0 Dołączył: 2009-12-09 Wpisów: 3 001
Wysłane:
3 października 2010 18:57:38
przy kursie: 48,00 zł
bobbyg napisał(a):Krotkie pytanka: 1)Czy wiadomo kiedy bedzie mozna handlowac PP? 2)Czy data poczatku hadlu PP jest rownoznaczna z mozliwoscia zamiany ich na akcje? Inaczej czy od tego samego dnia bedzie mozna zakupic akcje z nowej emisji? A moze bedzie mozna je odrazu zrealizowac np 10 pazdziernika?
Ad 1. Jeszcze nie ma wyznaczonych dat notowania. AD 2. To tak nie działa. Musi dojść do asymilacji nowych akcji i wówczas będą one notowane. Zazwyczaj trwa to kilka tygodni od odcięcia PP. Czasami nawet kilka miesięcy. Polecam bossę bossa.pl/index.jsp?layout=2&am...
|
|
0 Dołączył: 2010-08-12 Wpisów: 68
Wysłane:
3 października 2010 19:32:13
ok, rozumiem, dzieki a co z trzecim pytaniem ;-) >3)Czy jest jakikolwiek sens kupowac akcja od srody do piatku? Tak na logike przynosza one tylko strate bez plusow PP... Dobrze to rozumiem?
Pytam bo widzialem ze trwal handel podczas ostatniej emisji przez trzy dni po dniu D a wg mnie to bez sensu. Wydaje mi sie ze te akcje (kupione np 6 pazdziernika) przyniosa tylko strate bez praw do PP.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
3 października 2010 20:06:20
Popatrz na notowania Borka z 4,5 i 6 stycznia tego roku, a znajdziesz odpowiedźna swoje wątpliwości. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 3 października 2010 21:04
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
4 października 2010 09:41:54
przy kursie: 47,80 zł
Obrót 5 mln w pół godz. zwiastuje że przed kolejne 2 dni nie będziemy się zbytnio nudzić na Borku. Ciekawe która strona zwycięży w tych zapasach i czy jeszcze wywindują trochę kurs przed odcięciem czy jednak podaż weźmie górę. Ja obstaje lekko za pierwsza opcją. Tak naprawdę to dopiero w jutro i w środę już po odcięciu pp zacznie się zabawa
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
4 października 2010 09:51:31
bobbyg napisał(a):ok, rozumiem, dzieki a co z trzecim pytaniem ;-) >3)Czy jest jakikolwiek sens kupowac akcja od srody do piatku? Tak na logike przynosza one tylko strate bez plusow PP... Dobrze to rozumiem?
Pytam bo widzialem ze trwal handel podczas ostatniej emisji przez trzy dni po dniu D a wg mnie to bez sensu. Wydaje mi sie ze te akcje (kupione np 6 pazdziernika) przyniosa tylko strate bez praw do PP. Dlaczego uwazasz ze akcje kupione po odcieciu przynosza tylko strate ??? Jezeli po poprzednim odcieciu ktos kupil w przedziale 1.7-2zl to ile zysku ma do dzisiaj ??? I to w 9 miesiecy !!! Wszystko zalezy jaki horyzont inwestycyjny bierzesz pod uwage i oczywiscie analiza spolki jej potencjal itd Caly czas bede powtarzal bardzo duzo ludzi robi ogromny blad swoimi myslami ograniczajac sie tylko i wylacznie do nowej emisji !!!
|
|
0 Dołączył: 2010-01-29 Wpisów: 69
Wysłane:
4 października 2010 16:17:27
Taurus, kazdy ma swoj horyzont inwestycyjny i to czy popelnia blad czas zweryfikuje, nie Ty. Kazdy ma inne podejscie do inwestycji, jedni wola do usranej smierci patrzyc na konto inwestycyjne i gapic sie w przybywajace zera, a inni realizowac czesto zyski i cieszyc sie zyciem- poczuc, ze to co zarobili, sam trading poprawia ich status spoleczny.
Wracajac do sytuacji borka, bo wiele ludzi pyta sie o to czy warto wchodzic przed PP, czy dopiero po odcieciu. Ja odpowiem niewprost, bo wiem ze chodzi wam tylko o jak najwieksza stope zwrtotu z inwestycji w krotkim czasie, chcecie sie o cos zaczepic i poczuc magie zyskow na rynku kapitalowym.
Moim zdaniem borek po ukazaniu sprawozdania finansowego za polrocze 2010 jest o wiele lepsza pod wzgledem kondycyjnym spolka nizeli rok temu. Duzo wieksze przychody ze sprzedazy, zysk operacyjny na przyzwoitym poziome, a to w moim odczuciu najwazniejsze by spolka odnotowywala duze zyski z dzialalnosci statutowej czyli takiej do ktorej zostala stworzona, zysk netto ciagniety w dol przez slabe finansowanie spolki (kredyty, koszty odsetkowe, emisje akcji, skup akcji)- troche tego jest, ale to w przeciwienstwie do dzialalnosci operacyjnej z czasem da sie unormowac i nie stanowi to az tak wielkiego problemu, gorzej jakby na minusie bylby operacyjny a duza "finansowka i inwestycja". Zobowiazania krotkoterminowe na duzym poziomie, troche martwi, ze zamiast zmiejszac zobowiazania, caly czas powstaja nowe kreda z tytulu dostaw i uslug itp. Dodatkowa sprawa, przejecie maflow, ktore jest duzym przedsiewzieciem pod wzgledem administracyjnym i logistycznym. Nie zawsze, trzeba pamietac, akwizycje koncza sie sukcesami, czasami takie zagrywki przeradzaja sie w niewypaly, nie generuja oczekiwanych zyskow - brak wartosci dodanej dla spolki. Cableter w kolejce- zobaczymy co z tego wyjdzie. Ja czekam na 3 kwartal i bacznym okiem obserwatora spogladam na poczynania spolki.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
4 października 2010 17:48:29
broker_ns napisał(a):Obrót 5 mln w pół godz. zwiastuje że przed kolejne 2 dni nie będziemy się zbytnio nudzić na Borku. Ciekawe która strona zwycięży w tych zapasach i czy jeszcze wywindują trochę kurs przed odcięciem czy jednak podaż weźmie górę. Ja obstaje lekko za pierwsza opcją. Tak naprawdę to dopiero w jutro i w środę już po odcięciu pp zacznie się zabawa A mi coś się zaczyna wydawać,że może być tak samo nudno jak od miesiąca  . A to dlatego, że dużo graczy (na forach)oczekuje na taki przebieg notowań jak ty prognozujesz. Poczytaj fora sprzed poprzedniego odcięcia PP i wpisy po odcięciu, odrzuć emocje, a też zaczniesz mieć wątpliwości. Weź pod uwagę, że teraz ff waży dużo więcej niż w styczniu i do bujnięcia kursem trzeba też więcej kasy jak poprzednio (ta waga dotyczy tak drobnych jak i grubasów). Gdyby mój scenariusz się ziścił, to kto wie czy czasami w wyniku zniechęcenia nie doczekalibyśmy się odłożonej korekty na którą tak wielu czekało i w sierpniu i na początku września. Dlatego mam zlecenia obstawione też na K w DOMie uwzględniające ewentualną korektę. Nie twierdzę że mam rację, ale mam takie swoje obawy jeśli chodzi o najbliższe notowania. Długofalowo oceniam kurs Borka pozytywnie. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-12 Wpisów: 68
Wysłane:
4 października 2010 19:22:49
Taurus80 napisał(a):Dlaczego uwazasz ze akcje kupione po odcieciu przynosza tylko strate ??? Wwszystko gra. Mowiac wprost pochrzanilo mi sie ;-) i mialem jakies zacmienie ze przez te trzy dni kurs bedzie na poziomie np 4,8... No ze odciecie bedzie dopiero 8/10 Niewiem co mnie napadlo...
Edytowany: 4 października 2010 19:23
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
5 października 2010 08:20:45
sbyszek napisał(a):A mi coś się zaczyna wydawać,że może być tak samo nudno jak od miesiąca  . A to dlatego, że dużo graczy (na forach)oczekuje na taki przebieg notowań jak ty prognozujesz. Poczytaj fora sprzed poprzedniego odcięcia PP i wpisy po odcięciu, odrzuć emocje, a też zaczniesz mieć wątpliwości. Weź pod uwagę, że teraz ff waży dużo więcej niż w styczniu i do bujnięcia kursem trzeba też więcej kasy jak poprzednio (ta waga dotyczy tak drobnych jak i grubasów). Gdyby mój scenariusz się ziścił, to kto wie czy czasami w wyniku zniechęcenia nie doczekalibyśmy się odłożonej korekty na którą tak wielu czekało i w sierpniu i na początku września. Dlatego mam zlecenia obstawione też na K w DOMie uwzględniające ewentualną korektę. Nie twierdzę że mam rację, ale mam takie swoje obawy jeśli chodzi o najbliższe notowania. Długofalowo oceniam kurs Borka pozytywnie. Wczoraj początek sesji zapowiadał się emocjonująco o potem znów zapanował marazm - tak jak już od kilku tygodni. Ale może to i dobrze Ale przynajmniej wydaje mi się, że zostaliśmy już oczyszczeni z tych inwestorów, którzy liczyli jeszcze na znaczącą zwyżkę kursu przed emisją i szybki zysk. To nawet lepiej gdyż zostali w większości ci co są zdecydowani na wejście w emisję oraz mają dłuższy horyzont inwestycyjny niż kilka dni czy tygodni. Jutro będzie ciekawiej. Jeszcze krótkie przypomnienie, żeby znów nie zaśmiecać później wątku - jak ktoś chce wejść w emisję Borka a jeszcze nie ma akcji to dziś ostatni dzień na zakup!!!
|
|
0 Dołączył: 2010-01-31 Wpisów: 6
Wysłane:
5 października 2010 08:48:45
Witam Mam pytanie a co bedzie się działo z pp jeżeli dzisiaj kupię akcje Boryszewa a jutro sprzedam rozumiem aby miec pp muszę dzisiaj kupic i trzymac akcje do końca notowań piątkowych.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
5 października 2010 08:56:45
jerzy20 napisał(a):Witam Mam pytanie a co bedzie się działo z pp jeżeli dzisiaj kupię akcje Boryszewa a jutro sprzedam rozumiem aby miec pp muszę dzisiaj kupic i trzymac akcje do końca notowań piątkowych. Jak kupisz disiaj przykladowo po 4,80, to jutro sprzedasz prawdopodobnie w okolicach 1,6-1,9 czyli z 60% strata.. ale za to dostaniesz kiedys tyle samo praw poboru ile kupisz dzisiaj akcji.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:02:11
przy kursie: 48,90 zł
Odcięcie ma byc dopiero 8 tj. piątek chyba czegoś tu nie rozumiem.
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:04:42
Jedyne (i niezbyt mierzalne) ryzyko uczestniczenia w tej emisji polega na tym, ze jutro kurs moze skoczyc nawet do 2-2,4 co daje kurs przeliczeniowy w dzisiejszych cenach 6-7.. ale w momencie wejscia praw poboru a nastepnie nowych akcji kurs moze wynosic np 1,3-1,7 co powoduje, ze zamrazamy tylko kapital na blizej nieokreslony okres bez gwarancji zysku.. w dlugim terminie licze przynajmniej na kurs we wspomnianaych na poczatku granicach.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
5 października 2010 09:07:04
jerzy20 napisał(a):Odcięcie ma byc dopiero 8 tj. piątek chyba czegoś tu nie rozumiem. Zaprawdę nie rozumiesz, więc poświęć trochę czasu na zrozumienie. Wcześniej na forum jest to wyjaśnione kilka razy, są linki, przykłady, nawet wyliczenia. Chcesz obserwować odcięcie i go doświadczyć, czy chcesz dostać PP? To dwa różne wydarzenia.
Edytowany: 5 października 2010 09:07
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:09:04
jerzy20 napisał(a):Odcięcie ma byc dopiero 8 tj. piątek chyba czegoś tu nie rozumiem. Nie rozumiesz zasad rozliczeniowych obowiazujacych na giedzie, mianowicie obowiazuje zasada D+3 to oznacza, ze chcac nabayc prawa poboru nowych akcji, ktorych termin jest ustalony na 8. pazdziernika musisz te akcje posiadac nie 8. ale 5. pazdziernika.. http://ag.bocznica.org/ Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 5 października 2010 09:10
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:19:18
To odciecie ma byc po dzisiejszej sesji? skoro jutro będzie cena pomniejszona o prawa poboru
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:26:23
jerzy20 napisał(a):To odciecie ma byc po dzisiejszej sesji? skoro jutro będzie cena pomniejszona o prawa poboru Powtorze, zeby nie bylo watpliwosci: JEZELI KTOS CHCE UCZESTNICZYC W EMISJI Z PP MUSI KUPIC/MIEC AKCJE DZISIAJ! jutro kurs zostanie skorygowany o teoretyczna wartosc prawa poboru (kursem odniesienia jest kurs zamkniecia dziesiejszej sesji) Osoby, ktore beda posiadaly dzisiaj po zamknieciu sesji akcje BRS nabywaja prawo poboru do akcji nowej emisji, koniec kropka. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 5 października 2010 09:27
|
|
Wysłane:
5 października 2010 09:31:56
Dzięki Bardzo wszystko jasne Pozdrawiam
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
5 października 2010 09:41:58
obecnie obroty przyzwoite. Wiekszy opór chyba na 4.80 został ładnie rozebrany, widać że kupują wieksi a sprzedają mniejsi. Jak myślicie, złamiemy 4.90 ?
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
5 października 2010 10:03:31
style napisał(a):obecnie obroty przyzwoite. Wiekszy opór chyba na 4.80 został ładnie rozebrany, widać że kupują wieksi a sprzedają mniejsi. Jak myślicie, złamiemy 4.90 ? nieważne czy przekroczymy pytanie jest jak zakończymy dziś?
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.