0 Dołączył: 2009-09-19 Wpisów: 85
Wysłane:
11 lutego 2011 16:10:50
przy kursie: 18,50 zł
KOMISJA NADZORU FINANSOWEGO Raport bieżący nr 15 / 2011 Data sporządzenia: 2011-02-11 Skrócona nazwa emitenta BORYSZEW Temat Złożenie oferty wiążącej na zakup Grupy SaarGummi z branży automotive Podstawa prawna Art. 56 ust. 1 pkt 1 Ustawy o ofercie - informacje poufne Treść raportu: W nawiązaniu do raportu bieżącego nr 5/2011 z dnia 18 stycznia 2011 roku oraz nr 6/2011 z dnia 19 stycznia 2011 roku, Zarząd Boryszew S.A. informuje, iż Spółka w dniu dzisiejszym złożyła ofertę wiążącą na zakup: • aktywów przedsiębiorstwa SaarGummi GmbH w upadłości • aktywów przedsiębiorstwa SaarGummi Deutschland GmbH w upadłości • udziałów w spółkach zależnych oraz joint ventures należących do SaarGummi GmbH. Spółka zalicza się do grona największych producentów systemów uszczelnień na świecie z około 20% udziałem w światowym rynku uszczelek dynamicznych i statycznych dla rynku samochodowego. Największymi klientami są producenci marek Volkswagen, BMW, Mercedes, Ford oraz Opel / General Motors i Porsche. Podstawowym rynkiem zbytu dla SaarGummi jest Europa. Niezależnie od tego, w ciągu ostatnich lat Spółka rozpoczęła działalność produkcyjną na rynkach rozwijających się, takich jak Brazylia, Rosja, Indie i Chiny (kraje BRIC) oraz w USA, Hiszpanii, Czechach i na Słowacji. Udział dostaw poza rynkiem europejskim systematycznie rośnie, co jest związane z rozwojem rynku samochodowego krajów BRIC. Przewaga technologiczna SaarGummi wynika zarówno z doskonałego zaplecza R&D oraz unikalnego na świecie systemu endless sealing, pozwalającego na podawanie uszczelek na linię produkcji samochodów w systemie ciągłym. Produkty Grupy znajdują również zastosowania w nowoczesnym budownictwie i aeronautyce, w tym w elementach promów kosmicznych NASA.
Grupa posiada 12 zakładów produkcyjnych (w tym 3 joint-venture) w: Niemczech, Brazylii, Czechach, Hiszpanii, USA, Chinach, Indiach, Rosji i na Słowacji, zatrudniających łącznie ponad 4 300 osób.
Korzyści wynikające z synergii pomiędzy SaarGummi a Grupą Maflow, przejętą przez Boryszew SA w 2010 roku, związane będą z obniżeniem kosztów produkcji komponentów gumowych przez wykorzystanie własnych mikserów, scalenie funkcji centralnych oraz poprawę warunków cenowych przy wspólnych zakupach surowców..
Wartość przedsiębiorstwa SaarGummi i spółek z nim powiązanych przekracza 10% kapitałów własnych Boryszew S.A.
|
|
1 Dołączył: 2010-08-15 Wpisów: 183
Wysłane:
11 lutego 2011 17:20:54
przy kursie: 18,50 zł
Ja jestem zdania, że to Boryszew przejmie SaarGummi, a nawet jak nie to ktoś już tutaj napisał że Karkosik nawet porażkę obróci w zwycięstwo :) Wiadomo jakie przedsiębiorstwa walczą jeszcze o SG?
|
|
0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
14 lutego 2011 21:37:01
przy kursie: 18,40 zł
Witam nie było mnie kilka dni a tu tyle rzeczy na spółce się wydarzyło i to niekoniecznie dobrych a najgorsze jest również to że kurs przebił dołem poziom 1,86. Widzę że na spółce jest już duże zwątpienie (sam już go trochę doświadczam więc ostatnio lekko zredukowałem swój pakiet) dlatego też są i spadki. Sądzę że teraz na spółce następuje wymiana akcjonariatu wśród drobnych na tych czyli z tych co się już dorobili na tych co dopiero wierzą że teraz Borek rozwinie żagle i wypłynie na globalne rynki motoryzacji. A ja jestem troszkę po środku bo cały czas uważam że spółka ma jeszcze przestrzeń do wzrostów ale już z dużym sceptycyzmem patrzę na pewne działania spółki. Z jednej strony jeśli wierzyć wyznaniom naszego kolegi z Niemiec to szanse Boryszewa na zakup SaarGummi nie są zbyt duże ale ja do nich nie przywiązuję jednak większej wagi. Wg mnie liczyć się będzie jednak cena, gwarancje zachowania miejsc pracy oraz przedstawienie perspektyw rozwoju spółki. W tym kontekście szanse Boryszew już trochę rosną ale faktem jest że nie chcą przepłacać a jak już wiadomo okazji takich jak Maflow już nie będzie. Przecież z powodu wysokiej ceny żądanej przez syndyka nie złożyli oferty na Cabelettera. Tak więc może im być głównie z powodu ceny ciężko ją przejąć. Dla mnie kluczową sprawą jest jednak info o dodatkowej dedykowanej emisji bez pp. Pytanie czy to jest negatywne info jak twierdzi Taurus. Taurus80 napisał(a):Dla mnie info jest oczywiste i jestem strasznie zadowolony ze juz wiekszosci nie mam a dzisiaj nie zainwestowalbym ani centa w spolke!!! Pan Karkosik wlasnie lamie jedna ze swoich najwazniejszych zasad :) zobaczymy czy sie bedzie oplacalo mam nadzieje ze przejma jakis koncern produkujacy samochody :) bo jezeli lamie sie zasady w czasie gry dla jakiegos zasciankowego producenta gumek do samochodow to ... Tyle, że już wcześniej pisałem, że jeśli miałaby być większa emisja z pp np. 400 mln to Karkosik miałby już bardzo duży problem aby ją objąć gdyż nie ma na tyle pieniędzy. Dlatego wymyślono tą dodatkową emisję. Piszesz, że łamie zasady ale jeśli cena tej emisji byłby zbliżona do rynkowej wyceny a sama emisja byłaby pod przejęcie konkretnego podmiotu to wówczas tę informację nie odbierałbym już tak negatywnie  . To są zawsze poważne dylematy i trzeba modyfikować pewne zasady pod bieżące wyzwania. Jeśli sam widzisz że nie będziesz w stanie już udźwignąć dalszego rozwoju spółki to wówczas trzeba niekiedy swoje zasady trochę nagiąć jeśli alternatywą jest skromny rozwój organiczny. Dla mnie byłaby to negatywna informacja jeśli cena emisji dla nowego inwestora byłaby znacząco niższa niż rynkowa i wówczas byłoby to faktycznie rozwadnianie akcji. Ale półki co dla mnie ta info jest neutralna. Jedno jest pewne bez informacji o przejęciu nie mamy co liczyć na jakieś dynamiczne wzrosty. Może będą przed spodziewanymi dobrymi wynikami kwartalnymi jakieś wzrosty ale my nie na tkie wieści czekamy. Zatem na razie zostaje nam zachowanie zimnej krwi
Edytowany: 14 lutego 2011 21:38
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 28
Wysłane:
15 lutego 2011 21:59:01
przy kursie: 18,30 zł
SaarGummi Group: Investor process at SaarGummi not yet finalized As opposed to contrary announcements to the effect that the Polish plastics manufacturer Boryszew has acquired parts of the SaarGummi Group, the two provisional insolvency administrators involved in the selling process, Jean-Olivier Boghossian and Udo Gröner, have stated that these announcements are inaccurate. It is true that the investor process is at a far advanced stage and should be completed in the next weeks. Both provisional insolvency administrators emphasize that the aim is to sell the SaarGummi Group as a whole. 2011, January 27Ten komunikat jest widoczny jako w grupie newsow na stronie Saar Gummi ... http://www.sgtechnologies.de/Nie czytam wszystkich odpowiedzi ... stad jesli juz ktos to wrzucil na forum to sorki :)
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 11
Wysłane:
16 lutego 2011 08:03:08
witam, zapraszam do obejrzenia - ale tylko dla tych co znają niemiecki. sr-mediathek.sr-online.de/beit...a tak w skrócie to mamy 4 koncerny branżowe w grze. Z tego co mówili to liczy się obecnie Boryszew i jakiś koncern z Indii - i to te dwie firmy mają największe szanse na przejęcie. Oczywiscie mamy jeszcze 2 pozostałe ze Stanów i Chin, ale tutaj chyba nie było aż takiego zaangażowania. a więc Hindusi
Edytowany: 16 lutego 2011 08:04
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
16 lutego 2011 08:20:13
Tak w skrocie, to jest mowa o czterech koncernach z branzy, z tego dwa sa znane z nazwy - tj. Boryszew i indyjski potentat Ruia Group i nie ma mowy o tym, ze licza sie tylko te dwa.. Sprawa ma byc roztrzygnieta do konca miesiaca. Dzieki za filmik.. Pytalem wczesniej jednego forumowicza, ktory rzekomo pracuje w SG na temat tego zebrania i nic sie nie dowiedzialem.. Odnosnie Ruia Group - firma jest potezna.. niedawno przejela upadle niemieckie zaklady GUMASOL.. wczesniej rowniez w Niemczech firme z branzy automotive ACUMENT.. celem grupy jest ekspansja na rynku swiatowym, ktora realizuje konsekwentnie poprzez przejecia. reasumujac jest znana na rynku niemieckim, dziala w branzy i byc moze z tego wzgledu ma wieksze szanse na przejecie. Zobaczymy wkrotce - decyzja nalezy do syndyka. ps lista przejec przez Ruia Group jest dosc duza..  wczesniej przejeli tez..: - Metzeler Automotive Profile Systems UK Ltd (Coalville / Großbritannien).. obecnie firma powrocila do swojej pierwotnej nazy i nazywa sie Schlegel Automotive Europe Ltd ps2 wczesniej wspominalem, ze do przetargu stana oprocz boryszewa ww spolki doncarlos napisał(a): SaarGummi chca kupic m.in: - Toyoda Gosei - dostawca Toyoty.. kapitalizacja firmy wynosi 2,2 mld EURO.. - Cooper-Standard Automotive - po 3 kwartalach 2010 roku firma zarobila marne 312.8 milionow $$$$$.. - Henniges Automotive - firma dzialajaca od ponad 150 lat, kilkanascie zakladow na 3 kontynentach, kilka tysiecy pracownikow..
Henniges Automotive to spolka z Ruia Group.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 16 lutego 2011 08:37
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 51
Wysłane:
16 lutego 2011 08:26:50
Czyli Boryszew dalej w grze z nie tak marnymi szansami... Chyba zaważą tutaj znajomości. Pożyjemy zobaczymy
|
|
0 Dołączył: 2011-02-08 Wpisów: 11
Wysłane:
16 lutego 2011 08:36:21
doncarlos -> przeciez w filmie jasno babka mówi że owszem są 4 koncerny ale Borek i Ruia chyba są najbardziej chetne :)wydaje mi sie że miedzy nimi rozegra sie walka. a jezeli jest ona az tak potezna to moze byc cieko :( chociaz z drugiej strony gebelsy mogą nas zaskoczyć swoja decyzja
|
|
Wysłane:
16 lutego 2011 08:58:08
Nihilnovi, "babka" szprecha cos takiego: Cytat:Vier internationale Unternehmen sind noch im Rennen. Nach SR Informationen werden die indische Ruia Group und polnische Zulieferer Boryszew als Interessenten gehandelt, auch ein amerikanisches und ein chinesisches Unternehmen sind noch im Gespräch. a to oznacza tak w skrocie, ze w wysciugu po SG sa jeszcze cztery miedzynarodowe przedsiebiorstwa. Wedlug informacji SR zainteresowanymi sa indyjska Ruia Group i polski BRS.. oraz jedno amerykanskie i chinskie przedsiebiorstwo.. Kto ma wieksze szanse mozna tylko spekulowac.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
16 lutego 2011 10:22:02
przy kursie: 17,90 zł
Ja mam taką teorię dość rewolucyjną (ale czasem takie scenariusze są pisane) Za poparcie Boryszewa w przejęciu gumy jest emitowana emisja akcji dla inwestora (po 0,10gr za akcje) I może dlatego Karkosik łamie swoje zasady
Piszecie że w doradzaniu syndykowi bierze udział człowiek przez które przedsiębiorstwo podupadło to sądzę że taki scenariusz jest też możliwy
Może ktoś ma inne wytłumaczenie tej decyzji?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-17 Wpisów: 76
Wysłane:
16 lutego 2011 10:29:44
1,78 nowym wsparciem... oby nie zszedł niżej... bo może byc kiepsko ;]  kliknij, aby powiększyćPoza tym... - ładny kanał trendu spadkowego ;] - Ciekawie zachowuje sie wskażnik ROC, dając sygnał kupna poprzez poprzez przecięcie lini trendu spadkowego (kolor niebieski) oraz przecięcie lini sygnału przez ROC (podobna sytuacja zaznaczona czerwonym prostokatem) Ogólnie... Cieżko ostatnio z Tym Borkiem ;]
|
|
0 Dołączył: 2011-02-09 Wpisów: 5
Wysłane:
16 lutego 2011 13:18:26
dywagacje i kombinacje na siłe a gdzie jest jakies chociaz jedno INFO ze Ruia Group złozyło konkretna oferte cenowa a czas na był do 11 lutego
|
|
Wysłane:
16 lutego 2011 14:16:18
Zodiak, idac Twoim tokiem myslenia Boryszew startuje sam w tym przetargu, bo jako jedyny poinformowal o tym.. na tym etapie nikt nie ma obowiazku informowania, kto startuje, oficjalnie potwierdzone przez syndyka jest, ze cztery spolki - prawdopodobnie te, ktore wymienilem, poza Toyoda, ktora jest z Japonni a statruje podobno jakas chinska spolka.. zadzwonic mieli do Ciebie, zebys wiedzial, czy jak..  Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2011-02-09 Wpisów: 5
Wysłane:
16 lutego 2011 14:42:07
nie chodzi o obowiazek informacyjny tylko zwykle artykuly informacyjne w prasie o 4-ech byla mowa do 11 lutego w prasie i tv po 11-tym nie ma nigdzie slowa ani nawet wzmianki o konkurentach ale jak chcesz to szukaj dziury
|
|
0 Dołączył: 2009-07-31 Wpisów: 358
Wysłane:
16 lutego 2011 15:45:35
Syndyk jakby powiedział, że tylko BRS jest chętny do kupna to by na drugi dzień nie był syndykiem. On chce jak najlepiej sprzedać spółkę, więc bajki o słoniu musi opowiadać i optymizmem tryskać co do wyników firmy.
|
|
7 Dołączył: 2008-12-15 Wpisów: 333
Wysłane:
16 lutego 2011 18:07:32
doncarlos napisał(a):Zodiak, idac Twoim tokiem myslenia Boryszew startuje sam w tym przetargu, bo jako jedyny poinformowal o tym.. na tym etapie nikt nie ma obowiazku informowania, kto startuje, oficjalnie potwierdzone przez syndyka jest, ze cztery spolki - prawdopodobnie te, ktore wymienilem, poza Toyoda, ktora jest z Japonni a statruje podobno jakas chinska spolka.. zadzwonic mieli do Ciebie, zebys wiedzial, czy jak..  zodiak ma racje bo właśnie czytałem strony internetowe wszystkich w/w podmiotów i najnowsze newsy są z okolicy stycznia lub początku lutego i kompletnie NIC o jakimkolwiek działaniu dotyczącym SG. Pamiętajmy że firmy te (chyba wszystkie) notowane są na rodzimych giełdach i mają obowiązek informacyjny informowania swoich akcjonariuszy o swoich planach ( w szczególności o możliwości przejeć), nie mówiąc już o plotkach które powodowałyby wzrost ich kursu. Wiem że nerwy powoli wszystkim puszczają ale bądzmy dobrej myśli
|
|
0 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 34
Wysłane:
16 lutego 2011 20:38:08
Jak na moje oko to ewidentnie coś tu nie gra...kurs zbyt szybko idzie w dół mimo, iż brak jest negatywnych komunikatów. Na zdrowy rozsądek kurs powinien piąć się w górę, zwłaszcza, że jesteśmy przed publikacją wyników za IVQ. Jak to zwykle na giełdzie bywa ktoś coś wie i ma w tym swój cel a my malutcy możemy jedynie testować nasze nerwy. Ciekawe jest to, że żadna firma z rzekomo zainteresowanych przejęciem SG nie chwali się tym....jak zauważył kolega....Hmmmmmm....emisja akcji też nie jest jeszcze przesądzona.....ale może właśnie tak duża ilość znaków zapytania powoduje, że kurs spada...
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
17 lutego 2011 07:07:59
Dla mnie wszystko gra przecież z jakiegoś poziomu muszą być zyski ( gra pod emisje) i bez złudzeń sądzę że max do 3zł dojdziemy pod emisje. To że żadna się nie chwali - to należy popatrzeć jakie w danym kraju są obowiązki informacyjne. o swojej teorii napisałem szybciej (zapłata za pomoc w przejęciu akcjami z nowej emisji bez pp)
|
|
0 Dołączył: 2010-02-02 Wpisów: 33
Wysłane:
17 lutego 2011 10:08:15
przy kursie: 17,60 zł
To już zaczyna być żenujące... ile jeszcze opadnie?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-13 Wpisów: 12
Wysłane:
17 lutego 2011 10:16:01
przy kursie: 17,60 zł
to jest bardzo trudna spółka do analizy bo ona jest chyba permanentnie grana również w czasie gdy juz wynosie się z niej spekuła. kurs jest ewidentnie rysowany od infa do infa i żadna AT nie powie tu nic sensownego - trudno więc tu o jakiekolwiek merytoryczne wnioski płynące z ostatnich spadków - zobaczcie sobie co się dzialo z kursem mniej więcej rok temu a co sie potem stało maju.Osobiście uważam,że to gra pod NWZA choć może być i inny powód.
Edytowany: 17 lutego 2011 10:33
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.