PARTNER SERWISU
imlfqmyb
3 4 5 6 7
ZooM
0
Wpisów: 18
Wysłane: 23 marca 2011 18:11:25 przy kursie: 8,71 zł
www.parkiet.com/artykul/103351...

Ktos chce tu kogos w koncu zrobic w...

Cytat:
Powodem wyprzedaży jest nocny komunikat Clean&Carbon Energy o złożeniu pozwu przeciwko technologicznej firmie o zapłatę kwoty stanowiącej „równowartość dwukrotnej wysokości kapitału akcyjnego spółki Komputronik”. Chodzi o uregulowanie należności z tytułu rozliczeń handlowych. Komputronik jest winien C&C Energy ok. 1,5 mln zł. Jego przedstawiciele w sobotnim „Parkiecie” deklarowali gotowość uiszczenia całej zaległości natychmiast po skompletowaniu dokumentów i wyjaśnieniu wszelkich nieścisłości.

- Uważamy roszczenia C&C Energy za całkowicie absurdalne – oświadcza Jacek Piotrowski, wiceprezes Komputronika. – Z punktu widzenia prawnego jest to całkowite kuriozum – dodaje. Twierdzi, że żadna z przesłanek umownych oraz jakiekolwiek późniejsze zdarzenia nie upoważniają zarządu C&C Energy do złożenia pozwu. - Również podana w komunikacie podstawa prawna nie ma uzasadnienia merytorycznego – uważa Piotrowski.
when you're done fucking your enemies, fuck'm some more.
Edytowany: 24 marca 2011 09:02

Masa
PREMIUM
30
Wpisów: 1 074
Wysłane: 30 czerwca 2011 22:03:45 przy kursie: 7,78 zł
Dzisiaj można było zauważyć spory wolumen jakiego nie było od dłuższego czasu. Spółka cały czas w trendzie spadkowym mimo iż osiągnęła dość dobre wyniki.
Cytat:
Komputronik, którego przychody w okresie od stycznia do maja wzrosły o 25 proc., planuje utrzymanie dwucyfrowego wzrostu w całym roku kalendarzowym 2011. Spółka chce koncentrować się na rozwoju usług dla klientów indywidualnych i firm oraz chce kłaść mocny nacisk na sprzedaż przez internet.

www.money.pl/gielda/wiadomosci...">www.money.pl/gielda/wiadomosci...
Cytat:
Nowa strategia:
2022 +3,59 % (6 miesięcy)
2023 +44.47 %
2024 +1,36 %

myfund.pl/index.php?raport=pok...

Rafff_X
0
Wpisów: 1
Wysłane: 22 lipca 2011 23:47:42 przy kursie: 6,45 zł
Czy taki wpis na forum Bankiera (link) możemy uznać za "zaniżanie" kursu?

Wydaje mi się, że możliwości wpływania na kurs jest dużo. Mogę sobie wyobrazić sytuację, w której większościowy udziałowiec celowo odfiltrowuje dobre wiadomości chcąc dokupić akcji przed dobrą informacją. Na odwrót chyba trudniej, bo trudniej użyć słupa...

semperparatus zapewne oceniał spółkę na tle innych spółek z branży lub aktualnej wartości C/WK. To daje powody do twierdzenia, że "fundamentalnie spółka warta jest dużo więcej, niż obecny kurs...". Z drugiej strony spór z CCE dotyczy takich kwot, że trudno cokolwiek wnioskować. Jeżeli sąd uzna racje Komputronika, to pewnie kurs poszybuje. Jeżeli CCE wygra - sytuacja spółki nie będzie wesoła.
Edytowany: 22 lipca 2011 23:48

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 23 lipca 2011 10:42:58 przy kursie: 6,45 zł
Ech.... Wiara w słupy... zaniżania...
Ja tam wolę wierzyć we własne umiejętności analityczne.
3 minuty rzutu oka na sprawozdanie i wycena rynkowa jest już dla mnie jasna.

Mnożniki o których wspominasz są faktycznie niskie na tle sektora, ale jest jeden maluśki minus... Pochodzą ze sprzedaży Karenu. Raz w pozostałych przychodach jest kwota kilkunastu milionów złotych, dwa dodatkowa kwota nieco mniejsza pochodzi z wyceny opcji put na akcje CCE. Tyle, że tą opcję Karen chyba neguje... Jeśli uwzględnić te czynniki to C/ZO, C/Z EV/EBIT, EV/EBITDA wychodzą albo ujemne, albo wskazujące na przewartościowanie...
Gdzie jest ten potencjał??? W C/WK? Od razu mogę wymienić 10 spółek które mają niższy, a nie są w złej sytuacji. Trzeba by jeszcze zerknąć jak wygląda cykl rotacji zapasów. Być może leży coś na magazynie czego nie da się sprzedać. Wcale nie jest różowo.

Poza tym jeśli taki ktoś zataił by dobre info, np o podpisaniu umowy, to ma na głowie KNF, bo komunikaty istotne musi spółka podawać. W innym wypadku ma sankcje. Tak samo z wiadomościami negatywnymi.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 sierpnia 2011 15:57:18 przy kursie: 5,21 zł
genoniusz napisał(a):
Błagam... "A jej biznes podstawowy performuje źle." ...litości.

'Litości' mogą powiedzieć akcjonariusze, którzy chcieli zainwestować w fajną spółkę dystrybuującą IT w hurcie i detalu, a w zamian mają pasztet postKarenowy i ostre strzelanie z weksli.
Idąc po linkach z wątku CC Energy, znalazłem np. że w ramach sporu CCE wpisało Komputronik do KRD i to na niebagatelną kwotę 30 mln zł
www.cce.pl/pdf/RaportFS_U1_000...

O tyle nie ma żartów, że weksle są straszną bronią. Komputronik miał na koniec roku (nowszych danych nie ma) na kontach 9,5 mln zł. Przez ostatnie 36 miesięcy wygenerował łącznie tylko 6 mln zł gotówki operacyjnej. W razie czego będzie szukać pieniędzy i tu widzę kłopot, bo kapitał obrotowy blisku zeru, banki też mogą patrzeć niechętnie. Jeśli liczyć tylko zobowiązania odsetkowe operacyjne, bez tych nieszczęsnych weksli i reszty konstrukcji transakcji, dług netto do EBITDA wychodzi 4,69, a to już dużo.
Mam wrażenie, że to dopiero początek bitwy. Jak kurz opadnie i będzie co zbierać, to kto wie - na razie patrzę jako na kolejny ciekawy przypadek do studiowania.

EDIT: mam dane, ślepy jestem (okulary mi pękły wczoraj - serio). Na koniec marca w kasie 4,2 mln zł.
Przed półgodziną wyszedł raport półroczny, jeszcze dzisiaj przeanalizuję i wrzucę omówienie.
Edytowany: 16 sierpnia 2011 18:16

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 16 sierpnia 2011 21:23:24 przy kursie: 5,21 zł
Analizując CCE doszedłem do KT (jak piszą o sobie Prezesi z KOM) i muszę przyznać że tutaj widzę początek rzeźni jak w TEX. (nie mówię że finał musi być taki sam - ale ponieważ Zarząd ma sporo akcji...)
Najnowsze sprawozdanie (skrócone) nie nosi śladów rezerw jakiegokolwiek sporu, a przecież jak sam Pan Piotrowski pisze "(Stanisław) jest dobry a nawet bardzo dobry w te klocki...".

Biznes KOM nie idzie dobrze (strata brutto w ostatnim raporcie i żadne jednorazowe nie pomogą) a tutaj pasztet z prokuratorem w tle.
Z pewnych powodów przez kilka godzin śledziłem historię i powiem że Zarząd Tej spółki dostatnie za swoje. Weksle wystawiane i wykorzystywane w ten sposób to stare dobre sposoby ale już oklepane.

Dla chcących zgłębiać core sporu:
www.cce.pl/relacje-inwestorski...
Albo czas albo pieniądz. ...

WatchDog
50
Wysłane: 17 sierpnia 2011 00:52:44 przy kursie: 5,21 zł
W poniższej analizie półrocznego sprawozdania interesują mnie tylko trzy rzeczy:

1. Jak pracuje biznes podstawowy spółki?
2. Skąd wziął się osiągnięty wynik i jaka jego część jest powtarzalna?
3. Na ile obecne problemy Komputronika mogą zagrozić kontynuacji jego działalności.

Obraz fundamentalny jest mglisty
www.stockwatch.pl/gpw/komputro...
spółka wydaje się tania, lecz ma istotne ryzyka.

Jak pracuje biznes podstawowy spółki
Na papierze jest lepiej, tj. wykazano wzrost przychodów rok do roku o około 20%. Natomiast wypracowana marża jest mniejsza, czyli przybyło przychodów nierentownych. Zmieniła się struktura grupy kapitałowej, przede wszystkim przejęto pakiet kontrolny spółki KEN Komputer. Niestety nie widać, za jaką część przychodów i marży odpowiadają poszczególne spółki. Jedyne co można zrobić to porównać dane jednostkowe i skonsolidowane. Sam Komputronik wypracował o niecałem 34 mln zł większe przychody, marżę niższą o 1,5 mln zł, zaś grupa wypracowała o 36 mln zł większe przychody i marżę niższą o 2,6 mln zł. Czyli rozwój na razie pogarsza wyniki.

Na poziomie zysku operacyjnego, czyli marża handlowa minus koszty stałe, mamy symboliczny plus na poziomie 200 tys. zł. Tego nie ma co komentować. Ani wyceniać, bo z tyłu plączą się wyniki jednorazowe. Natomiast warto dostrzec, że przed całym Karenowym zamieszaniem, kwartalny wynik operacyjny był regularnie ujemny na 2 do 3 mln zł. Teraz mamy czarne zero, czyli lekka poprawa. Próżno jednak szukać konkretów w sprawozdaniu, które wybiórczo podaje że ogólnie jest lepiej, a będzie jeszcze lepiej. Ale na wszelki wypadek nie wyodrębniono segmentów operacyjnych, choćby tak oczywistych jak hurt i detal.

Skąd wziął się wynik
Jeśli mamy czarne zero operacyjne, to skąd strata -6,3 mln zł za II kwartał? Ze spadku posiadanych akcji CCE i wzrostu wyceny opcji ich sprzedaży. Zostało to zaksięgowane w części finansowej rachunku zysków i strat, czyli miesza się z odsetkami. Wartość tych egzotycznych instrumentów jest niebadatelna, w aktywach mamy 41 mln zł pochodnych instrumentów finansowych oraz 14 mln zł w pozostałych aktywach finansowych. Sprawozdanie nie specyfikuje tych pozycji, załóżmy że całość odpowiada CCE - wówczas odpowiada to za ponad 47% kapitałów własnych spółki.

Jeśli jesteśmy przy WK, to ich wartość spadła do 116 mln zł z ponad 130 mln utrzymywanej przez długi czas aż do I kw. 2010 r. W międzyczasie przybyło trochę akcji, stąd aktualnie WK na akcję wynosi 12,14 zł. Ale dla porządku trzeba odjąć wartości niematerialne i prawne, bo część to wartość firmy z przejęć, a część pewnie znak towarowy, który nie ma wartości jako że nie generuje marży - zostaje 7,66 zł skorygowanych aktywów netto na akcję. Uwaga, zawierających w/w CCE w równowartości 5,74 zł na akcję. W pesymistycznym scenariuszu nie zostaje wiele, bo niecałe 2 złote dla Komputronika, gdyby przegrał obecne spory, zarówno te gdzie jest pozwanym, jak i te gdzie jest powodem.

Od strony powtarzalnego biznesu, spółka nadal jest na stracie, choć niedużej, ale co z tego. Jej kwartalne odsetki wynoszą około 1 mln zł, od średniego zadłużenia kredytowego 65 mln zł. Nie stać jej na nie, przez to stopniowo konfumuje gotówkę, której poziom powoli spada. Nie mogę też nie zauważyć, że skurczył sę kapitał obrotowy i spadł poniżej zera, przy niepokojąco podobnych kwotach zwiększonych należności i zobowiązań - tak jakby poszedł pusty obrót.

Na ile niebezpieczna jest sytuacja
Pomijam CCE, bo ocena zasadności tego sporu i prawdopodobieństwa poszczególnych scenariuszy jest niemożliwa przy tak szczątkowym stanie wiedzy, jaki ma inwestor indywidualny. Skupmy się na sytuacji operacyjnej spółki, gdzie widzę trzy słabości:
a. Zbyt małe na moje wymagające oko odpisy aktualizujące należności i zapasy, za to całkowity brak rezerw.
b. Rosnące zadłużenie i niski, choć na razie utrzymujący się rating - ratuje go tylko kroczący EBIT, w którym są pozycje jednorazowe.
c. Złamanie kowenantów bankowych, o których spółka pisze w pkt. 16. Nie dowieziono wskaźników i jeden bank (BRE) na razie nie wypowiedział umowy, a wręcz przyznał środki na spłatę kredytu w BH, za to pewnie podniesie marżę (dopisek mój), drugi bank (BGŻ) zastanawia się co zrobić.

Nadal nie przekonuje mnie model działania spółki i tak zwana strategia rozwoju, która nie buduje wartości. Nie trzeba mi zresztą wierzyć, kurs o tym mówi. Osobom, które uważają że zjazd z 52 zł do około 5 zł jest okazją, wskazuję dołek bessy, który wypadł na mniej niż 4 zł. Tylko wtedy nie było jeszcze weksli, a teraz zaczyna się bitwa, w której właściwie nie wiadomo kto jest zły, a kto dobry, za to obie strony poniosą straty, bo nawet jeśli jedna po latach wygra, to i tak wyjdzie poobijana. Żadne fundamenty się teraz nie liczą, największe ryzyko pochodzi stąd, że obie strony konfliktu bardzo chcą zrobić sobie krzywdę.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 17 sierpnia 2011 00:53

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 24 sierpnia 2011 02:19:18 przy kursie: 4,85 zł
Idzie jesień, czas na młóckę:
Cytat:
W tym tygodniu komornik rozpocznie egzekucję z rachunków bankowych C&C Energy.

Źródło: Parkiet

BigLot
1
Wysłane: 9 września 2011 19:31:50 przy kursie: 4,50 zł
Wet za wet, teraz CCE dokonał zabezpieczenia na majątku KOM (SA uznał apelację za zasadną).
e-pap
A na ostatniej stronie uzasadnienia wyroku czytamy:
Cytat:
W przedmiotowej sprawie wskazano, że uzasadniona obawa utrudnienia wykonania zapadłego w sprawie orzeczenia płynie przede wszystkim stąd, iż zagrożona jest wypłacalność obowiązanego, w szczególności, że nie ma on dostatecznego majątku.

Sąd zostawił w spokoju rachunki bankowe KOM bo uznał że CCE nie wykazał, że inne sposoby zabezpieczenia są nieskuteczne.Eh?

andkar
0
Wpisów: 4
Wysłane: 9 września 2011 19:43:52 przy kursie: 4,50 zł
Witam.
Może mnie ktoś oświecić, bo pogubiłem się w tym całym bałaganie...

www.bankier.pl/wiadomosc/KOMPU...

BigLot
1
Wysłane: 9 września 2011 19:47:20 przy kursie: 4,50 zł
Natychmiastowa odpowiedź KOM.
Ciekawe czy KOM zbiera kasę czy może ukrywa zabezpieczenia.
Z całą pewnością wartość sprzedawanych akcji CCE jest interesująca, biorąc ich dzisiejszy kurs.Angel

WatchDog
50
Wysłane: 13 września 2011 15:53:53 przy kursie: 4,29 zł
Konflikt się rozkręca, z użyciem niecodziennych środków, oraz nagłaśniany przez ESPI.

Cytat:
Na zlecenie Komputronik SA firma ekspercka Kroll OnTrack z siedzibą w Katowicach dokonała ekspertyzy z zakresu informatyki śledczej. Przedmiotem analizy było wykazanie modyfikacji, bądź ich braku, w wiadomościach e-mail znajdujących się w bazie danych \Biuro\database.db (w bazie tej przechowywana jest cała korespondencja wszystkich skrzynek pocztowych w domenie Komputronik.pl), względem odpowiadającym im wiadomościom z Załącznika do w/w Raportu. Wynik przeprowadzonej analizy stanowią załączone dokumenty do niniejszego komunikatu.

Wnioski z ekspertyzy są jednoznaczne: we wszystkich wskazanych do badania przez Komputronik SA wiadomościach pocztowych z Załącznika wykazano niezgodność treści i/lub tematu oraz ujawniono tworzenie fikcyjnych (nie wysłanych) wiadomości, które spreparowano na podstawie innych wiadomości.

www.stockwatch.pl/komunikaty-s...

andkar
0
Wpisów: 4
Wysłane: 16 września 2011 14:39:00 przy kursie: 4,00 zł
Cytat:
Konflikt się rozkręca...

No i mamy wniosek o upadłość komputronika...!?

biznes.pap.pl/NSE2/pl/index/ne...
Edytowany: 16 września 2011 14:42

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 25 stycznia 2012 23:50:55 przy kursie: 6,49 zł
Zaczyna się robić ciekawie.Prognoza w górę, zadłużenie spada, proces z CCE idzie po myśli komputronika. Czekam na następny raport, ciekawe czy zrobią prognozę bez żadnych sztuczek księgowych?.

[*** usunięto część dotyczącą własnych zamiarów inwestycyjnych ***]
Edytowany: 26 stycznia 2012 00:00

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 26 stycznia 2012 11:35:05 przy kursie: 7,20 zł
O mamo, a miało być tak pięknie d'oh!

Niestety tak skomplikowana transakcja (Karen i Komputronik) zrodziła jakieś dziwne reakcje obu stron. Zastanawiam się tylko, czy przypadkiem nie było to celowe działanie. Przecież Komputronik zdawał sobie sprawę z tego, co robi i co sprzedaje (widać to chociażby po mailach). I chyba mógł spodziewać się takiej reakcji.

Wydaje mi się, że szanse na ogłoszenie upadłości Komputronika są niskie. Spółka ma swoją działalność i ją kontynuuje. Ale może to wpłynąć na wycenę. eh...

orestes84
0
Wpisów: 360
Wysłane: 26 stycznia 2012 15:21:09 przy kursie: 7,20 zł
Dalej rośnie bez żadnej korektyd'oh! . Dobrze wróży fakt, że radzą sobie lepiej niż bezpośrednia konkurencja vobis. Jednak z drugiej strony wydaje mi się że komputronik w zestawieniu z media marktem i Saturnem nie ma najlepszej pozycji wyjściowej. Długofalowo ta branża i tak będzie przenosić się do internetu, tak jak AGD RTV. Komputronik ma bardzo dobry sklep internetowy, ale czy ma szansę konkurować z największymi graczami na rynkuThink . Rynek jest już nasycony placówkami stacjonarnymi, a takie żonglowanie towarem,że część asortymentu jest dostępna tylko w salonach stacjonarnych, na dłuższą metę nie zda egzaminu. Stworzenie sklepu internetowego pod marką Karen też moim zdaniem nie zda egzaminu. Skoro koncept stacjonarnych salonów karen nie wypalił to czemu miałoby się udać w internecie. Mówienie że sprzęt jest adresowany do innej grupy klientów też jest dziwne, przecież komputronik w swojej ofercie ma sprzęt zarówno tani jak i ten z najwyższej półki.

Jednak moim zdaniem największym zagrożeniem dla spółki jest integracja pionowa konkurencji np Action i sieć sferis, oraz ABCDATA w połączeniu z morele net. Jednak z drugiej strony zakładając że wskaźniki spółki są wolne od takiej czy innej manipulacji to jest ona bardzo tania, nawet uwzględniając ostatnie wzrosty. Jakie są wasze przemyślenia?

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 26 stycznia 2012 16:16:53 przy kursie: 7,20 zł
Choć nie lubię pozytywnie chwalić.Ja nadal uważam że to bardzo dobra spółka pod względem i fundamentalnym, jak i jeszcze lepsza na daną chwilę pod atut techniczny.
Uzasadniam to tym, iż C/WK jest śmiesznie nisko wyceniana na daną chwilę pod względem nie tylko likwidacyjnym, ale również na tle konkurencji branżowej. Spółka warta księgowo w okolicach 13pln na akcję(jak nie więcej?), a do tego spadła po ciężkim okresie(wyniki netto grupy) z okolic 50pln za akcję...
To daje jej technicznie relatywnie wysoki potencjał do wzrostów. A do tego jej ostatnie wyniki, są bardziej niż zadowalające.I zwiększają się diametralnie w oczach, powyżej prognoz i przewidywań.Co spółka cały czas przekazuje w inf'ach.Sumiennie i rzetelnie!
Czeka ją pewnikiem kolejny duży zastrzyk gotówki za byłe rozliczenia z dawnym Karen'em.
Rozpoczyna pro-agresywny marketing sprzedaży internetowej.Oprócz rozbudowanego szeregu sieci stacjonarnych.
Wypłaca uczciwą dywidendę względem akcjonariuszy.
Została zauważona w oczach społeczeństwa na 15lecie istnienia, jako stabilny element dostawcy komputerowej elektroniki dla również zwykłego Kowalskiego!
Nie sposób tego wszystkiego negować, i nie zauważać starań Poznańskiej spółki na GPW
Edytowany: 26 stycznia 2012 16:23

kolokwialny
0
Wpisów: 130
Wysłane: 6 lutego 2012 12:25:10 przy kursie: 9,06 zł
Moje przypuszczenia techniczno fundamentalne raczą się sprawdzać !

Papier wystrzelił jak burza po długiej konsolidacji, i dzisiaj zatrzymał się na 8,19(górne ograniczenie-widełki)

Oby tak dalej spółka zachwycała wynikami finansowymi. No i oczywiście czekamy na dywidende, jak w roku poprzednimking

Obecna C/WK to zaledwie 0,59, więc nader wszystko spółka ma potencjał do dalszych wzrostów w okolice 13-15zł

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 6 lutego 2012 12:51:02 przy kursie: 9,06 zł
Ja również obserwuję tę spółkę, która kiedyś wyleciała mi ze skanera jako niedowartościowana i poza plusami dodatnimi na dzień dzisiejszy trochę odstrasza ponad 100% wzrost od dołka i C/WK Grahama zbliżające sie już do 2,5.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 lutego 2012 22:37:03 przy kursie: 9,30 zł
No i wzrost przychodów ładny, ale jednak mniejszy niż sugerowany w styczniowych prognozach na 2011'.
Edytowany: 8 lutego 2012 22:42

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE KOMPUTRON
  • Komputronik miał 15,9 mln zł straty netto w r.obr. 2024/2025
    Komputronik miał 15,9 mln zł straty netto w r.obr. 2024/2025

Komputronik odnotował 15,92 mln zł skonsolidowanej straty netto przypisanej akcjonariuszom jednostki dominującej w roku obrotowym 2024/2025 (kwiecień 2024 - marzec 2025) wobec 4,52 mln zł straty rok wcześniej.

• WIG20 najsilniejszy w Europie, w grze Kruk, Polimex i Amica
    WIG20 najsilniejszy w Europie, w grze Kruk, Polimex i Amica

"Odkręcanie ceł" i świetne dane z polskiej gospodarki mocno dziś poprawiają nastroje na GPW. Korzystają na tym przede wszystkim duże spółki. Indeks WIG20 rośnie o ponad 2 proc. i jest w poniedziałek najsilniejszym indeksem w Europie. W gronie blue chipów brylują akcje Kruka, CCC i mBanku. Na szerokim rynku wyróżnia się Polimex-Mostostal, Komputronik i Lubawa.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat