PARTNER SERWISU
furxrjup
79 80 81 82 83
v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 8 października 2010 12:43:25 przy kursie: 19,86 zł
pop napisał(a):
Wykres b.dobry,ale...

Cenię Twoje uwagi Angel

Z tymi spadkami to na pewno chodzi Tobie o ORGR z początku tego roku? To się faktycznie przejechali. Ale to trzeba obserwować i reagować. Ja AT traktuje jak rozłożoną mapę na plecaku harcerskim. Czasami może się okazać, że rozłożyliśmy ja odwrotnie i trzeba obrócić thumbright

Spółka da na pewno zarobić, przecież nie bankrutuje. Ale Jak puści poziom na 19,00 jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że będzie Tobie dane akumulować po 17 złotych wave
Klika się i sprzedaje ;-)

rafskr
0
Wpisów: 93
Wysłane: 28 października 2010 12:17:43 przy kursie: 18,90 zł
Jak do tej pory kurs MCI był mocno skorelowany z kursem GANTA z lekkim wyprzedzeniem przez kurs Ganta Popatrzcie na wykresy:
szczyt GANT 13.08.2009 MCI 26.08.2009
dołek MCI i Gant 02.10.2009
szczyt GANT 17.11.2009 MCI 02.12.2009
dołek MCI i Gant 08.02.2010
szczyt GANT 10.04.2010 MCI 23.09.2010
dołek MCI i Gant 01.07.2010

Teraz to się rozjechało ciekawe na jak długo??

gregoryice
0
Wpisów: 4
Wysłane: 29 października 2010 14:06:32 przy kursie: 19,70 zł
Czyżbyśmy znowu byli świadkami sztucznego podbicia przed dalszymi spadkami? Przez ostatnie 6 m-cy ciągnie się taki właśnie scenariusz.

discopolo
0
Wpisów: 1 035
Wysłane: 29 października 2010 14:10:17 przy kursie: 19,70 zł
@ bB86

Co tu jest grane?
Pytam z ciekawości bo nie mam tych akcji ani wolnych pieniążków na ewentualne nabycie.
Sądząc po kursie to jakś straszna lipka. Znowu rynek zgłupiał do reszty?

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 2 listopada 2010 11:50:13 przy kursie: 19,03 zł
co by tu rzec... zaniżanie przed odpałem? binky
ok, to taki niewinny żart.
trend spadkowy trwa w najlepsze, najbliższe wsparcia w okolicy 18 zł.

kliknij, aby powiększyć

dreamer
0
Wpisów: 89
Wysłane: 2 listopada 2010 12:10:21 przy kursie: 19,03 zł
Wsparcie na poziomie polowy piatkowej swieczki wytrzymalo. Trzeba miec nadzieje ze uda sie jednak utrzymac te wybicie dluzej Anxious

sbyszek
0
Wpisów: 807
Wysłane: 2 listopada 2010 12:20:40 przy kursie: 19,03 zł
Obyś miał rację, bo jak nie to pewnie i 17 zobaczymy.
Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
Edytowany: 2 listopada 2010 12:22

easy_rider
0
Wpisów: 1
Wysłane: 3 listopada 2010 21:35:26 przy kursie: 18,93 zł
Owszem trend spadkowy nie jest odwolany ale sa nadzieje:

- Widomosc o emisji serii R powoduje wzrost liczby akcji o jakies 6% z 19.3mln do 20.5mln - kurs odreagowal to juz z nawiazka od lipca
- Emisja obligacji zamiennych na akcje - w sumie w dluzszej perspektywie wiadomosc bardzo korzystna zwazywszy na mozliwosc wymiany obligacji na akcje po korzystnej cenie. Moze ktos zna ten temat lepiej to zapraszamsalute
- Obrona poziomu 19zl - zdazyla sie juz kilkakrotnie
- Ostatnie wybicie z 29 pazdziernika tworzy formacje objecia hossy. Niestety zabraklo optymistow nastepnego dnia sesjiThink ale do momentu przebicia 18.73 jeszcze wiele sie moze zdazyc.

Jest jeszcze mozliwosc, ze grube ryby czekaja zapewne na raport z 3 kwartalu, ktory pokaze czy dalsza przecena o kolejne 10% jest na wyciagniecie reki. Do tego momentu handelek wokol 19zl moze jeszcze troche potrwac.

Przekonamy sie..

marhabal
0
Wpisów: 116
Wysłane: 3 listopada 2010 21:53:36 przy kursie: 18,93 zł
Może rynek dyskontuje to o czym mówił prezes Ganta w parkiecie. Główne tezy to:
- Gant wychodzi z drogo kupionych gruntów uruchamiając budowy przy minimalnych marżach żeby odzyskać gotówkę którą pozyczył na zakup tych gruntów,
- to samo robią inni deweloperzy przez co będzie duża podaż mieszkań i raczej marne szanse na wzrost cen mieszkań w najbliższym czasie

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 4 listopada 2010 09:34:34 przy kursie: 19,30 zł
Sadze, ze rynek dyskontuje tez kiepski wynik za 3 kw. Widzialem prognoze na poziomie 8 mln pln straty (wystawiona chyba przez DM Millenium). Wynika ona glownie z braku odbioru inwestycji w 3kw, czyli na szczescie glownie formalnosci. Zweryfikujemy ja jutro. Nie zmienia to faktu, ze Gant jest w czolowce w branzy zarowno pod wzgledem ilosci sprzedanych mieszkan jak i ich jakosci. Prognozy wynikow na 2010-2012 pokazuja niedowartosciowanie.

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 7 listopada 2010 16:09:13 przy kursie: 19,27 zł
Jest raport-słaby oczywiście,ale trzeba pamiętać,że jest to wynik silnego kryzysu sprzed 2 lat,tu w deweloperce wyniki są opóźniane o ok.2 lat.Trudno mi powiedzieć,czy słaby wynik jest w cenie,czy nie.Po kursie widać,że rynek raczej dobrego wyniku się nie spodziewał...
To takie moje krótkie podsumowanie,a jakie jest Wasze...?Think
Raport poniżej:
mojeinwestycje.interia.pl/news...

Bartosz
0
Wpisów: 364
Wysłane: 7 listopada 2010 17:50:30 przy kursie: 19,27 zł
dla mnie raport niewiele mowiacy a to z tego powodu, ze pomimo wyprzedania % inewstycji, nie ma zadnych informacji nt marz realizowanych na tych inwestycjach, tylko to co juz odebrane przez dozor techniczny i podpisane aktami. Sposob księgowania wczesniej nie byl dobry, ale po zmianie tez nie jest dobrze. Analiza wyników deweloperów w tym momencie nie nalezy do latwych zadan :)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 7 listopada 2010 17:52:42 przy kursie: 19,27 zł
pop napisał(a):
Jest raport-słaby oczywiście,ale trzeba pamiętać,że jest to wynik silnego kryzysu sprzed 2 lat,tu w deweloperce wyniki są opóźniane o ok.2 lat.

Nie tak do końca...
Tak można powiedzieć jeśli przed wybudowaniem i oddaniem kluczy wszystkie mieszkania miały umowy przedwstępne, tzn sprzedano cały projekt zanim wbito pierwszą łopatę. Raczej sprzedawano je przez jakiś okres. Jeśli zaś sprzedaje się mieszkania wybudowane to opóźnienie wynosi nie więcej niż kwartał. Zakładając, roczne opóźnienie jako średnie to można powiedzieć, że to wyniki z początkowej fazy ożywienia. To dotyczy z resztą wszystkich deweloperów. Do tego trzeba pamiętać, że w pewnym momencie Gant miał bardzo małą ofertę, lub w zasadzie jej brak. Jeśli tak to wyniki z natury muszą być słabe, bo nie generuje się przychodu do wykazania. Model sprzedawania z końca hossy mieszkaniowej odszedł raczej do historii.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 listopada 2010 17:57:43 przy kursie: 19,27 zł
Bartosz napisał(a):
Sposob księgowania wczesniej nie byl dobry, ale po zmianie tez nie jest dobrze. Analiza wyników deweloperów w tym momencie nie nalezy do latwych zadan :)

To prawda, ale z pewnością jest lepiej niż było... Pamiętasz co się stało z WK wszystkich deweloperów po zmianie MSRa? Do tej pory większość nie odbudowała się do tamtych poziomów, pomimo upływu czasu takiego, że można byłoby się spodziewać realizacji. Dla mnie oznacza to, że wtedy wyniki nie odwzorowywały rzeczywistości. Teraz są opóźnione, ale przynajmniej prawdziwe.

pop
pop
0
Wysłane: 7 listopada 2010 18:11:25 przy kursie: 19,27 zł
Mnie coraz trudniej oceniać wyniki kwartalne developerów,zaczynam wręcz przywiązywać większą wagę do ilości sprzedanych mieszkań,niż do zysku netto...Think
Ja akurat wolałem starą metedę liczenia zysku,teraz jest mi dużo trudniej z analizą,choć nie przeczę,że argumenty anty_teresy są przekonywujące.
Może ktoś mi podpowie z czego wynika tak duży spadek przyvhodów rok do roku?
P.S.
Gdzieś wyczytałem,że D.M.Millennium oczekiwał 8mln straty,czyli te złe wyniki nie są w takim razie "aż tak złe..."?Think
Trudne to wszystko...

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 7 listopada 2010 18:41:55 przy kursie: 19,27 zł
Omówienie wyników spółki GANT za 3 kwartał 2010 roku

Gant jest kolejnym spośród notowanych na warszawskiej giełdzie deweloperów, który wypuszcza wyniki za 3 kwartał. W związku z kryzysem oczekujemy, że wyniki ze sprzedaży mieszkań w całej branży nie będą bardzo wysokie. Zobaczmy jednak jak poradził sobie sam Gant.

www.stockwatch.pl/gpw/gant,wyk... – aktualne dane finansowe i wyliczone na ich podstawie wskaźniki

Raport faktycznie pokazuje bardzo słabe wyniki. Przychody ze sprzedaży w 3q2010 są najniższe od 2 lat. Spadek w porównaniu do 2q2010 wyniósł 61% a w porównaniu do 3q2009 aż 79%. Marża brutto była dodatnia ale spadła o prawie 2/3 w porównaniu do 2009 roku. Pomimo ograniczenia kosztów ogólnego zarządu Gant wypracował w tym kwartale stratę ze sprzedaży, która skutkuje stratą brutto.

Na szczęście zarobki z pierwszego półrocza 2010 roku są na tyle duże, że za 9 miesięcy tego roku Gant cały czas może pochwalić się zyskiem. Jednak niesmak po kiepskich wynikach pozostaje. Sprzedaż jest tak niska, że spółka zaczyna tracić na swojej działalności. Nie mogę niestety zgodzić się z tezą, że słabe wyniki są pokłosiem kryzysu sprzed 2 lat. Inne spółki – mimo obniżonej sprzedaży – nie odnotowały strat. Śmiem więc stwierdzić, że spośród dotychczas opublikowanych wyników deweloperskich za 3q Gant prezentuje się najgorzej.

Pokłosiem kryzysu sprzed 2 lat niewątpliwie powinno być wstrzymanie nowych inwestycji. A wartość zapasów (czyli to miejsce, gdzie deweloperzy kumulują wydatki na nowe inwestycje i wartość niesprzedanych mieszkań) wzrosła jeszcze w porównaniu do danych z 2q2010. Ich wartość jest najwyższa z całego roku. W odniesieniu do danych na koniec 2009 roku wartość niesprzedanych gotowych mieszkań pozostaje praktycznie bez zmian. Natomiast wartość nakładów na nowe inwestycje wzrosła o około 60 mln PLN. Widać więc, że Gant cały czas inwestuje w kolejne mieszkania.

Istotnie zarówno w porównaniu do półrocza tego roku jaki i końca roku 2009 wzrosło zadłużenie Ganta. Dużo więcej wyemitowano przede wszystkim obligacji. Wzrosła także wartość kredytów długoterminowych przy utrzymaniu się stałej wartości tych krótkoterminowych. Gant musi się zadłużać, aby utrzymać swoją płynność. Przepływy z działalności operacyjnej były w trzecim kwartale ujemnie – podobnie jak przez ostatnie 3 kwartały. Wartość zaliczek wpłaconych przez klientów na rzecz nowych mieszkań wzrosła w porównaniu do półrocza o zaledwie 10 mln PLN (podpisano umowy na sprzedaż 281 mieszkań). Od ostatniego kwartału 2009 roku Gant ratuje się więc zadłużaniem, co powoduje dość wysokie koszty odsetek.

Wskaźniki odnoszące cenę akcji do wartości ze sprawozdania wskazują na optymalną wycenę Ganta. Te mówiące o zysku ekonomicznym wróżą jednak spadek kursu. Wiadomości finansowe płynące ze spółki także nie nastrajają pozytywnie. Poza stratą z działalności zwracam uwagę na rosnące dość mocno zadłużenie spółki, która ma problemy z bieżącą płynnością.

Powyższa treść przez 30 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

pop
pop
0
Wysłane: 7 listopada 2010 20:17:38 przy kursie: 19,27 zł
Pani Kasiu,jednej rzeczy zupełnie nie rozumiem...
Skąd tak wielki spadek przychodów,skoro wzrost sprzedaży nowych mieszkań po 3 kwartałach sięga ładnych kilkudziesięciu procent...?Think

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 listopada 2010 21:04:19 przy kursie: 19,27 zł
Bo sprzedaż nie oznacza "sprzedaż"...
Gant pisząc w sprawozdaniu o sprzedaży ma na myśli podpisanie umowy przedwstępnej, natomiast w przychodach wpływy ze sprzedaży księguje się po podpisaniu aktu notarialnego, czyli umowy przyrzeczonej.
Umowy wstępne można podpisywać na mieszkania np w stanie surowym zamkniętym, a nie księguje się tego w przychody do momentu zakończenia inwestycji. Przychody powstają jak spółka zaczyna podpisywać akty notarialne na jakiejś realizacji. Gant niestety nie napisał co dokładnie, tzn z jakich realizacji sprzedał w rozumieniu MSR18 a nie umowy przedwstępnej

W myśl nowego MSR mogą występować silne różnice pomiędzy kwartałami.
Pisząc w uproszczeniu. Kupiłeś działkę. Zaczynasz podpisywać umowy przedwstępne. Dostajesz zaliczki. Zakładając, że sprzedałeś wszystko przed końcem budowy inwestycja w zasadzie gotówkowo się zwróciła. Natomiast w przychodach księgujesz... 0. Dopiero z każdym podpisanym aktem notarialnym wykazujesz przychód w sprawozdaniu, mimo tego, że gotówkę masz dawno w kieszeni. W sprawozdaniu znika zaliczka w bilansie, a pojawia się przychód w RZIS.
Spadek przychodów wynika z tego, żę Gant nie miał czego księgować... Tzn na starych obiektach wydał już większość aktów notarialne, a nowe są nie ukończone, więc nie ma aktów a tym samym przychodów.
Edytowany: 7 listopada 2010 21:14

pop
pop
0
Wysłane: 7 listopada 2010 21:18:09 przy kursie: 19,27 zł
anty_teresa napisał(a):

Bo sprzedaż nie oznacza "sprzedaż"...
Gant pisząc w sprawozdaniu o sprzedaży ma na myśli podpisanie umowy przedwstępnej, natomiast w przychodach wpływy ze sprzedaży księguje się po podpisaniu aktu notarialnego, czyli umowy przyrzeczonej.
Umowy wstępne można podpisywać na mieszkania np w stanie surowym zamkniętym, a nie księguje się tego w przychody do momentu zakończenia inwestycji. Przychody powstają jak spółka zaczyna podpisywać akty notarialne na jakiejś realizacji.

Tak,to wszystko wiem,dlatego też wcześniej napisałem,że "obecne wyniki są związane z kryzysem sprzed 2lat ,jak też opóźnienie w wynikach wobec sprzedaży mieszkań wynosi około 2 lat,ale że potem napisaleś,że opóźnienie czasem może wynieść tylko kwartał,bo sprzedaje się również gotowe mieszkania,to dlatego postawiłem pytanie odnośnie związku ogromnego spadku przychodów ze sporym skokiem sprzedaży nowych mieszkań rok do roku...
Nie jest to dla mnie jasne.
A może przychody z zeszlego roku obejmują jeszcze jakieś przychody z kantorów?Poprawcie mnie,jesli jestem w błędzie...d'oh!
Edytowany: 7 listopada 2010 21:18

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 listopada 2010 22:16:31 przy kursie: 19,27 zł
Nie Pop nie obejmują. Tak wynika z rachunku segmetnowego za IIIQ2009.
Gant widocznie najzwyczajniej w świecie nie sprzedawał mieszkań gotowych, bo takich miał mało. Na początku 2009 był liderem sprzedaży i to prawdopodobnie właśnie mieszkań gotowych, bo pierwszy obniżył ceny.
Jak weźmiesz raport za IH i IIIQ to widać, że
Gant z zakończonych inwestycji, po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie sprzedał:
6% lokali z Opola przy SDM
6% lokali przy Karpiej w Poznaniu
Potem wejdz na stronę GNT i obejrzyj wielkość realizacji etapów:
Karpia:
Dwa budynku po 6 pięter i 9 lokali na piętro. Daje około 108 mieszkań, czyli z tego 6% to pewnie 6 lokali... Z ponad 200 sprzedanych
Tej drugiej nie widzę... ale daje wielkość sprzedanych gotowych i wpływ na wynik.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

79 80 81 82 83

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,356 sek.

jwgcvzro
ixaebzcx
dussqbcg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jhfdhvcl
prfyycjf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat