PARTNER SERWISU
qzouayun

Mój portfel długoterminowy do końca hossy - okolice Euro 2012???

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 9 kwietnia 2010 14:03:46
Zacząłem inwestować na szczycie hossy deczko wcześniejszej niż hossa zakończona w 2007 roku. Wtedy symbolicznie kupiłem akcje PKN i małą ilość jednostek uczestnictwa funduszu DWS Akcji. Za chwilę zaczęła się bessa, którą przeczekałem z akcjami, później szczęśliwy, że ceny wróciły do moich cen zakupu sprzedałem natychmiast bez straty, ale i bez zysku, następnie obserwowałem odjeżdżający pociąg dalszej części hossy stojąc wkurzony na peronie.

Wróciłem w ostatniej hossie, po roku od jej rozpoczęcia wchodząc większą kwotą w zarządzanie portfelem akcji Fortis Banku, co dało mi bodajże przez trzy lata rokroczny zysk na poziomie c.a. 20% portfela. Kiedy pojawiło się mnóstwo reklam w telewizji zachęcających do wchodzenia w akcje, a fundusze MiŚ w maju 2007 zainwestował mój teść, sprzedałem wszystko po pierwszym tąpnięciu w sierpniu 2007, obiecując sobie rozpoczęcie samodzielnego kupowania akcji na dnie nadchodzącej bessy, co do której byłem wewnętrznie przekonany już w momencie sprzedaży, pomimo zaklinań analityków, że to tylko korekta (takie zaklinania słyszałem jeszcze przez większą część doku 2008).

Na początku marca 2009 moja intuicja podpowiedziała mi, że to już chyba dno bessy (ponieważ poprzednie dno bessy było na poziomie chya 996 na WIG20, oczekiwałem poziomu c.a. 1000). Zabrałem się jednak zbyt ostrożnie za kupowanie akcji. Przez cały marzec kupowałem za ok. 20% wartości portfela, który miałem przeznaczyć na kupno akcji na dołku bessy i trzymanie do końca hossy. W dodatku spółki które kupowałem natychmiast spadały, gdy wszystko inne rosło, więc je sprzedawałem, kiedy tylko odbiły do mojej ceny zakupu (a one wtedy dalej rosły...), przerzucając się na te rosnące wcześniej, gdzie historia się powtarzała. Robiłe tak, bo cały czas bałem się, że jednak bessa wróci i będziemy mieli nowe dołki. Cały kwiecień 2009 robiłem to samo, co dało mi w efekcie stopę zwrotu +- 0%... Pod koniec kwietnia wkurzony, że straciłem dwa miesiące ogromnych wzrostów, chciałem się natychmiast odkuć i rzuciłem ok. 30% wartości portfela do zainwestowania w typowo spekulacyjną inwestycję pod info, na której straciłem ostatecznie około 50% zainwestowanej w nią kasy, czyli na początku maja, po dwóch wspaniałych miesiącach na giełdzie byłem w plecy prawie 20% całego kapitału, który miałem zainwestować na dnie bessy. Okazało się, że inwestowanie w akcje samemu jest trudniejsze niż myślałem...

W maju powiedziałem stop. Stwierdziłem, że bessa już nie wróci, nie będzie nowych dołków, a straszenie nimi przez analityków jest typowe dla narodzin hossy. Zakupiłem akcje 11 spółek za całą kasę przeznaczoną na inwestycje w dołku bessy, wybierając ok. połowy spółek bezpiecznych i ok. połowy bardzo ryzykownych, z których spodziewałem się, że część da mi jednak ogromny zysk, choć część być może zbankrutuje. Pod koniec sierpnia byłem już prawie 20% na plusie z całego kapitału przeznaczonego w marcu na inwestycje. Jednak zaraz na początku września duża korekta na MiŚ-iach znacznie przetrzebiła mój portfel, a ponadto moje ryzykowne spółki jesienią dały mi mocno popalić, tak, że rok 2009 zakończyłem w okolicach 0% zwrotu z zainwestowanego kapitału, ale za to z bagażem bezcennej nauki.

Pod koniec 2009 roku pozbyłem się moich najbardziej ryzykownych spółek realizując na części z nich straty raz, aby nie zapłacić podatku od zysków za 2009 rok, dwa aby przebudować portfel. Od początku tego roku mój portfel jest o wiele bardziej bezpieczny, a mam takie intuicyjne przeczucie, że przyniesie tak duże zyski, jakie do niedawna wydawały mi się tylko możliwe na spółkach bardzo ryzykownych.

Oto aktualny skład mojego portfela:

MCI - c.a. 38% portfela
ACE - c.a. 21% portfela
IDM - c.a. 11% portfela
BBZ - c.a. 10% portfela
GNT - c.a. 8% portfela
KPX - c.a. 7% portfela
RLP - c.a. 5% portfela

Przy czym w najbliższym czasie (max 2-3 miesiące), zamierzam pozbyć się Relpola (potrzebna mi kasa), a pozostałe papiery zamierzam trzymać do szczytu hossy, który ostrożnie obstawiam w okolicach Euro 2012. Na tym portfelu mam w tej chwili prawie 30% zysku od przeznaczonej na inwestycje w marcu 2009 kasy. Spółką, która przyniosła mi do tej pory największe zyski jest ACE (min. bessy ok. 1 zł., teraz ok. 11 zł., moja średnia ok. 2.83 zł.) i uważam, że zarobię na niej jeszcze o wiele więcej (max poprzedniej hossy w okolicach 20 zł. uważam, że szybko zostanie przebity). Na największy zarobek liczę na MCI, IDM trzymam ze względu na zakup banku, BBZ - liczę na szaleństwo na punkcie energii odnawialnych, Gant - to deweloperka, solidna firma, KPX - bezpieczna inwestycja w ekspandującą na zagranicę solidną firmę.

Zapraszam do komentowania zawartości mojego portfela i moich przemyśleń.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 kwietnia 2010 14:27:17
Nie widzę tutaj klucza sektorowego, ale nie mówię, że jest do czegoś potrzebny.
Policzyłem Ci betę dla tego portfela i wyszła 1,08.
Masz trzy spółki, których zmienność była słabsza niż WIG i cztery, których zmienność była silniejsza. Żadna z nich nie jest spekulacyjna ani słaba finansowo. Beta 1,08 oznacza, że akceptujesz ryzyko rynku akcji z dodatkowym niedużym zapasem. Siedem spółek daje już jako-taką dywersyfikację. Patrzę oczywiście wyłącznie długoterminowo i nie zaglądałem do wycen. Taki niby Buffet. wave

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 18 maja 2010 11:34:01
Panie autor! Coś się dzieje z tym portfelem?
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

The Winner
0
Wysłane: 26 maja 2010 16:52:17
Nic się nie dzieje, czekam spokojnie :) Moje papiery z największym udziałem zachowują się całkiem ok.

krisso77
0
Wpisów: 8
Wysłane: 1 lipca 2010 13:21:05
A jak sytuacja przedstawia się teraz? Ja mam HARDEX, ARMATURĘ, DGA, BIOTON kupowane w różnych okresach. Bioton jeszcze przed bessą 2007. Reszta lata 2008-2010 w różnych okresach ale raczej w bessie. Nadal wszystko trzymam ze stratą mimo tegorocznego odbicia sad10
Mimo wzrostu indeksów moje "pociechy" osuwają się.... Jeszcze mam cierpliwość ale nie wiem na jak długo mi jej starczy. Nie piszę tu o Biotonie, gdyż to chyba już żywy trup. Ogólnie jestem około 5-6 tys. w plecy. No ale podobno lepiej dostać w tyłek na samym początku.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 21 sierpnia 2010 22:54:05
U, dziwne że dopiero teraz natrafiłem na ten portfel. Myślę że warto zapoznać się z taktyką osoby która przeżyła dwie bessy:) szczególnie gratuluje wyczucia tej ostatniej. Widzę że masz duży udział spółek zajmujących się dz. finansową. Ja na ich widok przeważnie mam odruch wymiotny, dwa razy się naciąłem. Sprawdziłeś dokładnie ich wartość? Masz jakąś metodę oceny ich rozwoju i zysków czy podchodzisz do tego bardziej intuicyjnie? Na twoim miejscu trochę bym skonsolidował portfel, ciężko jest żonglować 7 piłeczkami. Nieśmiało proponuje BBZ na początek. Co ty widzisz w tym papierze?:) Czekam na info o ew. zmianach i trzymam kciuki
Aktualnie: MRB(100%)

The Winner
0
Wysłane: 24 sierpnia 2010 14:45:40
Jestem w trakcie odchudzania portfela, bo potrzebowałem i jeszcze trochę potrzebuję pieniędzy na wykończenie i umeblowanie domu. Sprzedałem już prawie cały IDM oraz GNT (ten tylko dlatego, że po satysfakcjonującym mnie w danej chwili kursie w odróżnieniu od innych spółek).

Myślałem też już od jakiegoś czasu nad skonsolidowaniem portfela do ok. 3-4 spółek. Pewniakami są u mnie MCI, ACE oraz BBZ - tych nie ruszam. KPX i RLP (oraz reszta IDM) do sprzedania w sprzyjających okolicznościach, na ich miejsce rozważam dokupienie MCI lub jakąś nową spółkę jeśli osiągnie satysfakcjonujące mnie poziomy cenowe.

MCI jest już ładnych parę lat na rynku, historycznie, średnio rokrocznie osiągało stopę zwrotu prawie 20%, a teraz prezentuje się znacznie korzystniej niż w przeszłości (trochę czytałem spotkałem się z panią wiceprezes Beatą Stelmach i pogadałem o sytuacji w firmie) - moim zdaniem szansa na dużą premię przy stosunkowo niskim ryzyku.

ACE mam od 2.83 zł., trzymam dalej, spółka będzie generować już w najbliższej przyszłości coraz większe zyski.

A co do BBZ, to nie sprzedaję, ale też nie zainwestowałem w tą spółkę z podobnych powodów co w ACE i MCI. Traktuję ją jako inwestycję w start-up, małą częścią portfela w potencjalnie modnym w czasie tej hossy sektorze energii odnawialnej. Co prawda sam nie wierzę w różowe perspektywy tego sektora, ale jest mnóstwo grup interesów i wielu eko-maniaków, którzy za pomocą choćby dotacji z UE ładują w ten sektor ogromne ilości kasy. Jeśli w ten sposób zostanie wykreowana moda na "zieloną energię", to może i ja podłączając się pod BBZ coś na tym zarobię :)

MaciasWronki
0
Wpisów: 18
Wysłane: 20 października 2010 17:35:19
Mam pytanko co do ACE bo od 3 miesięcy utrzymuje się w trendzie spadkowym.
Czy nadal utrzymujesz pogląd, że przyniesie zyski?

Wiadomo, że wchodziłeś na poziomie 2,8 więc ta korekta boli Cię mniej...

Ja zastanawiam się w kontekście tego co napisałeś w pierwszym poście, że powinno polecieć do poziomu szczytów z ostatniej hossy czyli poziom 20...

Nie mam akcji tej firmy ale ciągle rozglądam się w co tu włożyć pieniążki na dłuższy okres - np. 2-5 lata i spodziewać się stabilnego 20% rocznie :)

The Winner
0
Wysłane: 11 lutego 2011 16:13:25
Tak jak zamierzałem i pisałem poprzednio zmniejszyłem liczbę spółek w portfelu do trzech.

Są to aktualnie:

MCI - ok. 50% portfela
ACE - ok. 25% portfela
PHO - ok. 25% portfela

Jak widać zrobiłem to co planowałem, z jednym wyjątkiem: sprzedałem BBZ, a nową spółką z sektora energii odnawialnej jest w moim portfelu Photon Energy, moja pierwsza spółka zakupiona na New Connect. Tutaj spodziewam się bardzo dużej stopy zwrotu.

@MaciasWronki:

Dopiero teraz zauważyłem Twój wpis, ACE jak widzisz przetrwało przemeblowanie portfela, nadal wierzę w tą spółkę.

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 11 lutego 2011 18:50:41
Nie ma co, kronika prowadzona regularnie:D

arm
arm
0
Wpisów: 98
Wysłane: 11 lutego 2011 19:04:02
Najlepszy jest tytuł wątku, nie dość, że określenie roku końca hossy, to jeszcze okres, a nawet wydarzenie, na kóre tak bardzo czekam. No coż, może trafisz z tymi prognozami, a może będzie poślizg na Zimowe Igrzyska Olimpijskie w Soczi w 2014 roku.

Heyahpanama
0
Wysłane: 11 lutego 2011 19:20:53
a Najgorsze jest, że ja to zaczalem czytac, czytam i czytam te posty i cos mi tu nie pasuje, a zanim sie dowiedzialem ze te posty sa lekko przeterminowane to prawie do konca doszedlem... normalnie stracilem kilka minut.

Jeszcze jak glupi patrzylem sobie na wykres ace, ktory kosztuje cos kolo 11, czyli zgadzaloby sie to co mowi w pierwszym poscie, wiec bylem swiecie przekonany, ze to jakas kronika zalozona dzisiaj:D

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 11 lutego 2011 22:45:37
hmmm a co to za spółki w tym portfelu... ja nie wiem, trefne jakieś Whistle

chociaż nie powiem, MCI mnie ostatnio irytuje bezrybiem "bezkomunikatowością"
przynajmniej w stosunku do planów ogłaszanych w H2 2010.. co też się odbiło już jakiś czas temu na kolejności moich #1 i #2 ;]

blackeye
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 11 lutego 2011 22:54:21
oo portfel podobny do mojego...tez MCI i PHO Think blackeye

The Winner
0
Wysłane: 2 lipca 2011 13:37:42
I kolejne zmiany konsolidujące portfel.

Aktualny skład portfela:

MCI - ok. 56% portfela
PHO - ok. 44% portfela

Photon tym razem rozpędza się na dobre przy bardzo sprzyjającym otoczeniu i świetnych zarządzających. Wkrótce bańka spekulacyjna na energii odnawialnej.

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 2 lipca 2011 15:51:30
Jeśli wkrótce to 3-5 lat to masz rację ;-)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

The Winner
0
Wysłane: 2 lipca 2011 17:16:15
Wkrótce oznacza przed 2020 rokiem ;)

Heyahpanama
0
Wysłane: 2 lipca 2011 21:23:35
częstotliwość dodawania kolejnych postów w tej kronice przez jej autora również zagina czaspoprzestrzeń:D

Frog przyzwyczaił nas do innych standardówking

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 2 lipca 2011 23:33:30
podejrzane jest to, ze wszyscy dlugoterminowi maja pho i mci ;)

prawie, ze kopia mojego portfela ;)

blackeye
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 29 lipca 2011 12:13:22
nie wszyscy bo ja mam pho i mds :)
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,503 sek.

thmtswzo
bjumzune
tucfnvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
acofheok
yvhzkvfk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat