PARTNER SERWISU
vpakzrpz
58 59 60 61 62

Kiedy szczyt Hossy:)

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 16 lutego 2022 14:05:09
Owszem, i wszyscy zdają sobie s tego sprawę. Stąd jednym z nadrzędnych celów umów zawartych między UE, NATO a Rosją jest przeciwdziałanie sytuacji, w której KGD mógłby zostać powodem destabilizacji w regionie. W przypadku Krymu sytuacja była zupełnie inna - aneksja jest w głównej mierze skutkiem wywołanej (nie przez Rosję) destabilizacji.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 16 lutego 2022 14:59:27
Obalenie przez Ukraińców promoskiewskiego rządu można nazwać destabilizacją jedynie, kiedy uznamy, że taki rząd to stan normalny a Ukraina nie ma prawa do stanowieniu o sobie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 15:09:57
@szarlej81
poświęciłem jakieś dwa lata na relacjonowanie wydarzeń z Ukrainy, możesz je łatwo odnaleźć na wątku "Ukraina - dewaluacja hrywny", więc nie częstuj mnie sloganami rodem z ulicy Czerskiej, proszę. Przypomnę tylko, że naród ukraiński miał i w dalszym ciągu ma skuteczne narzędzie do zmiany rządu i prezydenta. To się nazywa powszechne wybory i jest wpisane do Konstytucji tego kraju.

szarlej81
178
Wysłane: 16 lutego 2022 17:52:30
Wybacz, ale to Ty zacząłeś od sloganów o destabilizacji regionu bez winy Rosji. Tak jakby przed majdanem Rosja nie zmuszała Ukrainy do przystąpienia do Unii Celnej przez próby blokad handlowych. Tak jakby to nie Rosja stała za decyzją Jankuwycza o niepodpisaniu umowy stowarzyszeniowej z EU, co było pretekstem do zamieszek. Rosjanie sami mieszali jak mogli w tym kotle jak mogli a jak sprawy poszły nie po ich myśli to nagle "wielkie zagrożenie ich interesów" oczywiście z inspiracji NATO i szeroko pojętego zachodu.

A jeżeli chcesz dotrzeć do faktycznych początków destabilizacji regionu to trzeba by się cofnąć do rosyjsko-ukraińskiego szczytu w Charkowie w 2010 roku i rosyjskiej propozycji "nie do odrzucenia".
Edytowany: 16 lutego 2022 17:58

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 19:23:19
Cytat:
...decyzją Jankuwycza o niepodpisaniu umowy stowarzyszeniowej z EU, co było pretekstem do zamieszek

Taka jest wersja forsowana w mediach mainstreamowych. Rzeczywistość była nieco inna, przedstawię w skrócie telegraficznym. Plan siłowej zmiany władzy na Ukrainie powstał znacznie wcześniej. Utrzymać tego w tajemnicy nie udało się i jakieś pół roku przed zamieszkami strona rosyjska zaczęła wysyłać dość czytelne sygnały do osób zaangażowanych w ten event: Rospotrebnadzor spowodował, że Poroszenko był zmuszony istotnie ograniczyć swoją działalność cukierniczą w Rosji, Kołomojskiemu lub Firtaszowi (nie pamiętam już któremu z nich dokładnie) nagle wstrzymano bezpośrednie dostawy gazu z Rosji (chyba jednak Firtaszowi, on w chemii pracował), Pińczukowi nałożono cła zaporowe itd.
Owszem, zamieszki miały miejsce. Opisywałem sposób rekrutacji i stawkę dzienną za udział w burdach - zwożono ludzi z całego kraju. Niestety, w pewnym momencie entuzjazm opłaconych manifestantów zaczął słabnąć. Wówczas do miasteczka namiotowego na Majdanie, rozbitego głównie przez studentów, wkroczyła jakaś niezidentyfikowana jednostka i spuściła dzieciakom łomot. To już był powód do większych burd. Pomijam już, że w trakcie negocjacji ustalono datę przedterminowych wyborów, na co przystał ówczesny prezydent. Nie wchodziło to jednak w plany organizatorów i w ruch poszła ostra amunicja. Co głupsi przedstawiciele organizatorów kilka lat po tych wydarzeniach bez krępacji opowiadali o tym on record, po kilku głębszych (mam na myśli pastora).

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 20:02:56
szarlej81 napisał(a):
Tak jakby to nie Rosja stała za decyzją Jankuwycza o niepodpisaniu umowy stowarzyszeniowej z EU

UE miała szanse wyrwać Ukrainę z rosyjskich objęć kosztem kilkunastu mld pożyczki - akurat zarówno ówczesny prezydent jak i premier sygnalizowali to i całkiem logicznie uzasadniali potrzebę finansową. Ten wątek również opisałem swojego czasu. Tyle, że Janukowycz napotkał odmowę i nie miał za bardzo innego wyjścia jak rzucić się ponownie w objęcia Rusłany ;)

Ping-Pong
21
Wpisów: 140
Wysłane: 16 lutego 2022 20:31:35
@krewa

Pozwolę wtrącić się.

Serio wierzysz w to, że ta kasa, której chciał Janukowycz nie przepadłaby w przekrętach ?

Co do wcześniejszego wpisu o tym, że obywatele Ukrainy mają szansę zmienić rząd jeśli im się nie podoba, w wyborach oczywiście. Przecież formalnie obywatele Białorusi też to mogą...

lesgs
38
Wpisów: 907
Wysłane: 16 lutego 2022 20:35:42
To, że Ukraina wtedy nie dostała tych pieniędzy zapewne wyszło UE na dobre, bo w tamtych czasach zostałyby one rozdrapane przez rządzących oligarchów. Teraz powstaje pytanie, ile należy włożyć w Ukrainę, by stała się ona w pełni demokratyzm nowoczesnym państwem. Na razie dostaje jedynie broń (i hełmy), a to jakoś nie sprzyja demokratyzacji jakiegokolwiek państwa. Dzisiaj te kwoty muszą być znacznie większe, bowiem w ostatnich latach pełnych niepokojów i niepewności, a także w skutek rozbicia integralności państwa, ten dystans nieco się zwiększył. Rosja na pewno nie będzie chciała tam wtapiać jakichkolwiek pieniędzy, co jednoznacznie wskazuje, że żadnej inwazji nie miało być i nie będzie. USA jest za daleko, i może ewentualnie przysłać w pobliże granic trochę F-35, trochę rakiet i żołnierzy. Pozostaje UE. Czy UE jest gotowa wziąć na siebie taki ciężar - wkładanie kilkudziesięciu miliardów Euro w demokratyzację Ukrainy, nie mając do dyspozycji mechanizmów typowych dla państw członkowskich UE? Trudno jest udzielić na to jednoznacznej odpowiedzi. Dlatego, to właśnie to zamieszanie spowoduje osłabienie (a może raczej rozwodnienie) siły politycznej UE, a to może też być jednym z bardziej dalekosiężnych celów Rosji. To wraz z postępującym uzależnieniem od dostaw surowców spowoduje (nie teraz, ale może za kilkanaście lat) większe uzależnienie Europy od Rosji - i to niezależnie od tego, czy Europa będzie tego chciała, czy nie. Sądzę, że to, co dzieje się w Rosji stanowi bardziej dalekosiężna politykę mocarstwa; podobną zresztą realizują USA i Chiny. UE jak dotąd nie zdaje sobie chyba sprawy z tego.

Decyzje UE w sprawie Ukrainy osłabią Europę ekonomicznie, a to będzie na rękę zarówno Rosji jak i USA. To co powiem może być niepopularne, ale oba te mocarstwa coraz chętniej patrzą na europejski chaos i wewnętrzne nieporozumienia. Pamiętajmy, ze projekt europejski jest groźny dla dużych mocarstw, dając mniejszym krajom szansę na porozumienie i występowanie wspólnym frontem przeciwko wielkim tego świata. My sami mamy w tym chaosie swój udział. Może jeszcze przekornie - jeśli my stajemy się źródłem takiego chaosu, to może niewypłacone nam środki UE przekaże Ukrainie - to radosne dla Ukrainy, ale jakoś się z tego bym nie cieszył.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 20:45:44
Ping-Pong napisał(a):
Co do wcześniejszego wpisu o tym, że obywatele Ukrainy mają szansę zmienić rząd jeśli im się nie podoba, w wyborach oczywiście. Przecież formalnie obywatele Białorusi też to mogą...

Porównanie zupełnie nie na miejscu - Białoruś od 1994 roku miała tylko jednego prezydenta, natomiast Ukraina pięciu.

edit: pomijając Kuczmę (nie znam historii na tyle dobrze), mogę powiedzieć, że uczciwie wygrali wybory tylko Juszczenko i Zeleńskyj> Co prawda Juszczenko wygrał w trzeciej, nieprzewidzianej ustawą turze, ale było to uczciwe zwycięstwo.
Edytowany: 16 lutego 2022 20:57

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 20:52:42
Ping-Pong napisał(a):
Serio wierzysz w to, że ta kasa, której chciał Janukowycz nie przepadłaby w przekrętach ?

W której części swojej wypowiedzi zasygnalizowałem wiarę w to, że pieniądze nie przepadłyby w przekrętach? Podobny los, w moim subiektywnym odczuciu, spotkałby kasę za czasów Poroszenki, Juszczenka czy Kuczmy. Ba, nawet teraz, pomimo usilnych prób zwalczania korupcji i schematów wyprowadzania kosztów, sporo państwowej kasy wędruje nie tam gdzie trzeba.

szarlej81
178
Wysłane: 16 lutego 2022 21:06:23
@Krewa

Udziału Oligarchów w tzw. Majdanie oczywiście wykluczyć nie można. Z drugiej strony nie kojarzę chyba jakichkolwiek protestów w ostatnich latach, w których strona przeciw której się protestuje nie twierdziła, że to nie protestują zwykli ludzie ale opłacone/zmanipulowane przez ich pracowników zorganizowane grupy. I jak w kwestii protestów na naszym podwórku można sobie to samemu jakoś próbować weryfikować to w kwestiach rosyjsko- ukraińskich tak łatwo już nie jest, zważywszy na ogromną skalę celowej dezinformacji. Z jednej strony masz jak to nazywasz "mainstreamowe media" Z drugiej media niemainstreamowe, różne portale "niezależne" z neta, media spolecznościowe, są dość mocno zaśmiecone przez słynnych "rosyjskich" trolli, tak że na prawdę ciężko odróżnić tam prawdę od dezinformacji.

Mniejsza zresztą z Majdanem - nie chodziło mi o rozstrzyganie teraz kto był tam dobry a kto zły. Chodziło mi o to, że jak to określiłeś "destabilizacja regionu", która odbyła się "nie przez Rosję" dokonała się jednak ze sporym Rosji udziałem. Zresztą - to, że stało się to dopiero w drugiej dekadzie XXI wieku wynika tylko z tego, że Rosja wcześniej nie miała na takie działania siły.

Ping-Pong
21
Wysłane: 16 lutego 2022 21:11:19
@krewa
Piszę w trakcie jak pojawiają się Twoje kolejne posty, a więc:

5 razem z Poroszenką i Zełeńskim, czyli po wydarzeniach z 2013/2014....

Natomiast co do jednego z trzech, którzy zostali to ja pozwolę sobie tylko nieśmiało zasugerować w jakiej atmosferze odbywały się wybory prezydenta Ukrainy w 2004 roku...
Tak, w trzeciej nieprzewidzianej turze, ale dlaczego w trzeciej ? .... Wiadomo, że komuś dziwnie zmieniła się twarz i coś się działo z frekwencją w tamtych wyborach...

Poproszę więc o argument dlaczego nie na miejscu, bo sam fakt, że był jeden prezydent to trochę za mało... Raczej po prostu w jednym państwie jedni działali bardziej zdecydowanie, w drugim nie.

Tak ogólnie,
Zerknąłbym na dane jak zmieniło się zużycie gazu po wydarzeniach z 2013/2014 - nie, to nie Donbas.
Komuś ewidentnie na rękę było mieć dużego odbiorcę... Istniał system dopłat do gazu. Nie będę przytaczał jak to funkcjonowało, gdyż pamięć nie ta. Krótko mówiąc, było tak by zwykli ludzie nie czuli tego w rachunkach. Ktoś musiał więc to zorganizować...
Zerknąłbym też na dane jak zmieniała się liczba Ukraińców pracujących w PL. Pracują m.in. u nas, część z nich zostaje, część wraca, część transferuje $.

Ostatni raz byłem na zachodniej Ukrainie w 2005 roku. Delikatnie mówiąc trochę widziałem jak tamte okolice wyglądały wtedy... Nie byłem tam ponad 15 lat, więc nie będę wypowiadał się jak to wygląda teraz. Natomiast... inna siła nabywcza

Ping-Pong
21
Wysłane: 16 lutego 2022 21:14:12
krewa napisał(a):
szarlej81 napisał(a):
Tak jakby to nie Rosja stała za decyzją Jankuwycza o niepodpisaniu umowy stowarzyszeniowej z EU

UE miała szanse wyrwać Ukrainę z rosyjskich objęć kosztem kilkunastu mld pożyczki - akurat zarówno ówczesny prezydent jak i premier sygnalizowali to i całkiem logicznie uzasadniali potrzebę finansową. Ten wątek również opisałem swojego czasu. Tyle, że Janukowycz napotkał odmowę i nie miał za bardzo innego wyjścia jak rzucić się ponownie w objęcia Rusłany ;)

@krewa
Tu

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 21:27:39
Cytat:
Z drugiej strony nie kojarzę chyba jakichkolwiek protestów w ostatnich latach, w których strona przeciw której się protestuje nie twierdziła, że to nie protestują zwykli ludzie ale opłacone/zmanipulowane przez ich pracowników zorganizowane grupy.

Widzisz, Ty prawdopodobnie czerpiesz informacje nt Ukrainy z mediów. Ja mam znacznie bardziej wiarygodne źródła. Na dobrą sprawę w wielu przypadkach to są jak nie kreatorzy wydarzeń, to osoby bezpośrednio w nie zaangażowane.

Nie opieram się na doniesieniach medialnych, natomiast na niepublikowanych, lecz udokumentowanych doniesieniach dziennikarzy i owszem. Niestety, ale media trochę przypominają rekomendacje domów maklerskich. Jedne informacje są zewnętrzne, dla tzw "ulicy", inne są na tzw użytek wewnętrzny. Za opublikowane materiały dostaje się wierszówkę, za nieopublikowane też coś czasem wpadnie, nawet lepiej się na tym wychodzi. Powiedzenie "mowa srebrem a milczenie złotem" niekiedy należy traktować dosłownie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 21:53:46
Ping-Pong napisał(a):
..
Tak, w trzeciej nieprzewidzianej turze, ale dlaczego w trzeciej ? .... Wiadomo, że komuś dziwnie zmieniła się twarz i coś się działo z frekwencją w tamtych wyborach...

Chronologia była taka:
wrzesień 2004 - próba otrucia;
październik - I tura;
listopad - II tura;
grudzień - III tura
I teraz najważniejsze - o trzecie turze wyborów usłyszałem we wrześniu 2004 roku. Przyznam, że uznałem to za majaczenie alkoholowe, wszak okoliczności usprawiedliwiały. W grudniu zmieniłem zdanie.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 22:01:23
Ping-Pong napisał(a):
krewa napisał(a):
szarlej81 napisał(a):

@krewa
Tu

Wybacz, ale nadinterpretujesz. To są fakty i nie widzę tutaj tego, co mi przypisujesz, czyli wiary w to, że środki nie zostałyby w jakiejś części wyprowadzone.

Ping-Pong
21
Wysłane: 16 lutego 2022 22:25:26
Może nadinterpretuje.

Tak czy inaczej,
Zakładając, że Janukowycz okazałby się człowiekiem dbającym o interesy Ukrainy.

Dalej jednak nie widzę odpowiedzi na moje pytanie, dlaczego porównanie do Białorusi nie było na miejscu.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 16 lutego 2022 22:43:41
Proste - Ukraińcy nauczyli się korzystać ze swoich uprawnień. Właśnie w 2004 roku zobaczyli, że mają realny wpływ na wybory i nie omieszkali tego wykorzystać. Efekt - w 2010 roku Juszczenko dostał niecałe 6% głosów. Właśnie dlatego, że zmarnował w trakcie swojej kadencji kredyt zaufania, jakim obdarzyli go wyborcy. To samo z Poroszenką - to nie tyle Zelenskyj wygrał, co Poroszenko przegrał.
Zauważ, każde wybory na Ukrainie to para mocnych kandydatów, są to wybory mocno spolaryzowane, dzielące społeczeństwo. Natomiast na Białorusi Łukaszenka był pozbawiony konkurencji (nie mówię o ostatnich wyborach). I chociażby z tego powodu nie można porównywać wyborów w tych dwóch krajach. Podobnie w Rosji, tam od przeszło 20 lat prezydent nie ma konkurentów. Tzn formalnie istnieją kandydaci, ale to raczej techniczni.

Ping-Pong
21
Wysłane: 17 lutego 2022 06:48:05
No zaraz,

protesty były też na Białorusi przy kolejnych wyborach, które "wygrał" Łukaszenka - nie mówię tu o 2020 roku...
Łukaszenka i to samo Putin, są pozbawieni konkurencji - tylko jak już mówimy A to jednak warto dodać B. To pozbawienie nie wynika z tego, że kontrkandydaci są marni, lecz np. z ograniczania im prawa startu, wsadzania ich do więzień, albo zabójstw... Nie mówiąc już o takich oczywistościach jak kontrolowanie mediów. Im dłuższa dyktatura tym zazwyczaj spektrum możliwych do wykorzystania przez władzę narzędzi szersze. To jednak zmienia postać rzeczy...
Celowo wcześniej zasugerowałem wybory na Ukrainie w 2004 - kto wie co teraz byłoby, gdyby Ukraińcy wtedy się nie ruszyli. Przypomnę, wybory, które z początku "wygrał" Janukowycz - bodajże wyznaczony przez Kuczmę na następcę.
Wybory można fałszować - wtedy umiejętność korzystania ze swoich uprawnień może być bez znaczenia. A raczej można sobie głosować ile się chce.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 17 lutego 2022 08:22:19
Cytat:
To pozbawienie nie wynika z tego, że kontrkandydaci są marni, lecz np. z ograniczania im prawa startu, wsadzania ich do więzień, albo zabójstw...

Rozumiem, że wariant, w którym występuje brak zapotrzebowania w społeczeństwie na innego kandydata w ogóle nie jest brany pod uwagę?

W latach 90 ubiegłego wieku, kiedy to zarówno na Ukrainie i w Rosji panował chaos, syf i bandyterka, na Białorusi był względny spokój i porządek. Porządek zaprowadził Łukaszenka. Metody, jakimi posługiwał się, nawet w Rosji i na Ukrainie uznawane były za nie do końca humanitarne, ale liczył się efekt końcowy.

Cytat:
kto wie co teraz byłoby, gdyby Ukraińcy wtedy się nie ruszyli

Poprawniej byłoby użyć formy biernej - gdyby Ukraińcami nie ruszono. Jeden z architektów Pomarańczowej rewolucji nazywał się Platon Yelenin aka Borys B. Zainwestował on kilkadziesiąt mln własnych uczciwie ukradzionych dolarów, miał też wspólników i wsparcie specjalistów. Te masowe protesty również były zaaranżowane i opłacone, z obu stron - niebieskiej i pomarańczowej. Owszem, było w tym również trochę spontanu i odruchowego pospolitego ruszenia, ale bez finansowego i organizacyjnego wsparcia szybko uszłoby powietrze z protestujących.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

58 59 60 61 62

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,385 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat