dadek napisał(a):Kapitał kapitałem ale tutaj rozgrywane są dalej gierki, bo jak inaczej można odczytywać rzucenie 5 akcji po 0,16 na zamknięcie lub fakt, że 21 mln akcji do sprzedaży pochodzi ze 100 zleceń natomiast 40 mln na kupnie to aż 513 zleceń (proporcja 1:2,5).
Normalnie wyglądałoby na to że drobnica kupuje a więksi dyktują warunki.
Dudek, zgadzam sie z Toba... bardzo ciekawe ...
Mnie wychodzi ze Optimus wlasnie wyliczy trend UP na WE... teraz czeka nas korekta tam wlasnie (pytanie czy to bedzie tylko krotka, ale "pelna w zakresie" korekta jak ten ostatni ruch w dol? czy poprostu duza korekta rozciagnieta w czasie, i jesli tak to kasa ma szanse przeskoczyc na biotka)... ja osobiscie zakladam ze te 3 spolki sa "powiazane" i do Biotona i Optimusa dokladam jeszcze Mostostal Zabrze ...
Sytuacja jest bardzo ciekawa bo Bioton ostatnio "wyliczyl" trend spadkowy na WE, nastepnie wystartowal i potwierdzil trend UP, ale czasem taki ruch nalezy interpretowac jak korekta trendu glowmnego down... taki jest stan na ostatni piatek 18-02. Z tym ze dopiero obecny tydzien zachowa sie tak jak to przewiduje szablon bedzie 100% trend UP... na WE... zaburzenie tylko odsuwa/rozciaga w czasie to co nieuniknione,
a najciekawsze jest to ze Mostostal jest o 1-2 tygodnie za Biotonem... ciekawe ktory wystaruje pierwszy... ?
Istnieje szansa ze Optimus zrobi szybka korekte w dol i wroci na tapete... w taki przypadku Bioton i Mostek beda "czekaly"...
W ten weekend przemierzylem sobie wybrancow z WIG20 Polimex i BRE... i co wyszlo...wlosy mi sie zjezyly na glowie... bo tylko 1 trend na WE na obu papierach w ciagu ostanich kilku lat sie w miare wpasowal... reszta jest calkiem rozjechana... to tak wyglada jakby wielki bogaty rezyser probowal ("budowac zielona wyspe") - cos swiatu pokazac i wszystko pompuja do gory .... powstaje pytanie dlaczego i czy zaraz nie dostana zadyszki.... bo to co sie wlasnie dzieje - mianowicie, z rzedu 2-3 trendy UP bez minimalnych wymaganych korekt pomiedzy nie jest ogladane na normalnych wykresach... mysle ze idziemy na gore lodowa i kapitan ja widzi, ale z jakiegos powodu, w tym swoim szalenstwie nie zmienia kursu ...
poczekajmy do Euro 2012 wtedy wyjdzie na jaw kto, dokad i dlaczego kieruje.
PS
jakies 2-3 tygodnie temu napisalem sobie takie wolne rozwazania na temat przyczyn podnoszenia minimalnej pensji (co za tym idzie ZUS) i jak emigracja 2004 roku wplynela wtedy na wzrost minimalnej pensji (czytaj ZUS) ... i o tym o ile teraz planowane jest podniesienie tej pensji (czytaj zusu) na skutek "spodziewanej liczby" emigrantow do NIemiec... i ze o to co zabraknie w worku trzeba podniesc... i co wychodzi... ze proporcje pasuja... i co ... cenzura sciagnela moj wpis na WP.PL... !!!!
Nie bylo tam wulgaryzmow ani obrazliwych tekstow...
Ech tam kraj rezyserow... moze dlatego krotka sprzedaz nie funkcjonuje jak trzeba ... bo by sie rezyser nie byl w stanie polapac - zbyt wiele zmiennych....
takie firmy jak OPtimus czy Bioton z jakiegos powodu zachowuja sie "zgodnie z trendem" nie wazne czy w gore czy w dol ... ale maja jakies mozliwe do zmierzenia zasady .... co innego Polimex czy BRE... one wszystkie wygladaja tak samo i tak samo lamia trendy jak im sie podoba... zawsze jest powod... moze poprostu fundusze musza pokazac zyski .... i gdzies to trzeba zrobic... bo nie chodzi o wyniki ale o cyfre...
Make up the plan and go for it... ;-)
i taka zlota mysl z podrecznika dla akwizytorow:
"you are as good as your last job"...