PARTNER SERWISU
lcdhwqor
11 12 13 14 15
Artur1005
0
Wpisów: 19
Wysłane: 6 lutego 2011 09:58:30 przy kursie: 31,20 zł
W przypadku wygrania sprawy przez Mondi, jak wpłynie to na przychody PEP? Tzn. o ile procent mogą się zmniejszyć?

rip
rip
0
Wpisów: 35
Wysłane: 6 lutego 2011 12:09:43 przy kursie: 31,20 zł
Ciągle jednak zapominamy, że Mondi jak na razie sprawdza czy w ogóle może wykonać opcję call. To znaczy, że nie są pewni swego i znaczy to też że w umowie nie jest to jasno określone. Mnie nie dziwi, że nie są pewni swego. Przez ostatnie lata nie dołożyli ani grosza do tej EC, a teraz kiedy wyczuli pismo nosem, że mogą na niej zarabiać kupę kasy, wolą spijać śmietankę sami niż się dzielić, dodatkowo nie płacąc za to, co zostało zmodernizowane. Moim zdaniem to dlatego nie są pewni i dlatego to sprawdzają.
Myślę, że te ogromne nakłady inwestycyjne mogą być podstawą do wygaśnięcia opcji, i sprzedaży na takich warunkach jak chce Mondi. Tak jak napisał któryś z Was, że cena odbiega od godziwej.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 7 lutego 2011 00:50:04 przy kursie: 31,20 zł
Cena na pewno odbiega od godziwej. W przeciwnym razie Mondi nie próbowałoby wykorzystać okazji.Zakup po cenie godziwej nie dawałby im żadnej wartości dodanej, więc byłby bez sensu. Nie zapominaj tylko, że język prawniczy trochę odbiega od potocznego. Pozew o ustalenie ważności opcji oznacza, że zdania stron są podzielone. Mondi jest pewne swego. I dąży do uzyskania przewagi formalnej w sporze. Do sądu idzie się wygrać, a nie po sprawiedliwość. Oczywiście zadaniem sądu jest rozstrzygać sprawiedliwie. Przynajmniej w teorii.
Natomiast poczucie sprawiedliwości będzie zależało od tego, po której stronie sporu się siedzi. Będziemy mieli apelacje, odwołania i pewnie długą batalię. To może popsuć stosunki pomiędzy obiema firmami.

del20110217
0
Wpisów: 211
Wysłane: 7 lutego 2011 17:04:30 przy kursie: 30,30 zł
dm bzwbk wypowiedziało się w temacie - ciekawy tytuł:Proces Mondi - zazdrość o wysokie zyski PEP?
podsumowując: małe prawdopoeobieństo uznania roszczeń Mondi, ewentualna wygrana Mondi generuje spadek wartości 1 akcji PEP w DCF o 3PLN
pozdr

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 8 lutego 2011 02:34:05 przy kursie: 30,30 zł
Przeczytałem sobie tę opinię.
W kwestii formalnej:

DMBZWBK napisał(a):
Stanowisko firmy PEP ma się opierać na posiadanych przez spółkę opiniach wydanych przez władze.

Tymczasem w komunikacie jest:

PEP napisał(a):
Ocena PEP oparta jest na opiniach prawnych uznanych autorytetów w tej dziedzinie.

To chyba nie znaczy to samo. Co "władze" miałyby mieć do procesu cywilnego? Sformułowanie użyte przez DM WBK dodaje niepotrzebnej, bądź nawet nieistniejącej, rangi tej wypowiedzi.

Poza tym argumentacja sensowna, chociaż mnie nie do końca przekonuje stwierdzenie, że "firma PEP wydaje się dobrze przygotowana do tej sprawy". Mają swoje argumenty. Ni mniej, ni więcej. Mondi raczej też jest przygotowane, w końcu to oni uderzyli pierwsi.

Nie wiemy, co jest w umowie i dlatego nie wiadomo, jak dobrym argumentem jest ten o dokapitalizowaniu projektu. Natomiast to, że w międzyczasie zmieniło się otoczenie makro do mnie przemawia bardziej. Ale prawnikiem nie jestem. Może okaże się, że jest zupełnie odwrotnie. W końcu to opcja. To sąd będzie rozstrzygał.

A tytuł jest idealny, bo to o to właśnie chodzi! thumbright
Edytowany: 8 lutego 2011 02:36

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 lutego 2011 08:57:35 przy kursie: 30,30 zł
Dodam, że w procesie gospodarczym z uwagi na prekluzję dowodową występuje znaczna nierówność stron. Powód może dowolnie długo szykować pozew, ma na to tyle czasu ile chce. W praktyce często zanosi się do sądu książkę na 500-700 stron. A pozwany ma na odpowiedź i wnioski dowodowe tylko 14 dni. Oczywiście potem jest dużo sztuczek, żeby zgłaszać kolejne wnioski, ale sędzia czyta "od góry".
Edytowany: 8 lutego 2011 08:58

rip
rip
0
Wysłane: 8 lutego 2011 11:06:49 przy kursie: 30,11 zł
Gadałem wczoraj z kumplem, który na tych prawnych aspektach zna się lepiej niż ja. Według niego to, że sprawa trafiła do arbitrażu to jeszcze nie znaczy, że on będzie o tym rozstrzygał. Arbitraż ma 1 proc. od sprawy, więc wiadomo, że ją przyjął, bo to spora kwota. Ale za parę tygodni może się okazać, że wcale nie jest kompetentny żeby o tym rozstrzygać. Co prawda strony mówią, że arbitraż był wskazany w umowie, ale mój kumpel twierdzi, że nie koniecznie był wskazany jako decydujący czy wycena jest słuszna czy nie. Wiem, że to spekulacje, ale to też jakieś spojrzenie na sprawę i tłumaczyłoby spokój ze strony PEP czy analityków BZ WBK.

rip
rip
0
Wysłane: 11 lutego 2011 11:44:30 przy kursie: 30,90 zł
Wyniki w mojej ocenie pozytywne. W każdym razie wyższe niż zakładały prognozy.

Cytat:
PEP miał 61,56 mln zł zysku netto w 2010 r., wzrost o 31,4% r/r

Warszawa, 11.02.2011 (ISB) - Spółka Polish Energy Partners (PEP) miała 61,56 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w 2010 roku wobec 46,87 mln zł zysku rok wcześniej, podała spółka w raporcie.

Zysk operacyjny na poziomie grupy wyniósł 78,97 mln zł wobec 40,44 mln zł zysku rok wcześniej.

Skonsolidowane przychody wyniosły 175,97 mln zł wobec 106,14 mln zł rok wcześniej.

W ujęciu jednostkowym, w 2010 roku spółka miała 47,34 mln zł zysku netto wobec 44,43 mln zł zysku rok wcześniej.
Edytowany: 11 lutego 2011 11:45

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 12 lutego 2011 05:50:48 przy kursie: 30,90 zł
Omówienie wyników za 2010 dla PEP SA.

Bez wątpienia zaliczyliśmy bardzo dobry rok zakończony wręcz rewelacyjnym czwartym kwartałem. Rewelacje dotyczą zwłaszcza poziomu sprzedaży, ale nominalne zyski też nie są małe. Z rentownością sytuacja jest już nieco mniej jednoznaczna.

Wskaźniki dotyczące Spółki znajdują się już oczywiście w serwisie: www.stockwatch.pl/gpw/pep,wykr...

Za sprzedażą podąża rentowność brutto sprzedaży i operacyjna, ale rentowność netto już niekoniecznie. W rachunku wyników wyraźnie widać wzrost kosztów finansowych, nota zaś wskazuje konkretnie na koszty z tytułu odsetek.

Bilans pokazuje, że firma wyraźnie urosła. W szczegółach można doczytać, że przede wszystkim bardzo rozwija się skala operacji w zakresie dewelopmentu. Mimo, iż wzrost odbywa się dzięki reinwestowaniu zysków, spory udział miały też kredyty. Wzrostowi skali towarzyszy również duża zmiana proporcji w strukturze kapitału pracującego – potężnie urosły należności z tytułu dostaw i usług. Mamy tu następujące fakty: szybki wzrost i powtarzająca się sprzedaż projektów wiatrowych będzie się wiązać z takim (choćby chwilowym) zapotrzebowaniem na finansowanie; w wyniku już widoczny jest wzrost kosztów odsetkowych. Jasne jest więc, że sygnalizowane dokapitalizowanie firmy poprzez emisję akcji zdaje się być dobrym pomysłem. Dla inwestorów pozostaje oczywiście kwestia ceny. Długoterminowo ROA jest w okolicach 7%.

W rachunku segmentowym:
1. Widać, że wzrost firmy skupia się w dwóch obszarach – dewelopmencie oraz biomasie. Przy czym skala wzrostu aktywów w dewelopmencie jest nieporównywalnie większa – sięga 150m zł. Aktywa w segmencie biomasy z kolei prawie się podwoiły (wzrost o 72%). Ma to sens - nie zbudowano jeszcze trzeciego zakładu.
2. Wynikowo biomasa wciąż jest pod kreską, ale wciąż można uznać, że jest to faza rozruchu tego biznesu. Gdy jednak dwa działające już zakłady zaczną regularnie pracować na pełnych obrotach, taryfa ulgowa powinna się skończyć.
3. Wiatr wypadł słabiej, niż w zeszłym roku. Wyjaśnienie standardowe – Puck ponownie rozczarował.
4. Nieźle radzi sobie outsourcing operatorski. Tu przypominam o konflikcie z Mondi. Raport nie wnosi nic nowego, ponad to, co napisano w trakcie dyskusji na naszym forum, więc nie będę rozwijał tego wątku.

Podsumowując: doskonała sprzedaż została „zrobiona” głównie dzięki dewelopmentowi, choć obiecująco wygląda również biomasa. Lepszy wynik to głównie development i outsourcing operatorski. Firma w swojej prezentacji wskazuje na znaczącą intensyfikację działań właśnie w zakresie dewelopmentu i jak widać jest to kierunek słuszny. Liczę, że Zarząd spowoduje, że drugim filarem tego biznesu stanie się albo biomasa, albo w końcu energetyka wiatrowa sensu stricte. Z założeń programu motywacyjnego wynika, że firma zamierza do 2013 roku dziesięciokrotnie powiększyć portfolio źródeł mocy.
Większy rozmach działania zwiększa też koszty operacyjne. Pomijam wycenę opcji menadżerskich; chodzi mi o odpis wartości projektów dewelopmentu farm wiatrowych. Znaczy to, że zdarzyła się porażka. Moim zdaniem należy się liczyć z tym, że takie koszty mogą stać powtarzalne.

Mówiąc o wyniku trzeba jeszcze zwrócić uwagę na opinię audytora. Wskazuje on bowiem na fakt, że firma nie ujęła aktywów z tytułu podatku odroczonego. Wiąże się to z uruchomieniem produkcji peletu w Wałbrzyskiej SSE. Biorąc pod uwagę, że zostały spełnione warunki do skorzystania z ulg, a przede wszystkim zakładając, że interes ten będzie wystarczająco dochodowy, Grupa powinna była, zdaniem audytora, wykazać takie aktywo. Zarząd tłumaczy, że będzie wykazywał tę pozycję stopniowo. To z kolei oznacza, że nie pokazując tego teraz w bilansie Zarząd „zachomikował” sobie ok. 7m złotych wyniku netto.

Cash flow.
Mimo zamrożenia 73m zł w należnościach przepływ operacyjny jest porządnie dodatni (+22m). To głównie za sprawą dobrego wyniku. Pomijając charakterystyczne dla PEP przepływy z leasingu, cash inwestycyjny potwierdza wspomniane wyżej duże inwestycje w środki trwałe. Cash flow finansowy, to dalsze zadłużanie się kredytami (prawie 70m).

Reasumując:

Po lekturze sprawozdania mam wrażenie, że pomimo rozwijania kilku segmentów, Spółka zdecydowała się gross zasobów skierować na obszar dewelopmentu. Widać, że te zamiary są już poparte konkretnymi pieniędzmi, których firma będzie potrzebować jeszcze więcej. Wiele wskazuje na to, że możemy stać przed skokowym rozwojem. Dodatkowo, co pozytywne, Zarząd daje do zrozumienia, że będzie starał się budować trwałe źródło przychodów oparte na własnej produkcji zielonej energii (wiatr, biomasa). To dobrze, bo sam development to rynek o skończonych możliwościach. Zaś konflikt z Mondi pokazuje, że potrzebny jest backup. Nawet, jeśli PEP teraz wygra, to obecna umowa obowiązuje do 2022 roku.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

del20110217
0
Wysłane: 13 lutego 2011 11:32:43 przy kursie: 30,90 zł
pep planuje emisję akcji 40-50 mln pln

szczegóły na: pepsa.pl/pages/strona-glowna/r...
Edytowany: 13 lutego 2011 11:47

Artur1005
0
Wysłane: 13 lutego 2011 11:43:42 przy kursie: 30,90 zł
Dziwna spółka. Wyniki praktycznie takie jak prognozowałem, a kurs tak spadał, że zaczynałem w nie wątpić.

rip
rip
0
Wysłane: 14 lutego 2011 12:04:46 przy kursie: 30,30 zł
Cytat:
Spółka Polish Energy Partners (PEP) chce przeznaczyć cały zysk jednostkowy za 2010 r., wynoszący 47,34 mln zł, na fundusz rezerwowy przeznaczony na przyszłą wypłatę dywidendy, podała spółka.

Jak myślicie ożywi to trochę inwestorów?

del20110217
0
Wysłane: 16 lutego 2011 17:35:24 przy kursie: 29,95 zł
Po raz kolejny zarząd olewa mniejszych inwestorów robiąc OFErmom dobrze.
Właśnie widać, że kurs będzie przez nich dołowany do czasu ustalenia ceny nowej emisji.
krew zalewa.
pamiętam jak dziś, jak ten prezesik powtarzał, nie będziemy oddawać akcji za darmo, bo są warte o dużo dużo więcej. i co?? gucio.

Artur1005
0
Wysłane: 16 lutego 2011 19:38:41 przy kursie: 29,95 zł
7% dyskonto? Przy tej wycenie giełdowej? To są kpiny. Koszty oferty publicznej? Dla spółki o kapitalizacji 700mln? Chyba jaja sobie robią.

Czyli przez następny kwartał praktycznie żadna instytucja nie wejdzie? Wesoło:D.

rip
rip
0
Wysłane: 22 lutego 2011 12:16:05 przy kursie: 28,20 zł
Czytaliście? Pomyślałem że wrzucę dla tych co nie:)

energetyka.wnp.pl/p-puchalski-...

Ciekawy fragment jak dla mnie to:
Cytat:
Teraz sprawa przejdzie w fazę sporów sądowych, prawdopodobnie kolejne sądy w kolejnych instancjach będą rozważały, czy opcja jest ważna czy nie, a jeśli jest ważna, to jaka jest jej wartość. Gdy sąd uzna, że jest ona wyższa niż oczekuje Mondi, to spodziewałbym się, że Mondi złożyłoby odwołanie - gdyby sąd uznał, że nie jest wysoka, odwołanie złożyłby PEP. Dlatego spodziewam się, że współpraca PEP i Mondi będzie trwała do końca umowy, czyli do roku 2022.

no zobaczymy jak sprawa się potoczy. Niezłe jest też stwierdzenie:
Cytat:
To w istocie doskonała reklama dla PEP, bo pokazuje, że spółka potrafi optymalizować produkcję energii i ciepła.

Depcio
0
Wpisów: 24
Wysłane: 23 marca 2011 20:42:58 przy kursie: 29,30 zł
Cena emisyjna akcji serii Y
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne

Treść raportu:
Polish Energy Partners S.A. ("Spółka") niniejszym informuje, że Zarząd Spółki w dniu 23 marca 2011 roku ustalił cenę emisyjną akcji serii Y Spółki. Zgodnie z uchwałą Zarządu Spółki, cena emisyjna akcji serii Y Spółki została ustalona na kwotę 28,5 zł (słownie dwadzieścia osiem zł pięćdziesiąt groszy) za jedną akcję.

Czyli PEP dostanie jakieś 40mln na dalsze inwestycje

rafsty
PREMIUM
38
Wysłane: 30 marca 2011 23:23:38 przy kursie: 30,25 zł
I po zawodach: GPWInfoStrefa
Cytat:
Polish Energy Partners Spółka Akcyjna ("Spółka") niniejszym informuje, o zakończeniu subskrypcji prywatnej akcji serii Y Spółki

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 12 kwietnia 2011 12:14:31 przy kursie: 31,50 zł
WBK rekomenduje kupno i cenę docelową w przeciągu 12 miesięcy 45 zł.

Artur1005
0
Wysłane: 19 kwietnia 2011 23:04:07 przy kursie: 30,42 zł
Czytałem i analizowałem ten raport. W sumie nic odkrywczego pan Puchalski nie powiedział. Nie spodziewałem się tak ubogiego raportu po analityku zajmującym się energetyką. 45 złotych - fajnie. To co rynek jest aż tak nieefektywny żeby tak dużej różnicy nie widzieć?

Co tu dużo mówić duże marże i dynamika przychodów, świetny biznesplan, perspektywy. Niska wycena wskaźnikowa. Skoro tak jest to dlaczego nikt tego nie widzi? Eh?

smyrko1
0
Wpisów: 157
Wysłane: 19 kwietnia 2011 23:12:20 przy kursie: 30,42 zł
Pojawiły się 2 komunikaty wynikające z powyższenia kapitału zakładowego:

1. Polish Energy Partners Spółka Akcyjna ("Spółka") informuje, że w dniu 14 kwietnia 2011 roku Spółka otrzymała informacje, zgodnie z którą w wyniku rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, o której Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 21/2011, udział Nordea OFE w Spółce uległ zmniejszeniu.

W chwili obecnej Nordea OFE posiada 1.009.649 akcji Spółki co stanowiło, przed rejestracją podwyższenia kapitału zakładowego, 5,11% udział w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZA, a po rejestracji podwyższenia stanowi 4,74% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZA.

2.Polish Energy Partners Spółka Akcyjna ("Spółka") informuje, że w dniu 18. kwietnia 2011 roku Spółka otrzymała informacje, zgodnie z którą w wyniku rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego Spółki, o której Spółka poinformowała w raporcie bieżącym nr 21/2011, udział funduszy inwestycyjnych zarządzanych przez PKO TFI (PKO TFI) w Spółce uległ zmniejszeniu.

W chwili obecnej PKO TFI posiada 1.012.780 akcji Spółki co stanowiło, przed rejestracją podwyższenia kapitału zakładowego, 5,13% udział w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZA, a po rejestracji podwyższenia stanowi 4,75% udziału w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na WZA.

Pytanie czy zwiększą zaangażowanie, czy wyjdą z inwestycji. Może to zniechęca inwestorów do zakupu, gdyż w akcjonariacie jest kilka funduszy. Kilkumiesięczne spadki pod emisję też nie sprzyjają sytuacji, ale z drugiej strony przy takich perspektywach, wynikach i rekomendacji to aż zastanawiające dlaczego taka stagnacja.

Technicznie: Kurs odbił się od lini trendu spadkowego, ale zatrzymał się na wsparciu, może teraz doczekamy konkretnego ruchu w górę.

Nie wiem co to jest grane Boo hoo! Podzielcie się opinią.
Edytowany: 19 kwietnia 2011 23:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE PEP

11 12 13 14 15

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

rsassnos
ypfimpai
hibejyer
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yxhylpfh
gmaredof
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat