PARTNER SERWISU
cylflbbd
11 12 13 14 15

Dziennik inwestora by Phobos

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 1 czerwca 2012 20:20:04
@GRAF78
i tak i nie, jest tak samo sterowany jak giełdy. A czym to się różni od otwierania/zamykania kontraktów na indeksy giełdowe?
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD

phobos
0
Wpisów: 173
Wysłane: 2 czerwca 2012 20:15:07
Scarry masz sporo racji co do FOREX-a i muszę się nad tym dłużej zastanowić, mimo wszystko na pewno założę rachunek Alior Trader ponieważ będę miał dostęp do wielu kontraktów, opartych na głównych europejskich indeksach.
"Niepowodzenie jest częścią procesu na który składa się sukces"

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 czerwca 2012 20:33:37
uważam, że Phobos powinien spróbować forexu. nieliczne jednostki potrafią uczyć się na błędach innych, powalająca większość uczy się na własnych.
lepiej, żeby przekonał się teraz o niebezpieczeństwach, kiedy dysponuje niewielką kwotą pieniędzy, aniżeli miałby polec z większą nadwyżką.
nie istnieje lepsza metoda, aniżeli nauka za własne pieniądze. rachunki demo nie pozwolą na sprawdzenie w boju najistotniejszego czynnika w spekulacji krótkoterminowej - własnej psychiki.

Phobos, mam nadzieję, że polegniesz z niewielką kwotą, następnie zidentyfikujesz popełnione błędy, wyciągniesz odpowiednie wnioski i ponownie wrócisz na rynek, by tym razem odnieść zwycięstwo.

phobos
0
Wysłane: 2 czerwca 2012 20:45:26
Cytat:
mam nadzieję, że polegniesz z niewielką kwotą

Dzięki za motywację, hahAngel Widzę, że z góry skazujecie mnie na porażkę, może powinniście stawiać zakłady w ile czasu polegnę? Oczywiście, tylko żartuję Angel
Mam jeszcze pytanie, czy ktoś z Was próbował grać na forexie? Czy tylko opieracie się o danych KNF?

Scarry
193
Wysłane: 2 czerwca 2012 21:50:00
@phobos
na giełdzie gram xx lat (choć też wiele lat okazyjnie, trudno to jednoznacznie określić), na forexie tak naprawdę 2 lata (wcześniej również okazyjnie ale to nie do końca to). Tobie na start daje 1-2 dni do wyczyszczenia kapitału. I absolutnie nie chce się wywyższać czy chwalić, nim nauczyłem się chronić kapitał i zarabiać (w tej chwili potrafię już zarobić wyraźnie więcej niż na akcjach ale szału ciągle nie ma...) to dwukrotnie wyczyściłem się z kasy forexowej do zera ;). Choć to nie były ogromne sumy to zabolało.. oj zabolało jak już widziałem ile potrafi forex zarobić. Gram głównie na amerykańskich akcjach top30 z SP500 i złoto/srebro. Gram tylko za nadwyżki z giełdy, jakbym ich nie miał - zero forexa.

Wg mnie jak już skończysz eksperyment to droga jest jedna - bezwględnie nauka wychodzenia giełdą na plus -> nadwyżki z giełdy na forex (część ofc, tej na której stracie Ci nie zależy mocno, bo przynajmniej parokrotnie stracisz wszystko). Bez wychodzenia z instrumentami giełdowymi na plus (już rybka czy kontrakty, certyfikaty, opcje czy akcje) nie ma co startować do kolejnych rynków/narzędzi.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 2 czerwca 2012 22:08

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 czerwca 2012 21:53:26
Phobos,
na forex przeszedłem, mając już jakieś tam doświadczenie gry na kontraktach. i powiem Tobie tak - kontrakty to ciężki kawałek chleba, ale fx jest bezwzględny.

pz
pz
0
Wpisów: 61
Wysłane: 2 czerwca 2012 22:00:30
Ja grałem. Miałem raz kilka tysięcy procent zysku. Dwa razy straciłem 100% (co nie oznacza, że z tych samych pieniędzy). Po dłuższej przerwie, w lutym tego roku bawiłem się wpłacając 10 euro. Zrobiłem 300 w dwa dni. Potem wszystko straciłem :) Aczkolwiek przyznam, że zabawa była fajna - jak w kasynie.
Pewne zarabianie na walutach jest matematycznie niemożliwe bo zwroty mają rozkład lognormalny.

Cytat:
O inwestowaniu w fundamenty raczej nie myślę, ponieważ nie mam na tyle cierpliwości aby kupić akcje i trzymać przez lata.

Kto ci każe trzymać przez lata. Taki petrolinvest miał wspaniałe fundamenty i zysk z ok 2 miesięcznych szortów to prawie 100% depozytu :) To też przykład analizy fundamentalnej...
Kontraktów tak dużo nie ma, ale zdaje się, że gdzieś istnieją cfd umożliwiające krótką sprzedaż?

PS Czy istnieje sytuacja, w której zrezygnujesz z analizy technicznej? Powtarzasz te same działania oczekując innego wyniku.
Edytowany: 2 czerwca 2012 22:04

phobos
0
Wysłane: 2 czerwca 2012 22:34:01
pz, na dzień dzisiejszy nie mam możliwości grania na spadki, ponieważ mój DM tego nie udostępnia.
Mogę wiedzieć z jakiego biura maklerskiego korzystasz?
Jeśli chodzi o AT, to owszem powtarzałem bardzo podobne działania i wyszedłem na tym zdecydowanie źle, dlatego robię sobie przerwę w trakcie której chcę wszystko przemyśleć, oraz podszkolić się z nowych dziedzin AT.

krewa myślisz, że przed forexem powinienem spróbować gry na kontraktach? Szczerze mówiąc kuszą mnie kontrakty i coraz bardziej się nad nimi zastanawiam.
Edytowany: 2 czerwca 2012 22:34

phobos
0
Wysłane: 2 czerwca 2012 22:37:37
PS Swoją drogą jestem ciekawy jak wyglądają statystyki strat i zysków dla GPW

kingsize4
0
Wpisów: 26
Wysłane: 3 czerwca 2012 00:56:12
80% traci
10% zarabia
10% wychodzi na zero

Średni zysk hamerykańskich profesjonalnych inwestorów to 16% rocznie.

Na FX ponoć 95% traci w dłuższym terminie. 2% w dłuższym terminie zarabia. Pozostałe trzy procenty chyba mają założone konto i nic na nim nie robią :)

Chciałbym tylko zauważyć, że pewnie ze 2% ludzi potrafi świetnie grać na gitarze. Może mniej. Tyle samo świetnie gra w tenisa czy piłkę nożną. Problem z giełdą polega na tym, że tu nie ma kategorii wiekowych ani zaawansowania, tylko jest rywalizacja z rynkiem, czyli wszystkimi na raz. A wyniki są od razu i to dość wymierne. Więc problem bardziej sprowadza się do "jak zacząć zarabiać nie tracąc przedtem kapitału i zapału".

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 3 czerwca 2012 13:43:10
Zarabianie na forexie wymaga bezwzględnego trzymania się stworzonych przez siebie zasad, wyeliminowania psychiki (dla mnie na chwilę obecną niewykonalne), doskonałego systemu zarządzania pozycja, a także doskonałej znajomości analizy technicznej. Tak patrzę na forex ale mogę się mylić. Tylko bardzo ale to bardzo ograniczone grono osób, instytucji potrafi te wszystkie elementy połączyć tworząc system który daje zarabiać.

Nie sztuką jest zrobić 10000% w ciągu tygodnia, sztuką jest rok w rok zarabiać na forexie z 50%. To i tak bardzo dużo.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 3 czerwca 2012 13:44

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 3 czerwca 2012 19:00:53
@ Phobos

Będę teraz bardzo brutalny:
właśnie jęczysz po odebraniu cięzkich razów kijami, bo okazało się, ze nie za dobrze walczysz na kije. I to spowodowało, ze chcesz walczyć tak samo, tylko na prawdziwe, ostre szable, gdzie krew bedzie się lała ostro, a odcięte kończyny beda odpadać od tułowia....

Jesteś pewien, że na Forex'ie pójdzie Ci lepiej?

Pamiętaj: na rynku akcji raczej nie sposób stracić 100% kapitału, to bardzo wyjątkowe przypadki.
Na Forex utrata 100% jest banalnie prosta, a można stracić jeszcze dużo więcej...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

phobos
0
Wysłane: 3 czerwca 2012 23:37:54
Cytat:
Zarabianie na forexie wymaga bezwzględnego trzymania się stworzonych przez siebie zasad, wyeliminowania psychiki (dla mnie na chwilę obecną niewykonalne), doskonałego systemu zarządzania pozycja, a także doskonałej znajomości analizy technicznej.

Tak samo jak na giełdzie Angel

Chyba rzeczywiście odpuszczę sobie na razie z forexem, wielkie dzięki za wszystkie rady.
Mimo wszystko kusi mnie aby spróbować czegoś nowego, do grania długoterminowego mnie nie ciągnie, dlatego myślę o Day Tradingu. Co o tym myślicie? Ktoś z Was uprawia Day Trading?

phobos
0
Wysłane: 3 czerwca 2012 23:39:14
W czasie wakacji będę miał mnóstwo czasu, który mogę poświęcić na giełdę Angel

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 czerwca 2012 23:57:22
phobos napisał(a):
Chyba rzeczywiście odpuszczę sobie na razie z forexem, wielkie dzięki za wszystkie rady.
Mimo wszystko kusi mnie aby spróbować czegoś nowego, do grania długoterminowego mnie nie ciągnie, dlatego myślę o Day Tradingu. Co o tym myślicie? Ktoś z Was uprawia Day Trading?

Krewa?Shhh

Czy wiesz że nieudany i źle przeprowadzony DT nie jednemu obrócił się w inwestycje długoterminową?
Jesteś na tyle mocny by ciąć pięć razy pod rząd, by coś w efekcie końcowym uciupać w DT?
A co zrobisz jak po miesiącu DT bilans transakcji Ci wyjdzie pod kreską?

Nie gniewaj się, ale za mało jeszcze straciłeś.

Z takim entuzjazmem to każdy zaczynał, tylko większość już dawno skończyła.

Moja rada - bierz kasę z giełdy i jedź na wakacje. Za rok spróbujesz jeszcze raz.

pz
pz
0
Wpisów: 61
Wysłane: 4 czerwca 2012 01:45:04
phobos napisał(a):
pz, na dzień dzisiejszy nie mam możliwości grania na spadki, ponieważ mój DM tego nie udostępnia.

Pisałem o CFD na akcje. Taki alior trader ma cfd ale tylko na kupno. Być może niektórzy umożliwiają krótką sprzedaż, musiałbyś poszukać. City index (nie mam tam konta) chwali się krótką sprzedażą na kghmie - ceny jak na akcjach, nie kontraktach. Sprawdź czy ma więcej
Zapewne krótka sprzedaż będzie możliwa tylko na tych spółkach, gdzie krótka sprzedaż jest technicznie możliwa na wigu

Krótka sprzedaż umożliwia też inne strategie, jak stawianie na to, że dana spółka poradzi sobie najlepiej z danego sektora, (prawie) eliminując jednocześnie ryzyko sektora.
Powiedzmy że masz dwie spółki budowlane, stwierdzasz że jedna ma tak naprawdę dobrą sytuację, druga złą, ale boisz się paniki rynku na całej budowlance. Co robisz. Kupujesz lepszą i sprzedajesz gorszą, pozycje identyczne kapitałowo. W ten sposób w sytuacji paniki ogólnosektorowej wyjdziesz mniej więcej na zero, więc zarabiasz (lub tracisz) tylko na względnej różnicy między dwoma spółkami.
Edytowany: 4 czerwca 2012 01:57

phobos
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 15:58:06
buldi napisał(a):
Z takim entuzjazmem to każdy zaczynał, tylko większość już dawno skończyła.
Moja rada - bierz kasę z giełdy i jedź na wakacje. Za rok spróbujesz jeszcze raz.

Nie za bardzo rozumiem dlaczego odradzasz mi grę na giełdzie? Chyba będzie lepiej jeżeli teraz poucze się giełdy na małych kwotach, a po kilku latach z większym doświadczeniem spróbuje gry na poważne pieniądze.
Edytowany: 4 czerwca 2012 15:58

phobos
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 16:00:30
PS Mam jeszcze pytanie do grających DT, z jakich programów korzystacie do gry? Korzystam teraz z programu NOL3 i do day-tradingu to się on nie sprawdza, jedynie do obserwowania notowań.
Dotychczas korzystałem do analiz program AmiBroker, jednak nie wiem jak jest z DT w jego przypadku.

Scarry
193
Wysłane: 4 czerwca 2012 16:04:18
w sumie to czego Ci w NOL3 brakuje? Mi tam pasował jak się bawiłem w taką dzienną spekulacje Think

phobos
0
Wysłane: 4 czerwca 2012 16:08:50
Jest po prostu dla mnie nieczytelny. Albo za bardzo przyzwyczaiłem się do AmiBrokera Angel który dla mnie jest na razie najlepszym programem do AT, jednak aby grać DT na AmiBrokrze potrzebuję go połączyć z notowaniami on-line, właśnie wyczytałem że jest taka możliwość, będę musiał spróbować.
Edytowany: 4 czerwca 2012 16:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,584 sek.

mzcoixks
pgvcwenu
xkwgqsmu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qoxjohrc
ilbjkizc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat