PARTNER SERWISU
egmsanrv
109 110 111 112 113
Gim
Gim
2
Wpisów: 300
Wysłane: 4 marca 2011 14:49:30 przy kursie: 18,40 zł
Mieszko napisał(a):

3. W najbliższych dniach powinno nadejść info z Ukrainy. Nie dlatego tak sądzę, że Redface pisze z Ługańska, ale biorąc pod uwagę średni czas trwania odwiertu i datę rozpoczęcia O-9, to powinniśmy już wiedzieć jakie są wyniki (to jest właśnie porządne tempo prac!)

Trochę jednak zbyt optymistycznie do tego podchodzisz. 17 listopada zaczęli odwiert O-8, a skończyli 3 stycznia (2,7km). 3go lutego był komunikat, że przenoszą maszyny (albo już przenieśli - sprzeczne dane w komunikacje) na O-9. Odejmując okres świąteczny odwiert i testy zajęły im to ok. 2 miesiące.

Wydaje mi się jednak, że na wyniki i oficjalne informację będziemy musieli poczekać przynajmniej jeszcze z miesiąc.

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 4 marca 2011 14:53:32 przy kursie: 18,40 zł
z pamiętnika inwestora KOV-a :
- wrzesień 2010 - oczekuję z niecierpliwością na wyniki testów
- listopad 2010 - wrzesień to była pomyłka, wyniki będą w listopadzie, każdy kto ma trochę pojęcia o tym biznesie wie, że to chwilę musi potrwać,
- styczeń 2011 - w listopadzie to dopiero wybieraliśmy firmę do testów, trzeba sprowadzić sprzęt a to nie europa tylko dżungla, sami wiecie , kto oczekiwał wyników już w listopadzie był chyba niespełna rozumu,
- marzec 2011 - mieliśmy pewne trudności techniczne, mokry dynamit, przebiliśmy warstwę wodonośną, przerdzewiała rura nie wytrzymała ciśnienia, no ale już w maju to wyniki będą na 1000 %
- maj 2011 - w kwietniu zaczęła się pora deszczowa, leje bez przerwy już drugi miesiąc chyba zrozumiałe jest że ....itd, itp

del-07102022
0
Wpisów: 47
Wysłane: 4 marca 2011 15:00:40 przy kursie: 18,40 zł
brawo kolego PANIKARZ hello1
krótko i na temat
w potoku bezmyślności na niniejszym forum zdecydowanie dobry post

pozdrawiam
i czekamy na następnesalute

lewsey
0
Wpisów: 137
Wysłane: 4 marca 2011 15:19:59 przy kursie: 18,40 zł
panikarz napisał(a):
z pamiętnika inwestora KOV-a :

- maj 2011 - w kwietniu zaczęła się pora deszczowa, leje bez przerwy już drugi miesiąc chyba zrozumiałe jest że ....itd, itp

Ja mam tylko uwagę co do pory deszczowej;) W kwietniu jest akurat okres przejściowy i opady są mniejsze. W maju zaczyna się monsun południowo-zachodni. Jeśli nie zdążą do kwietnia to się potopią:)

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 4 marca 2011 16:37:54 przy kursie: 18,40 zł
Zastanawiam się czy jest coś czego AED nie potrafi (pardon my french) spieprzyć?

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 4 marca 2011 17:30:26 przy kursie: 18,40 zł
Coś za dużo spieprzeń na metr kwadratowy w bloku L. Patrząc na to z innej strony, zarząd KOV osiągnął swój cel i wyniki odwiertów zostaną podane praktycznie jednocześnie. Sprytne, a ja mam tylko nadzieje, że w ich przebiegłym planie jest finał, który nagrodzi długoterminowych akcjonariuszy za największe dotąd odkryte na ziemi pokłady cierpliwości.

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 4 marca 2011 17:44:36 przy kursie: 18,40 zł
Skoro mają wynajętą jedna firmę udostępniającą sprzęt do testowania zarówno w bloku L jak i M to wydaje się, że nie ma szans aby podać wyniki jednocześnie. Pytanie teraz czy nowy harmonogram uwzględni od razu przenosiny jak najszybciej do Lukut (przeniesienie sprzętu ok 2 tyg chyba, że bardzo by się postarali) oraz 3 strefy testów każda około 2 tygodnie. Trochę niestety to jeszcze potrwa a jeśli pojawią się problemy takie jak tu to taki harmonogram bardzo nieciekawie wygląda. Przypomnę, że 7 lutego mieliśmy już znać pełen wynik testów razem z przepływem, mamy 4 marca a tu kolejna awaria.

Na plus można zaliczyć fakt, że potwierdzili występowanie gazu czyli odwiert jest trafiony, jednak pełna ocena pod względem produkcyjnym nie mogła być zrobiona. Myślę jednak, że tutaj akurat to jest kwestia formalna choć liczby mówiły by same za siebie.

Redface mówił, że harmonogram prac w bloku M zostanie podany razem z raportem rocznym. Czy jest możliwe, aby poprowadzić prace równolegle w bloku L i M? Biorąc pod uwagę opóźnienia w bloku L chyba taniej było by prowadzić prace równolegle - krótsza dzierżawa sprzętu.

Odwiert O-9 może być wykonany szybciej zatem Mieszko dobrze sugeruje, że możemy się spodziewać wyników niedługo. Po pierwsze święta to nie tylko okres naszego bożego narodzenia ale również prawosławnych świąt. Po drugie, wystąpił problem natury technicznej, które opóźnił prace o ponad 2 tygodnie (Redface pisał wtedy dajcie nam jeszcze parę dni). Po trzecie wyniki O-9 były dziwnie skorelowane z rozpoczęciem prac w bloku L.

Na koniec przypomnę, że na przełomie marca i kwietnia ma być podłączony produkcyjnie odwiert M-19, który ma potencjalnie zwiększyć całą produkcje KUB GAS o 30%.

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 4 marca 2011 18:02:43 przy kursie: 18,40 zł
W moim przekonaniu problmem większym od gargantuicznej niezaradności AED jest OZ Management. Nawet gdybyśmy mieli już wyniki i nawet gdyby były dobre, to OZ wyprzedając pozostałe mu (na dzień 9 lutego miał ponad 19 milionów) akcje, będzie blokował wzrosty.
Dla nich cena powyżej 1,89 jest do zaakceptowania, bo przecież zarabiają też na kursie dolara. Załóżmy, że dziś wysypali 3 mln akcji (1/3 dzisiejszego wolumenu) a w lutym mieli trzy dni na sypanie - 10, 11 i 18 luty, kiedy kurs był powyżej 1,89. Załóżmy, że wtedy wysypali 5 mln akcji (wersja optymistyczna) a to oznacza, że wciąż mogą posiadać ponad 10 milionów i blokować wzrost przez długi czas. Chyba że się opamiętają.

A tymczasem znowu pisze i mówi się o KOV wiele, i dziennikarze po raz kolejny dają zdumiewające dowody niekompetencji:
gielda.onet.pl/kov-natrafil-na...
Cytuję:
Cytat:
Na początku lutego KOV podał, że w jednej z wydzielonych stref odwiertu nie znalazł ropy, natomiast planował jeszcze testowanie wyższej strefy.

Kiedy to KOV podał, że nie znalazł ropy?
Edytowany: 4 marca 2011 18:06

Wojtek_Z
0
Wpisów: 54
Wysłane: 4 marca 2011 18:06:36 przy kursie: 18,40 zł
Petrol to bardzo wrażliwa spółka, która na pozytywne info o KOV reaguje mocniej niż on sam :)

del-20160301
0
Wpisów: 1 491
Wysłane: 4 marca 2011 18:14:12 przy kursie: 18,40 zł
Analizując dzisiejszy wolumen prawie 9m i obrót prawie 17m, analizując bardzo wnikliwie wykres stwiedzam że żarło żarło i zdechło blah5 .

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 4 marca 2011 19:54:42 przy kursie: 18,40 zł
Wojtek_Z napisał(a):
Petrol to bardzo wrażliwa spółka, która na pozytywne info o KOV reaguje mocniej niż on sam :)

jest taka wrażliwa że ja się zastanawiam czy nie podpięli się pod nasz gaz, w końcu to tylko porządny podkop (ile to oni już takich zrobili) będzie ropa to OIL znowu zapikuje
pożyjemy zobaczymy thumbright

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 4 marca 2011 20:45:31 przy kursie: 18,40 zł
[quote]
Mieszko napisał(a):
W moim przekonaniu problmem większym od gargantuicznej niezaradności AED jest OZ Management. Nawet gdybyśmy mieli już wyniki i nawet gdyby były dobre, to OZ wyprzedając pozostałe mu (na dzień 9 lutego miał ponad 19 milionów) akcje, będzie blokował wzrosty.

Hmm, niewidzialna ręka rynku okazała się tłustym łapskiem Grubasa. No cóż, do niedawna wszelkie wzmianki na temat mitycznego "grubasa" budziły chóralne drwiny ekspertów niniejszego forum, posądzenia o paranoję, wzmianki o spiskowych teoriach. Teraz, kiedy się objawił to próbuje mu się przypisać brak złośliwych intencji - "ot, polityka firmy, nie ma się czego obawiać". Moje obawy taka polityka budzi... Budzi też bezradność kursu wobec tego typu zagrań. Dziwi mnie, kiedy akcja wyceniana w różnych wyliczeniach na 2,6 pln (nie wliczając Ukrainy, prawda, Panowie eksperci?) kosztuje 1,85 pln.
Primo: Obawiam się, że niezależnie od wyników testów, od komercyjnego potencjału złoża, śmietankę będą spijać właśnie tacy Grubi zawodnicy a my będziemy się mogli co najwyżej podczepić pod 10-procentowe zyski: teraz, za rok, za dwa lata.
Mogę się oczywiście mylić, bo zgodnie z błyskotliwą charakterystyka jednego z naszych arbitrów elegancji jestem tylko prostakiem, który chwilowo ma trochę więcej kasy by zainwestować ją w akcje KOV. Mogę się wydać śmieszny bo nie wiem tego co już wiedzą ci, którzy również i na tym papierze zrobią kasę, ale proszę mi nie radzić bym wyszedł. Wyjdę, jak będę chciał.
Secundo: Nie zamierzam dzielić inwestorów na krótko- i długoterminowych. Proponuję inną klasyfikacje: wygrani i przegrani.
Jak nazwiecie tych, którzy rok temu kupowali KOV-a po 2,20 pln? Uwzględniając inflację, koszty kredytów itp., itd. A jak tych co wyszli przy okazji lutowego wybicia?
Wyjdę jak będę chciał... ale odtąd śmiech ze "spiskowych teorii" będzie już dla mnie zabarwiony fałszywą nutą.
Pozdrawiam. Wciąż jeszcze inwestor.
Edytowany: 4 marca 2011 20:46

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 4 marca 2011 21:07:06 przy kursie: 18,40 zł
Podstawowa zasada: ufać lecz sprawdzać.
Kiedy napisałem ze AED schrzanił robotę,
odsądzano mnie od czci i wiary.
Gdy podkreślałem że J.Korczak wyraźnie zaznaczył,
że wyniki testów będą znane wiosną, moderator kasował moje posty.
Wygląda na to więc, że wszystko idzie zgodnie z planem,
tylko trzeba porządnie wczytać się w treść postów Redface.
Wczoraj dał nam znać, że na spółkę należy patrzeć z optymizmem.
Na pewno nie było to bez wpływu na dzisiejszy kurs.
Wiadomości finalne KOV będą dobre,tak przypuszczam,
ale jest druga strona medalu.
Emisja nowych akcji, skorelowana będzie wiosną
z ostatecznymi wynikami odwiertów których oczekujemy.
Pisałem o tym.Skasowano.
(Moderator czasem wysuwa się przed orkiestrę, trudno może musi.)
Niestety innego wyjścia chyba nie będzie niż korelacja.
Jaka to będzie ilość?
Myślę że nie mniejsza niż 300- 400mln sztuk. Ogrom.
Bardzo duża emisja jest zawarta między wierszami Redface.
Jest to wielokrotnie dawane nam do zrozumienia,
że firma nie jest zainteresowana obecnie wzrostem kursu,
jedynie w dłuższym terminie. Więc mamono, żegnaj teraz.
Dobre wieści zostaną natychmiast skonsumowane przez nową emisję.
Jeżeli kurs będzie niski, emisja musi być potężna.
Powracam do tematu AED-u, ich mało profesjonalnych działań za ciężką kasę.
W obecnym czasie przy tak wyśrubowanych cenach ropy,
gdzie "każdy" kopie dołki w poszukiwaniu szczęścia,
wiele z mało perspektywicznych rejonów roponośnych stało się obecnie opłacalne.
Najlepszych specjalistów zgarnęły znane firmy.
I specjalistów ze względu na duży popyt brak.
Wiemy to od J.Korczaka, że musieli szukać nowej ekipy do testów.
Został drugi, może nawet trzeci sort, ale za kasę pewnie nie mniejszą.
Panie Jakubie gorsza ekipa jest zawsze droższa,
to jak kiepski samochód, ma Pan przykład.
I mamy co mamy, ale myślę że to wszystko było wkalkulowane w ryzyko KOV
i jak pisałem wyżej wszystko się toczy w zgodzie z planem KOV.
Największym problemem polskich akcjonariuszy jest niski parytet
posiadanych akcji i stosunkowo mały procent akcjonariatu.
Zmierzam do tego, że spekulacyjny obcy kapitał obracając milionami akcji,
przykryje nas czapką, zadowoli się i zadowala bardzo małym zyskiem.
Widzimy to, a bujanie kursem,o którym to dzisiaj rano o 8.30 pisałem to potwierdza.

mark62
0
Wysłane: 4 marca 2011 21:50:25 przy kursie: 18,40 zł
dżizus ale poezja Think ( oczywiście do kasacji ) Tytan masz jakiś program do pisania wierszem? thumbright
Edytowany: 4 marca 2011 21:52

MaximusMinimus
0
Wpisów: 344
Wysłane: 4 marca 2011 21:51:12 przy kursie: 18,40 zł
W swoim poście Tytan zawarł większość obaw długoterminowego akcjonariusza KOV.
Co do emisji najprawdopodobniejszy scenariusz jest taki. Zarząd celowo opóźnia wyniki odwiertów. Mokry dynamit już śmierdział przekrętem, ale cała reszta to już przegięcie. Wiemy już, że Lempuyang to odwiert komercyjny, ale potwierdzenie zapewne dostaniemy wraz z wynikami Lukut. Jeżeli udałoby się je jeszcze skorelować z wynikami bloku M (musiałoby się pojawić jeszcze kilka usterek) to mielibyśmy bardzo solidną podbitkę. 4 sukcesy komercyjne powodują to, że każdy chce mieć pakiet. Załóżmy, że docieramy do 6zł za akcję i następuje emisja. I teraz:
- wysoka cena znacznie zmniejsza wolumen akcji wysypanych na rynek
- to nie jest ten sam dodruk co na Petrolu. Tutaj mamy jasną przyszłość opartą o sukcesy komercyjne
- Pan Prezes ręczy swoim słowem, że emisja będzie wykonana po aktualnej cenie rynkowej. Nikt nie sypie taniaczami.
Cena zjeżdża nam do 4,5 na jakiś czas, aż do ogłoszenia następnych sukcesów. Mój stan konta się prawie potraja. Mogła być czterokrotność, ale jakoś przeżyje.

Czy oby na pewno Zarząd kombinuje na naszą niekorzyść. Jeżeli zakładamy, że owa emisja zaistnieje, w naszym najlepiej pojętym interesie jest by została ona dokonana po jak najwyższej cenie, co zmniejszy ilość papieru. Duży FF mógłby także zjeść wyniki pojedynczych stref. A wyobraźmy sobie sytuację testową sukces-porażka-sukces-porażka. Podbitka jest konsymowana przez następną porażkę. W wielkim finale mamy 3zł i dwa razy większy dodruk. Kaplica..
Jeżeli ktoś wie jak lepiej rozegrać tę partię niech napisze, może coś ciekawego wyniknie z naszej dyskusji.

mark62
0
Wysłane: 4 marca 2011 22:04:45 przy kursie: 18,40 zł
nikt nic nie kombinuje, nic złego się nie dzieje, jest spokojny wzrost, nie ma żadnych toksyn, spokojnemu długoterminowemu inwestorowi wystarczy to co się dzieje w spółce, fakt że są obsuwy ale one są zawsze i wszędzie i zawsze będą a jak ktoś wymięka to nikt na siłę go tu nie trzyma i może zawsze zamknąć pozycję (tu nie mam na myśli MaximusaMinimusa).
dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Tytan
0
Wpisów: 464
Wysłane: 4 marca 2011 22:31:01 przy kursie: 18,40 zł
[quote=mark62]dżizus ale poezja Think ( oczywiście do kasacji ) Tytan masz jakiś program do pisania wierszem? thumbright [/quote
Poniższe do skasowania.

Pozdrawiam
Żadna poezja.Taka forma.
Krótkie czytelne i proste zdania.
Łatwiej się chyba czyta?

i3odzio
0
Wpisów: 30
Wysłane: 4 marca 2011 22:36:33 przy kursie: 18,40 zł
Zgadzam się z teorią, że emisja będzie bardziej korzystna dla samej spółki (a więc i zarządu) po wyższej cenie akcji niż 1,9 czy 2,5. Pytanie czy wiadomości z wierceń będą na tyle dobre żeby taką euforię wywołać. To tylko czyste spekulacje więc pozostaje nam cierpliwość..
No hope, no fear, no greed, no despair...

arkady75
0
Wpisów: 34
Wysłane: 5 marca 2011 08:44:22 przy kursie: 18,40 zł
Zalozymy czysto teoretycznie ze sprzet sie popsul i niczego nie znalezli i nie mogli potwierdzic ale wiedza ze cos maja nie wiedza co i w jakiej ilosci obowiazek informacyjny firmy nakazuje poinformowac akcjonariuszy o zaistnialym fakcie wiec co robia .Tak naprawde podaja nijakie info ze znalezli gaz o czym wiedza wszyscy lub wczesniej mogli sie domyslac a pozniej od niechcenia podaja ze niestety popsul sie takze sprzet i nie mozna bylo potwierdzic zloza dlatego poczekamy do czasu przyjazdu nowego sprzetu .Podobny scenariusz nakreslilem tydzien temu za co zostalem objechany przez forumowiczow jak i przez pana Jakuba .Mam wrazenie ze wszyscy robimy dobra mine do zlej gry obym sie mylil.Zreszta powiedzcie dlaczego jedna z glownych postaci w firmie nagle przed podaniem informacji z Brunei wyjezdza i jedzie na Ukraine wiec mam nadzieje na nastepne info w przyszlym tygodniu i oby bylo dobre .Ponadto panowie nie mowcie ze jestescie inwestorami dlugoterminowymi i obecne bujanie kursem wasz nie rusza .Kazdy z nas jest tutaj po to zeby zarobic nie udawajcie spolecznikow .Ponadto madry czlowiek wyslucha kazdej opini i wyciagnie madre wnioski .Pozdrawiam i sorry jesli kogos urazilem ale tak to odbieram trzymam kciuki za KOV .

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 5 marca 2011 09:20:58 przy kursie: 18,40 zł
Nigdzie nie jest powiedziane że inwestor długoterminowy nie może każdego dnia dokupić czy odsprzedać trochę akcji.
Długoterminowość to tylko posiadanie papieru w długim horyzoncie czasowym - teoretycznie.
Większość inwestorów długoterminowych to osoby które potopiły się na danych papierach i nie mają odwagi sprzedać ich ze stratą.

Co do bujania kursu:
To tylko fale popytu i podaży, które są zawsze obecne na rynku z tym że zauważamy je tylko przy silnym wietrze.

Osobiście jestem też powoli lekko zniesmaczony czasem który szybko upływa - już mamy marzec a do emisji coraz bliżej.

Powinniśmy się cieszyć z bujania bo to momenty w których można zawsze zarobić kilka procent na czysto - trzeba jakoś uzbierać coś na czarną godzinę.

Wierzę że dobre info pójdzie na przełomie marca i kwietnia, co zaowocuje ceną w okolicach 2-3 zł.

Może być też tak że przed emisją znajdziemy ogromne ilości surowców i kurs poszybuje np. w okolice 8-10 zł --- wtedy może wystarczy tylko 100 milionów nowych akcji :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

109 110 111 112 113

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,504 sek.

brpefngt
fpcqpccy
alunlcwk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xtddltwo
rvxcnzcl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat