stxzkhom
Advertisement
PARTNER SERWISU
izbjowyv
104 105 106 107 108

Kiedy szczyt Hossy:)

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 25 marca 2022 11:45:06
Tylko naiwni i żyjący w necie uważają, że nikt. Wszak całą wiedzę o świecie można mieć z fejsa, twitera i tok toka

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 25 marca 2022 11:55:28
mnie lutowe wichury obróciły antenę na balkonie i od 1,5 miesiąca nie znalazłem wystarczającej motywacji by ją ponownie ustawić ;)

Telewizja w przeciwieństwie do internetu nie daje nam za wiele do wyboru w kwestii źródła informacji o świecie, albo jedna skrajność albo druga.
Edytowany: 25 marca 2022 11:59

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 25 marca 2022 12:00:36
A to ciekawe, nie korzystam z tego typu tworów, za to jak większość mieszkańców dużych miast godzinami słucham radia jeżdżąc w korkach o aplikacjach z dostępem do informacji z serwisów z całego świata nie będę wspominał bo przecież ludzie sprawdzają pogodę w TV i żyją tym co leci na pasku.

Świat się zmienił wystarczy się rozejrzeć a zmiany te szczególnie widać na tzw. prowincji, gdzie mieszkańcy potrafią w kwestii korzystania z dobrodziejstw technologii zaskoczyć nie jednego mieszczucha.

Polecam odwiedzić gospodarstwa np. w Bieszczadach.

Sytuacja na Ukrainie oczami byłego szefa kontrwywiadu wojskowego:
Edytowany: 25 marca 2022 12:14

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 25 marca 2022 12:44:20
mihumor napisał(a):
Jeśli tego typu telewizje funkcjonują na całym świecie to mniemam, że jednak ktoś je ogląda. Próba statystyczna w postaci piszącego i jego teściowej nie jest wystarczająca. Gdyby tak nie było to Putin, Erdogan czy Orban nie oddali by duszy diabłu by dzierżyć w swoich rękach wszystkie media i wszystkim zamknąć paszczę. PIS też by się nie miotał z tymi koncesjami na TVN czy TVN24, którego nikt nie jest w stanie oglądać przez 5 minut nawet. To samo z sądami gdzie nikomu nie zależy na ich sprawnym funkcjonowaniu a tylko i wyłącznie na wpływie na orzekanie. Bajki o dbałości w tych sprawach o obywateli, przekaz i sprawność są tak fałszywe, ze aż śmieszne. Putin też podporządkował w pełni państwu media i sądownictwo dbając o obywateli by sobie bez problemu mogli pójść na wojnę czy bez powodu spędzić wiele lat w celi w towarzystwie kryminalistów.

Ja nie twierdzę, że ludzie nie oglądają telewizji. Twierdzę, że ludzie mogą wybrać co chcą oglądać czy TVP info czy TVN czy Polsat itd. Pisałem tylko o Polsce.

Próba statystyczna dotyczy też mojej dalszej rodziny i ich sąsiadów itd. Przysłowiowa teściowa to tylko przykład, a nie próba statystyczna.

Jeżeli chodzi o sądy. Ciekawy temat. Znasz jakiegoś sędziego (lub słyszałeś o takiej sprawie), który potwierdził, że władza próbowała wpłynąć na jego orzeczenie od kiedy działa Izba Dyscyplinarna (nie dotyczy to nieuznawania jednych sędziów przez drugich, bo ta kwestia dotyczy ustroju sądów i jest ideologiczna tj. nie dotyczy obywateli sensu stricto).
Ja ciągle szukam tej informacji, bo zadałem sobie pytanie, czy ta Izba rzeczywiście powstała, aby wpływać na orzeczenia sędziów i jak to sprawdzić. To byłoby dla mnie potwierdzenie tej tezy.

Co do sprawności orzekania. Zapoznaj się ze sprawą powoływania asesorów sądowych, ile czasu trwał ten proces, kto go hamował itd.

Ja miałem kilka spraw w sądzie. Nagminne jest, że sędziowie odraczają terminy, nie czytają akt, wzywają świadków i odstępują od ich przesłuchania itd. To wszystko powoduje niepotrzebne wydłużanie spraw. Sam miałem sprawę, która mogła się zakończyć na 1 posiedzeniu. Potrzeba było 3 posiedzeń. Zakładam się, o każde pieniądze, że sędziowie nie są uczeni ekonomiki postępowań tj. jak przeprowadzać je w sposób najbardziej efektywny - a szkoda.

Na początek roku wyznaczane są terminy spraw, które sędzia chce zakończyć. Na drugą połowę roku sprawy do odroczenia. Statystyka wyroków per sędzia musi się zgadzać w ciągu roku więc nabijają licznik na początku roku.

Rosja zdaje się, że nigdy nie była Państwem demokratycznym więc przykład jest niemiarodajny.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 25 marca 2022 12:51:49
Jakby co to nie mam telewizora od lat niemniej większość ludzi telewizory ma i z nich korzysta. Remontuje teraz mieszkanie i sąsiad z góry zabawia mnie rykiem włączonego na maksa telewizora, który tak sobie idzie przez cały dzień. Praktycznie u wszystkich starszych ludzi telewizor chodzi i może oglądają tylko Plebanię albo M jak Miłość ale jednak Duda przemawia z orędziem w TV a nie na tik toku. Jeszcze nie. Gdyby tak nie było nie byłoby tej gównoburzy z TVNem, Putin nie wyłączałby Dożdu a nazwa arabskiej telewizji informacyjnej kojarzyłaby sie wszystkim z imieniem księżniczki z bajki o Alladynie. Ale zapewne wam się to nie myli mimo tych wielkich zmian świata.
Podobnie jest z innymi mediami, które jednak nadal są w stanie dostarczać najbardziej wiarygodne informacje mimo powszechnej opinii, że takie wiadomości są tylko na portalach, o których prawie nikt nie słyszał albo podaje je Waldek 76 i Rycho z Nosa poprzez swoje social media. Dowodem na to mogą być treści w tym wątku wypisywane o kompromitacji mediów, które podawały info, że Ruscy wejdą a większość uważała to za spisek i manipulacje. To było zabawne i pouczające.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 25 marca 2022 23:47:57
Poniżej tekstowa parafraza popularnego mema:

Nikt, dosłownie nikt na forum: "nie mam telewizora, nie oglądam telewizji".

Też, każdy na forum: doskonale wie na jakich platformach co jest grane i co w jakie wiadomości puszczają.

blackeye blackeye blackeye

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 26 marca 2022 07:44:01
A co w tym dziwnego? Ja na przykład nie oglądam ani wiadomości na TVP ani Faktów na TVN. Co nie oznacza, że nigdy ich nie widziałem i nie wiem jakiego rodzaju treści są tam serwowane.

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 26 marca 2022 17:16:17
szarlej81 napisał(a):

U nas wiele osób na prowincji czerpie informacje głównie z telewizji naziemnej gdzie o ile się nie mylę jedynym kanałem informacyjnym jest TVP Info. A tam jednak wśród całej masy propagandowego szamba tego proputinowskiego i antyukraińskiego jednak nie było.

1ketjoW napisał(a):
Nie widzę różnicy z prostego powodu. Podawane są te same wiadomości, czy w programach informacyjnych czy w TVP info. Chyba że twierdzisz że TVP info ktoś ogląda cały dzień. Załóżmy że tak jest i 5 razy obejrzał to samo. To tak jak z piątą kanapka.

No jasne i rząd z dobrego serca postanowił wydać pieniądze z moich podatków na "bon telewizyjny", żeby ludzie mogli skoki w tvn oglądać a nie dowiadywać się z programów Rachonia, że problemem ze służbą zdrowia jest tylko i wyłącznie to, że lekarze za dużo zarabiają a "eksperci" Karnowscy tropią tego "zdrajcę" Tuska - pomagiera Putina średnio co 20 minut niestrudzenie w dzień czy w nocy, nawet posiłkując się rosyjskim ambasadorem.

www.wirtualnemedia.pl/artykul/...

Cytat:
Stacja ma jednak zauważalną przewagę w strukturze widowni mieszkańców wsi, którzy stanowią 44,98 proc. udziału wszystkich widzów stacji.

To jak już zamykam wątek poboczny może wrócimy do źródła i powodów dlaczego nie podśmierduje nam zapach putinowskiej padliny z gulaszu a'la Orban ?
Dlaczego na węgrzech przekazywany jest taki obraz wojny ?
www.wirtualnemedia.pl/artykul/...
Cytat:
Węgierska telewizja w ostatnich dniach i tak zmieniła retorykę. 25 lutego br. Weronika Jóźwiak, analityczka PISM informowała na Twitterze o jednym z programów wyemitowanych w M1. - Tymczasem w węgierskiej TV publicznej alternatywna rzeczywistość: celem Rosji jest ustanowienie w Kijowie neutralnego rządu, Zełenski jest nieodpowiedzialny, że rozdaje ludziom broń, to UA prawie wywołała wojnę światową - napisała, cytując ekspertów zapraszanych przez M1 w pierwszych dniach konfliktu.
Edytowany: 26 marca 2022 17:17

Kakarotto
83
Wysłane: 26 marca 2022 17:32:16
Ludzie wciągają propagandę telewizyjną jak narkotyki.
Wpis, jakoby rozdawanie ludziom broni jest nieodpowiedzialne jest propagandą antyZeleńską i proPutinowską. Usłyszałem ten tekst od osoby która raczej opowiada się za ruskimi. Jak widać na Węgrzech jadą/jechali tym samym tematem.
Te propagandowe telewizje (wszystkie) są tak leniwe że mimo zmiany granicy nie potrafią swojego własnego bełkotu wymyślić tylko kopiują od sąsiadów.
Edytowany: 26 marca 2022 17:32

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 26 marca 2022 18:00:59
1ketjoW napisał(a):

Jeżeli chodzi o sądy. Ciekawy temat. Znasz jakiegoś sędziego (lub słyszałeś o takiej sprawie), który potwierdził, że władza próbowała wpłynąć na jego orzeczenie od kiedy działa Izba Dyscyplinarna (nie dotyczy to nieuznawania jednych sędziów przez drugich, bo ta kwestia dotyczy ustroju sądów i jest ideologiczna tj. nie dotyczy obywateli sensu stricto).
Ja ciągle szukam tej informacji, bo zadałem sobie pytanie, czy ta Izba rzeczywiście powstała, aby wpływać na orzeczenia sędziów i jak to sprawdzić. To byłoby dla mnie potwierdzenie tej tezy.

Pomogę Ci - za co został zawieszony przez ID Igor Tuleya ?

To, że w sądownictwie są patologie i człowiek traktowany jest jak "petent w urzędzie" to nie jest proces, który szybko zostanie odwrócony, mamy patologie w policji, w służbie zdrowia, w urzędach, samorządach itd.
Nie jestem w stanie powiedzieć/zmierzyć czy są eliminowane, ale ludzie o tych instytucjach mają podobne zdanie jak Ty o sądach. Nikt tego politycznie nie próbuje ogarnąć a jednak sądy trafiły na polityczną listę.

Odwrócę pytanie - co zrobiła ID dla poprawienia Twojego zdania o sądownictwie w Polsce ?
Czy ID zawiesiła innego sędziego niż członka stowarzyszenia Iustitia ?
Pomijając kwestie polityczne - zmiany wprowadzone w sądownictwie statystycznie nie wpłynęły pozytywnie na wydajność sądów (to było mierzone jeszcze przed pandemią).

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2022 18:09:47
Cytat:
No jasne i rząd z dobrego serca postanowił wydać pieniądze z moich podatków na "bon telewizyjny", żeby ludzie mogli skoki w tvn oglądać a nie dowiadywać się z programów Rachonia, że problemem ze służbą zdrowia jest tylko i wyłącznie to, że lekarze za dużo zarabiają a "eksperci" Karnowscy tropią tego "zdrajcę" Tuska - pomagiera Putina średnio co 20 minut niestrudzenie w dzień czy w nocy, nawet posiłkując się rosyjskim ambasadorem

Program Rachonia to nie Fakty, Wydarzenia czy Wiadomości. To miałem na myśli pisząc program informacyjny.

Nie oglądam ani skoków ani Rachonia więc nie odniose się do szczegółów jakie poruszasz..

Z Twoich podatków są też finansowane partie polityczne na jakie nie głosujesz. Co Ty na to?

W sprawie Orbana już się wypowiadałem na forum.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2022 18:26:23
Cytat:
Pomogę Ci - za co został zawieszony przez ID Igor Tuleya ?

Nie wiem za co został zawieszony Twoim zdaniem i chętnie się dowiem.

Nie wiem również o czym piszesz w sprawie sądów przed pandemią. Chętnie poznam źródło tego o czym piszesz.

Izba Dyscyplinarna nie ma wpływu na wydajność sędziów w orzekaniu tylko na to aby sędziowie również ponosili odpowiedzialność wobec prawa. Tego nie było wcześniej a przykładów uchylania się sędziów od odpowiedzialności jest sporo np. uniewinnienie sędziego który ukradł 50 zł na stacji benzynowej. Korporacja stwierdziła że był roztargniony. To nawet nie jest śmieszne tylko tragiczne.
Edytowany: 26 marca 2022 18:28

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 26 marca 2022 20:27:49
Mam trochę zawodowo kontaktów z prawnikami i uczestniczę jako świadek w kilku firmowych sporach sądowych. W sądach jest TOTALNY PARALIŻ operacyjny, na bardzo proste postanowienia czeka się długimi miesiącami a na te nieco złożone - latami - i nic a nic tu nie przesadzam. To samo dotyczy wpisów w KRS - składasz wniosek o wpis w rejestrze przedsiębiorców, sąd dokonuje wpisu po 4-5 miesiącach i to w sprawach bardzo istotnych (np. sprawy upadłościowe). Kiedyś to trwało max 7 dni roboczych.

NIe ma co się łudzić, że reforma sądownictwa miała naprawić sytuację w sądach dla "zwykłego Kowalskiego". W sądach już za poprzednich władz było źle, a teraz jest katastrofalnie. Reforma nic nie poprawiła bo nie miała poprawić w kwestii obsługi zwykłych obywatelskich czy gospodarczych spraw. Zmiany w sądach miały tylko i wyłącznie cel polityczny a przy okazji zrobił się wielki burdel w sprawach przyziemnych. Szkoda, że o tym się nie mówi głośno, ale Ziobro powinien ponieść jakąś odpowiedzialność za zdemolowanie i skonfliktowanie sądownictwa (i nie tylko).

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2022 22:09:37
flesz,

Nie wiem o jakim mieście piszesz. Ja wiem że np. w Warszawie wpisy do KRS idą bardzo sprawnie. Sporo spraw załatwia się elektronicznie. Poza tym upadłość zgłasza się do sądu zajmującego się upadłościami. Tam postępowania zawsze trwały. Raz to przechodziłem. Koszmar.

Co do spraw cywilnych jest jak było. Natomiast wiem że losowanie sędziów do spraw na pewno nie pomogło rozładować kolejek, ponieważ sędziowie specjalizowali się w określonych dziedzinach prawa. Teraz dostają sprawy z obszarów prawa w których nie są ekspertami. To wydłuża postępowania.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 26 marca 2022 22:25:50
Wrocław, zmiana adresu i wykreślenie osoby reprezentującej trwa już 3 miesiące.

BearHand
208
Wpisów: 1 287
Wysłane: 26 marca 2022 22:49:11
Tak mi się skojarzyło:

Czy ktoś z was potrafi podać jakąś receptę na naprawę sądownictwa w Polsce?

Kakarotto
83
Wysłane: 26 marca 2022 22:55:05
A jaka jest konkretna przyczyna przewlekłości sądów? Sędziów brakuje?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2022 22:56:06
Krewa.

Sugeruję wizytę w KRS-ie lub telefon do KRS u. Tak długie postępowanie świadczyć może o tym że KRS dopatrzył się jakiegoś błędu we wniosku i nie może dokonać wpisu. Parę razy tak miałem. Zwykle te wpisy które mogą robić robią. Przy błędach proceduralnych sprawa się ciągnie.

Poza tym kiedyś było "KRS szybko". Ta firma pomagała załatwić wpisy ekspresem za dodatkowym wynagrodzeniem. Dawno z nich nie korzystałem ale poszukaj jak zależy Ci na czasie. Może jeszcze działają.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 26 marca 2022 23:29:32
Myślałem kiedyś co zrobić aby usprawnić sądownictwo. Moje propozycje poniżej:

1) Zwiększyć liczbę sędziów i asesorów,
2) Wprowadzić w sądach specjalizacje i losować sędziów do spraw w ramach specjalizacji z danej dziedziny prawa,
3) dokonywać oceny pozwów na etapie ich wpływu do sądu i w przypadku gdy istnieje możliwość wydawać wyroki zaocznie lub na pierwszej rozprawie lub odrzucać pozwy;
4) szkolić sędziów jak prowadzić postępowania najbardziej efektywnie.
5) zobligować sędziów do ustalania terminu następnej rozprawy w ciągu 3 miesięcy od ostatniego terminu. To spowoduje na początku że wpływające sprawy będą dłużej czekać ale te które są w sądzie od lat szybciej się zakończą. Potem natomiast każda sprawa której rozpocznie się procedowanie będzie szybko przebiegać w porównaniu do obecnego stanu.

Mi prawnik mówił że ma sprawę która już trwa 18 lat. Teraz jak zapadnie wyrok to i tak spowoduje kilka kolejnych pozwów. W ten sposób sądy same kreują sobie pracę szczególnie w sprawach gospodarczych.

Jest ponad 1000 wakatów na sędziów. Krajowa Rada Sądownictwa zgłosiła 27 grudnia 2021 r. 829 kandydatów na sędziów i asesorów do Kancelarii Prezydenta RP. Czy coś to zmieni? Zobaczymy.
Edytowany: 26 marca 2022 23:45

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 27 marca 2022 08:41:39
@BearHand
To proste. Reformę należy przeprowadzić odnosząc się do problemów jakie z sądami ma zwykły Kowalski a nie do problemów jakie z sądami mają osoby pokroju pana Ziobro. Bo Kowalskiego nie obchodzi czy sędzia został sędziom przed 89 rokiem czy po. Kowalski chce aby sąd działał sprawnie i szybko.

Bo inaczej będzie tak jak teraz. Reformują już sądy 7 rok i każdym rokiem one działają gorzej. Ot przykład: aktualizacja wpisu w księdze wieczystej 2,5 miesiąca czekania.
Edytowany: 27 marca 2022 08:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

104 105 106 107 108

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,317 sek.

ozautnwz
yppzirhv
yucwwkko
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kdjrunle
ugqkystm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat