PARTNER SERWISU
nzxjcdjx
152 153 154 155 156
Presidente
0
Wpisów: 11
Wysłane: 9 lutego 2011 08:03:16 przy kursie: 18,80 zł
Tak jak już tydzień temu pisałem (nie wiem dlaczego mój komentarz nie został wyświetlony), SaarGummi na 99% nie zostanie sprzedane spółce Boryszew.
źródło informacji: Jestem pracownikiem SaarGummi

doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 9 lutego 2011 08:34:28 przy kursie: 18,80 zł
Quatsch mein Freund.. verstehst du was ich meine?

Kolego vel Presidente, ja tez na 99% moge powiedziec, ze Boryszew nie przejmie SaarGummi, gdyz porywa sie w pewnym sensie z motyka na slonce, konkurenci zainteresowani spolka sa o wiele wieksi i najwazniejsze maja pieniadze, ale to jest wiedza ogolna, moje przypuszczenia oparte na logicznych przeslankach i zapewne tak bedzie.. natomiast to, ze jestes rzekomo pracownikiem SaarGummi niewiele Ci pomaga w tej sytuacji, gdyz zarowno pracownicy spolki, jak i sama spolka nie maja nic do powiedzenia.. ich wplyw na ta decyzje wynosi 0,00 czyt: zero przecinek zero zero.. i to nie oni decyduja komu spolka zostanie sprzedana..

ps ciekawe, czy masz niemiecki IP..Liar

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

doncarlos
0
Wysłane: 9 lutego 2011 10:33:09 przy kursie: 17,80 zł
Boryszew chodzi swoimi drogami, ale.. Technicznie wyglada to nadzwyczaj ciekawie. Kurs sie wybil w dol z dosc duzej formacji RGR? ale nie przesadzalbym o jakims wiekszym kataklizmie, gdyz obroty nie sa oszalamiajace.. (na razie) cala ta formacja jest z technicznego punktu widzenia dosc ciekawa, gdyz stanowi wyspe z dolnym ograniczeniem 1,86 na luce do 1,72 i ta luka byc moze zostanie zamknieta. Cala ta wysepka dodatkowo opierala sie o 23,6% zniesienia fibo..
Zobaczymy, czy bedzie obrona - pierwsze wsparcie 1,80 pierwszy opor 1,86.. potem 1,96 na razie trzeba zakladac pewien filtr, gdyz takie wybicia sa czesto falszywe..
W przypadku wybicia w dol wsparcie jest odpowiednio na 1,72 1,65 calkowity zasieg formacji 1,50 i ten poziom jest bardzo prawdopodobny, gdy boryszew odpadnie z przetargu i nie podrzuca zadnych ciekawych inf.. plus korekta na szerokim.. jest tylko jedno ale - niedlugo wyniki i zapewne jakas ofensywa medialna, prognozy, etc.. spekula spi..Think

kliknij, aby powiększyć

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 9 lutego 2011 10:48:49 przy kursie: 17,80 zł
oczywiscie mozna te formacje narysowac tak jak to zrobiles; mam tak wielka luke w pazdzierniku na wykresie (pp?), ze obecne ruchy wygladaja jak stanie w miejscu. Spojrz jeszcze na dane z drugiego serwisu - ciekawe czy to samo znajdziesz.

doncarlos
0
Wysłane: 9 lutego 2011 10:57:10 przy kursie: 17,80 zł
Inne serwisy nie koryguja wykresow o emisje z pp, co powoduje ze wykresy sa bezwartosciowe, gdyz nie przedstawiaja prawdziwej tendencji. ten wykres akurat odzwierciedla wspomniane zmiany i zauwaz, ze opor na 2,32 = poprzedni szczyt historyczny 36,90 jednak zadzialal (na marginesie mowiac jak wspominalem, ze tam sie kurs zatrzyma, to bylem atakowany, ze to symboliczny opor)Not talking

Moim zdaniem czynnik ryzyka jest taki, ze brs znowu odpadnie z przetargu, co zapewne nie spodoba sie akcjonariuszom, ale oczekiwalbym wkrotce jakiegos spektakularnego ataku popytu, byc moze jeszcze spuszcza kurs, ale koniec lutego powinien byc wzrostowy..Think

Edytowany: 9 lutego 2011 11:01

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 9 lutego 2011 11:23:22 przy kursie: 17,80 zł
To nie tylko ma zalety ale też wady.

Skotan nigdy NIE kosztował 0.07 pln a wg. stooq tak. Cena za kacje dochodziła do 600zł a wg. stooq nie było takiej ceny.
A jaka jest zmiana% z 0.07 na 0.08 a jak jest z 2.1 na 2.2...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 9 lutego 2011 11:28

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 lutego 2011 12:56:10 przy kursie: 17,80 zł
doncarlos napisał(a):

Niemiecki jak diabli.
I domena się zgadza.
Edytowany: 9 lutego 2011 12:57

zodiak
0
Wpisów: 5
Wysłane: 9 lutego 2011 13:19:47 przy kursie: 17,80 zł
Presidente napisał(a):
Tak jak już tydzień temu pisałem (nie wiem dlaczego mój komentarz nie został wyświetlony), SaarGummi na 99% nie zostanie sprzedane spółce Boryszew.
źródło informacji: Jestem pracownikiem SaarGummi

jak to jest ze zalozyles konto tylko po to zeby to napisac juz tydzien temu?
i drugie pytanie;na jakiej podstawie tak twierdzisz?
sa jakies konkretne powody czy tylko jakis niemiec powiedzial ze u polaka robic nie bedzie?

doncarlos
0
Wysłane: 9 lutego 2011 14:23:05 przy kursie: 17,80 zł
WatchDog napisał(a):
doncarlos napisał(a):

Niemiecki jak diabli.
I domena się zgadza.

Kwestia honoru Niemca? Byc moze nie jest im wsmak, ze polska firma moze byc wlascicielem i nawet z tego powodu pozycja startowa jest gorsza..
Powiem jedno z wlasnego doswiadczenia, pracownicy maja z reguly zupelnie inne pojecie o firmie, w ktorej pracuja, niz jest ona w rzeczywistosci i nie trzeba pracowac w SaarGummi, zeby wiedziec, ze szanse boryszewa na przejecie sa minimalne, zeby nie powiedziec marginalne;) tylko spolka ma niewiele do powiedzenia, kto ja przejmie. Niemiecka specjalnosc to zwiazki zawodowe i te byc moze beda naciskac, zeby brs nie zostal wybrany. na miejscu naszego niemieckiego szpicla nie cieszylbym sie wyborem innej firmy, gdyz tendencja jest taka, ze optymalizuje sie produkcje . jezeli przejma ja konkurenci z branzy beda starali sie zoptymalizowac cykl produkcyjny i czesc miejsc pracy moze poleciec.. zreszta takie byly plany, ze spolka zredukuje jeszcze zatrudnienie. presidente moglby cos wiecej powiedziec na ten temat jezeli rzeczywiscie tam pracuje..
Reasumujac decyzja moze byc czesciowo polityczna.

doncarlos
0
Wysłane: 9 lutego 2011 15:11:26 przy kursie: 17,80 zł
Presidente napisał(a):
Jestem pracownikiem SaarGummi

Presidente, mam pytanie - w sobote bylo zebranie pracownikow spolki w Büschfeld z syndykiem masy upadlosciowej Udo Gröner. O czym byla mowa? oczywiscie jest mi znane, ze wspominal o czterech pozostalych, potencjalnych nabywcach SaarGummi, ktorych oferty sa wlasnie analizowane.
Jakie jest stanowisko pracownikow w sprawie zaangazowania przez syndyka bylego prezesa SaarGummi jako doradce w procesie postepowania upadlosciowego? Co on tam w zasadzie robi?
Licze na konkretne odpowiedzi! Shame on you

doncarlos
0
Wysłane: 9 lutego 2011 17:02:21 przy kursie: 17,80 zł
Po przeanalizowaniu faktow i wypowiedzi Presidente poszperalem dokladniej i wszytko zaczyna sie ukladac w pewna calosc..
Mysle, ze Presidente mowi prawde, ale czy wyciaga wlasciwe wnioski trudno stwierdzic.. rozwiklanie tej zagadki moze pomoc w ocenie, co sie stanie z kursem boryszewa w przypadku odpadniecia z tego przetargu, oczywiscie boryszew "sprzeda" nawet swoja porazke jako sukces, ale wiedziec wczesniej jest bardzo pozadane w tej chwili..

Zaczynajac od poczatku - pogloska: w ubieglym tygodniu Presidente stwierdzil, ze boryszew nie przejmie SaarGummi.. powod - byly szef SaarGummi rozmawial zagranica (rzekomo Chiny) z potencjalnymi inwestorami..Think
Stan faktyczny: byly szef jest doradca syndyka.. czyli pogloska nie jest nieprawdziwa.
Jezeli Presidente jest w Betriebsrat (organ reprezentujacy pracownikow w spolce) lub zna kogos kto tam jest, to ma dostep do wielu ciekawych informacji. Betriebsrat jest zainteresowany i zaangazowany w proces restrukturyzacji spolki i ma interes w tym, zeby spolka trafila w dobre rece - tj. do kogos kto utrzyma zatrudnienie i firma bedzie sie rozwijala.
Juz ta sprawa daje sporo do myslenia - tj. preferowana jest prawdopodobnie inna spolka jako inwestor dla SaarGummi.
Tylko z tego co wiem sami pracownicy sa oburzeni faktem, ze doradca jest byly szef spolki za ktorego rzadow spolka popadla w klopoty, wiec jak widac wplyw na wybor nie jest az tak oczywisty..
niemniej jednak chodzi nam o boryszew - jezeli faktycznie doradca (byly szef) znalazl, czy tez preferuje pewnych inwestorow to szanse boryszewa na przejecie SaarGummi faktycznie mocno spadaja.
Ciekawe jaki interes ma syndyk.. zgodnie z zapowiedziami celem jest znalezienie inwestora, ktory gwarantuje funkcjonowanie calego przedsiebiorstwa. Taki jest tez nacisk polityczny w regionie.
Tutaj jak juz wczesniej wspominalem widze jedyna szanse Boryszewa na przejecie tej spolki - boryszew musi inaczej mowiac miec pomysl na cala spolke, wraz z podmiotami zagranicznymi i zagwarantowac rozwoj (spolki wymagaja inwestycji).
Ciekawostka jest jeszcze jedna sprawa, syndyk chce zakonczyc negocjacje do konca lutego, oczekuje ofert do polowy lutego a jednoczesnie przed zakonczeniem tego procesu ma byc przeniesiona jedna linia produkcyjna z Niemiec do Czech (jakis komentarz Presidente?)

Reasumujac ciekawe jest kogo popiera byly szef SaarGummi i na ile decyzja syndyka bedzie pokierowana dobrem spolki a na ile cena? W takim ukladzie moim zdaniem boryszew odpadnie..Think zreszta niewiadomo jakie warunki rzeczywiscie oferuje boryszew, zakladam teoretycznie, ze chca rozwijac firme..Think

Edytowany: 9 lutego 2011 17:14

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 9 lutego 2011 17:49:27 przy kursie: 17,80 zł
Podpisanie umowy o zachowaniu poufności spółki z branży Automotive. na tej podstawie Spółka otrzymała Memorandum Informacyjne i rozpoczęła analizę ekonomiczną podmiotu

demo.e-pap.pl/espi?plik=dane/2...

To chyba nowa spółka w zaintersowaniach. i zatym wcześniejsze oddalają się
czy mam racje?
Edytowany: 9 lutego 2011 17:52

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 9 lutego 2011 17:55:33 przy kursie: 17,80 zł
Niekoniecznie Pan Roman Karkosik mówił o 2-3 przejęciach w tym roku...

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 9 lutego 2011 19:11:43 przy kursie: 17,80 zł
nie będzie przejęcia to nie będzie emisji a ludzie spanikowali i wywalają a Ci co wiedza że emisji nie będzie to ładują do wora, cena jest dobra jak na zakup

28zenek
0
Wpisów: 99
Wysłane: 9 lutego 2011 19:22:55 przy kursie: 17,80 zł
Ukazał się kolejny komunikat z brs
www.bankier.pl/wiadomosc/Borys...
Ciutkie wyjaśnia bieżącą sytuację.
Pozdrawiam twardzieli trzymających borka!!wave

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 lutego 2011 19:24:41 przy kursie: 17,80 zł
pablo_n napisał(a):
Niekoniecznie Pan Roman Karkosik mówił o 2-3 przejęciach w tym roku...

To najprawdopodobniej jest nastepny podmiot byly juz infa o 3 due diligance :)
Grunt sie pod nogami pali i szukaja czegos innego :) I tak nic znaczacego nie przejma bo juz za pozno z Maflow sie udalo na finishu teraz wszyscy wiedza ze branza Moto jest perspektywiczna i przynosi krociowe zyski wiec jak juz mowilem na rynku moto zrobilo sie bardzo ciasno!!! Mysle ze jezeli wogole dojdzie do jakiegos przejecia w MOTO to bedzie to jakas malo znaczaca popierdolka.
No chyba ze ta 3 spolka z due diligance co jej nazwy nie znamy jest jakas wieksza :)

Na dzien dzisiejszy bardziej bym sie spodziewal inf w strone SSE czy paru innych mozliwosci ktore juz rok temu byly rozwazane!!!

piotrch
0
Wpisów: 808
Wysłane: 9 lutego 2011 20:37:16 przy kursie: 17,80 zł
menager napisał(a):
nie będzie przejęcia to nie będzie emisji a ludzie spanikowali i wywalają a Ci co wiedza że emisji nie będzie to ładują do wora, cena jest dobra jak na zakup

Skąd pewność że emisja ma być na przejęcie? To tylko nasze domysły, faktem jest natomiast że zarząd rekomendował porządek obrad wza, które uwzględnia uchwałę o podwyższeniu kapitału zakładowego, i ani słowa nie było o uzależnieniu takiej decyzji od przejęcia jakiegoś podmiotu.
Subiektywnie pasuje mi wcześniejsza teoria doncarlosa, o tym by nie siadać do stołu rozmów z pustymi kieszeniami, mam jednak wrażenie, że podwyższenie kapitału zakładowego będzie miało miejsce bez względu na to czy do 28.02 będziemy mieli decyzje o przejęciu czy też nie.

del-31052019
0
Wpisów: 26
Wysłane: 9 lutego 2011 21:01:12 przy kursie: 17,80 zł
Z pewnością trzeba mieć pieniądzę (i to duże), ale historia pokazała, że mają się do kogo zwrócić w razie 'nagłej' potrzeby. A jeśli wszystkie te ruchy są zasłoną dymną...może wrócimy pod koniec miesiąca do 'włoskich klimatów'. Plany mają ma ten rok są ambitne i albo je zrewidują (dotyczy przejęć), albo będą jeszcze inne źródła finansowania. pozdro

pablo_n
0
Wpisów: 358
Wysłane: 9 lutego 2011 21:33:32 przy kursie: 17,80 zł
Popadamy w skrajności w skrajność - ale to niestety natura życia i giełdy ;). Boryszew na pewno nie przejmie 10 spółek - ale jestem przekonany że 2-3 przejmie. Jesli uda się przejąć spółki w podobnej cenie do maflow(oczywiście zachowując proporcje) to będzie to bardzo dobra wiadomosć. Nie sztuką jest kupić drogo, nie sztuką jest kupić byle co. BRS to najlepsza spółka w portfelu Karkosika i raczej spodziewał bym się zmniejszenie udziału w innycxh spółkach na rzecz BRS niż odwrotnie. Jak widać po forum - akcjonariusze(już byli?) mieli nie wiadomo jakie wymagania - sądzę że nawet po pozytywnym infie kurs by dryfował. W tej chwili mamy jasność.

Presidente
0
Wpisów: 11
Wysłane: 10 lutego 2011 12:53:15 przy kursie: 18,40 zł
Widzę, że nazbierało się parę pytań...

@Zodiak
"jak to jest ze zalozyles konto tylko po to zeby to napisac juz tydzien temu?
i drugie pytanie;na jakiej podstawie tak twierdzisz?
sa jakies konkretne powody czy tylko jakis niemiec powiedzial ze u polaka robic nie bedzie?"

Zainteresowałem się Boryszewem, po tym gdy tenże wyjawił zamiar przejęcia SG. Byłby to scenariusz dla mnie napewno pozytywny, więc śledziłem bacznie jego poczynania oraz tendencje SG.
Kiedy doszedłem do wniosku, że przejęcie SG przez Boryszew nie dojdzie do skutku, postanowiłem udzielić się na forum. Przyznaję że informacja była lakoniczna i nie poparta żadnymi dowodami. Głównym powodem mojego twierdzenia jest osoba pana Bartelsa oraz pewnych ruchów SG jak i również syndyka, o których na pewno nie będę pisał na otwartym forum. (może po fakcie coś napiszę).
Co do twierdzenia że "Niemiec u Polaka robić nie będzie" to się z tym nie spotkałem, ale nie wykluczam, że niektórzy pracownicy tak myślą.

@donCarlos
mój komplement za oszacowanie sytuacji, masz rację sprzedaż SG ma polityczne znaczenie.
Optymalizacja produkcji będzie grała dużą rolę ale co do redukcji zatrudnienia nie oczekuję wielkich wachań (nacisk polityki).
Na zebrania spółki nie chodzę już od ponad roku, wolę iść do teatru, tam są lepsi aktorzy.
Ale mogę tobie to streścić:
"Bla, bla, bla ... wszystko będzie dobrze ... bla, bla, ... już niedługo ... bla, bla ... wszystko będzie dobrze" itd.
W międzyczasie mamy dwóch byłych członków zarządu SG (Bartels,Rickmeyer) i żaden z nich nie preferuje Boryszewa, myślę że nie jest trudno sobie wyobrazić, że obydwoje znając strukturę przedsiębiorstwa są zainteresowani powrotem wszystko jedno w jaki sposób (jako szef lub cichy udziałowca).
Co do zarzutu, że to Bartels był winny insolwencji trzeba powiedzieć że prawda czasami całkiem inaczej wygląda.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE BORYSZEW
  • Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.
    Boryszew z 3,18 mln zł zysku netto w II kw. 2025 r., przychody spadły o 5,8 proc.

Boryszew odnotował 3,18 mln zł skonsolidowanego zysku netto przypisanego akcjonariuszom jednostki dominującej w II kwartale 2025 r., wobec 38,94 mln zł rok wcześniej. Przychody spadły do 1 231,14 mln zł z 1 306,42 mln zł rok wcześniej – podała spółka w raporcie.

• Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji
    Fiasko ABB. Akcjonariusz Boryszewa nie sprzedał akcji

Unibax - akcjonariusz Boryszewa posiadający 37 654 159 akcji, reprezentujących 15,69 proc. ogólnej liczby głosów w spółce - nieskutecznie zakończył proces przyspieszonego budowania księgi popytu (ABB), którego celem była sprzedaż łącznie do 24 mln sztuk zdematerializowanych akcji zwykłych na okaziciela Boryszewa.

152 153 154 155 156

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,267 sek.

fivzxolf
wbrdotdp
pdezeovq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dwcsjxqo
psbxuxnn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat