PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
24 marca 2022 13:10:58
mihumor napisał(a):Taka ciekawostka. Udziałowcem znaczącym Strabagu jest Deripaska. Strabag jest wykonawcą Baltic Pipe. Głównym źródlem przychodów Rosji jest sprzedaż ropy a nie gazu. Ropy kupujemy i kupowaliśmy z Rosji oczień mnogo. Oczywiście ograniczamy, dywersyfikujemy itp itd no ale dobrze, ciszej nad tą trumną. Tymczasem mocno nam podśmierduje niemiecki wurst ale jakoś nam nie przeszkadzał zapach putinowskiej padliny z gulaszu a'la Orban. Na jakże trudną próbę została wystawiona ta ślepa miłość. Budapeszt w Warszawie? Fajnie. Sytuacja z Węgrami nie jest taka jednoznaczna jak to opisuje prasa w Polsce. Po pierwsze Węgry poparły wszystkie sankcje. Po drugie Węgry przyjęły ponad 200 tys. uchodźców z Ukrainy. Z drugiej strony mamy zakaz transportu broni dla Ukrainy przez Węgry. Obecnie na Węgrzech mamy czas przed wyborami (3 kwietnia), a prowincja na Węgrzech jest przeciwna angażowaniu się Węgier w konflikt. W sprawie Strabagu proponuję być precyzyjnym. Deripaska zdaje się ma około 28% udziałów w Strabagu. Nie jest to jego firma. Cytat:Jeżeli chodzi o zakupy ropy. Polska nie może wypowiedzieć bez wprowadzenia sankcji kontraktów długoterminowych. Poza tym sprzedaż udziałów w Lotosie Saudyjczykom wskazuje jasny kierunek zmian. To nie trumna - dane są w necie. PKN ORLEN w pełni zabezpiecza dostawy ropy naftowej do rafinerii w Polsce, Czechach i na Litwie. Zaopatrzenie w surowiec odbywa się na bieżąco. W momencie wstrzymania dostaw z kierunku wschodniego, dostawy będą realizowane z kierunków alternatywnych. PKN ORLEN porozumiał się w sprawie zwiększonych ilości dostaw 5 dodatkowych tankowców od Saudi Aramco. Ponadto, do ORLEN Lietuva zabezpieczone zostały dostawy gatunków rop z Morza Północnego. Ciągłość pracy zakładów Grupy ORLEN w Europie jest i będzie zabezpieczona. To przede wszystkim efekt działań dywersyfikacyjnych prowadzonych przez Koncern na przestrzeni ostatnich czterech lat. Jeszcze w 2013 r. aż 98% surowca przerabianego w Płocku to była ropa REBCO, czyli ze wschodu. Obecnie ten gatunek jest przerabiany w zaledwie ok. 50%, reszta pochodzi m.in. z Arabii Saudyjskiej, USA czy Afryki Zachodniej. www.orlen.pl/pl/o-firmie/media...
Edytowany: 24 marca 2022 13:34
|
|
PREMIUM
78 Dołączył: 2009-12-10 Wpisów: 1 835
Wysłane:
24 marca 2022 13:23:27
Vox napisał(a):Nowy Ład 2.0. .........
jak oceniacie wpływ na gospodarkę?
zmierzamy ścieżką grecką
Edytowany: 24 marca 2022 13:23
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
24 marca 2022 13:39:28
Nie wiem co pisze "prasa" w Polsce ale wiem co piszą czy mówią ludzie, którzy są na Węgrzech czy też zawodowo zajmują się śledzeniem Węgier. Media rządowe (innych nie ma) od lat urabiają tą prowincję więc podobnie jak w Rosji można tu mówić o znacznym stopniu zmanipulowania. Media te pokazują i opisują inaczej tą wojnę niż jest to czynione w Polce (i w Niemczech też o zgrozo). Orban przecież tych wyborów przegrać nie może bo pomajstrował przy okręgach wyborczych, media i cały przekaz ma w kieszeni więc nie do końca kupuje tu tą opowieść z mchu i paproci. Teraz dodatkowo gra na mobilizację wokół flagi i wybawcę narodu przed wojną. Postawa moralna bo wybory, bo gaz, bo ropa, bo zły Niemiec, ale Orbana rozumiemy bo ma powody. Naprawdę? Tu można sobie posłuchać o tym temacie raportostanieswiata.pl/odcinki...albo podcast Ośrodka Studiów Wschodnich Węgry a Wojna na Ukrainie - na Spotufy. Ciekawe jest też to, ze w Polsce ludzie myślą bardzo inaczej. Dlaczego? Przecież jak mocniej rzucę kamieniem to dolatuje prawie do Budapesztu a tymczasem tam poglądy na prowincji jakby to leżało gdzieś miedzy Kamczatką a Sachalinem.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 marca 2022 14:25:18
Cytat:Sytuacja z Węgrami nie jest taka jednoznaczna jak to opisuje prasa w Polsce.
Po pierwsze Węgry poparły wszystkie sankcje. Po drugie Węgry przyjęły ponad 200 tys. uchodźców z Ukrainy.
Z drugiej strony mamy zakaz transportu broni dla Ukrainy przez Węgry.
Obecnie na Węgrzech mamy czas przed wyborami (3 kwietnia), a prowincja na Węgrzech jest przeciwna angażowaniu się Węgier w konflikt. Powyżej mój wpis. Odniosłeś się do jednego punktu. Ja nie twierdzę, że rozumiem Węgrów i ich politykę. Twierdzę, że obraz jaki przedstawiasz jest niepełny. Jest wiele elementów jakie wpływają na taką a nie inną politykę Węgier. Poniższa publikacja jest dla mnie ciekawa w tym kontekście: Cytat:Węgierska reakcja na rosyjską agresję na Ukrainę budzi kontrowersje. Z jednej strony węgierski rząd popiera sankcje unijne przeciwko Federacji Rosyjskiej, z drugiej jednak – ani nie wspiera Ukrainy dostawami broni, ani nie zgadza się na tranzyt broni przez swoje terytorium. Tak liderzy Fideszu, jak i węgierskie media prorządowe pozostają bardzo powściągliwi wobec rosyjskiej agresji, w ogóle nie wspominają np. o ofiarach wojny. Symboliczny pozostaje fakt, że minister spraw zagranicznych Péter Szijjártó wciąż nie zwrócił otrzymanego w 2021 r. od Władimira Putina orderu przyjaźni. Cytat:Należy pamiętać, że na Węgrzech ok. 80% mediów prezentuje narrację zgodną z polityką koalicji rządowej Fidesz-KDNP. Oznacza to, że duża część węgierskich obywateli nie zna innej rzeczywistości wojny, aniżeli tej wykreowanej przez media sprzyjające rządowi.
Nadrzędny cel – wygrać wybory. 3 kwietnia odbędą się na Węgrzech wybory parlamentarne. Nie sposób upatrywać innego podłoża działań węgierskiego rządu niż odniesienia zwycięstwa wyborczego. Obraz medialny i wypowiedzi członków rządu, w tym premiera, potrzebne są do kreowania rzeczywistości politycznej, w której z jednej strony „nic strasznego” się nie dzieje (brak programu specjalnego, normalne pasma programowe), ale z drugiej – istnieje możliwość zarządzania zbiorowymi emocjami. Chodzi zatem o to, by pokazać, że jedynym sposobem zachowania spokoju i kontroli nad sytuacją jest popieranie rządu. Ten z kolei, podkreślając, że to „nie nasza wojna”, ma być gwarantem zachowania status quo w regionie. Istotnym komponentem jest tu węgierska armia – nowa, co więcej – na tyle wzmocniona, że strona węgierska odmówiła przyjęcia wojsk NATO na swoim terytorium. ies.lublin.pl/komentarze/wegry...
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
24 marca 2022 14:25:23
"Mihumor" napisał(a): Ciekawe jest też to, ze w Polsce ludzie myślą bardzo inaczej. Dlaczego? Przecież jak mocniej rzucę kamieniem to dolatuje prawie do Budapesztu a tymczasem tam poglądy na prowincji jakby to leżało gdzieś miedzy Kamczatką a Sachalinem.
U nas wiele osób na prowincji czerpie informacje głównie z telewizji naziemnej gdzie o ile się nie mylę jedynym kanałem informacyjnym jest TVP Info. A tam jednak wśród całej masy propagandowego szamba tego proputinowskiego i antyukraińskiego jednak nie było.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 marca 2022 16:06:35
Mam dalszą rodzinę i teściów ze wsi. Odbierają i TVN i Polsat i TVP
TVP nie jest jedyną telewizja jaka ma zasięg ogólnopolski.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 marca 2022 16:23:15
Fajnie, Widać, że kraj się rozwija. Dobrze, ze ludzie mają dostęp do różnych kanałów i różnych myśli bo jak widać na przykładzie Rosji to przejęcie wszystkich mediów przez jedną tylko opcję będącą przy władzy prowadzi społeczeństwo do degeneracji i kompletnego zidiocenia. Nie mam jednak wielkich nadziei by rządzący w krajach zmierzających do centralizacji wszystkiego wyciągnęli z tej lekcji wnioski i nie dążyli dalej do zawłaszczenia sobie czwartej władzy i przekłucia jej na swoją trąbę ideologiczną. .
|
|
Wysłane:
24 marca 2022 16:52:47
1ketjoW napisał(a):Mam dalszą rodzinę i teściów ze wsi. Odbierają i TVN i Polsat i TVP
TVP nie jest jedyną telewizja jaka ma zasięg ogólnopolski.
TVN i Polsat to są telewizje ogólne. Odpowiednikiem TVP INFO jest TVN24 i Polsat News. Tych na multipleksie nie ma.
|
|
8 Dołączył: 2020-10-05 Wpisów: 111
Wysłane:
24 marca 2022 17:00:24
To co, lecimy na 2600 na WIG20 czy więcej?
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 marca 2022 18:35:20
Cytat:TVN i Polsat to są telewizje ogólne.
Odpowiednikiem TVP INFO jest TVN24 i Polsat News. Tych na multipleksie nie ma. Te telewizję ogólne nadają serwisy informacyjne. Twierdzenie więc że TVP info ma monopol czy pozycje dominującą jest nietrafne w tej sytuacji. Kupujesz program i oglądasz ten serwis informacyjny który Ci odpowiada.
|
|
|
|
Wysłane:
24 marca 2022 19:50:34
Z tym, że z doświadczenia wiem, że na prowincji sporo ludzi ma wyłącznie telewizję naziemną. Oficjalne dane też to potwierdzają. A w telewizji naziemnej jedyną telewizją informacyjną jest TVP INFO. Monopol nie jest całkowity, bo na wsi część ludzi ma również dostęp do telewizji przez satelitę, ale telewizja naziemna tam dominuje.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
24 marca 2022 21:56:39
Kolego nie mam telewizora ale mam internet. Telewizja naziemna to również TVN i Polsat i klika innych programów które nadają programy informacyjne.
|
|
38 Dołączył: 2012-07-19 Wpisów: 907
Wysłane:
24 marca 2022 23:10:55
W sprawie podatków.
Wejście w życie nowych przepisów od lipca jest jakimś horrorem ustawodawczym. Ponieważ zmiany mają być korzystne dla podatnika, powinny obowiązywać od początku roku - skoro mają teoretycznie obowiązywać od 1 stycznia 2023 r. i wstecznie od 1 lipca 2022 r., do dlaczego nie cofnąć tego do 1 stycznia 2022 r.? Po drugie, dostępna jest tylko jakiś zgrubny opis w mediach - diabeł zawsze tkwi w szczegółach, a tych zwyczajnie nie znamy. Wygląda to na kolejny chaos ze składką zdrowotną, niezależnie od tego co postanowią. Np. do 2022 r. po złożeniu w ZUS dokumentu DRA, ponieważ składka zdrowotna była stała, dokument ten powielał się automatycznie z miesiąca na miesiąc. Teraz tak nie jest i trzeba go wypełnić co miesiąc. Duże firmy mają księgowych i sobie poradzą, mały przedsiębiorca musi to zrobi - i pamiętać o tym każdego miesiąca. To wiąże się z podatkami, a ZUS płacimy do 10 dnia, podatki do 20 lub 25 dnia miesiąca za poprzedni miesiąc. To znaczy, ze podstawowe dane dotyczące podatku za dany miesiąc muszą już być znane 10 dnia następnego miesiąca, co zwiększa obciążenie szczególnie małych przedsiębiorców.
Powoli zmierzamy do sytuacji, w której człowiek może nie być w stanie sam rozeznać się w podatkach i podobnie jak w USA, będzie zmuszony zatrudniać drogich fachowców od podatków. Poza tym, im bardziej skomplikowany system podatkowy, tym łatwiej się zgubić a także łatwiej coś ukraść. Tendencja ustawodawcza powinna zmierzać ku maksymalnego uproszczenia przepisów, czyli naturalnego ograniczenia możliwości obejścia prawa.
Rząd nie ma odwagi dokonać całkowitej zmiany prawa podatkowego i zamiast tego wprowadza kolejne nakładki na przepisy. Kolejne zmiany wraz z szczegółowymi rozwiązaniami zawartymi w mnóstwie kolejnych regulacji prowadzą do dramatu legislacyjnego. Według starego powiedzenia, jak interes nie idzie to w burdelu nie przestawia się łóżek tylko zmienia dziwki. Ledwie dostosowaliśmy się do nowego chaosu, a tu szykowany jest następny. Ciekawe jak to będzie wyglądało w połowie roku, gdy wszyscy nagle odroczą terminy fakturowania do ponoć bardziej korzystnego rozwiązania od lipca. No, i jak to wszystko wyjdzie w zeznaniu rocznym? Jedyna dobra rada, to cofnąć ten cały projekt w czasie do 1 stycznia 2022 i przyznać się do błędów (i wyrzucić tych, którzy Nowy Ład wprowadzali).
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
24 marca 2022 23:19:18
Legs proponuję poczytać jakieś podstawowe serwisy ekonomiczne: poradnikprzedsiebiorcy.pl/-waz...W skrócie od stycznia do 20-tego, zus i us. W kwestii proponowanych zmian dość przystępnie jest to przedstawione np. tutaj: https://youtu.be/FaiU3nKxXtoEfektywnie w 2022 roku wyjdzie 14,5% na skali.
Edytowany: 24 marca 2022 23:26
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 marca 2022 02:07:20
już raz mieliśmy zmianę podatków w trakcie roku (od października któregoś roku obniżyli PIT z 18 na 17%) i jakoś dało się to ogarnąć. Co do składki zdrowotnej to za luty przedsiębiorcy wpłacają ją do 20 marca bazując na dochodzie za styczeń więc czasu na obliczenie składki jest aż za dużo.
Bardziej martwi kolejne populistyczne rozdawnictwo za które przyjdzie nam wszystkim kiedyś słono zapłacić. Co następne? Dopłaty do rat kredytów bo Wibor za wysoki?
Edytowany: 25 marca 2022 02:09
|
|
Wysłane:
25 marca 2022 07:24:51
1ketjoW napisał(a):Kolego nie mam telewizora ale mam internet. Telewizja naziemna to również TVN i Polsat i klika innych programów które nadają programy informacyjne. A widzisz różnicę pomiędzy Polsatem czy TVN gdzie jest jeden program informacyjny dziennie a TVN INFO, Polsat News czy TVN24 które nadają wyłącznie programy informacyjne? flesz napisał(a): Bardziej martwi kolejne populistyczne rozdawnictwo za które przyjdzie nam wszystkim kiedyś słono zapłacić. Co następne? Dopłaty do rat kredytów bo Wibor za wysoki?
Z punktu widzenia zwalczania inflacji to szybka podwyżka stóp procentowych do 4-6% skompensowana jakimiś dopłatami dla kredytobiorców miała by większy sens niż obniżka PIT, która inflacji nie obniży a jedynie może ją zwiększyć. Ewentualnie dalsze czasowe/lub trwałe obniżki podatków wpływających na ceny takie jak VAT, CIT i akcyza. Należy jednak pamiętać, że przyszły rok (a może już ten?) będzie rokiem wyborczym więc rozdawnictwo będzie z pewnością w cenie.
Edytowany: 25 marca 2022 07:40
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 marca 2022 08:25:13
Nie widzę różnicy z prostego powodu. Podawane są te same wiadomości, czy w programach informacyjnych czy w TVP info. Chyba że twierdzisz że TVP info ktoś ogląda cały dzień. Załóżmy że tak jest i 5 razy obejrzał to samo. To tak jak z piątą kanapka. Jak jesteś głodny to smakuje inaczej niż pierwsza. W mojej ocenie oglądanie tej samej wiadomości wiele razy ma negatywny skutek.
Ponadto po co miałby to ktoś robić nawet jak jest emerytem. Ludzie na prowincji (z całym szacunkiem dla prowincji) pracują na gospodarstwie nawet jak są na emeryturze, a babcie oglądają swoje ulubione seriale najcześciej. Tak robi moja teściowa. Nie widziałem aby oglądali programy informacyjne cały dzień. Robią to raz dziennie bo kiedyś był Dziennik.
Kiedyś próbowałem oglądać TVN 24. Po godzinie miałem dość. I tak uważam że sporo wytrzymałem.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 marca 2022 09:02:42
to prawda, oglądanie zarówno TVP Info jak i TVN24 jest cholernie męczące.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
25 marca 2022 10:44:15
Jeśli tego typu telewizje funkcjonują na całym świecie to mniemam, że jednak ktoś je ogląda. Próba statystyczna w postaci piszącego i jego teściowej nie jest wystarczająca. Gdyby tak nie było to Putin, Erdogan czy Orban nie oddali by duszy diabłu by dzierżyć w swoich rękach wszystkie media i wszystkim zamknąć paszczę. PIS też by się nie miotał z tymi koncesjami na TVN czy TVN24, którego nikt nie jest w stanie oglądać przez 5 minut nawet. To samo z sądami gdzie nikomu nie zależy na ich sprawnym funkcjonowaniu a tylko i wyłącznie na wpływie na orzekanie. Bajki o dbałości w tych sprawach o obywateli, przekaz i sprawność są tak fałszywe, ze aż śmieszne. Putin też podporządkował w pełni państwu media i sądownictwo dbając o obywateli by sobie bez problemu mogli pójść na wojnę czy bez powodu spędzić wiele lat w celi w towarzystwie kryminalistów.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
25 marca 2022 11:29:46
Mamy 2022 rok, XXI wiek, ktoś jeszcze ogląda telewizję ?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.