Wracając jeszcze do ostatniego komunikatu spółki Always Expect Delays czyli AED: chyba złość i frustracja na ich nieudolność tak nas zaabsorbowała, że przeoczyliśmy drugą część komunikatu:
Cytat:Phase-2 Exploration update
AED remains optimistic that the southern area remains a significant exploration objective. A
recent evaluation of the Vertical Seismic Profile (VSP) data from the Lempuyang-1 well has
shown that two potential reservoir horizons below the Total Depth of the well have not been
intersected and remain untested. The recently acquired aerial gravity and magnetic survey
over Block L highlights potential updip prospectivity east of our current 3D seismic.
We intend to focus on acquiring seismic over the Jerudong Field with the potential for oil
development.
Zobaczcie, Redface nie wrzucił tego do komunikatu, który ukazał się po polsku:
www.kulczykoilventures.com/upl...Tak więc AED rozpoczęłą już fazę drugą i wykonała badania VSP.
Badania VSP, jak zrozumiałem, pozwalają lepiej od danych z badań sejsmicznych wyrozumieć się co leży głęboko pod ziemią.
www.glossary.oilfield.slb.com/... (swoją drogą, doskonała ensyklopedia obejmująca całokształt dziedziny, szkoda, że nie po polsku, ale i tak polecam każdemu, kto pogłębić znajomość branży)
I AED z tychże badań wywnioskował, że głębiej, pod dnem odwiertu Lempuyang istnieją dwa potencjalne interesujące obiekty, których odwiert nie sięgnął.
(Disclaimer: to oczywiście moja interpretacja, proszę mnie poprawić, jeśli się mylę co do znaczenia tych słów).
Innymi słowy, to mały powód do optymizmu.
Choć nic nie zmieni faktu, że AED wpędziło KOV w kłopoty.