0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 148
Wysłane:
1 kwietnia 2011 00:37:51
przy kursie: 17,80 zł
Jest komunikat od AED.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-14 Wpisów: 53
Wysłane:
1 kwietnia 2011 00:46:02
Tym razem napisali, ze w czasie przygotowan do wznowienia testow mieli problemy ze sprzetem. Jak sie z tym uporaja to oczywiscie puszcza info w rynek.....ale dalej mysla perspektywicznie o tym odwiercie, bo wykryto gaz w obu strefach, gaz wydobywal sie na powierzchnie.
Planuja prace na 2011, ale jak dla mnie to niech skoncza narazie to co zaczeli, zanim spapraja to calkowicie. Ah te AED...
Edytowany: 1 kwietnia 2011 00:51
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 01:19:42
Link do komunikatu AEDCytat:Block L Update Retesting at Lempuyang-1 well suspended due to mechanical difficulties Tak wlasciwie to nic nowego nie napisali - jak zwykle maja problemy, ale sa optymistycznie nastawieni zarowno do wynikow testow (imo: o ile je kiedys zaczna/skoncza) oraz do innych terenow w bloku L. Pytanie do P. Korczaka: - czy w planach KOV nie jest przejecie roli operatora w bloku L, zakladajac jednoczese przejecie roli operatowa w bloku M (o ile takie jest rozmowy sa prowadzone). pozdrawiam
Edytowany: 1 kwietnia 2011 01:41
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-01-13 Wpisów: 72
Wysłane:
1 kwietnia 2011 01:21:23
Zobaczcie na forum petrola Tam to mają info ;) Jak zawsze przed nami
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
1 kwietnia 2011 02:24:01
Z tej niemocy AED nad Lempuyang może wyniknąć niezła bomba marketingowa. W tym info jednocześnie stwierdzają, że postanowili zwrócić oczy w kierunku pola Jerudong, o którym była już mowa wielokrotnie wcześniej i Redface też się wypowiadał. Tam jest ropa. Pole zostało niechętnie porzucone przez Shella na skutek zawirowań politycznych w regionie kilkadziesiąt lat temu. Są odwierty wykonane i potwierdzona ropa. Widać zmianę, wcześniej Redface był niechętny jego testowaniu jako "marketingowemu". Mimo to jednak pojawiło się ono w anglojęzycznej prezentacji dla inwestorów w Londynie pod koniec zeszłego roku. Przypominam temat.  kliknij, aby powiększyć kliknij, aby powiększyćInformacja z AED (bezpośredni link): www.asx.com.au/asxpdf/20110401...Możemy prosić o komentarz Pana Korczaka nt. przygotowań na Ukrainie? W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 02:36
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 02:47:14
@ lukch
a czy nie uwazasz, ze po tylu "problemach technicznych" z testami zwrocenie teraz uwagi na Jerudong to nie jest taka "mina do zlej gry" -dla mnie przekaz jest taki: w sumie z Lempuyang to lipa, ale popatrzcie mamy wieksze, ciekawsze perspektywy.
I jeszcze jak mozesz wyrazic swoj poglad na kwestie stanowiska TAP co do bloku M - chca sprzedac, bo maj lepsze perspektywy, ale czy nie uwazasz, ze na ich miejscu dazylbys do przeprowadzenia jak najszybciej testow, by moc to sprzedac ze lepsza cene. Maja tam najwiekszy udzial, wiec napewno maja cos do powiedzenia i nie wierze, ze zarowno AED jak i TAP patrzeli na stanowisko KOV by oszczedzic na kosztach i wykorzystac ta sama firme do testow. Zapewnie po pierwszej obsuwie terminow zwolalbys szybko zebranie i reagowal na teoretyczne obsuniecia. Skoro perspektywy w bloku M byly takie zajefajne, to napewno zalezaloby im na testach.
Edytowany: 1 kwietnia 2011 02:49
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 03:43:51
Przede wszystkim TAP OIL (264 mln $ AUD kapitalizacji) i AED OIL (48 mln AUD kapitalizacji) to dwie zupełnie inne spółki. AED nie ma wyjścia, musi zrobić marketingowy wjazd w Jerudong, co moim zdaniem nam pomoże. Oni walczą o przetrwanie, a w Jerudong jest ropa, Shell ją wydobywał w 1962 i nie dokończył, opuścić odwierty. Są dwa z ropą, jeden z gazem i dwa kolejne do testowania. Są pewne co do obecności. Pytanie o ilość surowca. AED zwraca uwagę na hossę na rynku surowcowym i chce doprowadzić do szybkiego rozpoznania i wznowienia wydobycia, ta ścieżka była omawiana, Pan Korczak również potwierdzał, że to możliwe. Chcą w miarę szybko pochwalić się pompowaniem ropy. Wszystko jest na slajdach, które wkleiłem dwa posty wyżej. Co do TAP OIL to trafili oni na bardzo duży pokład gazu i zmieniają strategię w celu koncentracji na wydobyciu surowca. Odwiert Zola-1 został wykonany przez TAP na wschodnim wybrzeżu Australii. Jeśli spojrzysz na ich portfolio to zrozumiesz, że nie cierpią na brak okazji inwestycyjnych a raczej na ich nadmiar ( www.tapoil.com.au/where-region...). Każda spółka ma swoje priorytety, dla nich priorytetem jest cash flow z Zola-1 i dopiero rozwijanie skrzydeł dalej. Dla nich tj. jak dla nas Ukraina. Natychmiastowa kasa, ale na wydobycie potrzebują środków. Poza tym kto wie jakie decyzje zapadają ponad nami i ponad samym KOV na poziomie inwestorów, może dochodzi do serii wymian w innych regionach, a o tym nikt już nie musi informować. Poza tym potwierdzenie przez niezależnego eksperta to jest dla nas, dla inwestorów tylko i wyłącznie. Eksperci obu spółek doskonale wiedzą, że ropa jest na miejscu (Blok M) i pewnie będą to odpowiednio uwzględniać. Poza tym Zola-1 to odwiert offshore na morzu więc koszt dużo większy. Tam pewnie w jeden odwiert włożą więcej niż KOV w 10 sztuk na Ukrainie aby to podpiąć do wydobycia. Po serii newsów nt. Zola-1 TAP OIL dostał 30-35% kopa w górę na trwałe ... tj. utrzymuje się na wysokich poziomach już grubo ponad miesiąc. Nie szpikulec jak u nas, więc mogę przypuszczać, że akcjonariusze domagają się skupienia na tym odwiercie.  kliknij, aby powiększyćTaka jest moja aktualna wiedza na temat. Byłbym wdzięczny za komentarza pozostałych członków w forum. Rzeczowe, obiektywne i treściwe. Co do AED po komunikacie to raczej neutralnie przyjęli, obsunęli się 2 centy i zaraz później wyciągnęli. Wahania 0,23-0,25 są raczej neutralne. Choć jak u nas na Biotonie procentowo skoki robią. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 03:53
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 04:50:15
madstorm napisał(a):zigizigi napisał(a):Wzrost - ciekawe czy pod jakiś komunikat z AED czy jakaś grubsza sprawa? I dziwne, że RF nie ujawnia się. Daj człowiekowi spokój, po tym jakie bzdury tu co niektórzy wypisują, też bym się nie ujawniał. Do czyich konkretnie bzdur się odnosisz, do moich? kz110 napisał(a):Redface ma z pewnością ubaw jak czyta nasze domysły i pomysły. Ostatni raz odwiedził nasze forum o 22:53. Znaczy to, że cały czas "czuwa". Z których konkretnie domysłów i pomysłów może mieć ubaw? Co do zasady forum służy właśnie takiemu celowi. Jak chcę konkretów to tylko ESPI i cena na GPW. Do konkretów nie zaliczyłbym wtedy jednak dzisiejszego komunikatu AED ani kilku wcześniejszych ani wizyty gospodarczej Ukraina - Brunei i wielu innych spraw, totalna olewka i czekanie na informacje puszczane przez Pana Korczaka ESPI i tyle. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 05:01
|
|
0 Dołączył: 2010-11-03 Wpisów: 155
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
1 kwietnia 2011 07:37:37
"W ciągu ostatnich kilku dni operator w Bloku L - AED Oil Ltd ("AED") - wznowił prace przygotowawcze związane z przeprowadzeniem ponownych testów odwiertu Lempuyang-1. W trakcie tego procesu nadal występowały usterki mechaniczne oraz problemy ze sprzętem. W związku z tym AED zamknął odwiert w celu oceny sytuacji, mając nadzieję, że w ciągu najbliższych dni znajdzie jej rozwiązanie. Pomimo tego, że jak do tej pory wyniki testów nie pozwoliły na pełną ocenę odwiertu Lempuyang-1, Spółka jest nadal pozytywnie nastawiona do projektu ze względu na dotychczas pozyskane dane, w tym zidentyfikowany gaz w dwu docelowych interwałach oraz wypływ gazu na powierzchnię do spalania. "
Ciekawe ile tym razem oznacza "w ciągu najbliższych dni" i gdzie AED będzie szukał rozwiązania. Może w dżungli ? ;)
Edytowany: 1 kwietnia 2011 07:39
|
|
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 07:40:42
Najbliższe dni to najbliższe dni, czyli do poniedziałku ;-) tj. 3 dni ... Każdy zrozumie po swojemu, pesymiści, że 20 dni, optymiści, że 2 dni. Nie wiem jakie jest Wasze zdanie, ale wg. mnie AED bardzo mocno się zachował w reakcji na tą informację, ostatecznie wykorzystaną ją do akumulacji, pod koniec wyciągnęli, zszedł 2 centy, ostatecznie o 1 cent ... ale względem wyciąganego zamknięcia, realnie średnio 0,5 centa tylko ... To już na wykresie live z obrotem dopiero widać, na stronie ASX trochę okrojona wersja tych notowań jest. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 07:50
|
|
0 Dołączył: 2009-11-21 Wpisów: 262
Wysłane:
1 kwietnia 2011 07:46:15
Tak, ale w przypadku TYCH Panów może to oznaczać wszystko ;)
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 07:52:22
Ci Panowanie powinni dostać plastikowe bierki i pilnować parkingu na Nowogrodzkiej w W-wie a nie w biznes się bawić ... totalne nieporozumienie, zresztą jak ktoś czytał fora australijskie to tam też bluzgi lecą na dyrekcję AED, ale deklarację przyjrzenia się Jerudong przyjęli otwarcie, raczej z optymizmem niż niechęcią więc coś w tym jest. Ciekawe czy Redface ich bluzga na miejscu jak jest :-D W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 07:55
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
1 kwietnia 2011 08:06:19
Dobrze zakładaliśmy że badania trwały i czekaliśmy na komunikat z wyników ale znów coś (złośliwość rzeczy) staneło na pełni szczęścia. "przygotowawcze związane z przeprowadzeniem ponownych testów odwiertu Lempuyang-1. W trakcie tego procesu nadal występowały usterki mechaniczne oraz problemy ze sprzętem. W związku z tym AED zamknął odwiert w celu oceny sytuacji, mając nadzieję, że w ciągu najbliższych dni znajdzie jej rozwiązanie. Pomimo tego, że jak do tej pory wyniki testów nie pozwoliły na pełną ocenę odwiertu Lempuyang-1, Spółka jest nadal pozytywnie nastawiona do projektu ze względu na dotychczas pozyskane dane, w tym zidentyfikowany gaz w dwu docelowych interwałach oraz wypływ gazu na powierzchnię do spalania."
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 09:26:47
Nie żem się uczepił, tylko zwracanie uwagi w taki sposób to wrzuta dla każdego piszącego na wątku, nie uważasz madstorm? Nie wiem ilu tu jest techników na forum, ale dzisiaj mój automat sypie hasłem BUY na KOV. Ktoś wspominał wcześniej, że MACD też dało sygnał. Technicznie ładnie wygląda od wczorajszej sesji. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 09:40
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 09:44:49
glock-17 napisał(a):A ja uważam ,że wcale się nie obronił bo procenty są ważne a AED zakończyło na - 7,8% od początku marca -19% to chyba nie za zajnie Tyle, że ostatnio potraktowali rynek emisją ze sporym dyskontem ;-). AED ma specyficzną sytuację, oni pogrywają sobie jak OIL, co chwile albo wezmą 20 mln $ na 20% od kogoś albo emisję z dyskontem puszczą. Do pięt KOV nie dorastają, uwierz mi te 5,88% spadku (tyle na zamknięciu) czyli 0,5-1,0 centa to jest nic. Zwłaszcza w kontekście obrotu 2x średniosesyjnego na tym walorze. Ewidentnie zebrano akcje z rynku. Poza tym tam nie ma płynności! Jak ktoś zrobi zamknięcie na KOV jedną akcją o grosz niżej to też się będziecie przejmować :-/ sorry, ale 350k akcji obrotu (80 000 AUD obrotu dziennego) na AED ostatnio średnio a dzisiaj 850k akcji (200 000 AUD obrotu dziennego). Tj. między 220-560 tys. PLN dziennie. Szczerze to grupa z tego forum mogłaby podnieść AED o 50% bez względu na warunki rynkowe ... tam nie ma płynności. Ale to nie o AED mamy tutaj pisać ;-) W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 09:49
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
1 kwietnia 2011 09:54:56
Panowie, mam pytanie, może retoryczne. Czy ktoś wie, może znajdzie? Czy jest jakikolwiek odwiert na ziemi, który AED doprowadził do pomyślnego testowania? To co ta firma wyprawia, zakrawa na totalne dyletanctwo, było to widać i czuć od samego początku. Nawet dla "takiego początkującego geologa" jak ja. Ze też dr Kulczyk nie może sobie dać rady z tą bandą wydrwigroszy.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-10 Wpisów: 27
Wysłane:
1 kwietnia 2011 11:06:16
Witam, Chyba ktoś przestaje finansować pudelka www.pb.pl/2/a/2011/04/01/KOV_n...tytuł w sumie standardowy, ale wydźwięk cieplejszy niż ostatnio na PB, tak jakby trend miał się zmienić. I nie przypomnieli po raz 98ty tematu wody... Do tego otwarcie nazwali OIL "kłamczuszkiem". Wydaje mi się, że to po raz pierwszy www.pb.pl/2/a/2011/04/01/Rynek...Może zacznie się tam robić trochę bardziej obiektywnie, miło by było. Tymczasem, m.
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
1 kwietnia 2011 11:10:13
Korzystając z ciszy na forum zadam dodatkowo pytanie prośba. Czy jest ktoś na forum kto mógłby opisać jak technicznie wygląda testowanie? Może @lewsey?  Ale jak ktoś ma wiedzę to proszę bardzo. Wiadomo że przez pewne odstrzały ładunków, ele co potem jaka aparatura pomiarowa? Jak długo to trwa? Czy ładunki są zakładane przed czy po ocementowaniu. Jak, ile i czym pobierane są próbki do analizy? Czy w czasie tych odstrzałów dyletancki AED mógł uszkodzić bezpowrotnie odwierty? I dlatego cierpimy. O wielu rzeczach wiemy, ogólne pojęcie mamy. Powyższy temat był jednak na tym forum zbytnio nie zgłębiany. Może przeoczyłem?
|
|
0 Dołączył: 2010-10-18 Wpisów: 434
Wysłane:
1 kwietnia 2011 12:17:20
Lempuyang staje się maxxymalnie frustrujący: - nasze kochane złamasy z AED znów przeciągają sprawę, sorry ale nie wierzę że coś się znów zepsuło. Nie może być kilku awarii z rzędu, to jest prawie niemożliwe!!! Porównywalne do trafienia 5-6 w totku... No chyba że się komuś celowo coś psuje... - w infie przedstawiają jakieś przyszłościowe wizje n/t drugiego etapu, pola Jerudong, ale brakuje informacji co z planami testowania Lukuta !!! Jest to dla mnie mocno zastanawiające. Ehhhhh k.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.