Redface napisał(a):
odpowiadam zatem na zaległości:
A) Nie wiem skąd ten wniosek. Ja na wykresie widzę śladową produkcję w Brunei już w 2011, Syria dołącza (fakt, że ze znacznie większym wolumenem) w 2012. Tu chodzi o to, że wiemy, że duże pokłady węglowodorów w Bloku L to gaz, gdzie doprowadzenie do wydobycia na skalę przemysłową jest czasochłonne. W Syrii zakładamy, że to będzie ropa.
B) ten wykres ma za zadanie zilustrować, jak MOŻE kształtować się wydobycie. Pod coś takiego nie robi się planu finansowania. Mamy swoje plany, weryfikowane na bieżąco, w miarę postępu prac. O szczegółach akcjonariusze na pewno się dowiedzą, ale wtedy, kiedy będziemy konkretnie wiedzieć, jakie są wyniki testów w Brunei.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/
Nie liczcie na ropę w Brunei. Powyższa wypowiedź Pana Korczaka daje chyba jasno do zrozumienia. W porównaniu do PETROLKA:
W płuczce w odwiercie są węglowodory:
-Czy KOV trąbił,że mają ropę? NIE
-Czy podali jakąkolwiek informację przed ukończeniem odwiertu? NIE
-Pisałem, już wielokrotnie o tym, iż jeśli nie weźmie się próbki ze strefy do laboratorium i nie zrobi testu to nie ma sensu oceniać złoża.
-Przypuszczam, że "złoże" Petrolka zostanie znacznie uszczuplone i zakwalifikowane jako perspektywiczne.
Odpowiadam koledze:
Nie wiem z jaką dokładnością zostanie oszacowane złoże lecz(wykonuje się aktualizacje):
Zasoby Dzielimy na:
1)Wydobywalnea)
bilansowe(jakość kopaliny odpowiada aktualnym kryteriom gospodarczego wykorzystania)
-A
-B
-C
b)
pozabilansowe(przy dzisiejszym stanie techniki nie opłacalne do wydobycia
2)Przemysłowe(określa się je jako przeznaczone do eksploatacji)
Dowiemy się również jaki jesteśmy w stanie uzyskać przepływ dzienny. W raporcie nie będą raczej podane informacje o składzie gazu.
Co do kosztów wydobycia to pytanie do Pana Korczaka. Nie znam żadnych aspektów prawnych dotyczących wydobycia kopalin w Brunei.
Mam nadzieję, że inwestorzy i gracze nie odwrócą się od spółki, dlatego że potwierdzi złoża gazu, a nie ropy jak większość nadal myśli.
P.S. Mam nadzieję, że chociaż trochę usatysfakcjonowała Cię moja odpowiedź na część pytań. Pozdrawiam.