PARTNER SERWISU
tbhhvejs
88 89 90 91 92
anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 lutego 2011 20:36:43 przy kursie: 17,60 zł
Policaj napisał(a):
Anty_teresa wcześniej napisał:
"Lepiej wygląda Petrol. Za złotówkę kupujesz majątek wartości 1,3 PLN. Natomiast w KOV za złotówkę kupujesz 20 groszy majątku."
Jak on to wyliczył?

Niestety dopuściłem się pewnej niestaranności.
Jeden z użytkowników przedstawił dane porównawcze:
wiwo napisał(a):
Wskaźniki: Kulczyk Oil Ventures Inc. (KOV)
Cena / Zysk -35,56
Cena / War. Księg. 4,67
Zysk na akcję [PLN]
(III kw. 2010) -0,01
Kapitalizacja [mln.] 843,16
Liczba akcji 401 503 330
ROA -3,08%
ROE -3,99%
Free Float 39,71%

Wskaźniki: Petrolinvest SA (OIL)
Cena / Zysk -2,15
Cena / War. Księg. 0,77
Zysk na akcję [PLN]
(III kw. 2010) -0,06
Kapitalizacja [mln.] 400,17
Liczba akcji 54 817 656
ROA -0,55%
ROE -0,92%
Free Float 74,87%
Tu masz odpowiedź. Spójrz na liczbę akcji Oila i Kova i na kapitalizację

Nie sprawdziłem poprawności zaprezentowanego zestawienia, które jest jak się okazało błędne. Założyłem a priori, że użytkownik skorzystał z danych w serwisie. Jak uczy historia na SW prezentowane są najbardziej wiarygodne, więc wydawałoby się, że właśnie tu należy zaglądać, tym bardziej, że to forum tego portalu. Z przedstawionych błędnych danych a konkretnie wskaźnika C/WK można obliczyć ile się kupuje teoretycznie majątki za przysłowiową złotówkę, licząc = 1/C/WK=WK/C. Przy zaokrągleniu do pełnych liczb wyszło by mniej więcej jak wtedy napisałem. Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd to przepraszam. Post był raczej prowokacyjny, bo zżymam się generalnie na analizę wskaźnikową, tym bardziej jeśli zestaw danych jest niekompletny. Dodatkowo bardzo wielu użytkowników stosujących analizę porównawczą w momencie kiedy badany podmiot okazuje się z tej analzy taniej wyceniany od spółki/grupy porównawczej, zakłada wzrost badanego podmiotu. A tak wcale być nie musi. Podmiot porównawczy może być po prostu przewartościowany bardziej od analizowanego.

kuarek
3
Wpisów: 38
Wysłane: 9 lutego 2011 20:39:18 przy kursie: 17,60 zł
W kwartalnym podsumowaniu działań (www.kulczykoil.com/uploads/Pos...) na luty 2011 zapowiedziano ukończenie interpretowania danych dotyczących Bloku 9 w Syrii. Były ostatnio jakieś informacje na ten temat, bo w nawale informacji z Brunei mogło mi coś umknąć?

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 9 lutego 2011 20:58:40 przy kursie: 17,60 zł
Krzysiek9 napisał(a):
Czy ma ktoś jakieś potwierdzone informacje na temat tego, że w ciągu najbliższych 10 dni RPS Energy ma przedstawić nowy raport dotyczący zasobów na Ukrainie tym razem najprawdopodobniej z uwzględnieniem O-7, M-19 i O-8 oraz być może dwóch nowych obszarów objętych koncesją na poszukiwania?

Taką informację znalazłem tutaj:
Parkiet - forum

Możliwe, że to skopiowany tekst z kolejnego raportu DM BZ WBK ale nie chcę tutaj nic cytować z niesprawdzonego źródła dlatego podaję tylko linka na forum parkietu. Dajcie znać jak ktoś będzie mógł potwierdzić te informacje lub je zdementować ;)

Dobra informacja zakładając że fakycznie pochodzi z dm wbk. Widać mają konkretniejsze dojście do informacji bo P. Korczak nam się nie pochwalił o nadchodzącej sesji RPS, a nie dalej jak parę dni temu zadałem mu na ten temat pytanie.
Jeśli faktycznie coś się pojawi od RPS to wydźwięk będzie znów bardzo pozytywny --> Ukraina. W przypadku niedobrych informacji z Brunei powinno to ustabilizować kurs a jeśli ostateczne wyniki testów będą ok (nie można tego jeszcze wykluczyć) to możemy zobaczyć nowe maksima na kursie.

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 9 lutego 2011 21:16:58 przy kursie: 17,60 zł
Witam

Panowie sporo zostało już powiedziane o występowaniu wody w odwiertach itp itd. i wydaje mi się, że nie jesteśmy jeszcze skazani na żale i płacze bo szanse, że coś z tego jeszcze będzie są i potwierdza to rynek (zauważcie, że Petrol pomimo "tylko 300m do ropy" leci na łeb a my mamy jak narazie spokojny i kontrolowany spadek). Mnie nurtuje troszeczkę coś innego, co niewątpliwie będzie miało wpływ na naszą spółkę - kaska na prace poszukiwawcze z tego co pamiętam ma być do marca-kwietnia, nowa emisja jest w tym momencie zagrożona (nieważne czy z pp czy bez)tak więc teraz musimy mieć jakieś pozytywne info bo coś czuję, że rynku nie będzie interesowała Ukraina, która sama się może finansować tylko brak sukcesów gdzie indziej.
Reasumując sprawa emisji miała wyjść po testach w Brunei, które miały być pozytywne. Skoro, życie nakreśliło inny plan to prosiłbym może o usystematyzowanie wydarzeń na spółce, które są przewidywane w najbliższym czasie.

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 9 lutego 2011 22:00:01 przy kursie: 17,60 zł
Tytan napisał(a):

Mam pytanie do pana Korczaka.
Ta sprawa wymaga pilnego wyjaśnienia.
Potwierdził Pan pewną oczywistość o występowaniu wody w złożach ropy.
Dlaczego coś normalnego co występuje w złożu, co Był Pan uprzejmy potwierdzić powyżej,jest wyrażone rozczarowaniem w komunikacie?
Czy jest Pan w stanie zweryfikować tę informację?
A przez tę jakby niezręczność wypowiedzi, może się mylę, info stała się przedmiotem drwinek i kpin w niektórych mediach.
Jeżeli jest to w Pana możliwości a byłby Pan tak uprzejmy i miły i zechciał wyjaśnić sprawę do końca np. w takiej formie: "W tej badanej strefie nie było żadnego złoża ropy i gazu tylko woda, pracujemy nad badaniami następnych stref", lub coś podobnego.
Tamta informacja naprawdę była dość nieczytelna i enigmatyczna, oczekiwalibyśmy uściślenia.
Myślę że nie jest Pan na tym forum tylko incognito?

Witam,
Pozwolę sobie odpowiedzieć, zestawiając cytaty z raportu bieżącego na temat Lempuyang:
"Jak dotąd wyniki testów niższej strefy wykazują obecność dużej ilości wody, co jest najprawdopodobniej spowodowane słabą izolacją strefy wyższego ciśnienia (potencjalnie wody) znajdującej się poniżej testowanych interwałów."
Jest woda, najprawdopodobniej pochodzącej ze słabo izolowanej strefy poniżej.

"Kolejne działania będą ukierunkowane na ustalenie źródła wody i jej negatywnego wpływu na możliwość ustalenia obecności węglowodorów w badanej strefie."
Teraz będziemy badać, skąd ta woda i czy może maskować obecność gazu.

"Kierownictwo KOV zwraca uwagę, że te rozczarowujące wyniki odnoszą się do jednej z dwóch stref objętych programem testowania (...)"
Jesteśmy rozczarowani, bo mogło być lepiej, to znaczy woda nie przedostawałaby się do interesującej nas strefy ze strefy poniżej. Jednocześnie opisywane wyniki dotyczą jednej z dwóch stref, co do drugiej nie mamy jeszcze żadnych informacji, bo jeszcze jej nie testowaliśmy.

"Pełna ocena odwiertu będzie możliwa dopiero po zakończeniu całego programu."
Czyli te wyniki są wstępne i nie przesądzają o powodzeniu/ niepowodzeniu odwiertu Lempuyang.

Wydaje mi się, że przekaz był jasny i klarowny. Jednocześnie chciałem odnieść go do raportu AED, żeby polscy inwestorzy mieli pełną informację o tym, co powiedział operator. Moglibyśmy mydlić Wam oczy i mówić, że nic się nie stało, cieszymy się, że prace idą sprawnie itd. Ale liczyliśmy na uzyskanie przepływu gazu już na tym etapie, dlatego jesteśmy rozczarowani. I my Wam to mówimy. Wprost, bez owijania. Rozumiem, że teraz powiesz, że źle to sformułowaliśmy itd., powinien być lepszy PR i że się nie znam.
No cóż, pozostaje mi znów odnieść się do komentarza z dzisiejszego Parkietu - ktoś jednak rozumie, że można coś robić nie mydląc nikomu oczu.

I jeszcze na koniec uwaga - komentarz o byciu incognito na forum jest poniżej pasa - zawsze podpisuję się nazwiskiem i firmą, czy ja czegoś nie rozumiem?

Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 9 lutego 2011 22:11:52 przy kursie: 17,60 zł
hazard napisał(a):
Exar napisał(a):

Czy po drodze mają być testy Mawar i Markisa bo z tekstu to nie wynika za bardzo?

Dobre pytanie - w "Aktualizacji informacji o postępie prac prowadzonych w Brunei oraz planach dotyczących testów" z 2010-12-02 jest tylko mowa o testach w bloku L, natomiast blok M jest wymieniony jedynie w kontekście pomiarów sejsmicznych. Wcześniej lub później nie ma komunikatów na ten temat

Pytanie to Redface:
czy możemy jeszcze w tym kwartale spodziewać się jakiejś oficjalnej informacji na temat planów testów w Bloku M? czy może na razie zarzucacie ten temat (np. do momentu wyjaśnienia kwestii przyszłego finansowania...)

Witam,
Testy w Bloku M są planowane, sprzęt jest zarezerwowany (ten sam, który teraz 'pracuje' w bloku L).
Komunikat dzisiejszy, jak zapewne zauważyliście, odnosi się do prac od końca sierpnia 2011. Dlatego nie ma mowy o testach.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 9 lutego 2011 22:15:19 przy kursie: 17,60 zł
Dedek, dobry pomysł. Pozbierajmy wszystkie terminy do kupy. Ja zacznę, a kolegów prosę, by mnie poprawili i uzupełnili.
UKRAINA
1. Koniec I kwartału: "rozpoczęcie pozyskiwania trójwymiarowych danych sejsmicznych z koncesji Makiejewskoje i Olgowskoje pod koniec pierwszego kwartału." Źródło:
gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...
2. Z tego samego źródła wiemy, że w II kwartale rozpocznie produkcję M-19.
3. Trwa odwiert O-9 - wieża pewnie już stoi. O tym mówił ostatni komunikat. Ma też rozpocząć produkcję odwiert O-8.

BRUNEI
1. Poczatek przyszłego tygodnia: wyższa strefa odwiertu Lempuyang.
2. Po dwóch tygodniach - Lukut-1, trzy strefy, więc pewnie AED poda trzy razy info.
3. Marzec - pierwsze wyniki przetwarzania trójwymiarowych danych sejsmicznych struktur antykliny Belait z bloku M. Nie wiem tylko, czy to podane zostanie do wiadomości.
Żródło: gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...

SYRIA
1. w pierwszej połowie 2011 r. ma ruszyć pierwszy odwiert poszukiwawczy na terenie Bloku 9. Żródło: gielda.onet.pl/kulczyk-oil-ven...

Oczywiście nie wpominam o wynikach finansowych, bo są widoczne na panelu spółki w SW.

NIe mogę się doszukać niczego w temacie testów Markisy i Mawar. Ktoś pamięta?

Przy okazji znalazłem coś, co mnie zainteresowało.
Spójrzcie jeszcze raz na ten komunikat:
Czytamy tam:
"Zdalna ocena dwóch płytszych celów odwiertu została ukończona i wstępna analiza danych wskazuje, iż napotkano na złoża węglowodorów o niskim nasyceniu, jednakże oba znajdują się w mokrych wodnych pokładach piaskowych".
Czyli woda.

EDIT: właśnie Redface odpowiedział co z testami bloku M.
Edytowany: 9 lutego 2011 22:16

smwrc
0
Wpisów: 3
Wysłane: 9 lutego 2011 22:51:34 przy kursie: 17,60 zł
Prosze o skorygowanie lub potwierdzenie mojej opinii.

Załóżmy, Oil wiedział, iż Kov na Ukrainie lub Brunei coś znalazł. Wiadomo postanowili to wykorzystać celem podbicia swych akcji. Chyba każdy zauważył, że ich info pojawiło się w odpowiednim czasie.

Teraz nasuwa się pytanie : co dokładnie wiedzą i co dalej z nami, po "wodzie" mamy niby w ciąga tygodnia otrzymac kolejne info z Bruneii. POnadto dr. Korczak dziś dał "wytrwałym" dużo do myślenia, cytuję :

" Niestety media w większości podchwyciły ton kpiarski (woda zamiast ropy). A przecież każdy po kilku kliknięciach w google może dość łatwo dojść do opisu/schematu przykładowych odwiertów, gdzie nieodłącznym elementem każdej struktury jest woda... "

Co o tym sądzicie, pozdrawiam : Liar

kastalto
0
Wysłane: 9 lutego 2011 22:53:49 przy kursie: 17,60 zł
Mieszko: dobry pomysł. Do dodania wg mnie:
- Ukraina - przed produkcją - testy O8 koniec 1 kwartału - początek 2 kwartału 2011; więcej akcji z Ukrainy, wprawdzie mało konkretnych bo przyszłościowych omawiam chyba 2 moje posty wstecz
- Inne - za 2 tygodnie nowy komunikat z RPS; połowa marca 2011 raport roczny za 2010;

kastalto
0
Wysłane: 9 lutego 2011 22:57:03 przy kursie: 17,60 zł
smwrc napisał(a):
Prosze o skorygowanie lub potwierdzenie mojej opinii.

Załóżmy, Oil wiedział, iż Kov na Ukrainie lub Brunei coś znalazł. Wiadomo postanowili to wykorzystać celem podbicia swych akcji. Chyba każdy zauważył, że ich info pojawiło się w odpowiednim czasie.

Teraz nasuwa się pytanie : co dokładnie wiedzą i co dalej z nami, po "wodzie" mamy niby w ciąga tygodnia otrzymac kolejne info z Bruneii. POnadto dr. Korczak dziś dał "wytrwałym" dużo do myślenia, cytuję :

" Niestety media w większości podchwyciły ton kpiarski (woda zamiast ropy). A przecież każdy po kilku kliknięciach w google może dość łatwo dojść do opisu/schematu przykładowych odwiertów, gdzie nieodłącznym elementem każdej struktury jest woda... "

Co o tym sądzicie, pozdrawiam : Liar

Znając o tyle o ile styl wypowiadania się P. Korczaka na forum (między wierszami) powiedziałbym że wcale wynik testowania Lempuyang nie musi być taki zły...

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 9 lutego 2011 23:03:18 przy kursie: 17,60 zł
Kazdy dlugoterminowy akcjonariusz analizuje kazde wypowiedzi i drazy szczegoly, stad nawet dla niektorych "jasny" komunikat KOV moze nie byc do konca doprecyzowany dla innych. Ze swej strony ciesze sie, iz P. Korczak swoim postem dopelnil zrozumienie komunikatu.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 9 lutego 2011 23:19:21 przy kursie: 17,60 zł
Nie zapędzajmy się za daleko z naszymi domysłami/nadinterpretacjami (przynajmniej tutaj), bo p. Jakub przestanie pisać swoimi słowami, a będzie cytował ogólnodostępne informacje tylko ;)
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

Redface
PREMIUM
0
Wysłane: 9 lutego 2011 23:25:44 przy kursie: 17,60 zł
kastalto napisał(a):

Znając o tyle o ile styl wypowiadania się P. Korczaka na forum (między wierszami) powiedziałbym że wcale wynik testowania Lempuyang nie musi być taki zły...

Nie doczytujcie się, proszę, więcej, niż jest napisane.
Jestem osobą prostolinijną, a niusów 'między wierszami' Wam nie sprzedaję, bo nie mogę.
Jak coś wiem, to muszę posłać oficjalny komunikat. A pomiędzy jednym a drugim (max. 24 godziny) nie wolno mi puścić pary z ust, bo grożą za to kary, a co gorsza ucierpiałaby reputacja tej i znacznie większej korporacji.
Poza tym, prawda jest taka, że nic więcej od poniedziałku z Lempuyang nie wiemy. Mamy swoje nadzieje z tym związane, ale mieliśmy także inne nadzieje co do pierwszej strefy.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 10 lutego 2011 00:04:11 przy kursie: 17,60 zł
kastalto napisał(a):
- Ukraina - przed produkcją - testy O8 koniec 1 kwartału - początek 2 kwartału 2011; więcej akcji z Ukrainy, wprawdzie mało konkretnych bo przyszłościowych omawiam chyba 2 moje posty wstecz
- Inne - za 2 tygodnie nowy komunikat z RPS; połowa marca 2011 raport roczny za 2010;

Ale skąd wiesz o tym komunikacie z RPS? Czy to potwierdzone dane - czy możesz zacytować żródło? Czy Redface to potwierdził?
Zresztą, i bez tego mamy gorący okres przed nami.

S16_Cichy
0
Wpisów: 23
Wysłane: 10 lutego 2011 00:33:15 przy kursie: 17,60 zł
Mieszko napisał(a):

(...)
Przy okazji znalazłem coś, co mnie zainteresowało.
Spójrzcie jeszcze raz na ten komunikat:
Czytamy tam:
"Zdalna ocena dwóch płytszych celów odwiertu została ukończona i wstępna analiza danych wskazuje, iż napotkano na złoża węglowodorów o niskim nasyceniu, jednakże oba znajdują się w mokrych wodnych pokładach piaskowych".

Witam!
Rzadko zabieram głos na forum ale czytam uważnie wszystkie wpisy:)
Odnośnie tego co zacytowałeś Mieszko, interesujące jest również ostatnie zdanie:
"... Jakość zbadanego piasku okazała się wyższa niż oczekiwano."
Niestety nie przypominam sobie aby kwestia istotności piasku dla złóż była poruszana. Aczkolwiek może przegapiłem.
Jak to stwierdzenie mam rozumieć?

To pytanie do Pana Jakuba, czy dobra jakość piasku może nam coś powiedzieć o jakości złóż węglowodorowych? Jakie znaczenie ma ta "dobra jakość piasku" dla obecności węglowodorów. Czy to jest istotna informacja? Czy tylko takie niewnoszące nic do sprawy uzupełnienie komunikatu?
Pozdrawiam S.
Edytowany: 10 lutego 2011 00:42

Kapitalista
0
Wpisów: 14
Wysłane: 10 lutego 2011 00:35:13 przy kursie: 17,60 zł
Witam,

gdybym nie widział tego co się dzieje to bym nie uwierzył, ale do rzeczy:
Spółka która nadszarpnęła i to mocno zaufanie akcjonariuszy, wypuszcza plotki o górach czarnego złota - wszyscy to łapią i kurs szybuje do góry 100% (oczywiście mowa tu o Petrolku), potem jest zjazd, którego wszyscy i tak się spodziewali, pomijając osoby które kupowały na górce - czyste zagranie pod spekulantów. :)

Z drugiej strony spółka o podobnym profilu, która już ma sukcesy w tej branży (Ukraina) po podaniu WIELU DOBRYCH INFORMACJI - kisi się na poziomie 1,50 - 1,80, po bardzo dobrej wiarygodnej informacji spółka rośnie zaledwie o jakieś 25% i wraca do poziomu wyjścia na podstawie oficjalnej informacji która w moim odczuciu nie jest informacją ZŁĄ !!! Poza tym spółka jak mało która na GPW (a nie wiem czy jest ich wiele bo po raz pierwszy się z tym spotykam) dostarcza akcjonariuszom na bieżąco informacji za pośrednictwem p. Korczaka co z pewnością nie jest jego obowiązkiem, a jedynie co jakiś czas mogli by nam sypnąć jakieś info z którego nie wiele wiedzielibyśmy. Doceńcie to !!!

Wiec,
Panie i Panowie ubrani w KOV-a, mam nadzieje że mogę się do Was zwracać długodystansowcy, bo spekulanci pewnie na razie pozbyli się akcji bo się tu zrobiło nudno i czekają na jakieś ploteczki, życzę cierpliwości i wytrwałości, bo jak dla mnie spółka ma ciekawe perspektywy, i w długim okresie jej wartość będzie rosła (jestem o tym przekonany)!!!

P.S. Z miłą chęcią (mam nadzieje) przeczytam tego posta za rok i przyznam sobie racje, że warto było być cierpliwym inwestorem.

Pozdrawiam wytrwałych !

jimmi
0
Wpisów: 169
Wysłane: 10 lutego 2011 01:28:49 przy kursie: 17,60 zł
Mam konta w wbk i pkobp. W wbk jest rekomendacja z dnia 07.12.2010 do kupuj docelowo 2,61. Nic nie zmieniono od tamtej pory. Nikt inny nie wydal potem zadnej rekomendacji.

kastalto
0
Wysłane: 10 lutego 2011 07:34:20 przy kursie: 17,60 zł
Mieszko napisał(a):
kastalto napisał(a):

Ale skąd wiesz o tym komunikacie z RPS? Czy to potwierdzone dane - czy możesz zacytować żródło? Czy Redface to potwierdził?
Zresztą, i bez tego mamy gorący okres przed nami.

Witam,
Wiem to z posta "krzysiek9" (9 lutego 2011 19:15:36) który wkleił link do forum parkietu na którym było omówienie sytuacji z dm wbk. Faktycznie żadne info wprost od KOV nie wyszło w tej sprawie więc mamy duży znak zapytania. Dlatego:

Ponawiam pytanie do Pana Korczaka w imieniu drobnych akcjonariuszy:
- na kiedy (w przybliżeniu) jest planowana, zakończy się najbliższa sesja z RPS i zostanie wydany komunikat?

Pozdrawiam,

k

kz110
0
Wpisów: 148
Wysłane: 10 lutego 2011 07:37:35 przy kursie: 17,60 zł
Kapitalista napisał(a):
Witam,

gdybym nie widział tego co się dzieje to bym nie uwierzył, ale do rzeczy:
Spółka która nadszarpnęła i to mocno zaufanie akcjonariuszy, wypuszcza plotki o górach czarnego złota - wszyscy to łapią i kurs szybuje do góry 100% (oczywiście mowa tu o Petrolku), potem jest zjazd, którego wszyscy i tak się spodziewali, pomijając osoby które kupowały na górce - czyste zagranie pod spekulantów. :)

Pozdrawiam wytrwałych !

Odpowiedź na pytanie o PETROLINVEST (wiadomość skopiowana z forum "Bankiera". Nie mam linku, więc nie ręczę za autentyczność.
.
Pod koniec stycznia wskazany przez Prokom, akcjonariusza Petrolinvestu, podmiot kupił 1,8 mln nowych akcji tej spółki poszukiwawczej. Za każdą zapłacił 10 zł, tyle wynosi bowiem wartość nominalna tych akcji i nowe papiery nie mogą być sprzedawane taniej. Tymczasem giełdowy kurs Petrolinvestu był w tym okresie niższy niż 6 zł.

Nie minęło kilka dni i spółka podała komunikat prasowy o postępie prac na złożach naftowych w Kazachstanie, gdzie od kilku lat poszukuje ropy oraz gazu. Kurs spółki wystrzelił. 1 lutego na zamknięciu notowań na GPW za akcje Petrolinvestu płacono po 10 zł, co oznaczało wzrost o prawie 90 proc. Kolejnego dnia przed południem kurs poszybował do rekordowego poziomu 13 zł, czyli jeszcze o 37 proc. w górę. W ciągu trzech pierwszych godzin handlu na GPW obroty tymi papierami sięgnęły aż 123 mln zł. Żadna inna firma nie była aż tak popularna wśród inwestorów. Obroty akcjami KGHM (druga co do popularności spółka) wynosiły w tym momencie tylko 90 mln zł.

Czy nieznany z nazwy inwestor, który w styczniu kupił nowe akcje Petrolinvestu, skorzystał z okazji i sprzedał je z kilkudziesięcioprocentowym zyskiem? Tomasz Tarnowski, rzecznik prasowy spółki, zapewnia, że nie ma ona żadnych informacji na ten temat. Petrolinvest nie wie nawet, kim jest ten wskazany przez Prokom podmiot finansujący. Nie wie także, czy to on w pierwszych dniach lutego sprzedawał akcje.

Odpowiedź na te pytanie zna za to najpewniej Komisja Nadzoru Finansowego. – Śledzimy oczywiście tę sprawę – powiedział "Rz" Łukasz Dajnowicz, rzecznik prasowy KNF. Dodał, że komisja ma już informacje, kto handlował akcjami Petrolinvestu przed i po ujawnieniu przez nią informacji o postępie prac w Kazachstanie. – Sprawa jest rozwojowa – podsumował Dajnowicz.

Od kilku dni akcje Petrolinvestu wyraźnie tanieją. Wczoraj na zamknięciu notowań na GPW kurs spółki kontrolowanej przez Ryszarda Krauzego spadł o kolejnych 8,33 proc., do 6,16 zł. Obroty wyniosły 13,5 mln zł.

Mikeegoo
0
Wpisów: 53
Wysłane: 10 lutego 2011 08:20:45 przy kursie: 17,60 zł
@kz110 - link do artykulu w RP, ktory cytujesz Artykul w Rzeczpospolitej na temat Petrolinvestu

Cytat:
Pod koniec stycznia wskazany przez Prokom, akcjonariusza Petrolinvestu, podmiot kupił 1,8 mln nowych akcji tej spółki poszukiwawczej. Za każdą zapłacił 10 zł, tyle wynosi bowiem wartość nominalna tych akcji i nowe papiery nie mogą być sprzedawane taniej. Tymczasem giełdowy kurs Petrolinvestu był w tym okresie niższy niż 6 zł.

Edytowany: 10 lutego 2011 08:21

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

88 89 90 91 92

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,512 sek.

rqmogkdb
benlxwcg
dkbrbuqn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nvocahfa
wlpbgsht
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat