PARTNER SERWISU
fmqjocyv
16 17 18 19 20
DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 7 lutego 2011 20:25:46 przy kursie: 51,35 zł
I dlatego pytam. Bo ma być to coś koło 3% a po analizie historii wynika że to gdzieś koło czerwca.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 7 lutego 2011 20:53:26 przy kursie: 51,35 zł
I co z tego, że będzie dywidenda, skoro zaraz potem będzie z pewnością nowa emisja akcji. Zapłacimy podatek plus parę złotych dla maklera a w spółce się wyrówna. Wyjątkowo durna strategia.

DarthUnreal
0
Wpisów: 228
Wysłane: 7 lutego 2011 21:03:48 przy kursie: 51,35 zł
Nie inwestuję pod dywidendę.Ona tylko psuje moje plany.Pytam by te plany dopasować do rzeczywistości.Co mi po dywidendzie jak interesują mnie tylko wahania kursu.

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 19 lutego 2011 10:01:35 przy kursie: 49,02 zł
007 napisał(a):
I co z tego, że będzie dywidenda, skoro zaraz potem będzie z pewnością nowa emisja akcji. Zapłacimy podatek plus parę złotych dla maklera a w spółce się wyrówna. Wyjątkowo durna strategia.

A niby skąd pewność, lub choćby przypuszczenie odnośnie nowej emisji akcji zaraz po dywidendzie?

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 20 lutego 2011 20:33:23 przy kursie: 49,02 zł
Spółka zaliczyła minimum i jest w klasycznym "dołku" jezeli chodzi o kursu.Być możliwe że nastąpi odbicie kursu i zostanie uwiarygodniona rekomendacja anlityków.

predator
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 lutego 2011 18:12:03 przy kursie: 49,06 zł
Znalazłem w internecie.
Rozgoryczony inwestor wysłał do Asseco maila informując, że jest zaniepokojony zachowaniem kursu spółki. Dziś otrzymał taką oto odpowiedź:

"Szanowny Panie,

W odpowiedzi na Pana maila informuję, że nie są znane nam powody, które uzasadniałyby zaistniały spadek kursu akcji Asseco Poland. Spółka ma mocne fundamenty, wypracowuje dobre wyniki finansowe, a perspektywy dalszego rozwoju są optymistyczne.

Z poważaniem,
Katarzyna Drewnowska"

:)

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 21 lutego 2011 18:23:37 przy kursie: 49,06 zł
Wczorajsza niby dobra informacja dla asseco o wygranym przetargu (umieścił ją kolega Artur na wątku sp. sygnity):

www.pse-operator.pl/index.php?...
www.pse-operator.pl/uploads/pl...

Dziwne aż, że dzisiaj nie było tutaj prawie żadnej reakcji.
Ale zauważyłem, że ostatnio sporo inwestorów wycofuje się z naszych rodzimych spółek IT - prawie wszystkie albo się kiszą albo lecą w dół.
Ciekawe czym to jest spowodowane Think

pawlooos
0
Wpisów: 71
Wysłane: 21 lutego 2011 19:20:33 przy kursie: 49,06 zł
Patrząc na to co dzieje się na Wasko nie powiedziałbym, że inwestorzy wycofują się ze spółek informatycznych. Na Asseco nic szczególnego nie dzieje się, dlatego spada. Umowa na 7 mln zł niewiele znaczy dla Asseco. Nie za ciekawa jest sytuacja techniczna na wykresie spółki. Być może potrzebne jest przemielenie akcjonariatu (choć do tego potrzebny jest większy obrót), żeby kurs wszedł w końcu na właściwe tory.

fidelio77
0
Wpisów: 745
Wysłane: 21 lutego 2011 19:43:29 przy kursie: 49,06 zł
Ostatnio na CNBC analityk z bodajże KBC oceniając sektor IT w kontekście Asseco stwierdził, że nie wszystkie przejęcia były trafione.

Greg_OR
0
Wpisów: 2
Wysłane: 21 lutego 2011 19:57:24 przy kursie: 49,06 zł
Witam, wspaniałe forum i cały portal, śledzę wątki posiadanych i obserwowanych spółek już od jakiegoś czasu, w końcu nieśmiało (;)) się odezwę.
Wszedłem w Asseco na początku stycznia po 55.8 błędnie przewidując wyjście górą z kanału spadkowego, teraz uśredniłem po 49.2 licząc na to, że jesteśmy na dolnym ograniczeniu tego kanału i się od niego odbijemy, ponowną walkę z górnym ograniczeniem powinniśmy mieć przy 54.8-55.0 (jeśli się mylę to mnie poprawcie)
pozdrawiam
Edytowany: 21 lutego 2011 20:02

predator
0
Wpisów: 37
Wysłane: 21 lutego 2011 21:26:56 przy kursie: 49,06 zł
Wykres Formula Systems z NQ

finance.yahoo.com/echarts?s=FO...:symbol=forty;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

Solosoft
0
Wpisów: 35
Wysłane: 21 lutego 2011 21:36:31 przy kursie: 49,06 zł
Greg_OR napisał(a):
Witam, wspaniałe forum i cały portal, śledzę wątki posiadanych i obserwowanych spółek już od jakiegoś czasu, w końcu nieśmiało (;)) się odezwę.
Wszedłem w Asseco na początku stycznia po 55.8 błędnie przewidując wyjście górą z kanału spadkowego, teraz uśredniłem po 49.2 licząc na to, że jesteśmy na dolnym ograniczeniu tego kanału i się od niego odbijemy, ponowną walkę z górnym ograniczeniem powinniśmy mieć przy 54.8-55.0 (jeśli się mylę to mnie poprawcie)
pozdrawiam

Dokładnie tak. To kanał o bardzo niskim nachyleniu spadkowym, ale zejscie niżej pociagnelo by nas chyba w okolice 45 zł. Mam nadzieję, ze do dnia ogloszenia wynikow jakos dociągniemy. W tych dniach kurs bardzo czesto zachowywal sie pozytywnie bo... byl juz porzadnie zdolowany. Angel

Edytowany: 21 lutego 2011 21:38

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 21 lutego 2011 21:36:57 przy kursie: 49,06 zł
predator napisał(a):
Wykres Formula Systems z NQ

finance.yahoo.com/echarts?s=FO...:symbol=forty;range=1y;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

@predator, zobacz porównanie do nasdaq composite; tak gdzieś od listopada wyraźne wyjście górą i trzyma się gdzieś tak w okolicach 20% in plus do tegoż benchmarku

marekl99
0
Wpisów: 44
Wysłane: 19 marca 2011 12:59:15 przy kursie: 52,25 zł
Wyniki nieco powyżej konsensusu. thumbright

Wg. AT kurs w piątek dotarł do oporu, jeśli w poniedziałek go przebije (przesłanki są: dobry raport oraz duża biała świeca zakrywająca kilkusesyjne dołki) droga w górę o dalsze kilka procent otwarta.

Pozdrawiam

marekl99
0
Wysłane: 20 marca 2011 12:18:49 przy kursie: 52,25 zł
Wpis z blogu Roberta Gwiazdowskiego z 9 marca:
Po awanturze trwającej ponoć od piątku Rada Ministrów, która rozpoczęła się wczoraj z dwugodzinnym opóźnieniem przyjęła projekt zmian systemu emerytalnego. Składki przekazywane do OFE spadną z obecnych 7,3% do 2,3%. Pozostałe 5%, zamiast w OFE, zostanie zaksięgowane na nowym subkoncie w ZUS. I to jest bardzo dobra wiadomość. Przede wszystkim dla… Asseco (primo voto Prokom). No bo przecież to konto w ZUS trzeba będzie stworzyć. Przetargu nie zdążą w tak krótkim czasie nawet rozpisać, nie mówiąc już o tym, że bez dostępu do kodu źródłowego KSI (Komputerowy System Informatyczny ZUS) nikt rozsądny się tego nie podejmie. A jeśli ZUS skazany jest na jednego wykonawcę to ceny za usługę, którą musi szybko kupić nawet lepiej sobie nie wyobrażać.

tepes
0
Wpisów: 33
Wysłane: 20 marca 2011 20:24:01 przy kursie: 52,25 zł
Po takiej informacji kurs zapewne ostro zanurkuje, jak to zwykle bywa na Asseco.

Angel

marekl99
0
Wysłane: 21 marca 2011 20:04:27 przy kursie: 52,25 zł
Opór na 52,25 dziś obronił się. Jutro zapewne nowy atak ...
Wypowiedzi prez. Górala wyraźnie tonujące i zachęcające (chcemy wejść na NASDAQ, ale słuchamy akcjonariuszy, jesli tego nie chcą odłożymy decyzję ... W 2011 nie możemy obiecać, ale sądzimy że będziemy mieli dobre wyniki ....) - to moje interpretacje jego słów.

Ale opór na 52,25 ciągle silny ... Puści / nie puści .... Puści / nie puści ... Puści / ...

Think

Pozdrowienia

dadek
0
Wpisów: 190
Wysłane: 21 marca 2011 20:20:08 przy kursie: 52,25 zł
Tak zauważyłem z obserwacji, że na naszej giełdzie sporo rzeczy odbywa się z jednodniowym opóźnieniem (chyba konieczność przegryzienia raportów i not księgowych) tak więc liczę mimo wszystko na pokonanie w dniu jutrzejszym ww. oporu.

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 22 marca 2011 18:48:41 przy kursie: 52,15 zł
Omówienie rocznego sprawozdania finansowego ASSECOPOL za 2010 rok

Mamy roczne zaudytowane sprawozdanie, a w nim bardzo dużo not i informacji dodatkowej. W całym tym gąszczu trzeba jeszcze wyszukać istotne informacje o kolejnych przejęciach i próbować wyłuskać źródła zmian wartości tej spółki. A to należy do zadań wyjątkowo trudnych. Poza tym w spółce z kwartału na kwartał niewiele się zmienia.

Przychody rosną nieprzerwanie. Wydaje mi się, że ich dokładne analizowanie nie daje w przypadku ACP większego sensu. Segmenty działalności nie zmieniają się na przestrzeni czasu, kolejne kontrakty wygrywane przez spółki są indywidualnie bez znaczenia przy wielkości spółki. Znaczenie ma dopiero ich rentowność, która powinna być określona na minimalnym poziomie akceptowanym dla całej grupy kapitałowej. Tylko na dziś dzień sytuacja jest taka, że w sprawozdaniu znajdują się kontrakty, na które umowy zostały podpisane wiele miesięcy wcześniej. W niektórych przypadkach jeszcze przed przejęciem realizującej kontrakt spółki przez grupę Asseco. Dlatego realizowana marża może być poniżej oczekiwań grupy, rynku i naszych. Co prawda skonsolidowana marża brutto na sprzedaży utrzymuje się na poziomie powyżej 30%, to pozostałe koszty są już bardzo zmienne. I tak w 4q2010 marża operacyjna wyniosła tylko 15% w porównaniu do 21% w poprzednim kwartale. W tym zakresie oczekiwania kierują się na wzrost wewnętrznej efektywności, której póki co nie ma. Z resztą piszę o niej od pewnego czasu.

Wartość księgowa ACP akumuluje się ale z kilku powodów jednocześnie. Wzrost na poziomie grupy kapitałowej na przestrzeni ostatniego kwartału wyniósł ponad 1 mld PLN ale z tego jedynie 444 kPLN pochodzi z zysku. Reszta jest wynikiem kolejnych emisji i konsolidowania wartości nowych spółek. Widać to w szczególności po stronie aktywów, gdzie już 24% sumy bilansowej stanowi wartość firmy z konsolidacji. Jest to dosłownie i w uproszczeniu gotówkowa nadpłata nad wartość godziwą przejętych aktywów. A nie dosłownie oznacza to, że ACP jest przekonane, że taką minimalnie wartość w postaci zysku i dodatnich przepływów wypracują przejęte spółki. Na koniec 2010 roku oczekuje się 1,9 mld PLN. Najbardziej znacząca część, czyli jakieś 600 mln PLN przyrostu wygenerowała w tym roku Grupa Formula.

Przychody po raz pierwszy w historii spółki przekroczyły 1 mld PLN kwartalnie. Suma bilansowa wzrosła na przestrzeni roku o 37%. Jednak w związku z tym od kilku lat Asseco pokazuje systematyczny spadek wskaźników ROE (return on equity, czyli zwrot z kapitału) i ROA (return on assets, czyli zwrot z aktywów). Wiem, że interesuje nas masa zysku ale także (tudzież tylko) przy rosnącej efektywności. WatchDog wiele miesięcy temu wskazywał, że Asseco mogłoby jeszcze wzrosnąć dzięki wykorzystaniu możliwości dźwigni finansowej. Skoro rentowność operacyjna utrzymuje się powyżej 15% a kredyt można mieć za 8%, to zysk cały czas jest. Co prawda wskaźniki dalej by spadły ale masa zysku i budowanie wartości byłoby jeszcze szybsze. Może jednak powoli kończą się podmioty do przejęcia w Europie? I żeby zrobić coś ciekawego, spektakularnego i znaczącego trzeba przejmować spółki z Nasdaq? A to przecież nie może dziać się za często. Chodzi mi o ryzyko wyhamowania takiego wzrostu nieorganicznego – zastanawiam się, czy taka opcja występuje.

Przychody w ujęciu rocznym wzrosły w porównaniu do 2009 o zaledwie 6%, czyli dokładnie tyle ile oczekiwany wzrost rynku informatycznego na świecie. Czyli w ujęciu globalnym Asseco nie powiększa udziału w rynku. Słyszałam ostatnio pojękiwania, że rząd powinien bardziej wspierać wydatki na informatyzację całego społeczeństwa. Spółka twierdzi wręcz, że bez istotnego wsparcia nie będzie w stanie stać się graczem o zasięgu więcej niż lokalnym. Odbieram takie działanie jako lobbing ale przyznaję, że takiego PRu nie lubię.

Spółka jest duża, bezpieczna, dywidendowa. Z tak dużego sprawozdania nie wyczytamy żadnych ryzyk operacyjnych. Grozi jej to, że balon może się przegrzać lub któreś ogniwo przestanie sprawnie działać. Może być jak z CEDC, któremu powinęła się noga i znalazło to katastrofalne odbicie w wynikach spółki i jej kursie.

www.stockwatch.pl/gpw/assecopo... – zapraszam do zapoznania się z przeliczonymi wskaźnikami. Większość jest na zielono ale jakoś nie jestem przekonana, że znacząco pomoże to kursowi.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

marekl99
0
Wysłane: 22 marca 2011 19:43:55 przy kursie: 52,15 zł
Asseco prowadzi dość szczególną strategię. Kupując firmy informatyczne w wielu krajach raczej nie szuka łatwych synergii, ale zachowuje się jak fundusz private equity. Może nastąpić taki moment, że synergia sama się pojawi. Jeśli nie, jest co sprzedać (kupione firmy i udziały), jednocześnie jednak łatwo przeszarżowac.

Jakkolwiek to brzmi paradoksalnie, Asseco trochę przypomina Petroinvest:
1. Jeśli P. znajdzie ropę o sensownym koszcie wydobycia - kurs skoczy kosmicznie. Jeśli Asseco znajdzie silne synergie, gwałtownie się wzmocni.
2. Jeśli P. niczego nie znajdzie, zapalmy świeczkę ku pamięci tych którzy kupili akcje P. Jeśli Asseco nie odnajdzie się we własnej rozbudowanej strukturze - może nie nastąpi dramat dla akcjonariuszy, ale co najwyżej brak zysków ze wzrostu akcji, tym samym zmarnowany czas i środki.

Sądząc po relatywnie niskich notowaniach akcji Asseco, rynek podchodzi sceptycznie do mocarstwowych zamierzeń Asseco. Trochę to na zasadzie: jeśli polska firma kupuje niemiecką, to napewno Niemcy nas "wydoili" bo są tacy sprytni, a my wręcz przeciwnie... Dużo w tym polskich kompleksów...

A co jeśli preses Góral ma rację ... Think

Pozdrowienia
Edytowany: 22 marca 2011 19:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE ASSECOPOL

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,475 sek.

vzdwnolq
ppezowkh
ghaoqcyj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ywhhaboy
oyfscwop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat