - tzn pracownik DM pomagał znajomym pozbyć się za dobrą cenę 'gorącego papieru' wkręcając w nie nieświadomych nowicjuszy którzy zostawali przy okazji klientami domu maklerskiego.
7/ Osoby które nieopatrznie odkupiły od kogoś prywatnie (Kowalski sprzedał Nowakowi).

Dzięki za wyczerpującą informację. Należę do klientów grupy 2 (z opcją put) i 5. Nie mam nic kupionego przez firmy LC. Nie mam zatem żadnej możliwości dochodzenia czegokolwiek przez regres do sprzedającego. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł.

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 00:31:10
no dobra to skoro się rzekło to kandyduję do Rady Wierzycieli. tutaj link:

poparcie

Jeśli się zgadzasz to trzeba
Wydrukowac, podpisac, zeskanować i wyslac na email kuratora kh@biurosyndyka.com.pl

leonek7
0
Wpisów: 541
Wysłane: 12 marca 2019 00:33:51
@bukos4. SUPER!!!! Podpisane i wysłane.Wreszcie właściwa osoba na właściwym miejscu!

jenes
0
Wpisów: 143
Wysłane: 12 marca 2019 01:02:41
@bukos4 masz mój głos. To może jeszcze napiszmy do Radosława Barczyńskiego, żeby sam zrezygnował z zasiadania w RW i RN Getback S.A.: Pirx Investments sp. z o. o. ul. Jasielska 7a, 60-476 Poznań. Radosław Barczyński Doradztwo Gospodarcze ul. Wojska Polskiego, nr 14/16, lok. 6, 60-637 Poznań

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 12 marca 2019 01:11:35
bukos4 napisał(a):
wiele wskazuje na to ze cwiakalska przepuszczala tam w tej kancelarii kamienice na 140-latkow; a ze gdzies przepuszczala to jest juz pewne...
natomiast nas interesuje czy przepuszczala w tej kancelarii, bo jesli tak, to z duza dawka prawdopodobienstwa akt jest celowo wadliwy...sorry maupa ale nie mam zaufania do notariusza ktory notarialnie potwierdza ze 140 latek zyje....
dla mnie malo wazne jest jak sie czuje biedna pani cwiakalska z mafii reprywatyzacyjnej, natomiast wazne jest ze kilkaset osob (moze kilka tysiecy?) nie moze dostac klauzul na majatek zycia, ktore im obiecywano...
BTW: maupa, niezla analiza 7 rodzajow posiadaczy obligacji, wczesniej nikt tego tak nie zabral...

Masz dowody na przestępstwo ? A przede wszystkim dowody na jakikolwiek związek córki p. Ćwiąkalskiego z wadliwymi aktami notarialnymi? Jeżeli masz to leć do prokuratury.
Jeżeli nie masz to 'zejdź' z tej osoby bo ostatnio z sukcesem pomawiających ciąga po sądach. A ewentualnego odszkodowania na okoliczność wadliwego aktu notarialnego domagaj się od tego kto go sporządził.

Maupa_w_niebieskim
38
Wysłane: 12 marca 2019 01:15:38
IGNAC4 napisał(a):

Dzięki za wyczerpującą informację. Należę do klientów grupy 2 (z opcją put) i 5. Nie mam nic kupionego przez firmy LC. Nie mam zatem żadnej możliwości dochodzenia czegokolwiek przez regres do sprzedającego. Chyba, że ktoś ma jakiś pomysł.

A to zależy co było motywacją do zakupu i w jakich okolicznościach doszło do 'pierwszego' kontaktu .

alder74
0
Wpisów: 301
Wysłane: 12 marca 2019 01:29:32
22 lutego 2019 bukos4 napisał:

Cytat:
w pon, max. wtorek bede wiedzial co w naszej sprawie u Prezesa.

Cytat:

[quote]a jak listy nic nie dadza, sprobuje sie dostac tez do Prezydenta...

Może coś przegapiłem, ale czy można coś się dowiedzieć o wyniku wsparcia (?) przez Prezesa?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

446 447 448 449 450

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,331 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat