Spółka warta dyskusji?
Zerkam i widzę spółkę bez zobowiązań długoterminowych, krótkoterminowe zobowiązania w wysokości 1.6mln PLN pokryte z nawiązką należnościami krótkoterminowymi, które wynoszą 3.5mln PLN.
Spółka rynkowo warta jest ok 23mln, księgowo 26mln. Najlepsze jest to, że spółka posiada 5mln gotówki na kontach, do tego kolejne 5.2 mln pożyczyła głównemu akcjonariuszowi, termin spłaty to koniec września 2010.
Czyli de facto spółka ma 10.3mln PLN cashu bez długów- to aż grzech.
Permedia w 2010 ponownie wróciła do rentowności- zysk netto w I półroczu 2010 to 730k PLN. W 2009 uruchomiła kosztem ok 1.3mln nową linię(coś dla PET ale jeszcze się nie wczytywałem).
W I połowie 2009 roku unieruchomili linię tlenków niklu ze względu na niskie ceny niklu(zawiązali rezerwy na utratę wartości.
Nikiel wydawałoby się, że najgorsze ma za sobą:
stooq.pl/q/?s=ni_c&c=3y&am... Może wrócą w niedługim czasie do tych tlenków, wtedy przychody wzrosłyby skokowo(pytanie co z odbiorcami).
W tym roku nie planują żadnych nowych inwestycji, tylko małe remonty
Z raportu półrocznego:
Spółka dokonywała transakcji w okresie sprawozdawczym z podmiotem powiązanym tj. Spółką
Bochemie a.s. na warunkach nie odbiegających od warunków rynkowych.
Transakcje dotyczyły:
- sprzedaż wyrobów gotowych 149 tys. PLN
Zatem wiele tego nie ma aby mogła doić spółkę jak to jest w dębicy.
Jak rośnie gospodarka i przemysł to wydaje mi się, że to może być niezły papier wśród małych spółek, a na pewno w przypadku utrzymania rentowności nie widzę potencjału spadku.
Rozmawiałem z osobą, która pracuje w firmie będącej jednym z klientów Permedii. Zamówienia może na najwyższe, ale stopniowo rosną.
Najlepsze w dziale historii(trochę na wesoło):
Cyt: "BVF Czech wezwał do sprzedaży 10,51 proc. akcji dających 9,09 proc. głosów na WZA Permedia po 104,03 zł/akcję i wraz ze spółką zależną chce mieć łącznie do 66 proc. głosów - poinformował pośredniczący w wezwaniu Dom Inwestycyjny BRE Banku.
BVF chce kupić 205.414 akcji Permedia, a zapisy na akcje będą przyjmowane od 18 do 31 października."
Dodam, że wezwanie doszło do skutku, główny akcjonariusz na 10% firemki wydał 21mln PLN.
To kopię dalej :-) a może zna ktoś bliżej branżę?