PARTNER SERWISU
epnhrfjj
447 448 449 450 451

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

muaddib77
0
Wpisów: 122
Wysłane: 12 marca 2019 05:23:53
ja również podpisuję poparcie, w zasadzie nie mamy nic do stracenia a może uda się cokolwiek szyków napsuć tej abrisowej bandzie...

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 12 marca 2019 06:54:53
Maupa_w_niebieskim napisał(a):
@IGNAC4
Na podstawie kontaktów jakie nawiązałam zidentyfikowałam następujące typy/rodzaje posiadaczy obligacji GetBack (być może są jeszcze inne rodzaje i może to być lista niepełna):
1/ Osoby które kupowały obligacje GBK via Idea/Lions z udziałem PDM i MIA Sp. z o.o.. Były to zakupy w subskrypcji, większość serii miała opcję 'put' (czyli możliwość wyjścia z inwestycji we wskazanym w WEO terminie ) i 'zabezpieczenie" tzw. art 777 kpc (oświadczenie o dobrowolnym poddaniu się egzekucji). Wbrew pozorom ta grupa nie posiada największego wolumenu obligacji.
2/ Osoby które kupowały bezpośrednio od spółki (był tam ponad 100 osobowy dział który oprócz obligacji GBK opychał także obligacje prywatnych biznesików KK czyli Hussar Gruppa, GB Managers czy Basel Olten Pharm). Parametry obligacji zbliżone jak w pkcie 1. Często pomiędzy spółką (pracownikiem tego działu) a nabywcą obligacji funkcjonował 'naganiacz' - osoba fizyczna (często były pracownik banku czy innej instytucji finansowej) lub spółka. Ta grupa wydaje się mieć największy wolumen obligacji.
3/ Osoby które kupowały w ofertach prywatnych (subskrypcja) organizowanych przez domy maklerskie - np. DM Micheal Stroem. Chyba też oferty prywatne (bez udziału Idea/Lions bank organizował sam PDM ale nie jestem tego na 100% pewna). Wiem, że swoim klientom posiadaczom obligacji GBK zalecali głosowanie na p. Kłoczko do RW.
4/ Osoby które nabyły obligacje na Catalyst- mogą to być obligacje z emisji publicznych (to szło w transzach ma podstawie prospektu emisyjnego) albo prywatnych które dopuszczono do obrotu na Catalyst.
5/ Osoby które kupowały w ofercie publicznej i nie zdążyły spzredać - w zależności od transzy było to oferowane przez różne DM w tym: Alior Banku, CDM PeKaO, DM BOŚ, Noble Securities, DM Vestor, DM Micheal Stroem, DM Banku Handlowego, DM Millenium. Wiem, że Noble Securities sugerował swoim klientom głosowanie na p. Kłoczko.
6/ Osoby, które kupiły obligacje zdematerializowane poza rynkiem regulowanym - tzn pracownik DM pomagał znajomym pozbyć się za dobrą cenę 'gorącego papieru' wkręcając w nie nieświadomych nowicjuszy którzy zostawali przy okazji klientami domu maklerskiego.
7/ Osoby które nieopatrznie odkupiły od kogoś prywatnie (Kowalski sprzedał Nowakowi).

W ramach doprecyzowania. Przez Noble Securieties nabywali obligacje rowniez Kliencie Getin Noble Banku- dzialu Private Banking.

Noble Securities nie mial swojego kandydata do RW i nikogo nie polecal. Jezeli juz takie sytuacje mialy miejsce, to byly to inicjatywy doradcow i zazwyczaj polecali Pana RB. Podobnie robili pracownicy GNB.

Jedyna instytucja starajaca sie o wybor konkretngo kuratora, a pozniej czlonka RW byl M/S.

Jest tez grupa obligatariuszy, ktora nabyla obligacje GetBacka u pracownika instytucji nadzorowanej jak Bank/DM ale w rzeczywistosci kupili bezposrednio od GB. Pracownik zwyczajnie oferowal to nielegalnie bez zgody pracodawcy. Wiele takich osob do dzisiaj jest nieswiadomych.

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 12 marca 2019 08:32:30
@Joker
1/No faktycznie Noble Securities w sposób aż tak otwarty jak DM MS przez rozesłanie mejla do swoich klientów swojego kandydata do RW nie polecał, robiono to bardziej dyskretnie ale akurat to co trafiło w moje ręce dotyczy p. Kłoczko. Na to co piszę posiadam dowody. Nie wykluczam innych przypadków co wyraźnie zastrzegłam w swoim poście.

2/ Ten opisany przez Pana przypadek:
[i]Jest tez grupa obligatariuszy, ktora nabyla obligacje GetBacka u pracownika instytucji nadzorowanej jak Bank/DM ale w rzeczywistosci kupili bezposrednio od GB. Pracownik zwyczajnie oferowal to nielegalnie bez zgody pracodawcy. Wiele takich osob do dzisiaj jest nieswiadomych"
ja zaklasyfikowałam do grupy 2 a ten pracownik oferujący bez zgody pracodawcy (czyli dorabiający sobie na boku) to właśnie wspomniany przeze mnie 'naganiacz'. Aktywność tych osób które określiłam 'naganiaczami' była, z tego co udało mi się ustalić różna: od prostego 'sprzedania' namiarów potencjalnego obligatariusza kumplowi pracującemu w GetBack który to kumplel później kontaktował się z ofiarą powołując się na znajomość z 'naganiaczem' (którego ofiara miała nieszczęscie znać z dobrej strony), poprzez osobiste bieganie z papierami pomiędzy GetBack a obligatariuszem aż po sprzedaż domowo-obwoźną (akurat takie mam skojarzenie) gdzie naganiacze zmiękczali potencjalnych nabywców podczas spotkań u nich w domach a a nawet objeżdżali konkretne rejony Polski 'prowincjonalnej' (przepraszam mieszkańców mniejszych ośrodków) jadąc po adresach potencjalnych obligatariuszy, które to adresy pozsykali w sposób no...różny. Ze względu na ową różnorodność raczej skłaniałabym się do podziału grupy 2 na podgrupy a,b, c itd

bog41
0
Wpisów: 122
Wysłane: 12 marca 2019 08:36:42
Vox napisał(a):
Cytat:
Były prezes GetBacku nie ukrywał, że zależało mu na wysokiej cenie zakupu konkurencyjnego windykatora. Przyznawał też, że nie wierzył w ekonomiczny sens transakcji.

może jednak prokuratura coś z ALTUSA sciagnie, skoro K. sypie

To dla nas bez znaczenia: jeżeli tak się stanie, to poszkodowanym będzie GetBack i to jemu przypadnie w całości odszkodowanie od Altusa (bez względu na to, czy wydarzy się to w drodze "zwykłego" procesu cywilnego, czy w ramach postępowania karnego). Ponieważ z przegłosowanego układu zostały wyłączone tzw. fraudy, to obligatariusze nie zobaczą z tego nawet złotówki.

Visit68
0
Wpisów: 124
Wysłane: 12 marca 2019 09:56:12
W nawiązaniu do propozycji Bukosa zgadzam sie kandydować do RN , jesli panujący Abris/DNLD pozwoli i wesprzeć go w pracy na rzecz niezabezpieczonych. Zgadzam sie pracowac bez wynagrodzenia Olaf

AsGBK
0
Wpisów: 447
Wysłane: 12 marca 2019 10:09:49
Bukos do RW, Olaf do RN.
Wnioski z poparciem do kuratora wysłane.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 12 marca 2019 11:11:48
Cytat:
To dla nas bez znaczenia: jeżeli tak się stanie, to poszkodowanym będzie GetBack i to jemu przypadnie w całości odszkodowanie od Altusa (bez względu na to, czy wydarzy się to w drodze "zwykłego" procesu cywilnego, czy w ramach postępowania karnego). Ponieważ z przegłosowanego układu zostały wyłączone tzw. fraudy, to obligatariusze nie zobaczą z tego nawet złotówki.

Ano tak, kolejne działanie złotoustego Radosława

bukos4
6
Wpisów: 679
Wysłane: 12 marca 2019 11:26:49

Masz dowody na przestępstwo ? A przede wszystkim dowody na jakikolwiek związek córki p. Ćwiąkalskiego z wadliwymi aktami notarialnymi? Jeżeli masz to leć do prokuratury.
Jeżeli nie masz to 'zejdź' z tej osoby bo ostatnio z sukcesem pomawiających ciąga po sądach. A ewentualnego odszkodowania na okoliczność wadliwego aktu notarialnego domagaj się od tego kto go sporządził.

www.fakt.pl/wydarzenia/polityk...

Cytat:
Historia dotyczy kamienicy przy ul. Joteyki 13 na warszawskiej Ochocie. Przed wojną w połowie należała ona do urodzonego w 1889 r. Aleksandra Piekarskiego. O zwrot kamienicy wystąpiło dwóch adwokatów: jednym z nich była właśnie córka Ćwiąkalskiego, która została kuratorem. Jej obowiązkiem było potwierdzenie, czy Piekarski wciąż żyje. Gdyby żył, w momencie wydawania tej decyzji czyli w 2008 r., miałby 118 lat. Dopiero kilka lat później sami lokatorzy kamienicy – przeprowadzili w tej sprawie własne śledztwo – ustalili, że Piekarski zmarł w 1958 roku!

to juz wiecej dowodow na przestepstwo dla mnie nie trzeba...ale tak jak mowie dla nas liczy sie czy to rzeczywiscie byla kancelaria figurska lubienska i w tej sprawie tez tam walki odchodzily. z reszta cwiakalska to watek poboczny i nie bedziemy sie teraz tym zajmowac; najwazniejsze to zrobic wszystko by odzyskac nasze pieniadze.
jesli celowo falszowano te akty to odpowiedzialnosc karna notariusza zwiekszy mozliwosc odzyskania jakichs pieniedzy. domagaj sie odszkodowania to tak latwo powiedziec....ale na to trzeba miec pieniadze...
a w ogole to niech najpierw Barczynski z Rady Nadzorczej dopilnuje kolezanke Pietkiewicz zeby wytoczyla jakis proces o odszkodowanie za fraudy bo jeszcze 22.01 na pytanie ile wytoczyla pozwow odpowiedz byla 0 (słownie: zero) a przeciez bierze za to minimum 20,000 miesiecznie zeby to wlasnie robic...my musimy w tym czasie isc do naszych prac...
Edytowany: 12 marca 2019 11:32

AsGBK
0
Wysłane: 12 marca 2019 11:28:00
Mamy pierwsze info o naszym liście do Prezesa Gieryńskiego.

Cytat:
Obligatariusze GetBacku chcą kolejnego przedstawiciela w radzie nadzorczej spółki.

W najbliższy czwartek odbędzie się NWZ GetBacku, podczas którego głosowane będą uchwały w sprawie zmian w składzie rady nadzorczej spółki oraz ustalenia zasad wynagrodzenia członków rady. Przy tej okazji kolejnego miejsca przy stole chcą niezabezpieczeni obligatariusze windykatora. W liście napisanym do Pawła Gieryńskiego, partnera zarządzającego w funduszu Abris Capital Partners, domagają się ograniczenia liczby członków rady nadzorczej z siedmiu do pięciu oraz powołania do rady swojego przedstawiciela.

obligacje.pl/pl/a/obligatarius...

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 11:42:05
alder74 napisał(a):
22 lutego 2019 bukos4 napisał:

Cytat:
w pon, max. wtorek bede wiedzial co w naszej sprawie u Prezesa.

Cytat:

[quote]a jak listy nic nie dadza, sprobuje sie dostac tez do Prezydenta...

Może coś przegapiłem, ale czy można coś się dowiedzieć o wyniku wsparcia (?) przez Prezesa?

Dnia 11.02.2019 r. o godz. 12.00 odbylo sie spotkanie z Prezesem JK. Rozmawialismy 1h 15min. Prezes uwaza ze powinno sie nam pomoc. Doszlismy do wspolnego wniosku, ze najrozsadniej byloby, gdyby duzy podmiot (padly konkretne nazwy ale nie wolno mi ich podac,bo mogloby to miec wplyw na rynek) przejal spolke i zwindykowal dla nas uczciwie to co w niej zostalo. gdyby byl bardzo duzy, to nawet moglby wyplacic pieniadze szybciej a pozniej sobie oddac po zwindykowaniu. Prezes powiedzial zebym przygotowal resume tego spotkania, a on tego samego dnia o godz. 18.00 przedstawi to Premierowi. zapytalem czy moge przyjsc na spotkanie z Premierem i zajac 10min ale nie zgodzil sie. Resume wyslalem tego samego dnia o 17:35, a pracownik biura bedac ze mna na linii telefonicznej podal je Prezesowi, wiec wiem ze na pewno dotarlo. Niestety nie wiem co odpowiedzial Premier. nie jestem na tyle wazna osoba zebym mial dostep do ustalen miedzy Prezesem rzadzacej partii a Premierem RP. Srednio raz w tyg dzwonie do sekretariatu zapytac sie czy jest dla nas informacja zwrotna, ale do tej pory jej nie bylo. Moze w koncu bedzie... Mysle ze jesli bede w warszawie to na zywo dowiem sie wiecej. poki co od tego czasu nie bylem...

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 11:46:07
Vox napisał(a):
Cytat:

Ano tak, kolejne działanie złotoustego Radosława

z tego co pamietam ze ZW (jesli zle to niech mnie ktos poprawi) ale chyba byla mowa ze w tych PU z 25% sa przewidziane 2 wplywy po 50 mln z fraudow i to sa chyba ktores z koncowych rat. bo bez tego mialo byc jakos 18,6%; tyle ze jesli EGB rzeczywiscie bylo walkiem na 160mln, to to 100 mln jest 2/3 czescia jednego fraudu....a pozostale fraudy to rozumiem do przezarcia przez spolke

Maupa_w_niebieskim
38
Wpisów: 978
Wysłane: 12 marca 2019 12:24:10
@bukos4
Gdzie dowody na jakikolwiek związek córki p. Ćwiąkalskiego z wadliwymi aktami notarialnymi GetBack?

A sprawa kamienicy przy ul. Joteyki miała finał taki
www.tvp.info/40878815/sad-jan-...

Co do wynagrodzeń w RN to zanim zaczniesz zarzucać, że ktoś bierze 20 tys za nic to sprawdź czy w ogóle je bierze bo tak się akurat składa, że póki co członkowie RN pozostający w strukturach Abrisu oraz RB za uczestnictwo w RN wynagrodzenia nie pobierają.

Aneta
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 3
Wysłane: 12 marca 2019 12:25:42
bukos4 napisał(a):
no dobra to skoro się rzekło to kandyduję do Rady Wierzycieli. tutaj link:

poparcie

Jeśli się zgadzasz to trzeba
Wydrukowac, podpisac, zeskanować i wyslac na email kuratora kh@biurosyndyka.com.pl

Witam , chciałabym poprzeć kandydaturę Pana Olafa do RN. Mam pytanie czy należy wysłać wniosek poparcia analogiczny jak dla Pana Bukowskiego do RW ?
Ten drugi już mam przygotowany do wysłania :)

AsGBK
0
Wysłane: 12 marca 2019 13:04:09
@bukos4

Co do wynagrodzeń w RN to zanim zaczniesz zarzucać, że ktoś bierze 20 tys za nic to sprawdź czy w ogóle je bierze bo tak się akurat składa, że póki co członkowie RN pozostający w strukturach Abrisu oraz RB za uczestnictwo w RN wynagrodzenia nie pobierają.

Ale bukosowi chodzi tu konkretnie o wynagrodzenie Pani Pauliny Pietkiewicz.

Cytat:
a w ogole to niech najpierw Barczynski z Rady Nadzorczej dopilnuje kolezanke Pietkiewicz zeby wytoczyla jakis proces o odszkodowanie za fraudy bo jeszcze 22.01 na pytanie ile wytoczyla pozwow odpowiedz byla 0 (słownie: zero) a przeciez bierze za to minimum 20,000 miesiecznie zeby to wlasnie robic...

W okresie, o którym mowa Pani Paulina była w zarządzie Getback, od 22 maja 2018 była delegowana do pełnienia funkcji członka zarządu.

www.pb.pl/nowa-osoba-w-zarzadz...

Czy będąc w zarządzie nie pobierała wynagrodzenia? Nie wiemy czy pobierała, czy też nie pobierała...

mareksus
0
Wpisów: 123
Wysłane: 12 marca 2019 13:09:10
bukos4 napisał(a):

poparcie

Wydrukowac, podpisac, zeskanować i wyslac na email kuratora kh@biurosyndyka.com.pl

Czy można prosić o bliższe przedstawienie się (doświadczenie zawodowe, cele do osiągnięcia w RW itd.), bo na razie to wygląda na popieranie w ciemno.

Edytowany: 12 marca 2019 13:21

AsGBK
0
Wysłane: 12 marca 2019 13:11:04
Aneta napisał(a):
bukos4 napisał(a):

poparcie

Witam , chciałabym poprzeć kandydaturę Pana Olafa do RN. Mam pytanie czy należy wysłać wniosek poparcia analogiczny jak dla Pana Bukowskiego do RW ?
Ten drugi już mam przygotowany do wysłania :)

Dokładnie, wyślij analogiczny wniosek na maila do kuratora.

poszkodowany
0
Wpisów: 172
Wysłane: 12 marca 2019 13:45:05
@bukos4
Gdzie dowody na jakikolwiek związek córki p. Ćwiąkalskiego z wadliwymi aktami notarialnymi GetBack?

A sprawa kamienicy przy ul. Joteyki miała finał taki
www.tvp.info/40878815/sad-jan-...

... wskazujesz finał sprawy. A to ciekawe, że uzasadnienie wyroku jest niejawne. Po tylu wałach, błędach i jawnych przekrętach w sądownictwie to trzymam w ciemno stronę pana Jana Śpiewaka. Co do zasady: jak nie mam nic do ukrycia, to nie bawię się w "niejawne".

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 12 marca 2019 13:49:18
Ale jak Ty sobie wyobrazasz ze panstwowy podmiot zajmuje sie windykacja? Przeciez to absurd.
Dodatkowo Abris zazadal by pieniedzy za sprzedaz getbacku w przdciwnym razie bedzie domagal sie odszkodowania co tez jest wrecz absurdalne

Jedynym racjonalnym wyjsciem jest naciski ze strony panstwa na:

a) IB by porozumial sie z obligatariuszami
b) Na audytora ktoremu przeciez mozna cofnac licencje

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 14:03:20
mareksus napisał(a):
bukos4 napisał(a):

poparcie

Czy można prosić o bliższe przedstawienie się (doświadczenie zawodowe, cele do osiągnięcia w RW itd.), bo na razie to wygląda na popieranie w ciemno.

a ja sie nie zamierzam jakos szczegolnie reklamowac, bo startuje na prosbe obligatariuszy obecnych na ZW, niech oni zaswiadcza czy sie nadaje czy nie, bo tu sa wazne czyny, nie slowa...
wiele zalezy od tego jak sie potoczy PPU.
RW w tej chwili ma juz ograniczone kompetencje, ale naszym glownym celem jest patrzenie na rece Spolce przy obecnej planowanej wyprzedazy aktywow.z tego co pamietam na wyprzedaz powyzej 30mln zł musi byc zgoda RW. Obecnie poza p. Buholz i jej pelnomocnikiem Pawlem nie mamy tam zadnej reprezentacji. Jest tez nadreprezentacja zabezpieczonych. Barczynski nas mamil ze ma byc konwersja, a na ZW prezes zarzadu powiedzial ze konwersji nie ma na prosbe RW. Wtedy Barczynski sie do tego przyznal i pojawily sie magiczne uchwaly RW z przerwy w ZW. po prostu nas zdradzil i oszukal. Prawdopodobnie tez wiedzial juz od czw ze Hoist sie wycofal, ale tak jak Dabrowski zapomnial nam o tym powiedziec. Chodzi wiec glownie o to by kontrolowac spolke i dopilnowac zeby te 25% nie zostaly rozkradzione.

PS: mam dosw w spolkach kapitalowych, prowadzilismy z ojcem wiele spolek na terenie Irlandii, Wielkiej Brytanii i oczywiscie w Polsce. Obecnie jestem pelnomocnikiem jednej z nich. mam tez kilka innych zawodow...

bukos4
6
Wysłane: 12 marca 2019 14:12:34
kokospl napisał(a):
Ale jak Ty sobie wyobrazasz ze panstwowy podmiot zajmuje sie windykacja? Przeciez to absurd.
Dodatkowo Abris zazadal by pieniedzy za sprzedaz getbacku w przdciwnym razie bedzie domagal sie odszkodowania co tez jest wrecz absurdalne

Jedynym racjonalnym wyjsciem jest naciski ze strony panstwa na:

a) IB by porozumial sie z obligatariuszami
b) Na audytora ktoremu przeciez mozna cofnac licencje

nie zrozumielismy sie....to nie ma byc instytucja panstwowa tylko spolka z udzialem skarbu panstwa. np. PZU. ona nie mialaby byc przejeta w sensie zabrana, tylko odkupiona. windykowalby nadal Getback, tylko znalazlby sie nowy wlasciciel, dla ktorego nie byloby problemem dokapitalizowac spolke i usprawnic windykacje. ponadto ten podmiot moglby tam wrzucic swoje dlugi ktore ma do zwindykowania. Sa sygnaly z wewnatrz, ze abris chetnie by ja sprzedal za zlotowke zeby pozbyc sie problemu...ale to wszystko oczywiscie byloby przedmiotem negocjacji miedzy sprzedajacym a kupujacym.

Ad a) oczywiscie na IB nalezy naciskac, tylko ze to i tak skonczy sie sprawami cywilnymi i ostateczna decyzje podejma sady. ja dostalem juz wezwanie z Prokuratury celem uzupelnienia dowodow w sprawie rozpoznania zasadnosci wytoczenia pozwu cywilnego przeciw IB przez Prokurature...
Musisz tez wziac pod uwage, ze nie wszyscy maja obligi przez IB, ja sam mam polowe...ale rozmawiajac z JK wystepowalem w imieniu wszystkich, nie tylko tych co maja przez IB

Ad. b) nawet cofniecie licencji nie da nam zadnych pieniedzy; spolka ktora robila audyt jest na etapie likwidacji i nie ma niczego. jej wlasciciel zgodnie z ksh odpowiada za zobowiazania spolki tylko do wysokosci wkladu...ale kapital zakladowy 10.000 na pewno tez juz jest wydany, wiec w tej spolce nic nie ma i nikt nie odpowiada. nie bylo wiec sensu tego watku ciagnac u JK, poza krotka informacja ze panstwo (KNA) nie dopilnowalo audytora i to jest panstwa blad...
Edytowany: 12 marca 2019 14:22

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

447 448 449 450 451

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,308 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat