PARTNER SERWISU
sacjosav
42 43 44 45 46
sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 30 marca 2018 15:01:34 przy kursie: 7,30 zł
O aktualnej sytuacji na akcjach i obligacjach

Cytat:
Kryzys zaufania do GetBack widać nie tylko po pikującym kursie akcji, ale także po rekordowo niskich cenach obligacji spółki na Catalyst, których posiadaczami jest także pokaźne grono inwestorów instytucjonalnych. W czwartek ceny niektórych serii spadły nawet w okolice 77 proc. wartości nominału.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Jelen
0
Wpisów: 95
Wysłane: 30 marca 2018 17:25:06 przy kursie: 7,30 zł
To już teraz rozumiem skad to maksymalne opiznienianie raportu rocznego, wszystko po to aby przesunąć jak najdalej roszczenia obligataruiszy o wcześniejszy wykup z tytułu złamanego kowenantu dług /Ebitda max 2,5 który po 3q był złamany ale to były dane śródroczne i obligatariusze nie mogli zadać wykupu bo mogą zadać tylko na bazie raportu półrocznego i rocznego. To układa się w logiczna układankę razem z pilna emisja która chcą zrobić przed raportem rocznym, poprostu musza przygotować się na zadania obligatariuszy wykupu przed terminem.

Jelen
0
Wpisów: 95
Wysłane: 30 marca 2018 18:52:43 przy kursie: 7,30 zł
Nowy raport dziś:

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

Odstępują od wcześniej ustalonych zakupów pakietów. Widać kasy coraz mniej.
Edytowany: 30 marca 2018 21:01

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 30 marca 2018 19:19:19 przy kursie: 7,30 zł
O złamanych kowenantach pisano tutaj kilkanaście stron wcześniej. Jesli chodzi o pakiety to bardzo dobrze ze nie kupują muszą gromadzić gotówkę. W ty miesiącu oprócz sprzedaży własnej co najmniej 2 instytucje oferowały obligacje GBK. Ciekaw jestem wyniku. Myślę ze może zaskoczyć szczególnie zwolenników teorii o efektywności rynku

legolas
0
Wpisów: 22
Wysłane: 30 marca 2018 19:33:06 przy kursie: 7,30 zł
Chciałem tylko zwrócić uwagę, aby dokładnie doczytać całość komunikatu, bo niektórzy moga za chwilę zacząć się "gotować".

"W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 153/2017, Zarząd Getback S.A. ("GetBack") informuje, że umowy, o których mowa w ww. raporcie, których podpisanie planowane było na dzień dzisiejszy, nie zostaną podpisane w wyżej wymienionym terminie. Jednocześnie pomiędzy podmiotami, o których mowa w ww. raporcie, prowadzone są rozmowy, które mają na celu doprowadzenie do zawarcia umów nabycia portfeli wierzytelności w innym, wspólnie uzgodnionym terminie. O dalszych istotnych zdarzeniach związanym z transakcjami, GetBack będzie informował w osobnych raportach. "

Jeżeli są pewne problemy (a zakładamy, że są), to powyższa decyzja zarządu jest jak najbardziej zasadna.
Przesuwamy zakupy do czasu finalnego otrzymania środków z emisji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 30 marca 2018 21:10:39 przy kursie: 7,30 zł
A ja chciałem dodać, że kowenanty po 3 kw. 2017r. były złamane bo wskaźniki nie uwzględniały IPO. Ani kapitał własny nie był podniesiony, ani nie było uwzględnionej gotówki. Co oczywiście nie przekreśla faktu, że raport może być opóźniany właśnie ze względu na ewentualne złamanie.

egonac
1
Wpisów: 93
Wysłane: 30 marca 2018 22:26:09 przy kursie: 7,30 zł
Mam pytanie, jak wygląda kwestia terminów wykupu poszczególnych serii obligacji. Czy obligacje z datą wykupu 2018 są bardziej bezpieczne i mają pierwszeństwo od tych z terminem 2019 czy 2021? Czy w przypadku utraty płynności nie ma to znaczenia?

GreenDragon
0
Wpisów: 2
Wysłane: 30 marca 2018 23:13:22 przy kursie: 7,30 zł
Nie wiem czy czytaliście dokładnie WEO emisji robionych na podstawie prospektu ale ja zajrzałem i niby są wpisane kowenanty ale:

1. Na żądanie przez Obligatariusza przedterminowego wykupu w związku z przekroczenie wspomnianych wskaźników finansowych musi wyrazić zgodę Zgromadzenie Obligatariuszy
2. Zgromadzenie Obligatariuszy zwołuje spółka na wniosek Obligatariuszy mających ponad 10% Obligacji w terminie nie wcześniejniż 21 dni od otrzymania wniosku Obligatariuszy
3. Jak już nawet odbędzie się Zgromadzenie i wyrazi zgodę oraz Obligatariusz wystąpi z żądaniem to emitent ma 30 dni na wykup.

Teoretycznie jest więc ryzyko żądań przedterminowych wykupów ale w praktyce podejrzewam że procedura potrwa długo jeżeli kiedykolwiek do tego dojdzie. Nawet jak w raporcie rocznym zostaną przekroczone kowenanty to zebranie 10% obligatariuszy do złożenia wniosku o zwołanie zgromadzenia będzie trudne (trzeba załączyć od każdego kopie świadectwa depozytowego). Nawet jeżeli udałoby się to zrobić to spółka może przeciągać zwołanie zgromadzenia, a na koniec może się okazać że większość Obligatariuszy, którzy mają np. też obligacje innej serii czy akcje zagłosuje przeciwko i nikt nie będzie mógł wystąpić o przedterminowy wykup.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 marca 2018 00:27:02 przy kursie: 7,30 zł
egonac napisał(a):
Mam pytanie, jak wygląda kwestia terminów wykupu poszczególnych serii obligacji. Czy obligacje z datą wykupu 2018 są bardziej bezpieczne i mają pierwszeństwo od tych z terminem 2019 czy 2021? Czy w przypadku utraty płynności nie ma to znaczenia?

Nie ma znaczenia. I prosze dyskusje o obligacjach (bezpieczenswie od strony posiadacza, poradach, zamiarach itp) prowadzić w stosownym wątku.

u1850
0
Wpisów: 7
Wysłane: 31 marca 2018 01:48:09 przy kursie: 7,30 zł
sasky napisał(a):
O aktualnej sytuacji na akcjach i obligacjach
Kryzys zaufania do GetBack widać nie tylko po pikującym kursie akcji, ale także po rekordowo niskich cenach obligacji spółki na Catalyst, których posiadaczami jest także pokaźne grono inwestorów instytucjonalnych. W czwartek ceny niektórych serii spadły nawet w okolice 77 proc. wartości nominału.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/g...

Z góry przepraszam, że będzie o trochę o obligacjach, ale trudno w przypadku takiej spółki całkiem tego uniknąć dyskutując o samych akcjach, a poza tym chciałbym odnieść się do cytatu powyżej i tego "kryzysu".

Z dużym zainteresowaniem śledzę przypadek GBK, zarówno od strony aspektów finansowych, ale także całego szumu medialnego, nastawienia inwestorów, komunikacji GBK poprzez RI itd.I dlatego zainteresował mnie cytowany "Kryzys zaufania" jako teza uzasadniana m.in. spadkiem cen obligacji. Obejrzałem ostatnie dane z Catalyst (wcześniej nie miałem do czynienia z tym rynkiem) i seria o której być może mowa spadła w czwartek o 20% na wolumenie 148. Czy to jest to "pokaźne grono"? Ogólnie odniosłem wrażenie, że rynek jest bardzo mało płynny i ma ogromne spready. Przeglądając wolumeny w mniejszych przedziałach w ostatnim okresie odniosłem wrażenie, że często duże ruchy cenowe idą na małych wolumenach i odwrotnie.
Jeśli tak faktycznie jest (poproszę o wskazanie kontrprzykładów jeśli się mylę), to bardzo łatwo jest sprowokować takie ruchy u wystraszonego inwestora ind. A wystraszyć go było ostatnio bardzo łatwo jeśli prześledzi się wypowiedzi redaktorów, blogerów finansowych w mediach społecznościowych (przykłady są czasem naprawdę żenujące, o oczekiwaniu na "fajne" relacje z linczu na NWZA, dot. także niestety redaktorów SW). Stąd pytanie- czy patrząc na wolumen i wkresy w stosunku do całości papierów faktycznie można uznać ostatnie zjawisko na Catalyst za miarodajne?

Kolejna sprawa, o którą chciałem zapytać to prezentowana w wątku matematyka ceny w emisji, np.
Vox napisał(a):
skoro cena 10zl jest nie do ruszenia wg. prezesa,
potrzeba emisji 100 milionow akcji. Think

Dlaczego nie mogłoby być 20mln x 10, a potem 50mln x 16? O ile właściwie odczytałem zapisy ustaw, cena w drugiej ma być nie mniejsza, a nie dokładnie taka sama jak w pierwszej. Pewnie pojawi się odpowiedź, że to bez sensu, bo 10 to więcej niż na rynku, i dlaczego ktoś ma dawać coraz więcej- widziałem sporo takich komentarzy ludzi poważnych. Ale moja prosta logika mówi, że jeśli pojawił się ktoś chcący zainwestować w taki biznes, to dlaczego miałby kupić taniej coś słabszego, co będzie jakoś tam dalej działać ale słabo i zysku nie przyniesie? Wolałbym zainwestować więcej, ale w wariant taki, że się od tych dodatkowych środków naprawi i potem będzie długo działać zyskownie. Gdzie w tej logice jest błąd? (Tylko proszę nie pisać o naiwności, i że wykiwali cały świat- to już można przeczytać wszędzie indziej, ja po prostu nie zakładam z góry, że ktoś ciągle kłamie itd.). Pewnie można z rynku taniej (jeszcze płynność) - tylko jaki sens?

Ostatnia rzecz, to dyskutowany ostatnio dług netto do EBITDA. Przeczytałem uważnie oryginalny raport S&P zaraz po jego wydaniu i miałem taką wątpliwość dlaczego u nas się powszechnie uważa że <4 jest OK (wiem, że są kowenanty oparte na takiej wartości w niektórych seriach). Z kolei S&P operuje wartością 5 jako granicą bezpieczeństwa. Skąd ta różnica?

Poproszę o rzeczowe odpowiedzi na pytania, nie uproszczone, że jestem naiwny i GPW jeszcze dobrze nie poznałem- być może tak jest, ale poproszę w takim przypadku o wskazanie jakichś sensownych analogii (niekoniecznie Hawe itp) tego co się dzieje obecnie na GBK.
Edytowany: 31 marca 2018 01:51

u1850
0
Wysłane: 31 marca 2018 02:05:54 przy kursie: 7,30 zł
1ketjoW napisał(a):
Podawajcie proszę pełne komunikaty:

Zarząd Getback S.A. ( GetBack ) oświadcza, że podjął dziś decyzję, że nie ustali ceny emisyjnej akcji serii F, o których mowa w uchwale nr 6 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia GetBack S.A. z dnia 28 marca 2018 r. ( NWZA ), poniżej 10 zł za akcję. Jednocześnie Zarząd przypomina, że zgodnie z uchwałą nr 6 NWZA (w brzmieniu uwzględniającym poprawkę przyjętą uchwałą nr 4 NWZA) ustalona cena emisyjna wymaga zgody Rady Nadzorczej GetBack.

Moim zdaniem Zarząd może sobie ustalać. :)

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

O ile zrozumiałem ten komunikat i wcześniejsze,
1. cena będzie z książką zrobiona
2. z tą ceną zarząd idzie po akceptację do rady

Ale w 1. nie będzie po prostu przyjęte przez zarząd nic <10. Czyli albo >=10 do akceptacji albo w ogóle, rada nie zobaczy nic na stole do podpisu <10. Czy źle interpretuję ten proces?

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 31 marca 2018 04:12:04 przy kursie: 7,30 zł
tak jak napisałeś:

Cytat:
2. z tą ceną zarząd idzie po akceptację do rady

De facto Zarząd ustala wyłącznie cenę jaką chciałby dostać za akcje. To Rada Nadzorcza ustala i podaje ostateczną cenę za akcję. Zapewne w oparciu o możliwości finansowe głównego udziałowca, który jak przypuszczam nie jest zadowolony z próby pozbawienia go kontroli nad spółką przez Zarząd. Pamiętaj, że im bardziej rozdrobniony akcjonariat tym zarząd ma silniejszą pozycję.

Edytowany: 31 marca 2018 04:13

krewa
PREMIUM
1 362
Wpisów: 11 957
Wysłane: 31 marca 2018 10:38:43 przy kursie: 7,30 zł
Od kiedy RN może wydawać wiążące polecenia dla zarządu?

u1850
0
Wysłane: 31 marca 2018 10:43:24 przy kursie: 7,30 zł
Drążę temat, ale interesuje mnie skąd idzie (dość powszechne) przekonanie, że zarząd nie ma nic powiedzenia w sprawie ceny, a komunikat był w celu ratowania kursu.
Np.
Cytat:
"Moim zdaniem Zarząd może sobie ustalać. :)"

Komunikat mówi, że jeśli cena w BB będzie <10, to zarząd nie zrobi emisji i rada nawet nie weźmie udziału w procesie decyzyjnym. Czy chodzi o podejrzenie, że zarząd pójdzie do rady z ceną >=10, a ta ją zredukuje? To by oznaczało, że najpierw Abris wpisał się do książki po >10 na 12mln akcji, a potem Abris w osobie członków rady tego nie akceptuje?

Czy ktoś mógłby wyjaśnić w jaki dokładnie sposób miałaby się dokonać emisja <10 w świetle komunikatu?

Jeśli chodzi o rozwodnienie, to dość ciekawie było to komunikowane w lutym (wtedy polecałem czytelnikom innego forum dokładne zapoznanie się ze źródłowym raportem S&P w odniesieniu do raportów GBK, bo w mediach, także społecznościowych pojawiło się sporo przeinaczeń).
Otóż S&P napisało, że posiadanie przez Abris większości klasyfikuje strukturę akcjonariatu jako "financial sponsor ownership", co z kolei prowadzi do określenia profilu ryzyka finansowego jako "aggressive". Ale w kolejnym zdaniu piszą, że w średnim okresie tak prawdopodobnie zostanie i nie widzi z tym problemu.
Natomiast GBK w RB 12/2018 napisał, że "Agencja pozytywnie oceniła [...] sugerując przy tym pozytywny wpływ ewentualnego dokapitalizowania GetBack i zmiany struktury akcjonariatu, jeżeli takowe zdarzenia miałyby miejsce." Odczytałem to jako wyrażenie przekonania zarządu do zmiany profilu ryzyka, czyli poszli momentalnie krok dalej. Skąd kolejne dość powszechne przekonanie, że tamte posunięcia nie były skonsultowane z Abrisem, co doprowadziło m.in. do przepychanki kursowej i zakładanej obecnie próby objęcia akcji jak najniżej?

I ponowię pytanie, dlaczego Abrisowi miałoby zależeć na niskim wejściu? Czy spółka nie potrzebuje tego dokapitalizowania? Czy chodzi o dosypanie później bokiem? Ale te pozostałe 8mln też wejdzie wtedy nisko. (mam na myśli poprzedni wpis o zakładanym zwrocie z inwestycji przy dokapitalizowaniu i bez, gdzie prowokacyjnie podałem duży rozstrzał cenowy pomiędzy emisjami, żeby ktoś wyjaśnił czemu to miałoby być bez sensu).

win1248
0
Wpisów: 529
Wysłane: 31 marca 2018 12:00:14 przy kursie: 7,30 zł
Ja mam wrażenie, że Abris zachowuje się asekuracyjne, bo nie chce być tym który wyjdzie na przysłowiowego "frajera" i wpakuje w akcje po cenie, po której nikt inny nie chce, dlatego rękami i nogami od samego początku broni się przed jednoznacznymi deklaracjami.

Sądzę, że negatywna reakcja na komunikat o emisji i gwałtowna zmiana sentymentu do spółki zaskoczyła ich. Rzucili granat, czekali aż kurz opadnie i postanowili że wejdą po cenie która się ustali jak rynek przetrawi info, ale nie przypuszczali, że cena akcji wpadnie w korkociąg. I do tego jeszcze obligacje się posypią.Od samego początku podstawowym błędem był brak ceny nowej emisji, co doprowadziło do ujemnego sprzężenia zwrotnego, które teraz bardzo trudno zatrzymać, w zasadzie tylko udana emisja jest w stanie to zrobić.

Teraz analogicznie, cena ma być nie niższa niż 10 zł i moim zdaniem Abris czeka na reakcję rynku, jeżeli rynek to przetrawi i uwierzy i cena będzie oscylować w okolicach 10 i znajdzie się ktoś kto po tyle weźmie, to Abris też wejdzie po 10, a jeżeli cena będzie spadała np w kierunku 5 i nikt chętny się nie pojawi wyżej - to Abris też nie wejdzie po 10 - a na pewno nie za 700mln, zarząd może się np podać do dymisji, można go odwowłać itd, możliwości jest wiele, żeby cenę zmienić, zresztą gdyby prezes Konrad przestał być prezesem reakcja na kursie byłaby mocno negatywna, bo oznaczałoby koniec spółki w dotychczasowym kształcie . Może być przecież także sytuacja, że ta emisja z ceną nie niższą niż 10 nie dojdzie do skutku i będą nowe projekty uchwał nowej emisji, gdzie cena będzie czekała na ustalenie i będzie dowolna.

Co do obrotów na obligacjach i catalyst. Na najbardziej płynnych papierach np gbk0520 (publiczna emisja-ofe ją mają) obroty są bardzo duże od samego początku. Odbiór był duży i mimo tego cena wylądowała w okolicach 70% Na innych seriach obroty są niskie, ale mogą one także wynikać z tego, że po pierwsze są to mniejsze emisje np 6mln vs 140 mln GBK0520 i po drugie - brak popytu, więc są wyrzucane drobne ilości niemal pkc czyli po tyle po ile ktoś jest to skłonny wziąć. To co się stało z obligacjami na catalyst to nie jest jednodniowy wypadek przy pracy. Zaczęły lecieć najpierw najbardziej płynne serie na bardzo mocnym obrocie i potem na zasadzie naczyń połączonych pociągnęły rentowności reszty.

Kowenanty o których jest mowa, są kowenantami emisji publicznych. Kowenanty emisji prywatnych nie są publicznie znane i mogą się od nich różnić np kowenant gbk0119
"stosunek długu netto do skonsolidowanych kapitałów własnych emitenta przekroczy 3,0x." Akurat tę przykładową serię obejmował pojedynczy inwestor, więc nie byłoby kłopotu z zebraniem większości na zgromadzeniu obligatariuszy. Jest też mnóstwo serii nienotowanych na catalyst.
Edytowany: 31 marca 2018 12:17

sasky
PREMIUM
49
Wpisów: 2 767
Wysłane: 31 marca 2018 13:19:09 przy kursie: 7,30 zł
@u1850 Witamy na forum

Odniosę się tylko do dwóch kwestii

Cytat:
dlatego zainteresował mnie cytowany "Kryzys zaufania" jako teza uzasadniana m.in. spadkiem cen obligacji. Obejrzałem ostatnie dane z Catalyst (wcześniej nie miałem do czynienia z tym rynkiem) i seria o której być może mowa spadła w czwartek o 20% na wolumenie 148. Czy to jest to "pokaźne grono"?

Kryzys zaufania to jedno z najdelikatniejszych określeń jakie można użyć w tym momencie. Poczytaj wcześniejsze wpisy inwestorów (na dowolnym forum), a jeszcze lepiej - wróć do wypowiedzi, wywiadów ze spółką z poprzednich miesięcy, ze szczególnym akcentem na odpowiedzi prezesa na pytania:

- czy ratingi (Fitch, S&P) to nie jest aby przygotowanie do emisji akcji?
- czy będzie emisja akcji?
- pytania o obecną niską cenę akcji, czy warto kupować i ile powinny kosztować?

... i zestaw z aktualnym stanem i wypowiedziami. Gdyby inwestorzy ufali, wierzyli słowom prezesa, kurs akcji nie leciałby w dwucyfrowym tempie dzień w dzień.

Odnośnie obligacji. Tak, rynek długu w PL jest dużo, dużo mniej płynny niż akcyjny, chociażby ze względu na znacznie mniejszą wartość i liczbę papierów w obrocie, popularność rynku czy wreszcie podejście - na Catalyst z założenia się nie spekuluje. Tu kupujesz, trzymasz i czekasz do wykupu. Ale kupujesz w teorii bezpieczniejszy instrument niż akcje. W teorii, bo jeżeli emitent nawali, to nie tracisz 5, 10 czy 15 proc., ale cały zainwestowany, 100 proc!
Ponieważ jak sam wspomniałeś "wcześniej nie miałeś do czynienia z tym rynkiem", to zacytuję:

Cytat:
Dla tych, który nie śledzą na co dzień notowań obligacji warto dodać, że już sam spadek poniżej 100 proc. wartości nominału oznacza negatywne postrzeganie przez rynek szans na spłatę wierzytelności przez emitenta

Więc na koniec przewrotnie zapytam Ciebie: Czy uważasz, że spadek wartości akcji o 60 proc. w 3 miesiące i zjazd wycen obligacji do 77 proc. to nie jest wystarczający dowód na kryzys zaufania inwestorów?

Druga kwestia

Cytat:
Jeśli tak faktycznie jest (poproszę o wskazanie kontrprzykładów jeśli się mylę), to bardzo łatwo jest sprowokować takie ruchy u wystraszonego inwestora ind. A wystraszyć go było ostatnio bardzo łatwo jeśli prześledzi się wypowiedzi redaktorów, blogerów finansowych w mediach społecznościowych (przykłady są czasem naprawdę żenujące, o oczekiwaniu na "fajne" relacje z linczu na NWZA, dot. także niestety redaktorów SW). Stąd pytanie- czy patrząc na wolumen i wkresy w stosunku do całości papierów faktycznie można uznać ostatnie zjawisko na Catalyst za miarodajne?

Naprostujmy
Inwestorzy wystraszyli się i sprzedają akcje/obligacje w reakcji na to co spółka robi. To co o niej piszą to pokłosie tego co robi.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 31 marca 2018 16:46

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 31 marca 2018 13:29:07 przy kursie: 7,30 zł
Ktoś jeszcze wierzy, że prezes Kąkolewski mówi prawdę? Przecież to wszystko wygląda już jak walka o przetrwanie. Spółka walczy o uniknięcie układu, a prezes walczy o stołek. W tej sytuacji jego wypowiedzi i zapewnienia odnośnie ceny nic nie znaczą. Dla niego ważne jest żeby pozyskać kapitał, natomiast cena akcji to rzecz drugorzędna. Z ostatniego wywiadu w parkiecie wynikało, że chcą pozyskać 1 mld, z czego 0,5mld ma pójść na spłatę długu. Gra toczy się więc tak naprawdę o 0,5 mld co przy emisji 70 mln akcji oznacza cenę 7,14. Prezes może nawet chcieć sprzedać akcje powyżej 10 zł, tyle że do transakcji potrzeba też drugiej strony, a kto miałby tutaj wyłożyć takie kwoty, skoro ci mniej drobni którzy wierzyli w biznes kupując akcje w IPO są tak samo zdegustowani jak drobnica. Na giełdzie jak na targowisku, jak ktoś kupuje to chce kupić jak najtaniej. Nikt nie zapłaci drożej tylko dlatego, żeby ratować prezesa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 244
Wysłane: 31 marca 2018 15:23:16 przy kursie: 7,30 zł
krewa napisał(a):
Od kiedy RN może wydawać wiążące polecenia dla zarządu?

Od momentu w którym zawarło umowę o pracę z członkami Zarządu i od momentu w którym reprezentuje interesy większościowego akcjonariusza spółki.

Może wydawać "polecenia" Zarządowi spółki a jak zarząd poleceń nie wykona ma prawo go odwołać z zajmowanego stanowiska.

Moim zdaniem to dość mocna pozycja do wydawania "poleceń", również tych nieformalnych. Głośno oczywiście nikt "polecenia" nie wypowie ale między wierszami już tak.

Wracając jednak do meritum. Zarząd może w naszym przypadku zaproponować cenę wyższą niż 10,00 zł a RN może jej nie zaaprobować. Z tego punktu widzenia propozycja Zarządu, co do ceny nic nie znaczy. Tak należy rozumieć moją wcześniejszą wypowiedź, ze Zarząd może sobie proponować cenę. Może i nic z tego nie wynika.
Edytowany: 31 marca 2018 15:24

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 31 marca 2018 16:34:03 przy kursie: 7,30 zł
@1ketjoW
Pamiętajmy jednak, że Kąkolewski jest prezesem w spółce od 2012 r. i jest z nią związany w zasadzie od początku, natomiast obecny właściciel jest od 2016 r. i jest inwestorem finansowym, a nie branżowym. To jednak nieco zmienia obraz relacji pomiędzy DNLD (w którym Kąkolewski jest dyrektorem zarządzającym), który powołuje RN i zarządem spółki

underground
0
Wpisów: 349
Wysłane: 31 marca 2018 17:55:22 przy kursie: 7,30 zł
Cały czas wydaje mi się, że wszystko nie poszło tak jak spółka sobie planowała niezależnie czy to Zarząd czy Rada Nadzorcza. A w założeniu lekarstwo, które miało być zaordynowane tylko nasiliło objawy. Bo przecież emisja miała pokazać, że spółka jest atrakcyjna dla nowych inwestorów i wzmacnia finanse przed dalszym intensywnym rozwojem, a został odczytana jako ratunkowa i spirala ruszyła.
Jak patrzę na raporty z transakcji osób zasiadających w organach spółki to w ostatnich 6 miesiącach zaraportowane są dwie i to nie małe:
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...
infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CAPITEA
  • NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy
    NIK: Nadzór KNF nad GetBackiem był nierzetelny i nieprawidłowy

Najwyższa Izba Kontroli oceniła negatywnie działania Komisji Nadzoru Finansowego w zakresie nadzoru nad spółką GetBack (obecnie Capitea) oraz podmiotami z nią współpracującymi. Zdaniem NIK nadzór był nierzetelny i nieprawidłowy, a instytucje odpowiedzialne za bezpieczeństwo rynku finansowego nie wykorzystały przysługujących im uprawnień.

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,629 sek.

gkpmhvpj
zttwqrin
hqngxnmb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bzukntlf
mxybrcud
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat