Temat:
ACTION
A co tu jest to uzasadniania? Wchodzi firma, która zagarnie 40% rynku albo i więcej...
|
|
Temat:
ACTION
Wejście Amazona na PL rynek to chyba hiobowe wieści dla tej spółki. Co sądzicie?
|
|
Temat:
XTB
Ktoś się orientuje jak wygląda zabezpieczenie środków pienieznych i akcji trzymanych u nich ? Jakoś większym zaufanie darze domy maklerskie powiązane z bankami.
|
|
Temat:
ACTION
100 mln to będzie jak umorzą zobowiązania objęte restrukturyzacją i wtedy bilans będzie pięknie wyglądał. Już pisałem to wcześniej, ale powtórzę. Wg mnie kurs spółki jest blokowany przez: 1/ brak uprawomocnienia układu z wierzycielami, 2/ brak zainteresowania poważnego kapitału (patrz punkt nr 1), 3/ nierozstrzygniętymi kwestiami z urzędami podatkowymi, 4/ emisją akcji dla wierzycieli.
|
|
Temat:
ACTION
Piękne wyniki to prawda, tylko dlaczego znowu po dobrej informacji mamy minus na koniec dnia?! Ehh cały Action.
|
|
Temat:
ACTION
Obrót super, marża ładna, ale co z tego jak dzisiaj już -4%. To chyba tylko potwierdza, że na ten moment nikt z poważnych graczy nie jest zainteresowany wejście w tą spółkę. Mam nadzieje, że się to zmieni po uprawomocnieniu układu z wierzycielami.
|
|
Temat:
ALIOR
Na bananowej wszystkie chwyty dozwolone.
Moim zdaniem w grę wchodzi wezwanie na pozostałe akcje skoro kupili po 90 zł akcja spory pakiet, to dlaczego maja nie zebrać pozostałych akcji po 20 zł ??
|
|
Temat:
ACTION
Moim zdaniem kurs jest nisko bo spółką nie interesują się inwestorzy instancjonalni, ponieważ jest w restrukturyzacji. Czy takie fundusze mogą kupować takie papiery ? Wątpię. Poza tym sporo osób się tą spółka sparzyło przez cały ten proces sanacji i cały czas się ciągną jakieś tematy podatkowe to też słabo wygląda.
|
|
Temat:
GETINOBLE
Tak w wiadomościach są trzy rodzaje informacji. 1) prawdziwe - gdy podają czas, 2) półprawdziwe - gdy podają prognozę pogody, 3) nieprawdziwe - cała reszta.
|
|
Temat:
JSW
Dobrze, że nie nawiązali do CP i nie uzgodnili 2077  Ryzyko, że to energetyki będa ponosić koszty pracy kopalń do 2049 oraz dodatkowe koszty i wygaszania, moim zdaniem, cały czas są spore.
|
|
Temat:
JSW
Nie za bardzo rozumiem z czego wynika ten hurra optymizm?? Rok 2049 to dosyć odległa przyszłość... no i jeszcze tak szybko uzyskane porozumienie?? Chyba któraś strona złożyła broń.
|
|
Millennium! Ciekawe, co będzie z Aliorem, wezwanie i przejęcie przez Pekao bardzo prawdopodobnie moim zdaniem jeszcze w Q4, jak na tym wyjdą obecnie akcjonariusze?
|
|
Temat:
PZU
Mnie natomiast zastanawiam dlaczego PZU nie skupuje kolejnych akcji Alior ? Skoro kupiło duży pakiet po 90 zł / akcja to chyba warto skupić kolejne akcje jak cena jest ok 15 zł ?
|
|
Temat:
POLNORD
Nie rozumiem dlaczego mieli by podwyższa cenę również dla akcjonariuszy, którzy sprzedali swoje akcje w pierwszym wezwaniu ? To dla mnie nie ma żadnego sensu.
|
|
Temat:
ENERGA
Witam, ja obstawiam kiszenie poniżej 8 zł, dopóki Orlean nie podwyższy ceny i nie zbierze brakujących % do osiągnięcia 95% i zrobi wykup. Prezes Orlean powiedział jasno, że celem jest zdjęcie spółki z giełdy.
|
|
Temat:
ENERGA
na pewno nie mają obowiązku, ważne aby przekroczyli 66% wtedy wezwanie dochodzi do skutku
|
|
Temat:
JSW
to słabe info, biorąc pod uwagę, że PPK maja inwestować co najmniej 40% w WIG20
|
|
Jak myślicie czy Enea zrobi wezwanie na 100% akcji Bogdanki ? A PGE na akcje Enea ?
|
|
Temat:
SYNEKTIK
pewnie wina jednego z akcjonariuszy, p. mariusza k. , gość stracił całe zaufanie przez akcję z BAH
|
|
Temat:
CIGAMES
Witam, czy ktoś wie kiedy nastąpi asymilacja nowy akcji ze starymi ?
dziękuje,
|
|
2.400 zł ?? o czym Ty Krewa piszesz? dzisiaj już poszło papieru za 3,4 mln zł
|
|
Od zaproszenia do negocjacji do podpisania nowej umowy jeszcze daleka droga, ale info bardzo dobre co było wczoraj widać w notowaniach. Dziwne jest to, że po każdy dobry info kurs znowu wraca w okolicę 2 zł... chyba za dużo spekuły się tutaj zadomowiło i robią sobie szybkie "kółeczka" z wysokim %, ale może w końcu ktoś im odbierze zabawki i kurs ruszy z przytupem na północ.
|
|
Temat:
ENTER
Świetna spółka. Myślę, że po wynikach ruszamy w stronę 30 zł.
|
|
Temat:
GPRE
Wydaje mi się jednak, że cena na wezwaniu nie może być niższa niż 1,6 EUR/ akcja, ponieważ:
Ustawa z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych
Art. 82. Przymusowy wykup akcji 1. Akcjonariuszowi spółki publicznej, który samodzielnie lub wspólnie z podmiotami od niego zależnymi lub wobec niego dominującymi oraz podmiotami będącymi stronami porozumienia, o którym mowa w art. 87 podmioty objęte obowiązkami określonymi w przepisach szczególnych, ust. 1 pkt 5, osiągnął lub przekroczył 90 % ogólnej liczby głosów w tej spółce, przysługuje, w terminie trzech miesięcy od osiągnięcia lub przekroczenia tego progu, prawo żądania od pozostałych akcjonariuszy sprzedaży wszystkich posiadanych przez nich akcji (przymusowy wykup). 2. Cenę przymusowego wykupu, z zastrzeżeniem ust. 2a, ustala się zgodnie z art. 79 kryteria ceny akcji w wezwaniu, wniosek o zgodę na cenę nie spełniającą wymaganych kryteriów, ust. 1-3. 2a. Jeżeli osiągnięcie lub przekroczenie progu, o których mowa w ust. 1, nastąpiło w wyniku ogłoszonego wezwania na sprzedaż lub zamianę wszystkich pozostałych akcji spółki, cena przymusowego wykupu nie może być niższa od ceny proponowanej w tym wezwaniu.
A tu mamy taką sytuację, że spółka przejmująca akcje GPRE przekroczy 90% dzięki wymianie tych akcji po 1,6 EUR. Co sądzicie ?
|
|
Temat:
GPRE
Witam, zgodnie z najnowszym komunikatem, spółka będzie opuszczać GPW. Jak sądzicie jaka będzie cena wezwania ? Sami wyceniają akcje na 1,6 EUR więc jakieś 6,88 PLN, czyli sporo więcej niż aktualna cena.
|
|
Temat:
ACTION
Witam, czy można prosić o krótki komentarz, jeżeli chodzi o wczorajsze wydarzenia? dziękuję.
|
|
Temat:
TRAKCJA
Następny ? Budimex moim zdaniem. Chyba najbardziej "nadmuchana" spółka z branży...
|
|
Temat:
GPRE
Witam, czy można prosić o komentarz do aktualnej sytuacji spółki? Szacunkowe wyniki wyglądają obiecującą plus przyspieszenie publikacji.
dziękuję,
|
|
Witam, czy można prosić o komentarz do aktualnej sytuacji spółki ? Gdzie jest dno dla tego kursu ?
dziękuję,
|
|