PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
385 386 387 388 389
Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 31 marca 2021 10:53:21 przy kursie: 190,50 zł
DJ1910 napisał(a):

Akcję te wykonują zarówno forumowicze tego forum jak i wszelkiego rodzaju media biznesowe.

Wg mnie jest to conajmniej podejrzane. De facto sugeruje się, że świat dla REDów już się skończył ;)

jasne jasne, bardzo podejrzane, jesteśmy w tajnym spisku z Sorosem w celu pozbawienia kolegi jego majątku rzędu 10 k

idź sobie dzieciak na parkiet/bankier/joemonster/kwejka
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 31 marca 2021 10:54

_olo_
30
Wpisów: 690
Wysłane: 31 marca 2021 10:59:04 przy kursie: 190,50 zł
Propozycja dla SW, ponieważ chat kieruje się zasadą, że to zaproszony gość wybiera pytania na które odpowiada, może oprócz tych odpowiedzi SW publikowałoby listę wszystkich pytań w kolejności ich składania. Przynajmniej byłaby wiedza na jakie pytanie gość nie zdecydował się odpowiedzieć.
Edytowany: 31 marca 2021 10:59

michal-j
22
Wpisów: 89
Wysłane: 31 marca 2021 11:06:41 przy kursie: 190,50 zł
@_olo_ dokładnie,
poniżej lista moich pytań, na żadne nie odpowiedzieli:

* Rozumiem, że nie mamy co się spodziewać podania ilości sprzedanych kopii gry CP2077, jedyna wartość podana akcjonariuszom to 13M w grudniu. Czy możemy chociaż poprosić o słowo komentarza, czy zarząd jest zadowolony z poziomu sprzedaży (oczywiście biorąc pod uwagę wycofanie ze sklepu PSN)?
* Czy rozpoczęcie dwóch gier od zera w przyszłym roku i prowadzenie produkcji równolegle to dobry pomysł, biorąc pod uwagę problemy z CP2077, nad którym pracowały wszystkie ręce w firmie? Nie boicie się panowie, że po 4 latach wykańczającej produkcji skończą się środki?
* Czy możemy liczyć na uchwalenie polityki dywidendowej? Firma ma jest na giełdzie już 10 lat, ma ugruntowaną pozycję, wydaje się to idealny czas, by zacząć dzielić się zyskiem z akcjonariuszami (którzy nota bene wyszli z premiery CP dosyć poturbowani).
* Czy po patchu 1.2 mamy spodziewać się już tylko drobnych łatek, czy pojawi się jeszcze jakaś niezapowiedziana wcześniej większa poprawka?
* Czy jest szansa na zrewidowanie nowego sposobu komunikowania się z akcjonariuszami? Sprowadzenie strategii do jednego slajdu z kilkoma bulletami publikowanego raz na rok może zostać źle odebrane przez dużych akcjonariuszy, na czym ucierpią mali. Nie sądzę, aby duże instytucje finansowe były skłonne długofalowo inwestować w firmę nie znając ich planów na dłużej niż rok.
* Jak wyglądają obecnie stosunki z sony? Czy trwają jakieś rozmowy, czy też może sony "się obraziło" i nie jest chętne nawet do sprawdzenia, czy patch 1.2 jest wystarczający do przywrócenia gry do PSN?
* Czy planujecie dotłoczenie płyt DVD dla PS, czy zauważyliście większe zainteresowanie fizycznymi kopiami po wycofaniu gry z PSN, czy też może gracze tej platformy porzucili chwilowo grę?
* Od kogo wyszła inicjatywa wdrożenia w firmie SCRUM? Od pracowników, od managerów, czy też może z zewnątrz (od trenerów scruma)? Czy firma jest świadoma bolączek tej metodyki prowadzenia projektów?
* Dlaczego firma zdecydowała się rozpocząć dwa duże projekty tego samego roku, zamiast "na zakładkę" - czyli rozpocząć drugie 2-3 lata po pierwszym? Czy nie byłoby to bezpieczniejsze rozwiązanie i bardziej łagodne przejście od dotychczasowego modelu sekwencyjnego?

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 31 marca 2021 11:26:21 przy kursie: 190,50 zł
Czy padło tam w ogóle słowo "scrum"? Bo ja wyłapałem tylko, że mowa o metodykach zwinnych.

Swoją drogą, ja pytałem o konkretne wymagania Sony, które firma musi spełnić, żeby CP77 wrócił do sklepu, ale się nie dopchałem.

Novationen
8
Wpisów: 47
Wysłane: 31 marca 2021 11:38:41 przy kursie: 190,50 zł
w rejestrze krótkiej Marshall z 0.50%

michal-j
22
Wpisów: 89
Wysłane: 31 marca 2021 11:48:31 przy kursie: 190,50 zł
[quote=pivovarit]Czy padło tam w ogóle słowo "scrum"? Bo ja wyłapałem tylko, że mowa o metodykach zwinnych.

Pod koniec calla ktoś zadał pytanie o tę zwinność i prezes odpowiadał, padło tam właśnie słowo 'scrum'. Strasznie się w tej wypowiedzi męczył, dało się odczuć, że nie czuje tej zwinności, dlatego spytałem czyj to był pomysł.

Boję się, że devi zamiast robić grę będą spędzać 3h dziennie na standupach.

m_ikolaj
4
Wpisów: 16
Wysłane: 31 marca 2021 12:01:43 przy kursie: 190,50 zł
DJ1910 napisał(a):

A ja to widzę tak, że można już być pewnym, że wszystko co złe na CDR już jest za nami. I zaczynamy zabawę od kursu z ostatnich rekomendacji.

Poza tym - teraz zacznie się gra pod wyniki finansowe i pod powrót gry do PS Store - co powinno mieć miejsce w mojej ocenie w najbliższych tygodniach.

Ale jakie pozytywne informacje mogą "wypłynąć" w tym roku pod które może być gra?

CP i W3 na nowych konsolach
"Final" fix dla CP
Witcher: Monster Slayer
Wyniki finansowe za 4Q 2020
Powrót do PS Store

Każdy kto ma rozum powinien widzieć, że to trochę mało, żeby usprawiedliwić kapitalizację z takiego listopada 2020, a nawet chwilę po premierze.

Rynek oczekiwał konkretnego planu działania i wydawniczego wraz z ogłoszeniem strategii, a otrzymaliśmy tylko trochę ogólników.

Żeby nie było - mam akcje spółki (pakiet jeszcze od poziomu 10zł, ostatni dokupywałem przed premierą za 320zł - generalnie ciągle jednak na plusie na spółce), ale moja strategia inwestycyjna jest mocnym longtermem. Przekazana strategia pod kątem długofalowej inwestycji była ok, ale w krótkim i średnim terminie to tutaj się za wiele nie wydarzy. Dalej obstawiam konsolę na poziomie 200-250 zł z pojedyńczymi wyskokami w dół lub w górę w zależności od komunikatów. Dopiero ogłoszenie planu wydawniczego i jakiś informacji o nowych produkcjach pozwoli na grę "pod coś".

pivovarit
70
Wpisów: 317
Wysłane: 31 marca 2021 12:02:33 przy kursie: 190,50 zł
Trochę komedia z tymi ruchami Marshalla. Rzucałem się tak na początku mojej przygody z giełdą.

kliknij, aby powiększyć

Nestor
30
Wpisów: 200
Wysłane: 31 marca 2021 12:05:43 przy kursie: 190,50 zł
michal-j napisał(a):
[quote=pivovarit]Czy padło tam w ogóle słowo "scrum"? Bo ja wyłapałem tylko, że mowa o metodykach zwinnych.

Pod koniec calla ktoś zadał pytanie o tę zwinność i prezes odpowiadał, padło tam właśnie słowo 'scrum'. Strasznie się w tej wypowiedzi męczył, dało się odczuć, że nie czuje tej zwinności, dlatego spytałem czyj to był pomysł.

Boję się, że devi zamiast robić grę będą spędzać 3h dziennie na standupach.

I dla tego takie transformacje sa mega trudne, bo prezesi i kadra zarzadzajaca, ktora ma rownie zatrwazajacy poziom wiedzy o zwinnosci jak Ty, ma to pozniej wdrazac. Najgorzej jak beda to probowali wlasnym sumptem robic, myslac znowu ze sa najlepsi we wszystkim, a ten agile to tylko kilka linijek manifestu.

Od takich specjalistow uchowaj nas panie.

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 31 marca 2021 12:08:15 przy kursie: 190,50 zł
pivovarit napisał(a):
Trochę komedia z tymi ruchami Marshalla. Rzucałem się tak na początku mojej przygody z giełdą.

kliknij, aby powiększyć

Ale niezle na tym wychodza w sumie w ostatnich dniach. Jak dzisiaj ciut mocniej odbije jutro pewnie znowu beda <0.5%. Po raz kolejny, uwazam, ze po raporcie jak wszyscy zobacza ile naprawde sie sprzedalo i rynek ustawi odpowiednio wycene juz takiej zmiennosci nie uswiadczymy. Poki co jeszcze prawie trzy tygodnie hustawek nas czekaja spowodowanych ich zamykaniem/otwieraniem pozycji i walka z bykami.
Edytowany: 31 marca 2021 12:12

polishsurgeon
3
Wpisów: 16
Wysłane: 31 marca 2021 12:24:30 przy kursie: 190,50 zł
Pracowałem w kilku firmach gdzie były wdrażane techniki zwinne. Potrafią one dużo usystematyzować, pod warunkiem, że każdy zacznie się stosować. Zazwyczaj jest problem z pracownikami najwyższego szczebla, którzy wprowadzają agile a później mają na niego wygwizdane.
Rzeczywiście lepiej gdy wprowadza go osoba z zewnątrz, a później zostaje jeszcze na kilka miesięcy, aby doglądać i korygować działania i funkcjonowanie pojedynczych jednostek/zespołów.

Co do zmiany w wersji online. Sądzę, że będzie to zrobione w podobie tego co jest np w GTA online. Czyli na mapie znajduję sobie misję, jadę do wybranej lokacji, czekam na zebranie ekipy i zaczynamy rozgrywkę. Pewnie na początku nie zobaczę innego gracza na mapie dopóki nie jestem z nim misji. Pod kątem wdrożenia i samej rozgrywki taką zmianę oceniam raczej na plus.
Mi osobiście w GTA online inni gracze biegający swobodnie po mapie raczej psuli rozgrywkę, fajne były tylko wspólne misje.

Edytowany: 31 marca 2021 12:25

Wilk z T29
67
Wpisów: 1 254
Wysłane: 31 marca 2021 12:29:56 przy kursie: 190,50 zł
DJ1910 napisał(a):
Cyrku ciąg dalszy.

W ciągu ostatnich dni wyszli z shortów....dziś już - 12%

CDR ogłosił upadłość czy co ?

Czego oczekiwano od REDów aby nie zgnoić tej spółki do końca ?

Nasza giełda to jest nie do zrozumienia patologia.

Gnojenie, patologia, mityczny grubas czuwający nad kursem.
I tylko dlatego, że wycena spółki z 1 przyzwoitą grą oraz 1 bardzo przeciętną, nad którą pracowali 5 lat? W dodatku gra z takim budżetem i marketingiem stała się niechlubnym prekursorem do zawieszenia sprzedaży przez Sony.
Przy zmianie trendu i sentymentu oczekuj niemożliwego, nie takie rzeczy miały miejsce na giełdach, jeszcze może dojść do przereagowania.

DJ1910
48
Wpisów: 234
Wysłane: 31 marca 2021 13:00:19 przy kursie: 190,50 zł
Za szybko pochowaliscie CP2077 do grobu i tyle.

Ta gra zyska nowe życie po odpowiedniej dawce poprawek i po powrocie do PS Store.

No i doszedł short więc będzie kogo przydusic aby zwiał w popłochu :-)

Ja tu nie wieszcze żadnych mega wzrostów ale śmiać mi się chce z naganiania że to jeeeeeszcze się mega zwali w dół.

Spółkę wg mnie czeka konsola między 200 a 250 do wyników.

Dobre wyniki i PS Store daje nadzieję na coś więcej. Ale też oczywiście o kwotach 3XX nie ma co marzyć.

Moderator:
...
Edytowany: 31 marca 2021 13:07

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 31 marca 2021 13:36:22 przy kursie: 190,50 zł
Drogi Andrzeju,
umówmy się, proszę, że to nie Ty będziesz ustalać w jakiej formie ma funkcjonować forum.
Piszesz
Cytat:
Szkoda, że moderacja usunęła część, gdzie napisałem wczoraj, że 200 pęknie lekko.

więc moderator grzecznie podaje Tobie powód usunięcia w/w fragmentu wpisu.

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 31 marca 2021 14:12:03 przy kursie: 190,50 zł
pivovarit napisał(a):
Przypominam, że PCF nie wydają swoich gier i warto wziąć to pod uwagę podczas oceniania kapitalizacji

Masz rację, że PCF nie wydają własnych gier (a może nie wydawali) mówią, że robią 2 kolejne duże gry ale już własne.
Porównując PCF i CDP to niestety ostatnio widać dużą róznicę jakościową a..... ale na korzyść PCF.
Nie było jeszcze premiery a tak na prawdę to ona nam pokaże jaka jest faktycznie jakość gry - gdy już w nią zagrają tysiące graczy.
Jak znamy historie wielu premier jakieś wady gra ma na pewno.
Pytanie tylko ile i jak poważne.
Pytanie czy spółka ma przygotowany już patch zeroday i jak szybko upora się z błędami które wyjdą w czasie premiery.
Jeśli premiera nie zostanie zepsuta przed liczne poważne błędy to spółka może dostać dodatkowe płatności nie tylko w tym roku ale może się to wydarzyć już w q3.
Taki rozwój wydarzeń mocno uprawdapabniałby fakt, że spółka może wyprodukować swoje gry z własnych funduszy i być może potrzebny będzie duży wydawca lub partner do sfinansowania marketingu .... tak jak to miało miejsce na CDP z Wiedźminem.
Duży doświadczony partner może dużo pomóc.
Sama spółka PCF na razie jawi się jak gwiazda na zdemolowanej branży fekem od CDP.
Pytanie czy będzie to gwiazda chwilowa (do premiery) czy będzie świecić długo.
Prawdę poznamy w ciągu kilku dni a premiera już jutro.
O ile premiera wypadnie tak jak aktualna sprzedaż to spółka może walczyć o podium w branży.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

grabson
26
Wpisów: 316
Wysłane: 31 marca 2021 14:15:53 przy kursie: 190,50 zł
Jakby tego nie ujmować to spółka po wypuszczeniu "bubla", o czym wspominałem również gdzieś kole grudnia, straciła fotel lidera w wig20, obsunęła się notowaniami od ATH o ponad 50% i pewnie dobrze bo dzisiejszą sesją "utopiła" by notowania wszystkiego w koło...
Teraz wyceną sięga 2019 roku, a Ci odważniejsi co kupowali w "marcowym dołku" pewnie też dokładają się do dzisiejszej dystrybucji.

pytek21
12
Wpisów: 226
Wysłane: 31 marca 2021 14:46:53 przy kursie: 190,50 zł

Nie wszyscy myśleli że to spadnie, zdania były podzielone, ale jest bardzo dziwne że pojawia się jakas nowa osoba która ni z gruszki nagle zasypuje forum tyradami że CDP to prawie bankrut, gwarantuje że CP2077 będzie za pół ceny i jeszcze że zaraz CDP nic nie sprzeda tylko wszystko będzie na rynku wtórnym za 40zł.
Od kiedy coś takiego można robić na tym forum?
Fajnie że znalazł się dobry samarytanin który wszystkich ostrzega.
Co masz z tego?

A swoją drogą to nieźle fundy rozgrywają małych. Końcówka marca i czas do publikacji wyników - czas redów. Tu na prawdę nie jest nudno.
Ja póki co uważam, że oni teraz starają się odzyskać zaufanie inwestorów, dlatego są bardzo ostrożni. Liczę że ich strategią jest przekraczać oczekiwania dlatego mówią mniej, bardziej lakonicznie, żeby potem przebić to co powiedzieli. Jeśli rzeczywiście ich premie zależą od wzrostu cen akcji to ja innej możliwości nie widzę, żeby teraz odbić.
Edytowany: 7 kwietnia 2021 17:44

baks
152
Wpisów: 3 436
Wysłane: 31 marca 2021 14:50:34 przy kursie: 190,50 zł
Rufusinski napisał(a):
misiekstok napisał(a):
Jest ubrany to robi pod siebie jakieś tezy, jakieś bajki o raporcie 19 kwietnia tak jakby to był dzień, w którym CD projekt wystrzeli na 400. Mam nadzieję, że moderator posprząta te bzdury.

Pokaz mi prosze chociaz jeden post w ktorym napisalem, ze po raporcie wystrzeli na ponad 400? Jedyne co moze zapewnic powrot na te poziom w relatywnie krotkim czasie to doskonala sprzedaz platnych dodatkow nabijajaca rowniez sprzedaz podstawki. Zobaczymy tez jak rynek zareaguje na oficjalne info o Wiedzminie RTX.

Zdajesz sobie sprawę, że płatne dodatki pojawią się nie wcześniej niż w 2 połowie 2022 ... ?
na razie potrwa jeszcze łatanie gry. Kolejna łata może się ukazać już z pierwszym dodatkiem - niewykluczone.
Jednak zrobienie samych 9 dodatków a je także trzeba jeszcze połatać i przetestować zajmie więcej niż rok. Część z tego jest już zrobiona lub mocno zaawansowana - jednak dokończenie 9 dużych dodatków rok to mało. Jeśli miałyby być małe to nie ma sensu nazywać ich dodatkami i dzielić na części. Efekt sprzedaży dodatków płatnych zobaczymy raczej dopiero pod koniec przyszłego roku. Do tego czasu nie ma sensu mówić o poziomach dużo wyższych niż 250 - to moje zdanie może mój wielbiciel ma inne ... salute
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)

Rufusinski
119
Wpisów: 512
Wysłane: 31 marca 2021 15:13:34 przy kursie: 190,50 zł
baks napisał(a):
Rufusinski napisał(a):
misiekstok napisał(a):
Jest ubrany to robi pod siebie jakieś tezy, jakieś bajki o raporcie 19 kwietnia tak jakby to był dzień, w którym CD projekt wystrzeli na 400. Mam nadzieję, że moderator posprząta te bzdury.

Pokaz mi prosze chociaz jeden post w ktorym napisalem, ze po raporcie wystrzeli na ponad 400? Jedyne co moze zapewnic powrot na te poziom w relatywnie krotkim czasie to doskonala sprzedaz platnych dodatkow nabijajaca rowniez sprzedaz podstawki. Zobaczymy tez jak rynek zareaguje na oficjalne info o Wiedzminie RTX.

Zdajesz sobie sprawę, że płatne dodatki pojawią się nie wcześniej niż w 2 połowie 2022 ... ?
na razie potrwa jeszcze łatanie gry. Kolejna łata może się ukazać już z pierwszym dodatkiem - niewykluczone.
Jednak zrobienie samych 9 dodatków a je także trzeba jeszcze połatać i przetestować zajmie więcej niż rok. Część z tego jest już zrobiona lub mocno zaawansowana - jednak dokończenie 9 dużych dodatków rok to mało. Jeśli miałyby być małe to nie ma sensu nazywać ich dodatkami i dzielić na części. Efekt sprzedaży dodatków płatnych zobaczymy raczej dopiero pod koniec przyszłego roku. Do tego czasu nie ma sensu mówić o poziomach dużo wyższych niż 250 - to moje zdanie może mój wielbiciel ma inne ... salute

Ze skrajnosci w skrajnosc. Przed konferencja liczylem, ze pierwszy duzy, platny dodatek zobaczymy w q3/q4 tego roku. Wyraznie jednak napisali na planie 2022. Bardzo zachowawczy termin, ale widac wola dmuchac na zimne i drugi raz bledu nie powtorzyc z przedwczesna premiera. W miedzyczasie dostaniemy male dlcki czesciowo juz pojawiajace sie w fragmentach gry i nie beda duze, o czym sami mowili. Nie wiem skad bierzesz 9 duzych. Zobaczymy jak na nie zareaguja gracze, jesli podobnie niemrawo jak na patch, 2021 moze byc naprawde chudy. I te obawy wlasnie dyskontuje rynek w tej chwili. Gdybys posluchal zapisu konferencji wiedzialbys, ze przedstawiciele Morgan Stanley, Credit Suissea itd za wszelka cene probowali wyciagnac informacje o finansach i sprzedazy (i Wiedzminie 4), ale ich pytania albo zostaly zignorowane albo zbyte odpowiedzia, ze dowiedza sie na earning callu, badz w odpowiednim czasie.
I mamy co mamy. Z drugiej strony moze to lepiej, bo bardziej bym sie niepewnie czul, gdyby odpowiadali to co chca uslyszec. A tak wyszlo, ze twardo trzymaja sie ustalonej strategii, nawet kosztem niepewnosci duzych akcjonariuszy instytucjonalnych. Na dluzsza mete to madre.

randomdziad
27
Wpisów: 108
Wysłane: 31 marca 2021 15:40:12 przy kursie: 190,50 zł
Akurat w tym przypadku zgodze sie z przedmowca - moim zdaniem najwieksze rozczarowanie to brak duzego dodatku w tym roku. Bo to oznacza ze rok spolka bedzie tylko latac CP, krok niezbedny ale kosztowny.
Wiekszosc pewnie jest bardzo zawiedziona tym ze nie oglosili W4 - tez tak myslalem ale jak sie nad tym chwile zastanowic to jednak najlepsza decyzja w tej chwili. Przy obecnym sentymencie graczy ogloszenie W4 wywolalo by jedynie fale hejtu pt CP nawet nie umiecie naprawic a kolejna gre juz beda hypowac itd.
Takze fani spolki po cichu moga liczyc ze W4 juz jest robiony powoli ale nie jest to czas zeby sie tym chwali.
Czy tak jest w praktyce niestety nie wiadomo ale jakis promyk nadzieji jest :).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE CDProjekt
  • Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco
    Sesja pod znakiem decyzji RPP i danych z USA, w grze Allegro, Vercom i Asseco

We wtorek giełda w Warszawie wykonała zdecydowany zwrot w górę i wybroniła się przed 5. spadkową sesją z rzędu. W środę strona popytowa idzie za ciosem i ale finalnie o losach całej sesji i tak najprawdopodobniej zdecyduje reakcja na decyzję RPP i na dane z rynku pracy w USA. W centrum uwagi są dziś Allegro, Vercom i Asseco Poland.

• 10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas
    10 mocnych spółek na wrzesień wg BM BNP Paribas

We wrześniowej odsłonie portfela BM BNP Paribas analitycy stawiają na dotychczasowe spółki, czyli liderów i czołowych graczy w swoich branżach. Oto jak oceniają wyniki za II kwartał poszczególnych top picks i ich perspektywy.

385 386 387 388 389

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,678 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat