PARTNER SERWISU
gyuvtjtx
110 111 112 113 114
Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 marca 2011 09:23:08 przy kursie: 18,40 zł
Arkady, jeszcze nie tak dawno wiele osób krytycznie patrzyło na możliwość wydobycia gazu na powierzchnię a w tej informacji mamy tego potwierdzenie. Tak na prawdę można już poniekąd zakładać, że ten odwiert będzie komercyjny, szkoda tylko, że nie znamy jego potencjału a nic nie działa na rynek tak jak liczby...

Potencjał bloku L został potwierdzony co dobrze wróży na przyszłość:
Cytat:
“Ostatnie testy wskazały na obecność węglowodorów w strefach zidentyfikowanych w trakcie wierceń i interpretacji rejestrów z odwiertów. Aczkolwiek nie byliśmy w stanie ocenić wydajności, to jednak zaobserwowany przepływ węglowodorów jest zachęcający do prowadzenia dalszych poszukiwań w Bloku L” – mówi Jock Graham, wiceprezes zarządu KOV.

Źródło

Co do wyjazdu Pana Jakuba, nie ma to moim zdaniem żadnego znaczenia w kontekście informacji z Brunei. Jest on Dyrektorem Operacji w Europie Środkowo-Wschodniej dlatego zajmuje się właśnie Ukrainą. Ponadto faktycznie tak jak piszesz być może w następnym tygodniu usłyszymy co nieco o odwiercie O-9, o czym już było wspomniane na forum.

Pozdrawiam.

@zapinkfloyd
Jeśli wierzyć słowom Redface, to potrzeba będzie około 350mln zł (czyli tyle ile nie udało się zebrać z IPO). Przy 10zł potrzeba było by zatem zaledwie ok 30-40mln akcji :) Nie podejrzewam, że jest to jakieś sterowanie informacjami aby podać je wszystkie razem, zwłaszcza, że z tego co wiemy, testy bloku M są planowane po wykonaniu testów w bloku L, ze względu, że to ta sama firma będzie udostępniać sprzęt do testów ... o zgrozo :)
Edytowany: 5 marca 2011 09:38

menager
0
Wpisów: 384
Wysłane: 5 marca 2011 10:02:30 przy kursie: 18,40 zł
jeśli duzi gracze faktycznie sypią akcjami to czarno widzę przyszłość tej spółki

ja na pewno w żadną emisję nie wejdę bo widać jak wyszli na tym Ci którzy kupili na IPO

jak zwykle duzi znowu zarobili a mali znowu ubrani w akcje

wyniki za 4 tygodnie czyli mamy 3 tygodnie na spadek kursu i na zakupy na niższych poziomach
Edytowany: 5 marca 2011 10:05

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 marca 2011 10:46:45 przy kursie: 18,40 zł
A może własnie mamy czas na budowanie pozycji pod wzrosty...gaz potwierdzony, wydobyty na powierzchnię, czekamy tylko na liczby. W między czasie najprawdopodobniej rusza test Lukut o czym pewnie zostaniemy niedługo poinformowani przy okazji ustalania nowego harmonogramu prac dla bloku L. Teraz już jest taka sytuacja, że nie ma pytania jest gaz czy nie ma gazu...gaz jest i teraz gra być może będzie się toczyć pod finalne wyniki testów czyli wysokość dziennego przepływu i całkowitą wielkość złoża. Raczej obstawiam powolny marsz w górę niż spadki i realizacje tego co widzieliśmy w piątek - podbitka od rana potem cofnięcie i zamknięcie znacznie bliżej kursu z dnia poprzedniego. Jeśli ktoś z instytucjonalnych chce wchodzić to teraz bo kurs akcji jest nisko, część inwestorów się waha co do spółki przez kolejne opóźnienie a jest jeszcze czas do finalnych wyników które najprawdopodobniej wymuszą przeszacowanie zasobów (jeszcze nieoficjalne bo te dopiero po ukończeniu obu bloków ale w głowach inwestorów będzie już kalkulacja jak wielkość złoża przekłada się na wartość akcji)

Rosenkranz
0
Wpisów: 28
Wysłane: 5 marca 2011 11:05:06 przy kursie: 18,40 zł
mark62 napisał(a):
nikt nic nie kombinuje, nic złego się nie dzieje, jest spokojny wzrost, nie ma żadnych toksyn, spokojnemu długoterminowemu inwestorowi wystarczy to co się dzieje w spółce, fakt że są obsuwy ale one są zawsze i wszędzie i zawsze będą a jak ktoś wymięka to nikt na siłę go tu nie trzyma i może zawsze zamknąć pozycję (tu nie mam na myśli MaximusaMinimusa).
dziękuję za uwagę i pozdrawiam

Cóż, jeśli bujanie się w okolicy ceny emisyjnej nazwiesz spokojnym wzrostem to pozwolę sobie zauważyć, że korzystasz z dość szerokiej definicji wzrostu.
Teksty o "wymiękaniu" i "nie trzymaniu na siłę" za bardzo kojarzą mi się z podwórkiem, żeby specjalnie rozwijać głębszą refleksję na ten ten temat.
Można sobie tutaj tworzyć towarzystwo wzajemnej adoracji i innych usług. Niemniej, doświadczenie pokazuje, że sytuacja na tej spółce nie jest tak przewidywalna jak próbują sugerować optymistycznie nastawieni koledzy. Wypraszanie ludzi, którzy mają wątpliwości jest moim zdaniem budowaniem "szklanego klosza" - na zewnątrz zbierają się chmury a my sobie oglądamy krajobraz, bo u nas przecież nie wieje.
Na ten moment żywię przekonanie, że to co spółka znalazła przyniesie jej zyski. Zmniejsza się natomiast moja wiara w to, że zyskami podzieli się z tymi, którzy współfinansowali jej bieżącą działalność. O tym, że OZ Management się wysypał dowiedzieliśmy się po ok. dwóch tygodniach. Gdyby zaczęli uciekać inni z dużych, to też dowiemy się jak będzie "po ptokach".

"Postęp jest dziełem niezadowolonych" - Jean Paul Sartre

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 5 marca 2011 11:14:24 przy kursie: 18,40 zł
napisałem tak ponieważ pamiętam gdy cena akcji przez miesiące bujała się w okolicach 1.50, oczywiście zdaję sobie sprawę z tego że większość zainwestowała w KOV by za parę dni dorobić się majątku, ale czasem się nie udaje, wtedy pozostają dwa wyjścia
1. Zamknąć pozycję ze stratą
2. Czekać
wszystko wskazuje na to że powinno się czekać, to że coś się czasem zepsuje? to chyba normalne, nie zawsze wszystko działa jak powinno

kereig
0
Wpisów: 198
Wysłane: 5 marca 2011 13:39:47 przy kursie: 18,40 zł
Czasem się coś zepsuje? Proponuję jeszcze raz dla przypomnienia przeczytać sobie post panikarza.

panikarz

Stopień: Ośmielony
Grupa: StockWatcher
Wpisów: 28
Wysłane: 4 marca 2011 14:53:32 przy kursie: 1,84 zł z pamiętnika inwestora KOV-a :
- wrzesień 2010 - oczekuję z niecierpliwością na wyniki testów
- listopad 2010 - wrzesień to była pomyłka, wyniki będą w listopadzie, każdy kto ma trochę pojęcia o tym biznesie wie, że to chwilę musi potrwać,
- styczeń 2011 - w listopadzie to dopiero wybieraliśmy firmę do testów, trzeba sprowadzić sprzęt a to nie europa tylko dżungla, sami wiecie , kto oczekiwał wyników już w listopadzie był chyba niespełna rozumu,
- marzec 2011 - mieliśmy pewne trudności techniczne, mokry dynamit, przebiliśmy warstwę wodonośną, przerdzewiała rura nie wytrzymała ciśnienia, no ale już w maju to wyniki będą na 1000 %
- maj 2011 - w kwietniu zaczęła się pora deszczowa, leje bez przerwy już drugi miesiąc chyba zrozumiałe jest że ....itd, itp

wojteksn
0
Wpisów: 235
Wysłane: 5 marca 2011 14:17:26 przy kursie: 18,40 zł
ja widzę to tak
kiedyś pan Prezes powiedział że wyniki będą razem że to najlepiej dla spółki później okazało się że operator bloku jest innego zdania i sypie informacjami a KOV musi powtarzać komunikaty.
Ale wszystkie przeciwności na bloku choć nie zamierzone dają wiarę że jednak wszystkie wyniki poznamy razem a przynajmniej bardzo krótkim odstępie czasu.
I dziś coraz bardziej pojmuje dlaczego chciano właśnie przedstawić wyniki razem, nie to że obawiano się że będzie piasek w kilku odwiertach a tylko jeden trafiony.
Chciano wszystkim akcjonariuszom obecnym dać możliwość zarobienia przed emisją by nie byli stratni.
już dziś wiele osób lamentuje i prorokuje że będą same opóźnienia i że wszyscy stracą co zainwestowali w spółce.

Trochę wiary w słowa Kulczyka "że z nim zarobią wszyscy" napisałem wcześniej że spadek cen akcji traktuje jako "opcje dla inwestorów wspierających spółkę" i naprawdę sumiennie dokupuje akcje choć nie zapisałem się na IPO to od pierwszego dnia notowań kupuje.

Wracając do kłopotów przy badaniach to nawet najlepszy i najnowszy sprzęt psuje się. i naprawdę każda najmniejsza śrubka czy nakładka musi być na swoim miejscu bo może dojść do nieszczęścia. Choć racją jest że tym najlepszym usterki pojawiają się rzadziej a co do ceny to bywa to różnie.

Oczekując na dostarczenie sprawnej części powinni przenieść sprzęt na kolejne miejsce i prowadzić badania i akuratnie nowa część powinna trafić pod koniec badań.
ale decyzja należy do operatora i wspólników.
poczekamy i zobaczymy co postanowili.

mark62
0
Wpisów: 123
Wysłane: 5 marca 2011 14:18:37 przy kursie: 18,40 zł
fajne thumbright
ale to też można nie czekać i wybrać pkt 1.... tak to już jest że inwestowanie jest raczej dla cierpliwych, jeśli ktoś nie wierzy w spółkę to co? ma się rozchorować?

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 5 marca 2011 15:10:59 przy kursie: 18,40 zł
Rosenkranz napisał(a):

Można sobie tutaj tworzyć towarzystwo wzajemnej adoracji i innych usług. Niemniej, doświadczenie pokazuje, że sytuacja na tej spółce nie jest tak przewidywalna jak próbują sugerować optymistycznie nastawieni koledzy. Wypraszanie ludzi, którzy mają wątpliwości jest moim zdaniem budowaniem "szklanego klosza" - na zewnątrz zbierają się chmury a my sobie oglądamy krajobraz, bo u nas przecież nie wieje.

Ponieważ ja należę do entuzjastów KOV, dlatego czuję się wywołany do tablicy.
Otóż nikt tu nie odrzuca rzeczowej krytyki ani nie tworzy towarzystwa adoracji. Po prostu większość krytycznych uwag w ostatnich czsach była oparta o wyssane z palca, niczym nie potwierdzone, histeryczne spekulacje, plotki, mity, pomówienia i rojenia najgorszej maści: a to, że ze spółki wyciekają informacje i dobrze poinformowana spekuła kupuje na 3 godziny przed info, a to, że spółce zależy na niskiej cenie akcji żeby Kulczyk Investment mógł objąć nową emisję po niskich cenach, a to, że dyrektorzy drukują dla siebie toksy i wywalają na rynek, żeby się obłowić kosztem emerytów i rencistów.
Ci, którzy na tym forum siedzieli przez lato i jesień 2010 (Maximus, Mark, Krzysiek, moja skromna osoba) nie są wolni od rozczarowań i krytycyzmu. Wystarczy przeczytać nasze dywagacje z końca września i ostre słowa jakieśmy kierowali do Redaface'a. Teraz jednak sytuacja się zmieniła: spółka odnosi wymierne sukcesy na Ukrainie, i choć Brunei nas rozczarowuje, to nie jest to wina nikogo innego, jak AED. Wzrostów wielkich nie ma, ale nie jest to wina spółki ani głównego akcjonariusza, tylko zarządzających OZ Management. Więc to do nich można mieć pretensje i ich krytykować, a wymyślanie historii rodem z Archiwum X niczemu nie służy i jest zwykłą stratą energii intelektualnej, którą lepiej spożytkować na wnikliwe przeanalizowanie choćby prospektu emisyjnego, aby nie żyć w nieświadomości i nie zżymać się, że dyrektorzy obejmują darmowe opcje.
Swoją drogą: zastanawiam się jak zareagowałby rynek, gdyby swoje opcje zrealizował nie któryś z dyrektorów, ale Jan Kulczyk i poinformował o tym rynek. Wtedy wszyscy by mlaskali z zadowoleniem, mówiąc: "o, to pewny sygnał wzrostów, w końcu ten człowiek nie może się mylić".

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 5 marca 2011 15:51:26 przy kursie: 18,40 zł
Rosenkranz napisał:
....Można sobie tutaj tworzyć towarzystwo wzajemnej adoracji i innych usług. Niemniej, doświadczenie pokazuje, że sytuacja na tej spółce nie jest tak przewidywalna jak próbują sugerować optymistycznie nastawieni koledzy. Wypraszanie ludzi, którzy mają wątpliwości jest moim zdaniem budowaniem "szklanego klosza" - na zewnątrz zbierają się chmury a my sobie oglądamy krajobraz, bo u nas przecież nie wieje.
"Postęp jest dziełem niezadowolonych" - Jean Paul Sartre[/quote]

No właśnie! Uderz w stół, a nożyce się odezwą.
Brawo Mieszko!
Edytowany: 5 marca 2011 15:55

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 6 marca 2011 20:22:29 przy kursie: 18,40 zł
Kalendarium na marzec / kwiecień w mojej głowie układa się następująco:
- testy O8, w połowie lutego Redface w wywiadzie powiedział że są jak najszybciej w planie ale jeszcze się nie rozpoczęły - może news jeszcze w marcu?!
- zakończenie O9 - zależnie kiedy się zaczęły - w sensie fizycznej roboty O8 skończył się na początku stycznia, komunikat był 2 lutego informujący o przenoszeniu sprzętu wiertniczego na O9, tak że licho wie kiedy faktycznie te wiercenia się rozpoczęły - albo w połowie stycznia albo w połowie lutego. Dodając 30-45 dni na robotę i 15-30 dni na opracowanie wyników - informacja powinna się pojawić między końcem marca a końcem kwietnia
- testy Lempuyang - czekamy na nowy harmonogram, miejmy nadzieję że druga połowa kwietnia o ile coś znów się nie s.......i
- testy Lukut - pewnie po Lempuyang skoro sprzęt jest popsuty póki co...
- finansowanie Ukrainy - połowa kwietnia
- sprawozdanie roczne
- info o zakończeniu badań sejsmicznych (na Ukrainie) - nie jestem pewien które pole jest w badaniu ale coś tam miało się dziać w Q1/2011

Trochę tego jest...

Ale pierwsze 2 tygodnie marca chyba bez żadnych newsów.

Coś opuściłem, przekręciłem?!

k.

Edytowany: 6 marca 2011 20:24

panikarz
0
Wpisów: 54
Wysłane: 6 marca 2011 20:30:57 przy kursie: 18,40 zł
nareszcie wyleciał z posady dyrektor AED, może teraz wezmą się do roboty
www.asx.com.au/asxpdf/20110304...

Warren Bufetowy
0
Wpisów: 57
Wysłane: 6 marca 2011 20:38:06 przy kursie: 18,40 zł
No to nim powołają nowego prezesa, chwilę to potrwa.

daab007
0
Wpisów: 449
Wysłane: 6 marca 2011 20:45:21 przy kursie: 18,40 zł
Chyba nawet tego nie planują..
I never think of the future - it comes soon enough.
A. Einstein

sicc
0
Wpisów: 550
Wysłane: 6 marca 2011 21:03:26 przy kursie: 18,40 zł
widać, że pewne rzeczy mają swoje konsekwencje. Za dużo było tych pechowych przypadków i przesunięć i ktoś stracił cierpliwość. Słusznie.

Krzysiek9
0
Wysłane: 6 marca 2011 21:07:09 przy kursie: 18,40 zł
kastalto napisał(a):
...
...

Myślę, że to nie sam sprzęt jest zepsuty tylko jakiś element znajdujący się już wewnątrz odwiertu, który zapewnia szczelność podczas testów przepływu. Ale to tylko moje domysły. Sądząc po ostatnim komunikacie, w którym napisali, że harmonogram dla Lukut będzie zweryfikowany pod kątem zaistniałej sytuacji i ograniczenia kosztów, jest szansa, że sprzęt do testów będzie przeniesiony właśnie do tego odwiertu aby nie tracić czasu i pieniędzy na dzierżawę sprzętu, który przez miesiąc nie byłby wykorzystywany. Tutaj jednak fajnie było by jednak usłyszeć komentarz Pana Jakuba bo z przesłanych do tej pory informacji nie wynika to jasno. Pewnie w nowym harmonogramie oby w tym tygodniu dowiemy się więcej szczegółów.

Najbardziej mnie interesuje, czy z racji tego, że emisja coraz bliżej a testy bloku L sie strasznie opóźniają a firma wynajmująca sprzęt nie jest pierwszej klasy, to czy testy bloku M będą prowadzone przez tę sama ekipę, czy może są plany nad zrównolegleniem prac nawet nieco wyższym kosztem.
Edytowany: 6 marca 2011 21:19

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 6 marca 2011 22:11:18 przy kursie: 18,40 zł
kastalto napisał(a):
- testy O8, w połowie lutego Redface w wywiadzie powiedział że są jak najszybciej w planie ale jeszcze się nie rozpoczęły - może news jeszcze w marcu?!
- zakończenie O9 - zależnie kiedy się zaczęły - w sensie fizycznej roboty O8 skończył się na początku stycznia, komunikat był 2 lutego informujący o przenoszeniu sprzętu wiertniczego na O9, tak że licho wie kiedy faktycznie te wiercenia się rozpoczęły - albo w połowie stycznia albo w połowie lutego. Dodając 30-45 dni na robotę i 15-30 dni na opracowanie wyników - informacja powinna się pojawić między końcem marca a końcem kwietnia
- testy Lempuyang - czekamy na nowy harmonogram, miejmy nadzieję że druga połowa kwietnia o ile coś znów się nie s.......i
- finansowanie Ukrainy - połowa kwietnia
- sprawozdanie roczne
- info o zakończeniu badań sejsmicznych (na Ukrainie) - nie jestem pewien które pole jest w badaniu ale coś tam miało się dziać w Q1/2011
Trochę tego jest...
Ale pierwsze 2 tygodnie marca chyba bez żadnych newsów.
Coś opuściłem, przekręciłem?!

Sprawozdanie roczne masz 21.03.2011 więc za 10 sesji. Informacja o testach O8, zakończeniu odwiertu O9 czy finansowaniu z EBOR KUB-GAZu może przyjść praktycznie w każdej chwili przed sprawozdaniem rocznym. Tutaj dobra praktyka KOV pokazuje, że info nt. odwiertu zostanie puszczone już po całkowitym rozpoznaniu ilości stref i wstępnej analizie potencjału odwiertu (jak w przypadku udanego O8) co będzie miłą odmianą po wyczynach AED. Co do AED to po wywaleniu jego mościa dyrektora można się będzie spodziewać poprawy, skoro podziękowano temu Panu to coś musiało być na rzeczy.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 6 marca 2011 22:28:57 przy kursie: 18,40 zł
Chciałem poruszyć inny wątek. Ewolucja buntu ludności w Libii w stronę otwartej wojny domowej, która grozi destabilizacją kraju na dekadę albo i dłużej jest najlepszym kubłem zimnej wody na głowy wszystkich rewolucjonistów w pozostałych krajach arabskich. Po Tunezji i Egipcie gdzie rząd po bardziej lub mniej napiętych demonstracjach ustępował pokojowo mamy tutaj bardzo realne zagrożenie obrócenia własnego kraju w gruz. 33% szans na masakrę. Teraz powinno się uspokoić. Im więcej Libii w TV tym spokojniej w regionie, strach ostudzi gorące głowy.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 6 marca 2011 22:29

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 6 marca 2011 23:08:36 przy kursie: 18,40 zł

Do Kalendarium należy dołączyć rozpoczęcie pozyskiwania trójwymiarowych danych sejsmicznych z koncesji Makiejewskoje i Olgowskoje, które planowano na koniec pierwszego kwartału.
Kilka tygodni temu napisaliśmy wspólnie kalendarium spółki na najbliższe miesiące - patrz str. 105 forum.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 7 marca 2011 00:07:44 przy kursie: 18,40 zł
sicc napisał(a):
widać, że pewne rzeczy mają swoje konsekwencje. Za dużo było tych pechowych przypadków i przesunięć i ktoś stracił cierpliwość. Słusznie.

Hm, no ale skąd wiadomo że wyleciał skoro złożył rezygnację i że z powodu porażki z testowaniem Lempuyanga?! Może być 100 innych powodów. Nie wierzę w cuda że to jeden zły gość był wstrętnym szkodnikiem czy wstrzymywaczem robót. A jeśli już to pachnie mi to szukaniem kozła ofiarnego raczej. A co do dalszych prac AED nie należy mieć złudzeń, niestety. Taka firma...

No chyba że wygrzebaliście jakieś wiarygodne informacje na ten temat, w takim razie podajcie linka.

k.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

110 111 112 113 114

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,266 sek.

vvwcgccf
vtmshjxi
wptvscys
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mtwssmuf
drfzyrqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat