0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
30 marca 2011 21:04:55
przy kursie: 1,64 zł
Cytat:na poczet nowych papierów już zabrano pieniądze z kont Tak Ci się tylko wydaje:) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
30 marca 2011 21:08:31
Ja uważam,że w tej chwili jest realizowany precyzyjnie zaplanowany scenariusz SOLO jego całego dworu i świty. Polega na "wystraszeniu" drobnicy i zbiciu maksymlnie kursu i odkupienie tanich akcji.Początek tego scenarisza jest realizowany od m-ca stycznia 2011 tj.złożenia Prospektu Emisyjnego do KNF. Osobiście niewierzę,że NFI MIDAS nie jest w stanie poprzez Kancelarię specjalistyczną opracować w terminie,prawidłowo zgodnie z procedurami PROSPEKTU EMISYJNEGO. Prospekt Emisyjny w.g. mnie celowo zawierał uchybienia proceduralne żeby jego zatwierdzenie w KNF odwlec i przeciągnąć w czasie powodując b. duży niepokój wśród drobnych akcjonariszy/bo to jest faktem/,który doprowadza do wyprzedaży akcji/"odleszczenie"/po niskich cenach ludziom związanych z grupą SOLO. Prawdopodobnie po zatwierdzeniu Prospektu Emisyjnego przez KNF w przyszłym tygodniu oraz podaniu informacji pozytywnych kurs "podskoczy"b.do góry i te akcje kupione po kursie zaniżonym zostana z dużym zyskiem odsprzedane z powrotem drobnicy. Natomiast następne wydarzenia w.g mnie bedą przebiegac z drobnymi korektami w.g. scenariusza omówionego na tym forum.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-18 Wpisów: 522
Wysłane:
30 marca 2011 21:31:05
doncarlos napisał(a):Cytat:na poczet nowych papierów już zabrano pieniądze z kont Tak Ci się tylko wydaje:) arturpap pisze że żebyś mógł kupić akcje po 1,24 to do każdej musisz doliczyć 0.415zł które zostało Ci już zabrane w formie odcięcia. I to jest fakt, już zapłaciliśmy tą kwotę, a pozostało do zapłaty jeszcze 1,24 zł na akcje. "człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..." "Wszystko jest trudne nim stanie się proste "
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 30
Wysłane:
30 marca 2011 21:41:46
compaq100 napisał(a):Ja uważam,że w tej chwili jest realizowany precyzyjnie zaplanowany scenariusz SOLO jego całego dworu i świty. Polega na "wystraszeniu" drobnicy i zbiciu maksymlnie kursu i odkupienie tanich akcji.Początek tego scenarisza jest realizowany od m-ca stycznia 2011 tj.złożenia Prospektu Emisyjnego do KNF. Osobiście niewierzę,że NFI MIDAS nie jest w stanie poprzez Kancelarię specjalistyczną opracować w terminie,prawidłowo zgodnie z procedurami PROSPEKTU EMISYJNEGO. Prospekt Emisyjny w.g. mnie celowo zawierał uchybienia proceduralne żeby jego zatwierdzenie w KNF odwlec i przeciągnąć w czasie powodując b. duży niepokój wśród drobnych akcjonariszy/bo to jest faktem/,który doprowadza do wyprzedaży akcji/"odleszczenie"/po niskich cenach ludziom związanych z grupą SOLO. Prawdopodobnie po zatwierdzeniu Prospektu Emisyjnego przez KNF w przyszłym tygodniu oraz podaniu informacji pozytywnych kurs "podskoczy"b.do góry i te akcje kupione po kursie zaniżonym zostana z dużym zyskiem odsprzedane z powrotem drobnicy. Natomiast następne wydarzenia w.g mnie bedą przebiegac z drobnymi korektami w.g. scenariusza omówionego na tym forum.
szczerze? modliłbym się aby tak było :) a co jeśli Pan S ma jeszcze inne wyjście - stwierdził, że jeśli taki plan jak w/w się nie powiedzie to kasę weźmie z innego źródła? ehh ja jako malutki akcjonariusz mogę tylko spekulować i dzielić się z wami moimi spostrzeżeniami, bo gdybyśmy wiedzieli jak rozgrywa się takie piłeczki, to bylibyśmy po drugiej stronie :) gdzieś granica spadku musi być, albo na zyski będziemy czekać miesiącami do 8 kwietnia trzeba zagryźć zęby i czekać ( co oczywiście przynajmniej dla mnie wcale nie będzie łatwe ) Nie ma czegoś takiego jak "kiepski papier", są decyzje przynoszące straty lub zyski.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-23 Wpisów: 30
Wysłane:
30 marca 2011 21:44:32
@sbyszek dzięki za słuszne wskazówki Nie ma czegoś takiego jak "kiepski papier", są decyzje przynoszące straty lub zyski.
|
|
Wysłane:
30 marca 2011 21:45:55
Wiem o co chodzi.. brałem udział już w kilku emisjach z PP.. i brałem też w takiej, gdzie nikt nie zwracał uwagi, że cena akcji na giełdzie jest niższa od emisyjnej.. może być taka sytuacja, że kurs spadnie nawet do 1 zł.. pewnie tak nie będzie, ale nie można niczego wykluczyć, wtedy nikt nie patrzy na to, czy ma zysk, czy stratę, tylko chce jak najszybciej wyjść z inwestycji.. niekiedy matematyka mówi co innego a rynek co innego i to trzeba mieć na uwadze.. Taki trochę czarny scenariusz przedstawiłem, ale były już takie przypadki.. pamiętacie dla przykładu odcięcie PP na dudzie? Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2010-12-05 Wpisów: 610
Wysłane:
30 marca 2011 21:48:47
p.s. w.g. mnie Solo wszedł do MIDASA nie dlatego,żeby kapitał stracił tylko zyskał!!!
|
|
0 Dołączył: 2009-04-20 Wpisów: 38
Wysłane:
30 marca 2011 21:50:02
faktycznie może nie dość wyraźnie napisałem w czym rzecz  sss56 dzięki za pomoc  i wyjaśnienie koledze moje skróty - czasami sam sie w nich gubię to że zabrano kasę to chodzilo o odcięcie pp
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
30 marca 2011 22:36:05
compaq100 napisał(a):p.s. w.g. mnie Solo wszedł do MIDASA nie dlatego,żeby kapitał stracił tylko zyskał!!! Jeszcze trzeba by napisać czy jest go stać na ewentualną stratę ze względu na wielkość tego kapitału w stosunku do tego co posiada
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
30 marca 2011 22:46:33
A czy ktos wie ile dotychczas zaplacil za Midasa ??? Podpowiem ze w prasowkach pisali ze okolo 80 mln :) za 60% akcji nie liczac PP po dzisiejszych cenach jest w plecy, dodatkowo zamieszanie z koncesja itd Koledzy solorza sa w swoim zywiole dopiero co skonczyli batalie na elektrimie a juz musza studiowac papiery Midasa :) oczywiscie w celach sporow sadowych :) I znow najwiecej zarobia prawnicy i to bez ryzyka
|
|
|
|
Wysłane:
30 marca 2011 22:55:34
compaq100 napisał(a):p.s. w.g. mnie Solo wszedł do MIDASA nie dlatego,żeby kapitał stracił tylko zyskał!!! W bioton też wchodził z takim przekonaniem.. on na pewno zarobi, ale czy reszta też to inna bajka.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 marca 2011 23:24:29
Taurus80 napisał(a):A czy ktos wie ile dotychczas zaplacil za Midasa ??? Podpowiem ze w prasowkach pisali ze okolo 80 mln :) za 60% akcji nie liczac PP po dzisiejszych cenach jest w plecy, dodatkowo zamieszanie z koncesja itd Koledzy solorza sa w swoim zywiole dopiero co skonczyli batalie na elektrimie a juz musza studiowac papiery Midasa :) oczywiscie w celach sporow sadowych :) I znow najwiecej zarobia prawnicy i to bez ryzyka Kolego Taurus a czy to nie znaczy, że w zasadzie grupa Solorza biorąc pod uwagę doświadczenia na Elektrimie i przepychanki w sprawie Ery nie jest przypadkiem najlepiej w Polsce przygotowana do poradzenia sobie z w/w problemem? Według mnie jak ktoś jest w stanie załatwić problemy w KNF, sądzie czy z UKE to tylko oni. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
30 marca 2011 23:33:38
Lukch czy sa dobrzy czy nie weryfikuje rzeczywistosc :) w sadzie nie wygrali a zakonczyli ugoda :) w KNFie tez im nie idzie bo prospekt jest zatwierdzaby juz 3 miesiace :) a jak sobie popatrzysz to zauwazysz ze srednio zatwierdzenie prospektu trwa okolo 1.5 miesiaca :) Wiec mozna sie spierac czy sa najlepiej przygotowanymi ludzmi :) zdecydowanie najlepiej oplacanymi to zgoda A wracajac do spolki jakies konkretne przemyslenia zalozenia ?? Jak juz mowilem wczesniej mysle ze wszyscy sa maxymalnie skolowani i watpie aby ktos rozgryzl ta glupia rozgrywke, z jednej str zarzad lamentuje, a z drugiej wszyscy smieciucha maja dosc, ciekawe czy spadki dobiegaja konca sadzac po humorach akcjonariuszy mozna stwierdzic ze przynajmniej jestesmy w poblizu dolkow przynajmniej krotkoterminowo, a czy teraz nastapi korekta czy zmiana trendu czas pokaze. Ja sklaniam sie ku teori ze to bedzie tylko korekta w spadkach, a wzrosty najwczesniej sie zaczna po zakonczeniu emisji i wejsciu nowych akcji do obiegu. Jezeli ktos celowo zbijal cene przez ostatnie 3 miesiace w co bardzo watpie to nie bedzie w jego interesie aby teraz ja podbijac.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
30 marca 2011 23:47:05
Taurus - ile rzczywiście zapłacił za udziały w Midasie - cieżko obiektywnie stwierdzić, gdyż po za domniemaniami nie widziałem konkretnych informacji na ten temat. Były wcześniej informacje o pożyczkach więc pewnie była to transakcja wiązana. Po za tym, nawet jeżeli straci na kapitalizacji zarobic może na sprzedaży Mobylandu. Myślę jednak, że nie o to tu chodzi. Skłaniał bym się w przypuszczeniach że chwilowo nikomu nie zależy by podciągać kurs z tych poziomów skoro można będzie kupić taniej, szczegónie że technicznie z uwzględnieniem odcięcia spadlismy już poniżej wsparcia. Wygląda na to że ja również za wcześnie wszedłem, poczekam jednak z Wami conajmniej do emisji, bo mimo spadków potencjał jest tu wg mnie spory. Inaczej mówiąc Midas może sporo zyskać na tym że Solorz posłuży się nim jako wechikułem konsolidującym budowaną sieć LTD.
Edytowany: 30 marca 2011 23:52
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
31 marca 2011 03:36:11
Z punktu widzenia akcjonariatu Midasa najlepiej jest sprawę wyczekać. Zatwierdzenie prospektu, dojście do skutku emisji i przejęcie Mobylandu, na to warto czekać. Może w międzyczasie uda się załatwić też sprawę praw do częstotliwości ostatecznie i znikną wszystkie wątpliwości. Zacznie się prawdziwe biznesowe myślenie o spółce. Z obecnego punktu widzenia jakie ma znaczenie czy papier będzie po 2,5 zł czy po 0,5 zł? Po rozwiązaniu w/w spraw wróci dużo wyżej. Zakładam, że tak właśnie się stanie. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 31 marca 2011 03:36
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 56
Wysłane:
31 marca 2011 08:41:04
Tak dla jasności to Solo nie wszedł jeszcze w Midasa tak więc nic nie traci. Ostatni aneks do umowy (Mobyland), pokazuje że nie ma żadnego tajnego planu, a po prostu nikomu się nie śpieszy. Akcjonariusze i ich kasa jest tutaj najmniej ważna. Taki drobn Taki drobny szczegół, że prospek jeszcze nie jest w KNF, jak i aneks do umowy powinni znać akcjonariusze przed PP.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 807
Wysłane:
31 marca 2011 09:21:49
przy kursie: 1,75 zł
arturpap napisał(a):witam. w waszej dyskusji nie rozumiem jednej rzeczy - wszyscy twierdzicie uparcie że cena jednej nowej akcji to 1.24 zł oczywiście jestem się w stanie z tym zgodzić pod warunkiem że będą to akcje z zapisu dodatkowego i ktoś takowe dostanie na co są małe szanse :). Akcja dla posiadaczy pp kosztują 1.66 zł i już tłumaczę skąd ta cena jeśli ktoś nie wie 4*1,24+1,70= 6,66 zł / 4 = 1,66 zł. Wszyscy zapominacie że na poczet nowych papierów już zabrano pieniądze z kont :)a je też trzeba wliczyć w cenę nowych akcji. Dla mnie wniosek jest jeden w tej chwili jesteśmy na granicy opłacalności dla tych co kupili w dniu odcięcia pp dla tych co kupili drożej to już jest strata. Chyba coś źle policzyłeś. Mi to wychodzi tak . Na zakup 4 nowych akcji musiałeś wydać 3,45 na zakup starej akcji w dniu odcięcia PP dodaj 4x1,24 i podziel to przez ilość akcji, które będziesz wtedy mieć (3,45+4x1,24)/5=1,68. To co policzyłeś dotyczy przypadku gdybyś kupił PP za 1,70 i 4 nowe akcje. Kopanie się z koniem jest najlepszą reklamą konia.
|
|
0 Dołączył: 2011-03-29 Wpisów: 17
Wysłane:
31 marca 2011 09:41:57
matmat napisał(a):Tak dla jasności to Solo nie wszedł jeszcze w Midasa tak więc nic nie traci. Ostatni aneks do umowy (Mobyland), pokazuje że nie ma żadnego tajnego planu, a po prostu nikomu się nie śpieszy. Akcjonariusze i ich kasa jest tutaj najmniej ważna. Taki drobn Taki drobny szczegół, że prospek jeszcze nie jest w KNF, jak i aneks do umowy powinni znać akcjonariusze przed PP. Chyba traci bo NowaC to jego fundusz, i przekłada z kieszeni do kieszeni, a właściwie umieszcza Mobylanda na giełdzie. ps. Winda do góry 4,88% obroty ok. 936 tyś ;)
Edytowany: 31 marca 2011 09:43
|
|
0 Dołączył: 2011-03-29 Wpisów: 17
Wysłane:
31 marca 2011 10:22:45
nie chce mi się coś uruchomić edycja, ale by było jaśniej
Chyba formalnie traci bo NowaC to jego fundusz kapitalizacja Midasa przed odcięciem to był 200 milionów teraz jest 100 milionów czyli stracił 50%, teoretycznie też zyskał pp ale za nie ma wnieść do Midasa Mobylanda, czyli przekłada z kieszeni do kieszeni, a właściwie pośrednio umieszcza Mobylanda na giełdzie, poprzez Midasa.
Bo po planowanej emisji itd. kapitalizacja Midasa z Mobylandem ma wynieść ok. 500 milionów przy cenie akcji na giełdzie 1,6zł-1,7zł.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-13 Wpisów: 142
Wysłane:
31 marca 2011 11:41:19
sbyszek napisał(a): Dzięki,chciałem mieć pewność, że dalej to obowiązuje w stosunku do osób fizycznych. Ale chodziło mi także o korzystanie ze zwolnień podatkowych przez NFI. Czy jest to dalej aktualne ?
Trzeba by zerknąć do ustawy o NFI. To nie było zawarte ani w ordynacji ani w żadnej z ustaw podatkowych. Wiem, że ulga miała być zlikwidowana właśnie od 2011 roku, ale ostatnio było o tym cicho. Trzeba iść tropem: Ustawy o uchyleniu ustawy o narodowych funduszach inwestycyjnych i ich prywatyzacji oraz o zmianie niektórych innych ustaw".
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.