0 Dołączył: 2009-01-08 Wpisów: 598
Wysłane:
27 marca 2009 16:53:42
przy kursie: 5,57 zł
jak widać sie dąło oszacować w przyblizeniu :-))) szacowałem maks 500 jest 405..
a co do dynamiki to masz racje z efektem niskiej bazy..... te wyniki podałem jako przykład tego ze popyt jest a nie znikł w czasie kryzysu. jak niektorzy pisali mylac troche produkcje samochodów i dostawy dla producentów z rynkiem wtornym
mnie satysfakcjonuje wzorst przychodów o ok. 20%-30% w tym kwartale..
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
30 marca 2009 16:58:40
I pomyśleć,że w ciągu dnia Oponeo spadało niemal 8 %...A na koniec sesji-kurs bez zmian.Widać,że ktoś trzyma łapę na kursie...Zresztą to nie pierwszy raz taka sytuacja-w ciągu dnia kurs spada,a na koniec wyciąganie...
|
|
Wysłane:
30 marca 2009 18:04:00
czy wyciąganie ? nie wiem.. wiem ze w ten sposób też można robić zakupy.... w czasie hossy było to popularniejsze... na papierach
|
|
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 16:28:37
przy kursie: 5,90 zł
czemu moderator usunał mój wpis sprzed kilku dni???... pisąłem ze trzeba brac...
co do dzisiejszej sesji to podeszlismy pod 6 zł.... robi się coraz ciekawiej... coraz bardziej technicznie i fundamentalnie w spółce..
|
|
50 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 marca 2009 16:48:26
Posty bez argumentacji są usuwane, jeśli w mojej ocenie przekraczają granice pustosłowia. Te dwa powyższe też za godzinkę polecą.
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 19:32:46
WatchDog napisał(a):Posty bez argumentacji są usuwane, jeśli w mojej ocenie przekraczają granice pustosłowia. Te dwa powyższe też za godzinkę polecą. hola hola.... "w ocenie... moderatora"..... może warto czasami zostawić posty które mowią wprost jakies rzeczy.. ze brac lub nie brac... skuteczność takich ocen pokaze rynek.. i wtedy wszyscy beda mieli mozłiwość oceny czy ten co to pisał.. to miał lub nie miał racji.... to duzo powie innym o autorze.... moderator nie powinien chyba mysleć ze jest najmądzejszy.. bo tacy to juz polegli na tej bessie i sa pewnie bez kasy na rachunku... któs piszę ze wczesniej wyciagano oponeo. a ja pisze ze czasami tak sie tez jednym zleceniem na dzien kupuje.... ( inna opinia) a moderator twierdzi ze to pustosłowie moderator usunał także inne moje posty o innych spólkach które pisałem wtym samym dniu.... a tam było jak na dłoni ( chodzi o bbdi) kiedy kupiłem .... - 0,22 zł za akcje i kiedy mam zamiar sprzedać...s(sprzedałem po 0,42 zł..) - to moderator usunał.. to jest pustosłowie????? poddaje na widok publiczny czesc moich inwestycji i pod osąd publiczny...a moderator to usuwa.... CHYBA COŚ NIE TAK.... jest jak moderator ma zamiar budować zaufanie do autorów i strony jesli bedzie usuwał takie wpisy..................
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 19:38:17
a tak przy okazji... bo nie umiem tego nigdzie znależć w portalu....
czy moderatorzy lub inne osoby z portalu mają może jakieś zakazy( ograniczenia) inwestycji w akcje? ( tak jest w wiekszości innych szanujących sie gazet i portali.)
jak to jest w przypadku STOCKWATCH... bo dokonujecie oceny spółek.... i mogłby zaistnieć konflikt interesów...
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 19:41:56
magnat napisał(a):hola hola.... "w ocenie... moderatora"..... może warto czasami zostawić posty które mowią wprost jakies rzeczy.. ze brac lub nie brac... skuteczność takich ocen pokaze rynek.. i wtedy wszyscy beda mieli mozłiwość oceny czy ten co to pisał.. to miał lub nie miał racji.... to duzo powie innym o autorze.... Nie pisz, że ktoś ma coś robić: brać, nie brać. Możesz sobie pisać, co sam zrobiłeś albo zrobisz. Tego dnia oceniłem Twoje wpisy jako nic nie wnoszące podbijanie wątków spółek. Sam zobacz, jaki jest Twój autorski wkład: "Czy wyciąganie? Nie wiem." "Jak widać się dało." "Lubię że spokój, a potem jedno zlecenie". Nie widzisz, że rozmawiasz sam ze sobą?
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 19:43:20
magnat napisał(a):a tak przy okazji... bo nie umiem tego nigdzie znależć w portalu.... Poszukaj - było. I jeszcze żeby było jasne: poniżej moje ostatnie pół roku na giełdzie.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 31 marca 2009 19:52
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 19:49:10
WatchDog napisał(a):magnat napisał(a):hola hola.... "w ocenie... moderatora"..... może warto czasami zostawić posty które mowią wprost jakies rzeczy.. ze brac lub nie brac... skuteczność takich ocen pokaze rynek.. i wtedy wszyscy beda mieli mozłiwość oceny czy ten co to pisał.. to miał lub nie miał racji.... to duzo powie innym o autorze.... Nie pisz, że ktoś ma coś robić: brać, nie brać. Możesz sobie pisać, co sam zrobiłeś albo zrobisz. Tego dnia oceniłem Twoje wpisy jako nic nie wnoszące podbijanie wątków spółek. Sam zobacz, jaki jest Twój autorski wkład: "Czy wyciąganie? Nie wiem." "Jak widać się dało." "Lubię że spokój, a potem jedno zlecenie". Nie widzisz, że rozmawiasz sam ze sobą? niestety... usuniety wpis z BBDI.. wydaje sie mojej opinii zgodny z tym co Moderator teraz pisze.... wczesniej we wpisie napisałem po ile kupiłem... potem po kilku dniach bodajze w niedziele.... napisałem ze w poniedziałek sprzedaje.... co w tym złego? kupuje sprzedaje... tak dokładnie jak moderator ale to tak na marginesie... a mogę dostać link z tym gdzie sa zasady o ktore pytałem.?
|
|
|
|
Wysłane:
31 marca 2009 20:02:27
magnat napisał(a):a mogę dostać link z tym gdzie sa zasady o ktore pytałem.? To Ty mówisz, że są zasady - ja mówię, że była rozmowa. Nie mam z tym problemu, żeby pokazać operacje na rachunku - są wyżej. Nie mam też problemu zacząć handlować jeśli będę chciał (i miał czas), bo w żaden sposób ani ja, ani żaden z moich Kolegów nie jesteśmy uprzywilejowani w dostępie do informacji. Każdemu wolno obliczać, szacować, wyceniać oraz oceniać. To że robię to częściej? Bo mi się chce i potrafię coś więcej napisać. Ale uważam, że udzielam się dużo mniej niż Ty, szczególnie ostatnio. Zadałem pytanie wyszukiwarce, jakie jeszcze posty ostatnio popełniłeś i oto próbka: jedna linijka=jeden post: czyzbysmy jechali do 2 euro... pewnie jeszcze sie skorekci ale.... pozniej zachowuje się dobrze.. brać póki jeszcze czas wg mnie jeszcze czas wracamy na prawidłowy kurs. ktos wiekszy sypie któs wiekszy skupuje... od kilku sesji.. na ppaierku robi sie coraz ciekawiej jakis sypacz próbował zniweczyć wzrosty ale jednak papierek pokazuje siłe.. dzisiaj dt cwiczyłem dla sportu jeszcze trochę zleci i chyba łyknę dobieranie... sapdek kursu kilkuprocetnowy nie zmieni mojego zapatrywania cierpliwości cierpliwi zostaną nagrodzeni za mało tego kupiłem:-( W ten sposób kończymy temat nic nie wnoszący do AF spółki Oponeo (ani żadnej innej).
|
|
0 Dołączył: 2008-10-09 Wpisów: 123
Wysłane:
31 marca 2009 21:18:00
WD slowa uznania  .Nie robmy konkurencji forum Bank....pl.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-14 Wpisów: 120
Wysłane:
31 marca 2009 21:40:30
Kolego "Magnat" bez urazy, ale w całości popieram WD, bo inaczej poziomem merytorycznym zamienimy się w forum wyżej wymienione. I tak obserwuję coraz mniejszy udział wpisów, które oprócz własnych zapatrywań, posiadają odpowiedź na pytanie DLACZEGO ? Mistrzami w tym zakresie oprócz WD (co jest oczywiste) jest stara gwardia - to ci co zakładali wątki. Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
31 marca 2009 22:21:03
Nie chciałbym się tutaj zajmować linczowaniem Magnata, ale pewne kwestie postanowiłem skomentować. Przepraszam, że akurat miejsce jest nieodpowiednie, ale już dyskusja się zaczęła w wątku oponeo... Jest specjalne miejsce gdzie się można uczyć, czy też chwalić swoimi decyzjami. Nikt nie założył tam swojego portfela. Dlaczego? Portfele SWAno jest parę wyjaśnień... Najprostsze to usilne propagowanie spółki. Może ktoś się skusi łyknąć... Czyli jak na parkiecie... Mnie mało interesuje kto ile i za ile... Ważne jest pytanie dlaczego, tak jak wspomniał Irek. Portal jest głównie AF. Fakt iż między raportami mało się dzieje, ale zawsze można spekulować o perspektywach, wyceniać wpływ podpisanych kontraktów, podyskutować o sposobach wyceny i ewentualnie o sytuacji technicznej. To raczej miejsce do dzielenia się informacjami o rynku, o udziałach w rynku o możliwościach i szansach o ryzyku itd... Jeszcze nie tak całkiem dawno czytałem nałogowo. Teraz mi się już nie bardzo chce. Za długo szukać żeby znaleźć merytoryczną fajna wypowiedz. Raczej teraz zaglądam do profilu moich ulubionych forumowiczów i oglądam 10 ostatnich wpisów. Fajnie jest merytorycznie się posprzeczać, to stymuluje myślenie vide moja retoryka z Zacharym w wątku GNT. Szkoda iż zmienia się kształt wypowiedzi. Ilość nie idzie w parze z jakością. Teraz ważniejsza kwestia... Kwestia zaufania do moderatora. Czym się moderator różni od innych forumowiczów poza prawem do edytowania/kasowania wątków? Prawdopodobnie wiedzą i portfelem, ale czy nie tym się różnią forumowicze? Ja do każdej wypowiedzi podchodzę sceptycznie. Nawet do WD, mimo iż chyba ostatnią rzeczą jaką można mu zarzucić to naganianie. Jego wypowiedzi to właściwie liczby z nieeilkim polem do interpretacji. Otwarcie pisze, że na jakiejś branży się nie zna i interpretuje tylko liczby. Czasem nawet w mojej ocenie błędnie ;) Nie jest też sposobem screenowanie rachunku. Lekko naszego WD poniosły emocje. Rachunków można mieć dziesieć, tak samo jak nicków na forum. Każdy rozsądny człowiek powinien weryfikować wiedzę/hipotezę czy to moderatora czy innego forumowicza. W końcu gramy własną kasą! Zawsze jest wskazane podejrzewać kogoś o złe intencje, bo w końcu giełda to miejsce gdzie sprzedajesz akcje drugiemu, który też chce zarobić. Zarabianie nie zawsze idzie w parze z etyką. Dlatego należy być czujnym. Jeśli ktoś nie potrafi analizować fundamentalnie czy technicznie nie powinien budować portfela w oparciu o opinie innych a złożyć kasę w funduszach, lub nauczyć się odpowiednich narzędzi.
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2009 00:43:03
to co przywołał.... Moderator to "niby" jest prawda tylko wyciete z kontekstu ...a zwłaszcza nie jest powiązane z kursami w czasie pisania wypowiedzi.
BBDI, LCC OPONEO, IMMOest, BMP ( główna kotwica mojego portfela)
wystarczy porównać ceny kiedy pisałem o zakupach i sprzedazy z obecnymi cenami takie rzeczy wg mnie ( to moja ocena -kazdy ma swoja) pozwalajazweryfikować skuteczność zarobkowania... wg mnie WAZNEGO ( najWAZNIEJSZEGO) kryterium oceny i zaufania do autora...
opowiadać kazdy moze wazne czy jest skuteczny...
bo przeciez kazdy inwestuje dla pieniedzy... i zysków
ja lubie kiedy ktos pisze ze kupił lub sprzedal.. to pozwala mi na weryfikacje autora... oczywiscie czesciową ale jednak... ( zarabia albo traci)
co do stanowiska Moderatora i jego pokazania konta to uznam to za chwyt działający tylko na nowicjuszy.... ( mozna miec 10 kont..zreszta skomentował to poprzedni rozmowca)
zadajac pytanie chodziło mi potwierdzenie lub nie zakazów lub ich braków
wg mnie moderator dyskusji na duzym forum ( zakładam ze takim bedzie stockwatch) ma ogromne możłiwości wpływania na innych i na ich decyzje choćby poprzez WŁASNIE USUWANIE POSTÓW.... które akurat nie pasują mu do koncepcji...własnego portfela...
POKUSA JEST OGROMNA>.. kazdy kto zna rynek lata wiec co to jest.. dlatego UCZCIWIE BYŁOBY GDYBY WSZYSCY WIDZIELI jak to jest..... z tymi ograniczeniami... sa czy ich NIE MA
własciwie ta odpowiedz moderatora UWAZAM jest najwazniejszym OSIĄGNIĘCIEM TEJ DYSKUSJI... więc warto było...
postaram sie wpasować w styl komentarzy choć bez entuzjazmu
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2009 00:55:21
wracając do Oponeo to rozmawiałem ze znajomym z jednej z hurtowni.. i mowi ze marzec jest całkiem neiżły jesli chodzi o sprzedaż
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2009 12:43:12
przy kursie: 6,04 zł
Jakkolwiek nie patrzeć i w sumie bez względu na to,czy ktoś ma akcje tej spółki,czy nie,to trzeba przyznać,że od miesiąca -kiedy kurs złamał blisko półroczną linię trendu spadowego-Oponeo jest silniejsze od rynku,idzie małymi,ale stałymi krokami do przodu,przy czym(nawet u mnie) tym małym wzrostom towarzyszy dosyć duża niepewność,na pewno nie ma jakiegoś huraoptymizmu,ale jakoś powolutku kurs pnie się na północ. Natomiast proponuję nowy wątek: Otóż wychodzę z taką małą inicjatywą,aby zainteresowani podali swoje prognozy co do wyników za I kwartał,uzasadnienia mile widziane.Ja podam swoje przypuszczalne prognozy na końcu,by niczego nie sugerować.Z tym,że sugeruję,by podawać w miarę realne prognozy,a nie "życzeniowe",po czym można zsumować średnią naszych oczekiwań,ok?
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2009 13:09:44
Dla porządku przypomnę,że w I kw.2008: przychody wyniosły :15mln zysk netto:1,3mln(po korekcie w górę o 200tys.) proponowalbym,aby podawać Wasze przypuszczenia co do wyników w liczbach,a nie w ujęciu procentowym A z ciekawostek z analizy technicznej dodam,że w zeszłym tygodniu kurs przebił średnią 50-sesyjną,co nie zdarzyło się od października ub.roku,z całą pewnością jest to oznaka siły, natomiast dzisiaj kurs jest w okolicach średniej 100-sesyjnej,zobaczymy,czy atak na tą średnią się powiedzie,na dzień dzis.trudno powiedzieć,czas pokaże...
|
|
PREMIUM
8 Grupa: Bus Driver
Wysłane:
1 kwietnia 2009 14:12:21
magnat napisał(a): ... i mowi ze marzec jest całkiem neiżły jesli chodzi o sprzedaż Wybacz, ale... jedna jaskółka wiosny nie czyni. A równie dobrze mógłbyś namawiać do sprzedaży, bo "po cóż się męczyć" :) Przecież każdy podejmuje decyzje zawsze za i dla Siebie.
|
|
Wysłane:
6 kwietnia 2009 19:25:25
przy kursie: 5,95 zł
dzisiaj obroty wyskoczyły w góre... i konczymy na maksimum sesji...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.