0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
23 marca 2009 13:53:35
przy kursie: 5,21 zł
znięchęcenie na papierze było ogromne i brak zainteresowania.. co jak zawsze pokazuje zmiane trendu:-) przy napływie dobrych inf myśle ze papier moze isć powyżej 8 zł... wiem , wiem brzmi jak bajka ale.... któs duzy odebrał dużo papierów więc pewnie nie po to zeby zarobić 10%.... to jest lider e handlu z dobrą wizją i perspektywami..
choć akurat ja wolałbym zeby dzisiaj był wzrost bez artykułu w parkiecie.
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
23 marca 2009 14:12:39
Ewidentne zbieranie akcji trwało od około miesiąca,zresztą kto obserwuje spółkę ,to od jakiegoś czasu widać,że coś się zaczęło dziać na papierze,dziś jest dosyć ważna sesja pod względem technicznym-tzn.gdyby kurs zamknął się w tych granicach,to przebicie średniej 45-sesyjnej przez 15-sesyjną byłoby faktem,choć jeszcze lepiej by było,gdyby doszło do przebicia średniej 50-sesyjnej,wówczas kolejne opory można wyznaczyć na 6.40,7,50,8.50 ...Ale wszyscy będziemy mądrzejsi po zamknięciu sesji,co nie zmienia faktu,że zarysowany od 2 tygodni kanał wzrostowy zaczął działać...
|
|
0 Dołączył: 2008-11-24 Wpisów: 53
Wysłane:
23 marca 2009 16:45:10
Wiecie moze czy oponeo za granica sprzedaje poprzez inne domeny niz np. oponeo.de? Jak wiadomo google przyjacielem internauty jest wiec sprawdzalem pozycje oponeo.de w niemieckim googlu - slabo to wygladalo, dlatego pytam.
|
|
|
|
Wysłane:
23 marca 2009 18:46:56
a jak ma wygładać po kilku tygodniach od uruchomienia?
lepiej porównaj ceny tej samej opony na oponeo.pl i oponeo.de będziesz zdumiony
|
|
Wysłane:
23 marca 2009 22:10:00
cube007 napisał(a):Wiecie moze czy oponeo za granica sprzedaje poprzez inne domeny niz np. oponeo.de? Jak wiadomo google przyjacielem internauty jest wiec sprawdzalem pozycje oponeo.de w niemieckim googlu - slabo to wygladalo, dlatego pytam. Z tego co pamiętam,to już wiele miesięcy temu Oponeo miało inne witryny w Niemczech,tylko,że handel był marginalny.Natomiast oczywiście nie ma co jeszcze oczekiwać jakichś rewelacji z rynku niem.,po prostu za wcześnie i jest dopiero przed sezonem letnim.Zresztą Prezes Topolewski wyraźnie mówił,że wyniki z tego rynku będą widoczne dopiero w II kwartale,najważniejsze dla akcjonariuszy jest natomiast to,że sprzedaż ma być od początku zyskowna,gdyż koszty uruchomienia zostały poniesione w III i IV kwartale 2008-tak przynajmniej wynika z wywiadów telewizyjnych w TVNCNBC.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-24 Wpisów: 53
Wysłane:
23 marca 2009 23:54:27
magnat napisał(a): a jak ma wygładać po kilku tygodniach od uruchomienia?
lepiej porównaj ceny tej samej opony na oponeo.pl i oponeo.de będziesz zdumiony
Ceny porownalem, wygladaja fajnie... Tylko co z tego skoro Schmidt czy inny Hans po wpisaniu w google reifen czy cos w tym stylu nie znajduje oponeo.de? W porownywarkach cen oponeo.de tez nie znalazlem (choc oczywiscie wszystkich nie sprawdzalem). pop - oczywiscie nie oczekuje rewelacji, tym bardziej ze z mojego pobieznego rozeznania wynika, iz przecietny niemiecki internauta ma nikle szanse na znalezienie czegos takiego jak oponeo.de ;) Ciekawostka z Alexy: Cytat:Oponeo.de users come from these countries: Poland 52.8% Germany 29.9% Other countries 16.7%
|
|
Wysłane:
24 marca 2009 18:40:39
przy kursie: 5,40 zł
z przystankami i korektami zasięg ruchu do 8 zł.. a pozniej to juz kto wie zgadzam sie w duzym stopniu z dzisiejsza wypowiedzia kuczynskiego co do rynku.. mysle ze rynek czekaja wzrosty dość duze.. ale w bolach i ze strachem
|
|
Wysłane:
25 marca 2009 14:14:14
przy kursie: 5,65 zł
Czy ktoś zna jakieś nowe wieści o Oponeo?Spółka jest ostatnio zaskakująco mocna,wszelkie korekty są natychmiast wykorzystywane do akumulacji,ja ze swej strony dowiedziałem się,że w ciągu najbliższych kilku dni wreszcie ma być uruchomiona tzw.usługa serwisowa polegająca na odbiorze zamówionych przez internet opon w zakładach wulkanizacyjnych,ale z pewnością nie to chyba jest powodem takiego zbierania akcji...Technicznie-to ja pierwszy zapowiadałem na tym forum zmianę trendu po przebiciu linii spadkowej blisko półrocznego trendu,ale mimo wszystko trochę jestem zaskoczony tak stanowczym codziennym zbieraniem papieru...Więc może ktoś jeszcze z Was wie więcej...?
|
|
0 Dołączył: 2009-01-20 Wpisów: 11
Wysłane:
25 marca 2009 18:27:05
Ta spółka już odo dawna zasługuje na wzrosty ja czekam cały czas na 10 - 15 zł może nie w tym miesiącu ale liczę, że do wakacji się doczekam. Spółka została strasznie przeceniona podejrzewam, że też nie bez powodu, ktoś chciał się nachapać papieru po niskiej cenie.
|
|
Wysłane:
25 marca 2009 18:34:08
na kursie oponeo zawazyły dwa czynniki bessa i kłopoty opery... z tym ze ten drugi był wazniejszy.
|
|
|
|
Wysłane:
25 marca 2009 18:36:29
Wstępne wyniki finansowe za miesiąc styczeń - luty 2009 r. Zarząd ORZEŁ S. A. informuje, że w okresie styczeń - luty 2009 r. Spółka według wstępnych wyliczeń zrealizowała przychody na poziomie 1 574 tys. PLN, co stanowi 139% przychodów analogicznego okresu ubiegłego roku. [i]Kolejny miesiąc wskazuje na dynamiczny wzrost sprzedaży przez internet. Przychody ze sprzedaży w e-handlu w lutym 2009 roku stanowią 220% przychodów lutego 2008 roku. [/i
to jest komunikat malutkiego konkurenta oponeo... czyli firmy orzeł który tez handluje przez net oponami.. chodzi mi o jego druga czesc:-) dynamika wzrostu pomimo kryzysu...
oczywiscie oni korzystaja z efektu niskiej bazy... ale Oponeo tez powinno zrobis dobry wynik%... w dynamice
|
|
0 Dołączył: 2009-01-20 Wpisów: 11
Wysłane:
25 marca 2009 18:36:38
Co sądzicie o wynikach z I i II kwartału będą zadawalające??? Czy dostaną trochę po kieszeni przez kurs euro???
|
|
0 Dołączył: 2009-01-10 Wpisów: -6
Wysłane:
25 marca 2009 19:05:08
atman napisał(a):Co sądzicie o wynikach z I i II kwartału będą zadawalające??? Czy dostaną trochę po kieszeni przez kurs euro??? No cóż,.. Widać, że sezon letni zacznie się w kwietniu. W zeszłym roku zaczął się w marcu. Ale jakie to ma w tej chwili znaczenie?
|
|
Wysłane:
25 marca 2009 20:46:14
Spróbuję odpowiedzieć na kilka wcześniejszych postów: 1.Jeśli chodzi o plotkę o wyzbywaniu się akcji Oponeo wcześniej przez Operę,to chyba jednak nie była to prawda,gdyż nie zauważyłem w raportach o stanie posiadania przez dużych akcjonariuszy Oponeo jakiejkolwiek zmianybw posiadaniu akcji przez ten fundusz,ale jeśli ktoś dysponuje jakimiś danymi,to proszę o zamieszczenie linków.Wydaje mi się,że to inni akcjonariusze dysponujący sporymi pakietami Oponeo sypali wcześniej z różnych powodów,może niektórzy po prostu musieli...Sam znam kilka prywatnych osób,którzy dysponują naprawdęte znaczącymi pakiecikami.Wiem,że Opera należy do wielkich fascynatów Oponeo,a sprzedała cały pakiet Action i sporą część Pagedu,o sprzedaży Oponeo nic nie słyszałem konkretnego.. 2.Ja -podobnie jak Starpol-dosyć ostrożnie podchodzę do wyników za I kwartał,aura powoduje,że sezon letni zacznie się w kwietniu,ale przecież ci duzi inwestorzy,którzy tak zgarniają te akcje przecież widzą jaka jest pogoda i też nie spodziewają się rewelacji...No chyba,że my wszyscy jeszcze czegoś nie wiemy-MOŻE JEDNAK DOJDZIE DO SPRZEDAŻY AUTOCENTRUM I FIRMA WYKAŻE DODATKOWY KILKUMILIONOWY ZYSK...Ja zawsze wychodzę z założenia,że to rynek wie lepiej,tylko czasami My czegoś w danej chwili nie rozumiemy...A technicznie spółka wygląda naprawdę dobrze! 3.Chyba,że już kurs zaczyna być wyciągany pod kątem II kwartału,tu nawet pesymiści muszą przyznać,że szanse na to,że będzie więcej niż dobrze-są na dosyć wysokim poziomie... 4.Generalnie trzeba przyznać,że ostatnio spółka jest mocna i trwa zbieranie papierów...
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
|
|
Wysłane:
26 marca 2009 22:49:39
przy kursie: 5,60 zł
magnat napisał(a):forum umarło na tej spółce...a to dobry znak:-) ja go tak odbieram. zostali twardziele.. jest raport roczny oponeo. zysk netto ciut wiekszy niz w kwartalnych raportach. wyjasnily sie pewne rzeczy chociazby wielkosć zobowiazan w walutach obcych-euro. mieli 1,174 mln euro. mogli na tym stracic ok. 500 tys. zł na roznicach kursowych co pewnie obciazy I kwartal 2009. czyli duuuuuzo mniej niz niektorzy sie spodziewali... teraz mozna spokojnie poczytac roczny wiec i kwartal moze byc ok. w niektorych spolkach handlu oponami w styczniu sprzedaz wzrosła o ok. 100% do analogicznego kwartalu 2008 wiec jak oponki zrobia 60% to byloby super. a pamietajmy o http://www.oponeo.de... choc przyznam ze nie umiem sie doszukac danych o wielkosci odwiedzin ani tym bardziej sprzedazy duzó sie nie pomyliłem. jesli chodzi o obciązenie I kwartału 2009 róznicami kursowymi.... maksymalnie pisałem o 500 stracili 405 ...:-)
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 10:23:33
przy kursie: 5,57 zł
WatchDog-wielkie dzięki za wywiad,świetna sprawa,w ten sposób my wszyscy możemy dowiedzieć się więcej o spółce.Generalnie bez względu czy mam akcje Oponeo,czy nie-to zawsze podobają mi się wywiady z Prezesem Topolewskim,jest w nich zarówno powściągliwość jak i nadzieja,zresztą historia spółki jest dosyć niezła,z pewnością takiej progresji przychodów i zysków z ostatnich lat życzyłoby sobie wiele spółek,ale Prezes cały czas stawia na rozwój... -B.dobrze,tak trzymać,choć oczywiście trzeba być w dzisiejszych czasach kryzysu dosyć czujnym i przede wszystkim redukować koszty działalności.Mam tylko jedną prośbę do Ciebie WatchDog-w razie kolejnego wywiadu daj proszę wcześniej znać,gdyż pewnie inni też mieliby jakieś pytania od siebie i wówczas mogłbyś je dołączyć do swojego zestawu pytań.Ale jeszcze raz dzięki za przeprowadzony wywiad! A merytorycznie-to ja osobiście jestem pozytywnie zaskoczony,że na zadłużeniu w euro stracili "tylko"405tys.,teraz przyznam,że moja wstrzemięźliwość co do wyników za I kwartał wynikała głównie z tego,że obawiałem się straty na walutach w granicach 1,5mln pln...Trzeba się liczyć z tym,że wynik netto rok do roku w I kwartale może być niższy,niż rok wcześniej,ale fundamentalnie rzecz biorąc,to i tak spółka z całej branży e-commerce na GPW jest najtańsza na rynku oceniając wszelkimi wskaźnikami.
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 15:05:59
co do rónic kursowych to oni dość dokładnie podali w raporcie rocznym o jaką kwote euro chodzi... wiec mozna było oszczaocwać straty na róznicach...
ja zdecydowanie lepiej oceniam I kwartął.. uwazam ze powinien być niezły swiadczyłaby to tym posednio dynamika jednego z konkurentów oponeo czyli notowanego na NC orzełka. podali ze maja za styczen - luty dynamikę przychodów ponad 220%
wiec i oponeo powinno pokazac dynamike niezła..
a widzicie ile odsłon ma oponeo na stockwach
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 15:08:02
a najbardziej lubie to ze cały dzien spokoj na papierku a potem jedno zlecenie i obrót sie pojawia . ktore czysci dość dobrze podaż....
tak jak przed chwila
|
|
Wysłane:
27 marca 2009 15:39:19
A w jaki sposób możnab yło oszacować straty na walutach nawet mając dane o zadłużeniu w euro z raportu rocznego,skoro nie wiadomo po jakim kursie Oponeo odkupiło waluty by spłacić zadłużenie...?-Chętnie poznam taki sposób,do tej pory zakładałem najbardziej pesymistyczny wariant,że musieli odkupić euro w granicach 4.70-4.80,ale szczęście w nieszczęściu,że aż tak źle widocznie nie było.A co do wyników,to przecież zupełnie inny jest efekt bazy w przypadku ORZEŁOPONY(mam na myśli internetową część przychodów),niż przy Oponeo,więc o zbliżonej skali wzrostu przychodów,czy nawet połowę tej skali(ok.200%) nie ma mowy,mnie będzie satysfakcjonował wzrost przychodów Oponeo na poziomie 15%,a zysk gdyby był niższy ,to też mi to nie przeszkadza,w przypadku tej firmy powinno się porównywać półrocze do półrocza -rok do roku,gdyż czynniki pogodowe czasem zabużają miarodajność porównań.
Edytowany: 27 marca 2009 15:40
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.