Poproszę o zapisanie do konkursu. Mój wybór to Wittchen, liczę na silny rok 2024 pod względem konsumpcji (wycieczki), co przełoży się na mocne wyniki.
|
|
Jak zapatrujecie się na zmianę traktatów w UE? Jest szansa, że to przejdzie - wystarczy większość głosów czy jednomyślność? Pytam, ponieważ nie znam zbyt mocno tematu, a w mediach coraz częściej o tym słychać.
|
|
Poproszę o sprzedaż CRJ i zakup spółki Apator. Sprzedaż, ponieważ premiera Chimery najwcześniej za rok, kurs męczy się na obecnych poziomach, może wystąpić korekta, więc wolę zainkasować niewielki zysk. Kupno, ponieważ kurs wszedł w trend wzrostowy oraz spółka powinna wykazać dodatnie dynamiki przychodów ze względu na niską bazę.
|
|
Ciekaw jestem, kiedy to wszystko **bnie...
|
|
Temat:
XTB
Patrząc na ostatnią zmienność oraz nastawienie inwestorów na L, chyba niezły kwartał w XTB się zapowiada, jak sądzicie?
|
|
Poproszę o zakup Creepy Jar. Fundamentalnie spółka pokazała bardzo dobre wyniki finansowe za Q3, myślę, że 4. kwartał nie będzie gorszy, co pozwoliłoby zamknąć rok 2022 z rekordowymi wynikami. Technicznie na walorze rozpoczął się chyba trend wzrostowy, można nawet doszukać się na wykresie tygodniowym wybicia oRGR.
|
|
Również poproszę o dopisanie mnie do listy.
|
|
Poproszę o sprzedaż SHOPER i zakup SUNEX. Sprzedaż, ponieważ na kursie nic ciekawego się nie dzieje, a konkurs zbliża się ku końcowi. Zakup, ponieważ spółka działa w branży źródeł energii. Na surowcach energetycznych znów coś się zaczyna dziać, kryzys energetyczny przed nami, więc temat może być gorący.
|
|
Szybka decyzja, poproszę o zakup Shoper. Powód: mamy wyjście górą z krótkiej konsolidacji (chyba, uczę się nieco AT z portfela CFR ale nie do końca to czuję) na stosunkowo niezłym obrocie, może szykuje się jakaś zmiana trendu.
|
|
Poproszę o sprzedaż Torpol i zostaję na razie z gotówką.
|
|
Wojetek, planujesz aktualizację portfela po półroczu zmagań? :)
|
|
Poproszę o sprzedaż KGHM i zakup TORPOL jutro na otwarciu. Zakup ze względu na wysoką dywidendę, liczę, że kurs, po krótkiej korekcie, podrośnie kilka/kilkadziesiąt procent.
|
|
To co, lecimy na 2600 na WIG20 czy więcej?
|
|
Jakie perspektywy dla WIG20 waszym zdaniem? Nie sądzicie, że jest podejrzanie zielono?
|
|
krewa napisał(a):Nie do mnie, więc odpowiem ;) Te kreski to właśnie wizualizacja emocji. Trzeba je tylko właściwie odczytać i zinterpretować. Obserwuje wpisy @BearHand z wykresami i uważam, że on nie ma problemów z poprawną oceną sytuacji Ja nie twierdzę, że ocena sytuacji jest zła, po prostu temat mnie ciekawi i pytam. To będzie rosło czy spadać, co przewiduje AT? :)
|
|
BearHand, te kreski w obecnej chwili działają i mają jakieś zastosowanie? Obecnie rynkiem chyba rządzą emocje związane z wojną. Tak naprawdę nikt nie wie, co się wydarzy - za pół roku może być równie dobrze 1000 i 2600 na WIG20. Pytam jako amator na GPW.
|
|
Temat:
KGHM
Tutaj jest co gonić, rozjazd pomiędzy KGHM a COPX za ostatni rok to ok. 30% na niekorzyść KGHM. Niestety, inne nasze spółki "surowcowe" również odstają od swoich odpowiedników z USA. Nie będzie łatwo to nadrobić.
|
|
OK, dziękuję. Odnośnie inwestycji - Skarbiec Spółek Wzrostowych długoterminowo to może być ciekawy temat.
|
|
Dziękuję za informację. Rozumiem, że wystarczy otworzyć zwykłe konto osobiste i będzie możliwość uzyskania dostępu do SFI?
|
|
Mam pytanie - gdzie kupujesz fundusze, jakaś platforma? Może być odpowiedź na PW, jeśli nie chcesz reklamować.
|
|
Masa napisał(a):Dzięki za odpowiedź. Musze przyznać iż do tej pory nie interesowałem się tym tematem w ogóle ale teraz moje podejście trochę się zmienia i będę próbował może na początku nie dużą kwotą "wejść" w rynek obligacji. Czyli patrząc może na przykładzie z życia wziętym (patrzę na stronie Stockwatch) mamy np. obligacje Kredyt Inkaso SA KRI1025 i z tego co widzę kurs jest obecnie 96,70 zł ale wartość nominalna = 100zł czyli mamy dyskonto 3,30 zł na jednej obligacji. Rozumiem że różnica wynikła zapewne lub możliwe ze względu że ktoś musiał sprzedać niespodziewanie. Obligacje te oprocentowane są na 6%. Czyli jeżeli datą wykupu jest 2025-10-19 czyli emitent zobowiązuje się do wykupienia obligacji w cenie nominalnej 100zł plus narosłe odsetki ? I jeszcze jedno pytanko. Jak wynajdujesz jakieś fajne okazje do zakupu obligacji ? Czy masz jakieś dobre stronki czy to jest raczej na zasadzie obserwcji ogólnej rynku i informacji ? Sorry że Cię tak "morduję" pytaniami ale wolę pytać kogoś kto widzę że inwestuje w ten sposób bo poradniki poradnikami a rzeczywiste inwestowanie to rzeczywiste inwestowanie Weź pod uwagę, że obligacje dają akceptowalny zysk w przypadku ich długiego trzymania (blokada środków), najlepiej do wykupu. Analizowałem nieco temat i w przypadku horyzontu bardziej krótkoterminowego (0,5-1 rok), po uwzględnieniu prowizji, podatku, ceny sprzedaży, zysk może być niewielki (dochodzi jeszcze kwestia wysokości kapitału inwestycyjnego).
|
|
Zgłaszam swój udział w konkursie. Poproszę o zakup KGHM. Zakup pod utrzymujące się wysokie ceny miedzi oraz dobre perspektywy - zielona rewolucja, samochody elektryczne itd.
|
|
Sorry, rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na datę przedostatniego postu. Życzę w takim razie samych zyskownych inwestycji w przyszłym roku oraz więcej czasu na prowadzenie kroniki! :)
|
|
Jak to możliwe, że portfel kończy rok na minusie, skoro większość pozycji zamknąłeś z zyskiem?
|
|
Temat:
PZU
Jakieś pomysły, co się dzieje z PZU? Na kursie wygląda to na lekką panikę...
|
|
MS gra na spadki?
|
|
Konkretnie mam na myśli Torpol, akcje vs akcje, np. teraz w PKO zlecenia w arkuszu na kupno po 14,08 zł, w XTB te same zlecenia 14,12 zł, ewentualnie coś źle interpretuję... :)
|
|
Założyłem konto w XTB, ktoś wie może, z czego wynikają różnice w notowaniach pomiędzy XTB (niby notowania w czasie rzeczywistym), a np. kontem maklerskim w PKO BP?
|
|
Chciałbym założyć sobie konto w XTB do handlu akcjami zagranicznymi (głównie USA). Ich oferta wygląda dosyć ciekawie. Jakieś rady/ostrzeżenia od użytkowników XTB? Jak wygląda kwestia dywidendy z zagranicznych spółek?
|
|
OK, napisałeś L na PZU - myślałem, że to kontrakt.
|
|
Jaki TP na PZU?
|
|
Temat:
TORPOL
Ktoś duży chyba wychodzi z akcji. Jak oceniacie perspektywy spółki? Kolej to chyba ciągle przyszłościowy temat?
|
|
Temat:
PZU
Pojawiła się informacja w sprawie podziału zysku za 2019 oraz 2020 rok.
|
|
daniels napisał(a):Cóż, ja tam widzę inne działania, jeszcze sprzed roku jak zarząd otrzymał różne info co powinni zmienić a potem czego brak (chodzi i komunikację) i zaczeli zmieniać ... ..i dopiero przyszło forum Pytałeś o czwartkowe wybicie, otrzymałeś odp. i bezpośredni powód...  A że spółka ciekawa, to zupełnie inna kwestia.
|
|
Daniels, to nasze forum i portfel cfr.
|
|
Temat:
ENEA
Skoro UE rezygnuje z atomu i węgla, z czego będzie odbywać się produkcja energii? ;)
|
|
Temat:
SANPL
le rom, jak tam sytacja na Santanderze? Wyniki finansowe są chyba nienajgorsze. Czytałem gdzieś o połączeniu SANPL i SAN na giełdzie, jak to może odbić się na kursie?
|
|
Gratuluję potężnego zysku! Czekam z niecierpliwością na zaprezentowanie aktualnego portfela.
Czy mógłbyś w skrócie opisać swoje strategie oraz to, czym kierujesz się przy zajmowaniu pozycji?
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku! ;)
|
|
U mnie na Windows 10 w różnych przeglądarkach ten sam problem. W Windows 7 eksport działa poprawnie.
|
|
swiezaczek napisał(a):O czym świadczy, że fundusze szortujące zwiększają udział procentowy. Podobno malvin ma już 1% - co to oznacza? Oznacza to, że fundusz pożyczył 1,01% akcji CDR i wyemitował je w rynek. Fundusz obstawia, że wartość akcji spadnie i odkupi je taniej, a to skutkuje zyskiem transakcji.
|
|
W tym co piszesz jest dużo logiki, moim zdaniem jednak spadki nie są przesądzone. Dużo będzie zależeć od danych sprzedażowych oraz wydawanych poprawek. Jeśli tutaj nie będzie jakiejś wtopy, to uważam, że kurs oscylował będzie w widełkach 200-300 zł. Duża liczba funduszy z pozycją na krótkiej sprzedaży to też nie jest dla nich dobra sytuacja – robią sobie konkurencję. Moim zdaniem to właśnie odkup akcji przez mniej ryzykanckie fundusze wyciągnął wczoraj kurs. Druga sprawa to ogromne obroty na sesjach z lokalnymi dołkami. Nie sądzę, aby kurs zdołował do 130 zł, skoro na sesjach, gdzie wartość kursu sięgała 240 zł obroty wynosiły ok. 1,5 mld zł (ponad 40% obrotu w WIG20). Jak będzie naprawdę i który scenariusz się sprawdzi, przyszłość pokaże, a ten kto ją zna już może zacząć liczyć zyski. 😊
|
|
Kontrakty były grudniowe? Szkoda, że na CDR nie zagrałeś tych rozliczanych w marcu, bo kurs pod wyniki chyba ma ochotę urosnąć do poziomu >300 zł.
|
|
Jak kontrakt na CDR, wytrzymałeś czy zamknięty?
|
|
cmc napisał(a):Raczej nie wyciągną dzisiaj powyżej 350, na Stooq piszą o możliwym zejściu do 220 Zauważyłem, że oni, gdy rośnie, piszą, że będzie 1000, gdy spada, że będzie 200, dla mnie nie są zbyt wiarygodni... kokospl napisał(a):Podziwiam ludzi ktorzy maja odwage dzis wchodzic - ja bym sie spodziewal kolejnych short selli w najblizszym czasie Mówisz? Z drugiej strony Melvin zmniejszył pozycję - może dla zmyłki, a może nie zakładają już wielkich spadków...
|
|
Jakie perspektywy dla kursu, Waszym zdaniem, na najbliższe dni?
|
|
Mariusz007 napisał(a):Realizacja zysków przez duży kapitał. Jest taka możliwość ale czy wolumen nie jest za niski?
|
|
Ciekawe kiedy shortowcy wystrzelają wszystkie naboje i ile ich zostało... Ze wstępnych recenzji oraz komentarzy można mieć promień nadziei, że gra spełni oczekiwania i przyjmie się na rynku.
|
|
Temat:
JSW
Odwrócenie trendu czyli jest szansa na dłuższy wzrost? Bo JSW jednego dnia +10%, drugiego -10% i już nie wiem, jaki tutaj trend... ;)
|
|
Temat:
CDPROJEKT
Pytanie do bardziej doświadczonych - czy Melvin ma jakiś konkretny termin na odkupienie akcji? Czemu akurat w takiej sytuacji (premiera Cyberpunk 2077) grają short'a? Chętnie poznam kilka hipotez tej sytuacji oraz przewidywań, jak zachowa się kurs.
|
|
Temat:
PKNORLEN
Vox napisał(a):Czas na repolonizację mediów. Za kase Orlenu. Ciekawe na ile prawdziwe są te informacje... :)
|
|