13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
24 stycznia 2011 13:39:13
Jak nie będzie OFE, to nie będzie komu sprzedać akcji na szczytach hossy...
|
|
0 Dołączył: 2009-01-31 Wpisów: 757
Wysłane:
24 stycznia 2011 21:05:40
Kamil Gemra napisał(a):Dopuszczalne zaangażowanie funduszy w akcje ma zwiększać się stopniowo o 2,5 punktu procentowego rocznie, poczynając od 2011 roku. W tym roku OFE będą mogły zwiększyć swój portfel akcyjny z 40 do 42,5 proc. Docelowo, w 2020 roku ma to być 62 proc. Wg mnie te limity są "na teraz", Cytat:Szef doradców premiera w końcu przedstawił nowości w systemie ubezpieczeń społecznych. mojaemerytura.pb.pl/2357050,79...a jak przyjdzie szczyt hossy to zapewne wejdzie w życie jakaś kolejna ustawa zezwalająca na zaangażowanie OFE w 100% w akcje, by móc - jak pisze Frog - sprzedać akcje na szczytach koniunktury giełdowej
|
|
0 Dołączył: 2009-08-01 Wpisów: 1 344
Wysłane:
24 stycznia 2011 21:29:24
najbardziej mnie z tego wszystkiego wkurza, ze zmiany dotyczace i naszych emerytur i naszych inwestycji, w moim odczuciu bedace rewolucja* rzad nazywa "korekta"**
*owszem mozna ostrzej rewolucjonizowac, jak na wegrzech, ale i tak jest to rewolucja **w szczegolnosci Boni wciaz uzywa tego sformulowania;
|
|
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 21:31:12
misza napisał(a): a jak przyjdzie szczyt hossy to zapewne wejdzie w życie jakaś kolejna ustawa zezwalająca na zaangażowanie OFE w 100% w akcje, by móc - jak pisze Frog - sprzedać akcje na szczytach koniunktury giełdowej
biorac pod uwage, ze wiekszosc tu inwestuje w akcje, wiec z zalozenia raczej ma dlugie pozycje, nikt by sie nie obrazil ;) inna sprawa to wplyw takiej decyzji na wyniki ofe (dzieki temu potem moznaby znowu zmienic zasady mowiac, ze ofe sobie slabo radza)
|
|
Wysłane:
24 stycznia 2011 21:50:33
jeszcze odnosnie ulg podatkowych i ich wplyw na nasze inwestycje: dziennik gazeta prawna napisał(a):Osoby oszczędzające dodatkowo w OFE i w tzw. trzecim filarze dostaną ulgi podatkowe, które wejdą w życie z mocą wsteczną. To oznacza, że będzie można odliczyć 2 proc. od przychodu w całym 2011 r. Odliczenia dokonamy przy okazji rocznego zeznania podatkowego w 2012 r. Od 2015 r. ulga wyniesie 4 procent.
Przychód – od jakiego liczymy 2-procentową ulgę – nie może przekroczyć, tak jak w przypadku składki emerytalnej, 30-krotności średniego wynagrodzenia. Nie obejmie ona kwot powyżej tego limitu. forsal.pl/artykuly/480603,zmia...owa 30 krotnosc sr. wynagrodzenia to ok 100k czyli jak rozumiem mozna odliczyc 2k a za rok 4k od podatku; moim zdaniem ze wzgledu na sama wysokosc podatku dochodowego warto te kwote - 2 czy potem 4k - przeznaczyc na ofe; szkoda tylko, ze to takie symboliczne jednak kwoty
|
|
0 Dołączył: 2010-05-18 Wpisów: 17
Wysłane:
25 stycznia 2011 12:38:16
plynacyzrynkiem, a mnie tam już nikt nie namówi na żadne tego typu pomysły (ulgi?). Kto Ci zagwarantuje, że w 2015 jakiś kolejny rząd (a może nawet ten sam) nie powie, że z tymi odliczeniami to takie żarty były i całość OFE włączają do ZUS bo trzeba pomóc (ZUSowi/krajowi). Dlaczego nie są przeprowadzane reformy ZUSu, KRUSu (najlepiej likwidacja), stopniowa likwidacja przywilejów branżowych i emerytalnych? To żądza władzy i strach przed wyborcami, którzy w sporej rzeszy korzystają na obecnej sytuacji. Tego prawdopodobnie nie zrobi żaden rząd, więc chcemy czy nie zapewne zmierzamy do Grecji. W każdym razie nie sądzę żeby to pozostało bez wpływu na GPW. Moja recepta - zapłacę tylko tyle ile muszę a o swoją emeryturę zadbam sam. Na chwilę obecną to mi się wydaje najlepszym co można zrobić. A jak się zrobi kompletne bagno to może wyjadę na stałe do rzeczonej Grecji. Problemy podobne ale klimat przyjemniejszy.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
25 stycznia 2011 13:00:37
mam identyczne stanowisko - staram sie minimalizowac straty wlasne w wyniku lupieniu mnie na kazdym kroku przez panstwo. moje emerytura to dzisiejsze i jutrzejsze inwestycje. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
0 Dołączył: 2010-12-21 Wpisów: 33
Wysłane:
27 stycznia 2011 05:49:45
Z racji ze nie interesuje sie zadnymi funduszami i w ogole w nie nieinwestuje, jednak mam pytanie co do OFE. Oczywiscie kiedys dawno temu bo w 1999 roku, wybralem sobie OFE, bo rzekomo trzeba bylo itd. Wiec wybralem sobie Commercial Union po prostu na chybi utrafil bo wowczas nie mialem zadnego pojecia o gieldach. Teraz z tego co sie orientuje to Commercial Union to aktualnie Aviva OFE, z czego zreszta przysylaja mi wyciagi. Widze ze Aviva calkiem niezle sobie radzi choc jednak jestem sceptyczny co do ich osiagow i nie porownywalem do zadnych innych funduszy. Jak ktos gdzies tu napisal system emerytalny jest teraz taki ze go nie ma. A emerytury kazdy sobie musi zadbac samemu, bo na emerytury ZUS-owskie to zaden mlody czlowiek obecnie nie ma co liczyc bo z tych emerytur to gowno bedzie kiedy sie ze starzejemy i przejedziemy na ta emeryturke to nie wiem czy nam na suchy chleb starczy. Wiec moje pytanie , moze troche banalne jest takie , ze -
Czy mozna wyplacic cala kase i nagromadzone jakies tam zyski z tego calego OFE ??????????
Z racji tego ze mieszkam w USA moje skladki na zadne ZUS-y ani na Aviva OFE nie sa odprowadzane juz od 7 lat z wiadomych powodow. Wolalbym wyplacic ta kase i zainwestowac samemu zwiekszajac kapital w moim obecnym portfelu. Jak sie domyslam pewnie nie mozna wyplacic bo gdyby bylo mozna to pewnie wiekszosc by wyplacila, zarowno zwyklych ludzi ktorzy nie interesuja sie gielda, a juz tym bardziej ci co inwestuja samodzielnie. Ale moze ktos wie cos wiecej na ten temat to bym byl wdzieczny za odpowiedz, moze jest jakas mozliwosc zrezygnowania z tego OFE tym bardziej jak ktos nie mieszka w Polsce.
|
|
Wysłane:
27 stycznia 2011 10:33:31
grzesk4 napisał(a):plynacyzrynkiem, a mnie tam już nikt nie namówi na żadne tego typu pomysły (ulgi?). Kto Ci zagwarantuje, że w 2015 jakiś kolejny rząd (a może nawet ten sam) nie powie, że z tymi odliczeniami to takie żarty były i całość OFE włączają do ZUS bo trzeba pomóc (ZUSowi/krajowi). niestety jest grozba calkowitego skasowania ofe, skoro juz pierwszy krok zrobili Ale: - IKZE to nie OFE ani ZUS ani nawet IKE - ulg podatkowych wstecz raczej sie nie kasuje grzesk4 napisał(a): Dlaczego nie są przeprowadzane reformy ZUSu, KRUSu (najlepiej likwidacja), stopniowa likwidacja przywilejów branżowych i emerytalnych?
bo to politycy, a nie ekonomisci
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 11:00:55
moj osobisty faworyt, jesli chodzi o najglupsza wypowiedz w sprawie "reformy" ofe: Cytat:Prezydencki projekt zmian w ustawie o emeryturach i rentach ma na celu naprawienie krzywd tym osobom, które mogły podjąć błędne decyzje w sprawie swoich emerytur - tłumaczyła w poniedziałek prezydencka minister Irena Wóycicka. www.wnp.pl/wiadomosci/131582.h...niedlugo zaczna wyrownywac "krzywdy" tym, ktorzy zamiast sie uczyc, pili pod budka...
|
|
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 17:08:01
oprocz apelu OFE, mozna sie podpisac pod bardziej wyszukanym apelem/protestem Balcerowicza: http://mojaskladka.org/poki co raptem 700 osob
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
1 lutego 2011 17:14:34
osobiscie nie podpisalbym sie pod wypocinami pana Balcerowicza nie zgadzam sie prawnie z niczym co on prawi i mam wrazenie ze OFE bardzo dobrze mu placa za glupie gadanie a ten caly system z OFE uwazam za wielkie G.. Zgodzilbym sie na istnienie OFE jezeli nie byloby nakazu inwestycji w obligacje 60% srodkow ale jest i w tym stanie uwazam ze jest bezsensowne inwestowanie w OFE A zaden rzad nie zostawi ofe jak jest, zwiekszajac mozliwosci inwestycyjne w inne aktywa niz obligacje :) Wiec mamy marne oprocentowanie placac tym samym prowizje dla OFE to juz lepiej zmienic system emerytalny calokowicie i calosc skladek zostawic na poziomie jakim sa ale automatycznie szlyby na obligacje przynajmniej nie byloby prowizji dla darmozjadow gowno robiacych ....
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 17:19:50
Taurus - przykro slyszec. Reforma tak naprawde nie polegala na ofe, to bylo przy okazji, celem byla wieksza przejrzystosc i niezaleznosc skladek, czy co za tym idzie, emerytur.
osobiscie nie moge uwierzyc, ze sa w rzadzie ludzie tak zadufani w sobie, ze uwazaja siebie za lepszych ekonomistow (sic!) od Balcerowicza. Gosc wie co trzeba robic i nie liczy glosow wyborcow.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
1 lutego 2011 17:26:13
Moze i cos zle rozumiem ale podpisuje sie pod zdaniem pana Rostowskiego odnosnie OFE Co to za przejzystosc ktora daje nam wieksze ryzyko przy takich samych stopach zwrotu gwarantujac to samo co gwarantuje rzad polski, czyli "NIBY" pewna emeryture.
Moze ktos mi wytlumaczy dlaczego emerytura z OFE jest pewna a z ZUSu nie ?? Przeciez OFE laduje 60% srodkow w obligacje ktore gwarantuje rzad polski a ZUS to 100% gwarancji rzadu polskiego jezeli ten zbankrutuje to i tak i tak g... dostaniemy Na dodatek musze plcic darmozjada prowizje a oni maja w 4 literach powiekszanie moich pieniedzy, ida po najmniejszej lini oporu bo nie oplaca im sie ponosic ryzyka a ja w czasie hossy malo zarabiam a w czasie bessy duzo trace.
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 17:35:55
nie bede sie wypowiadal, czyja emerytura bedzie wieksza - czy z obecnego, czy zmodyfikowane systemu, bo za cienki jestem w uszach, zeby to policzyc i zbyt wiele zalozen z palca jest potrzebnych
oczywiste dla mnie natomiast jest to, ze rzad nie rozwiazuje obecnego problemu, tylko go przesuwa, co zreszta niektorzy z nich przyznaja, np grabowski, a przeciez za 20 lat zobowiazanie bedzie wielokrotnie wieksze, dokladnie takie: zob_przyszle=zob_dzisiejsze*(1+pkb1)*(1+pkb2)*...*(1+pkb20), gdzie pkbn to srednie tempo wzrostu z pkb z dwoch ostatnich lat w danym roku, czyli rewaloryzacja proponowana przez rzad
zalozmy, ze pkb co roku rosnie o 4% => zobowiazanie wzrasta o 120% zalozmy, ze pkb nie rosnie => zobowiazanie jest stale
co jest lepsze dla przyszlosci finansow, ow 4% wzrost pkb i zobowiazan, czy brak wzrostu gospodarczego (i zapasc w podatkach itd)
zwyczajnie zabrneli w slepa uliczke i zamiast rozwiazywac problem generuja tylko kolejne
jesli nie bedzie wzrostu to na pewno juz sie z tego nie wyplacimy jesli bedzie to rowniez nie wiadomo, czy sie wyplacimy
glowna zaleta dotychczasowych zasad byla tzw zdefiniowana skladka w przeciwienstwie do zdefiniowanej wyplaty. TO nie wyniki sprzedazy rozlozyly General Motors, rozlozyl ich system emerytualny, w ktorym byli zobowiazani do placenia okreslonych emerytur pracownikom. To byla ta kula u nogi, ktora rozlozyla GM i wiele innych firm.
OFE tak jak teraz odciazalo panstwo od przyszlych wyplat, odciagania pewnego % od pensji pracownikow kosztowal finanse publicznego zero zlotych. teraz to panstwo bedzie mialo na glowie ryzyko wzrostu, procent skladany itd. Moze byc tylko gorzej, bo kierunek zmiany jest na gorsze.
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
1 lutego 2011 21:45:54
Cytat:OFE tak jak teraz odciazalo panstwo od przyszlych wyplat, odciagania pewnego % od pensji pracownikow kosztowal finanse publicznego zero zlotych. teraz to panstwo bedzie mialo na glowie ryzyko wzrostu, procent skladany itd. Moze byc tylko gorzej, bo kierunek zmiany jest na gorsze. Płynący nie masz racji... Do 1998 roku panował system repatriacyjny, czyli obecnie(1998) pracujący tzn ich składki szły na emerytury ówczesnych emerytów. Co się stało w 1998 roku? Ano z tych samych składek miało iść na emerytury ówczesnych emerytów i składki na OFE. Z tych samych pieniędzy! Skoro emerytom nie można zabrać, ewentualnie można było zabrać a składka w danej wysokości miała być odprowadzana do OFE to skąd wziąć brakującą składkę na OFE? Ano z budżetu!!! Projekt zakładał, że brakujące pieniądze tylko nieznacznie uszczuplą budżet przez emisję obligacji. Miało dojść do objęcia WSZYSTKICH składkami, a dodatkowo pieniądze miały pochodzić z prywatyzacji. Co się stało dalej? Ano tyle, że reformę wykonano tylko w połowie. Nikt nie zdecydował się na ucięcie KRUSU, na likwidację wcześniejszych emerytur, a pieniądze z prywatyzacji szły na inne cele... Dodatkowo pojawił się niekorzystny czynnik demograficzny i sprawa się rypie... Dodatkowo pozwolono na zabieranie strasznych opłat wstępnych 7%!!! przez wspomniane OFE. Jakby z miejsca definiując je jako bierne, bo tak naprawdę jeśli się pobiera taki procent to po co się silić na specjalistów skoro z kapitału jest tylko 0,5% za zarządzanie??? Śmieszne jest też pewien fakt. ZUS brakuje kasy na emerytury, bo składka od pracujących idzie do OFE, więc rząd emituje obligacje, które kupują OFE... Jest w drodze pośrednik. Rostowski ma trochę racji, że był w systemie pewien bug, myli się tylko z jego definicją... Twierdzi, że nie da się z tych samych pieniędzy zrobić jednego i drugiego i ma rację, tylko że nie mówi, iż na to było rozwiązanie w prywatyzacji...
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 21:49:22
no dobrze, powinienem napisac: docelowo kosztowalby zero zlotych. W koncu musi nastapic punkt odciecia, kiedy sie placi na biezacych emerytow. To byl pierwszy krok, a teraz robimy krok w tyl. Prywatyzacja to jedno z rozwiazan. NFZ sam sie przyznaje, ze gubi 12 mld rocznie - a to zdaje sie o podobne pieniadze chodzi.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lutego 2011 21:56:47
A pierwszy filar??? Docelowa emerytura to nie tylko OFE... Poza tym nawet gdyby tak było to i tak dług rośnie.... Ile jeszcze? Kilkadziesiąt lat minimum. A podobno już teraz 1/3 zadłużenia wynika z brakujących składek na OFE...
|
|
Wysłane:
1 lutego 2011 22:04:21
1 filar - sam rostowski przyznaje, ze planowane wyplaty to 30% ostatniego wynagrodzenia. Nic dziwnego, ze wielu ludzi totalnie olalo temat i zupelnie na nic nie liczy. Kto mialby sie utrzymac za 30%? Dotychczas byly to okolice 60% a i tak wszyscy marudzili. Za 30% to po zupe bedziemy stac do opieki spolecznej, albo zapanuje model azjatycki, tj dzieci beda nasza emerytura.
o zaletach dwoch zrodel akurat to my najlepiej powinnismy wiedziec - jak juz miales 1 i 2 filar, to nie bylo wszystko w jednym workiem. Jest jeszcze 3 filar, z ktorego tez korzystam - pierwszy i drugi jest z zalozenia zaprojektowany do niewielkich pieniedzy. Dodatkowo do ofe najbardziej mnie przekonywalo, ze moglem/moge w kazdej chwili sprawdzic ile zarobili/stracili, ile kiedy tam pieniedzy przeplynelo. ZUS to jak system transakcyjny kupiony na allegro - choc ten drugi choc na papierze zarabia
mi nie przeszkadza nawet specjalnie, ze te wyplaty z zusu beda pareset zlotych mniejsze (lub wieksze) niz z zusu i ofe polaczonych; raczej widze wielkie problemy finansow panstwa, a jesli takie beda, nagle sie moze okazac, ze nasze oszczednosci nie sa wiele warte (nawet gdyby nas uratowala wspolna waluta to i tak staloby sie to co w Hiszpanii - nagle ciecie wydatkow rzadowych i brak pracy gdziekolwiek)
ciezko zwyczajnie nie myslec o tej "reformie" jako decyzji o perspektywie politycznej (byle do wyborow), choc nawet to nie, bo ktoremu wyborcy sie to podoba? Ekonomisci, z wyjatkiem tych, co pracuja dla rzadu, jak jeden maz krytykuja zmiany. Gdyby Balcerek nie marudzil to daloby mi to do myslenia, jednak on zrobil dokladnie to czego po nim oczekiwalem
Edytowany: 1 lutego 2011 22:08
|
|
PREMIUM
Wysłane:
1 lutego 2011 22:54:29
Ja też piszę o zadłużeniu Państwa! W dotychczasowym systemie z OFE nie ma punktu czasowego zero wypłaty na emerytury dla innego pokolenia. Teraz będzie taniej.. Popatrz: dług w zus -> oprocentowanie średnie z pięciu(chyba) lat pkb dług na obligacje dla OFE -> inflacja + 3pp = 6,1... Kazy tyle samo, ale oprocentowanie różne i bez pośrednika pobierającego prowizję... Widzisz jak musiałaby galopować gospodarka aby średnia wyszła 6,1? Teraz ten dług będzie wolniej narastał... naszym kosztem oczywiście. Mogli zostawić OFE i dodatkowo ściągnąć z podatków brakujące 7% dla OFE...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.