PARTNER SERWISU
uwaymozg
170 171 172 173 174

Kiedy szczyt Hossy:)

Trifolium
PREMIUM
35
Wpisów: 283
Wysłane: 11 września 2023 10:39:51
1ketjoW napisał(a):
Dla biur w Warszawie za 2019 r. podajesz dane dla budynków wybudowanych przed 1990 r.

Ogólne porównania nie mają sensu jeżeli nie porownujesz budynków biurowych wybudowanych w podobnych okresach.

Możliwe. Podałem dane, jakie udało mi się na szybko znaleźć bez podzialu na stare i nowe budownictwo. Nie mam czasu na dogłębną analizę rynku.
Niemniej w kwestii magazynów: w ostatnim raporcie Millenium Logistic Park również jest wspomniane o wzroście czynszów.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 11 września 2023 11:23:17
Powierzchnia biurowa przy halach A klasowych w wariancie basic zaczyna się od 10E - lokalizacje mocno podmiejskie. Przy wyższym standardzie cena idzie w górę. Nie ma co porównywać dynamiki zmiany wynajmu powierzchni biurowej i magazynowej gdyż pandemia i praca zdalna na oba te segmenty wpłynęła zupełnie odmiennie. Dodatkowo problemy okołowojenne z terminami realizacji zamówień, ogromna inflacja i niestabilność cenowa wymusiły na firmach znaczne zwiększenie stanów magazynowych i to trzeba było gdzieś wynająć. Rok temu z tych przyczyn w dużym zakresie korzystałem z usług magazynowania zewnętrznego i w momencie wybuchu wojny firmy tym się zajmujące miały sprzedaż powyżej możliwości. Miałem takie chce, ze towar który miał być składowany w mieście A lądował kilkaset kilometrów dalej w jakiś magazynach z czapy tymczasowo uzdatnianych z braku laku. Firmy produkcyjne w panice wynajmowały tysiące metrów by tam gromadzić surowce czy półprodukty w obawie przed brakami i lawinowym wzrostem cen. Ta fala już opadła niemniej wzrost kosztu pracy ludzkiej i automatyzacja wymusza na firmach wynajmowanie nowoczesnej powierzchni magazynowej bo hale budowane już 10-15 lat temu są na dziś mało sprawne i w znacznej mierze wyeksploatowane, nie wspominając o dużej ilości starszych obiektów, które są na dziś zupełnie niekonkurencyjne i ich jedynym atutem jest lokalizacja w miastach skąd będą wypychane na wielu poziomach i zastępowane nowymi więc to przyszłościowy u nas biznes i tanio już było.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 11 września 2023 14:15:21
Cytat:
Koszt jak gaz, prąd, woda zawsze są rozliczane wg zużyć licznikowych i o nich nawet nie wspominam - to jest poza tematem. Jakie to są koszty dla firmy zależy od profilu działalności bo często bywa tak, że jest to wyłącznie gospodarka magazynowa i wtedy zużycia prądu i gazu to koszty znacznie poniżej tych przez ciebie traktowanych jako żadne a stanowiących jednak zauważalny % kosztów najmu i utrzymania powierzchni. Przykładowo duża firma logistyczna obsługuje magazyn 34 tys m2 producenta- działalność wlał- wylał. Prądu i gazu zużywa mniej niż koszt sprzątania i utrzymania obiektu. Obok mam też producenta średnio skomplikowanych urządzeń, który prądu pobiera ogromne ilości - ale to jest inny koszt i tego tematu nie ma co poruszać bo zużycia mediów są kosztem dodatkowym będącym innym obciążeniem.

Nawet jeżeli firma korzysta z centrum logistycznego jak z magazynu koszty prądu i ogrzewania są wielokrotnie wyższe niż koszty sprzątania. Oczywiście w skali roku. Ogrzewanie hal magazynowych o powierzchni 20-30 tys. m2 idzie w setki tysięcy złych rocznie. Sprzątanie przy tym to mały miki.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 11 września 2023 15:16:08
Utrzymanie obiektu nie ma nic wspólnego ze sprzątaniem, sprzątanie powierzchni wewnętrznej to osobny koszt i inna bajka. Pod utrzymaniem obiektu masz pozycje o nazwach: Ochrona, Usługi porządkowe i Serwis i naprawy i ich koszt zależy od wielkości danego obiektu oraz od ilości najemców - im mniej tym drożej oczywiście. Do tego dolicza się zaliczkę na podatek od nieruchomości . To koszt zaliczkowy i w pewnej kwestii zależy od kwot wyjściowych wg zbierania ofert przez administratora, od zmian tych stawek za zmianą najniższej krajowej oraz rozliczenia kosztów szacunkowych jak np odśnieżanie tak dróg dojazdowych jak i dachów czy utrzymanie tych dróg w parku poprzez ustawiczne sypanie solą itp. To może śmieszne koszty ale ostatniej zimy wychodziły nam akurat powyżej kwoty wydawanej na gaz do ogrzewania hali - zima była ciepła a hala jest dobrze docieplona i umowa na gaz była stara wiec stawka korzystna.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 września 2023 15:24:36
Przecież te koszty jakie podajesz są rozliczane kluczem na najemców zwykle powierzchniowym np. podatek od nieruchomosci, ochrona itd. Oczywiście koszty powierzchni wspólnych są dzielone na najemców ale znowu zwykle kluczem ich udziału w powierzchni ogółem.

Poza tym podatek od nieruchomości ma inną wartość dla budowli a inną dla gruntu jaki jest niezabudowany.

Natomiast koszty np. prądu bazują zwykle na odczytach z podliczników.

Żaden najemca nie płaci za prąd ogrzewanie itd. od powierzchni jaka jest niewynajęta lub wynajęta przez innego najemcę. To są owner costs.

Nie ma znaczenia czy na obiekcie jest dużo czy mało najemców. Liczy się kwota kosztu i jego rozliczenie odpowiednim kluczem alokacji na najemcę.

Edytowany: 11 września 2023 15:27

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 11 września 2023 15:52:43
Mylisz się. Koszty ochrony dla parku 100 tys. m2 są niewiele wyższe niż dla dziesięciokrotnie mniejszego - przeważnie jedna portiernia, jeden- dwóch dziadków i na zmiany i podział tego kosztu na 100 firm a nie na 4 firmy (w proporcji na metry 2) - jedna brama, szlaban, klima, tv i zasilanie tego gniazdka. To samo w kosztach serwisowania czy utrzymania gdy wizyty serwismanów do ppoż, wentylacji, klimatyzacji, audyty ppoż,, ubezpieczenie, malowania trawy i co tam jeszcze kto woli inaczej wychodzą do metra w mniejszych obiektach - efekt skali ale to w sumie detal. Te opłaty potrafią się różnić o ponad 100%. Nie chce mi się grzebać w umowach (w aneksach właściwie) bo mam je na różnych lokalizacjach ale bywa sporo - jak pisałem obiekt 12 tys m2 - koszt 10,80 a obiekt 27 000m2 już 8 zł przy podatku od nieruchomości podobnym czyli pod 4zł m2/m-c. . Podatek od nieruchomości ma wartość znaczącą dla budowli, sam grunt też kosztuje ale znacznie mniej.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 września 2023 16:21:55
To ty się mylisz albo nie rozumiesz. Przeczytaj spokojnie jeszcze raz co napisałem. Wartość kosztu jest stała. Najemca płaci tylko te cześć jaka na niego przypada. Czy na obiekcie jest jeden najemca czy dziesięciu nie ma znaczenia. Koszt jaki ponoszą zależy zawsze od powierzchni jaką wynajmują. Na m2 ten kosz powinien być stały. Logiczne natomiast jest, że ten najemca który wynajmuje większą powierzchnię poniesie wyższy koszt.

To że w jednym roku czy dwóch masz niższe koszty prądu czy gazu nie zmienia faktu, że po zmianie umowy koszy wzrosną, a ja piszę nie o wyjątkach tylko o ogólnej zasadzie.
Edytowany: 11 września 2023 16:30

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 11 września 2023 18:40:12
Rozumiem co piszesz. Tak jest jeśli rzecz się tyczy jednego obiektu ale te koszta bardzo się różnią w różnych obiektach tylko do czego zmierzamy? Tak czy siak te koszty mocno wzrosły i będą rosnąć, reszta nie ma większego znaczenia bo to detale.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 11 września 2023 19:33:43
Już o tym pisałem

Nie ma znaczenia czy na obiekcie jest dużo czy mało najemców. Liczy się kwota kosztu i jego rozliczenie odpowiednim kluczem alokacji na najemcę.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 11 września 2023 23:32:59
dorzucę swoje 3 grosze...blackeye blackeye paradoksalnie na rynku istnieją umowy gdzie zarządzający przerzucają całe koszty utrzymania obiektu na istniejących najemców tzn im mniej najemców tym płacą wyższe koszty utrzymania...

tak się dzieje w galeriach , w niektórych parkach handlowych , biurowcach czy magazynach..

www.rp.pl/nieruchomosci/art383...

filarybiznesu.pl/kolejny-konfl...

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 11 września 2023 23:41:44
1ketjoW napisał(a):
Koszty najmu wzrosły i wynika to z indeksacji umów najmu. Ten mechanizm powoduje, że czynsze rosną niejako automatycznie. Oczywiście chodzi o umowy zawarte kilka lat temu.

Poza tym koszty najmu są zwykle w EUR, bo w tej walucie jest finansowanie zaciągnięte na realizację inwestycji. Podawanie cen w PLN nie ma dlatego sensu.

Koszty eksploatacyjne (service charge) równie wzrosły np. gaz czy prąd. To są najbardziej istotne koszty jakie ponosi najemca, a nie koszty sprzątania czy utrzymania zieleni. Koszty podatku od nieruchomości również zwykle ponosi najemca tj są one na niego regakturowane ale znam kilka wyjątków.

Generalnie czynsz składa się ze stałej stawki w EUR za m2 oraz części zmiennej związanej z kosztami eksploatacyjnymi.

Kolega pisze zapewne o PZU. Zapomina tylko, że poza amerykanami niemieckie fundusze ubezpieczeniowe czy emerytalne mocno inwestują w Polsce.

żeby być rzetelnym musielibyście podzielić rynek na segmenty odpowiadające standardowi
dodatkowo dochodzi do paradoksów nowe/stare umowy.
przykładowo dzisiaj zawierając umowę najmu w biurowcach A można wynegocjować nową umowę na stawkach niższych niż umowa sprzed kilku lat, która była indeksowana inflacja.. albo stawka będzie podobna ale kwota na "zagospodarowanie" jest 2 x wyższa
parki handlowe czy samodzielne markety... dzisiaj sieć spożywcza B.. w starszych umowach po indeksacji płaci więcej niż teraz oferuje dla nowych parków handlowych i to są różnice przekraczające kilkanaście złotych za 1m2 GLA
podobnie jest w biurowcach segmentu B ... taniej wychodzi wypowiedzieć starą umowę ( jeśli jest taka możliwość) i zawrzeć nową..

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 11 września 2023 23:42

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 12 września 2023 11:43:28
Tylko tu mamy dwie rzeczywistości i dużo zależy od obiektu. Mam w pakiecie taki najem gdzie w umowie mamy wynegocjowaną bardzo wysoką stawkę najmu i taką opłacam tam ale miałem też drugą umowę gdzie najemca zapłacił nam na wejściu solidną kwotę wyrównania (tzw koszty zagospodarowania) i tak w realu kwotę najmu mam znacznie niższą. Wartością umowy dla nich jest po prostu cena najmu w kwitach a nie jej realna wartość bo właściciel obiektu przy jego sprzedaży głownie sprzeda te umowy a nie tą budę więc dba o elastyczność biznesu w taki sposób. Nie do końca wiemy co naprawdę widzimy i co kto raportuje.
Teraz porównując na jednym przykładowym obiekcie koszt najmu realne a nie płacone mamy ok 3 Euro najem plus koszty prawie 11 zł/mc, przy czym startowaliśmy 2 lata temu z poziomu 2,60E + 5,90 koszty - to obiekt powiedzmy premium czyli mało najemców, spokój i wygoda ale przez to duże koszy. Łatwo wiec wyliczyć, że koszty utrzymania to nie są jakieś tam drobne do pominięcia tylko realne pieniądze i w nich właśnie widać inflacje w PL i wzrost kosztów działalności. Inflacje w UE widać zaś w eurowej kwocie czynszów - ta rośnie znacznie wolniej i te stawki w ofertach też rosną wolniej od kosztów. Koszty jeszcze 3 lata chodziły poniżej 4 zł. Mam kilka różnych umów i wszędzie się to podobnie rysuje tyle, że na większych obiektach typu kołchoźnik czyli dużo najemców, brak miejsc parkingowych, sto rękawów w wiele hal i zadyma całodobowo - np 3,50 euro najem plus 8 zł koszty .
Jak tu padło - czynsze w euro w ofertach trochę wzrosły, może i nie wzrosły ale w przeliczeniu na PLN już wzrosły bardzo ale koszt uległy minimum podwojeniu w tym czasie.

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 września 2023 14:40:12
Polecam oglądać na żywo raport NIK ws. covid.
Ładne rzeczy wychodzą, lekarz potrafił dostać dodatku 15 000zł (nie wiem czy brutto czy netto) za godzinę pracy. A to tylko przykład.
DRAMAT....

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 września 2023 16:06:07
Kakarotto napisał(a):
Polecam oglądać na żywo raport NIK ws. covid.
Ładne rzeczy wychodzą, lekarz potrafił dostać dodatku 15 000zł (nie wiem czy brutto czy netto) za godzinę pracy. A to tylko przykład.
DRAMAT....

Tak się składa, ze to moja branża. 4-5 k za miesiąc, a nie 15k za godzinę. No chyba, że Szumowski z ekipą mieli takie dodatki. W to jestem skłonny uwierzyć.
Co do zasadniczej części raportu się zgadzam, organizacja była dziadowska.

Kakarotto
83
Wysłane: 12 września 2023 17:07:14
Czyli co, NIK wymyślił sobie kwotę 15k?
Bardzo wątpliwe, szczególnie że wiem jakie są zwyczaje przy przyznawaniu premii w budżetówce. Premie pod tytułem: "premia za to jesteś" "premia z okazji xlecia". Eksel wszystko przyjmie byle tylko wydać kasę jak jest jakaś zaległa i może zmarnować się, nikt nie patrzy czy jeden pracownik pracuje lepiej a drugi gorzej. To deprawuje i rozleniwia i co więc zwiększa oczekiwania na kolejne premie.

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 września 2023 17:14:33
Kakarotto napisał(a):
Czyli co, NIK wymyślił sobie kwotę 15k?

Za miesiąc? Pewnie by się paru takich znalazło.
Za godzinę? Bzdury.
Wymienili, kto i gdzie tyle zarobił?
Zresztą sam policz ile by wyszło, jakby to był standard przez 2 lata pandemii.
Edytowany: 12 września 2023 17:16

Adagio
48
Wpisów: 843
Wysłane: 12 września 2023 17:37:46
Kwota się w zasadzie zgadza, tylko tutaj mamy problem ze zrozumieniem treści raportu...

18 osob dostało średnio 7,8 tys. zł pensji za miesiąc, tyle, że w owym miesiącu przepracowali tylko 30 minut w w kontakcie z zakażonymi..

Ktoś to przeliczyl na stawkę godzinną... faktycznie wychodzi ok 15 tys zł za godzinę, ale jak wyżej napisałem dotyczyło to tylko 18 osób... dostali po prostu stawkę miesięczną za 30 minut pracy w kontakcie z zakażonymi ... koniec afery...

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 września 2023 18:17:14
Adagio napisał(a):
Kwota się w zasadzie zgadza, tylko tutaj mamy problem ze zrozumieniem treści raportu...

18 osob dostało średnio 7,8 tys. zł pensji za miesiąc, tyle, że w owym miesiącu przepracowali tylko 30 minut w w kontakcie z zakażonymi..

Ktoś to przeliczyl na stawkę godzinną... faktycznie wychodzi ok 15 tys zł za godzinę, ale jak wyżej napisałem dotyczyło to tylko 18 osób... dostali po prostu stawkę miesięczną za 30 minut pracy w kontakcie z zakażonymi ... koniec afery...

Ano, przy takim sposobie liczenia to ja kiedyś miałem zarobki 240 tys. na godzinę (bo sprzedaż akcji zajęła mi 30 sekund).

Kakarotto
83
Wysłane: 12 września 2023 20:45:41
Jeszcze raz bo są niedomówienia:

Chodzi o to, że jeden lekarz spędził z pacjentami łącznie 1h w ciągu miesiąca a i tak dostał premię 15k.

Mnie to nie dziwi bo w budżetówce takie wały są na porządku dziennym. NIK to zliczył i wyszły łącznie ogromne sumy. Ktoś za nie robienie niczego dostawał premię. Powtarzam: to jest normalne i częste zjawisko w budżetówce. W czasach zwykłych najczęściej takie akcje dzieją sie pod koniec roku jak są pieniądze do wydania. Albo robią jakieś durne zakupy, albo dają premię za nic (kwestia wklepania w word jakiegoś uzasadnienia).

Trifolium
PREMIUM
35
Wysłane: 12 września 2023 20:56:02
A że są wałki to się zgadzam. Ale jest różnica między "lekarze brali dodatki" a "jeden z lekarzy dopuścił się oszustwa".
W sumie znam jeszcze lepszych agentów.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

170 171 172 173 174

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,270 sek.

rivihqhp
wjfqvyex
klvhqwta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjbigyfg
idvnatit
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat