0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
1 kwietnia 2011 12:33:30
przy kursie: 17,80 zł
Tytan napisał(a):Korzystając z ciszy na forum zadam dodatkowo pytanie prośba. Czy jest ktoś na forum kto mógłby opisać jak technicznie wygląda testowanie? Może @lewsey?  Ale jak ktoś ma wiedzę to proszę bardzo. Wiadomo że przez pewne odstrzały ładunków, ele co potem jaka aparatura pomiarowa? Jak długo to trwa? Czy ładunki są zakładane przed czy po ocementowaniu. Jak, ile i czym pobierane są próbki do analizy? Czy w czasie tych odstrzałów dyletancki AED mógł uszkodzić bezpowrotnie odwierty? I dlatego cierpimy. O wielu rzeczach wiemy, ogólne pojęcie mamy. Powyższy temat był jednak na tym forum zbytnio nie zgłębiany. Może przeoczyłem? @ Tytan Pytałeś, czy AED kiedykolwiek cokolwiek zrobiło tak, jak należy. Kiedyś o tym pisałem (jakieś 60 stron na forum temu). Dawno, dawno temu, na początku ich kariery pracowali nad odwiertem Puffin 8. Rozpoczęli go w połowie lutego 2007, testy były gotowe w maju, kilka miesięcy później zaczęli wydobycie ropy. www.aedoil.com/announcements.a...Znajdziesz więcej informacji jeśli prześledzisz ich komunikaty EPSI czyli ASX z 2007 roku. Jedyne, co tłumaczy tak zaskakujące tempo prac w przypadku tej spółki, to fakt, iż wówczas skład kadry menedżerskiej był inny. Co do pytania o testowanie, to ja sam wiem tylko tyle, że do odwiertu wsadza się PLT i ono wszystko mierzy. Tutaj znajdziesz więcej informacji i ładne rysunki, które sporo wyjaśniają http://www.slb.com/~/media/Files/resources/oilfield_review/ors97/sum97/reservoir.ashx Pozdrawiam serdecznie, a kolegów, którzy wybierają się na Walne zachęcam, aby głośno domagali się ukarania zarządu AED chłostą. EDIT Jeszcze kilka prezentacji ze sttron internetowych producentów sprzętu PLT: www.scientificdrilling.com/pdf...oraz www.slimhole.org/Slimhole-Prod...
Edytowany: 1 kwietnia 2011 12:40
|
|
0 Dołączył: 2011-02-02 Wpisów: 14
Wysłane:
1 kwietnia 2011 15:48:20
A co Wy na taką teorie: Ostatnie info o odpuszczeniu sobie odwiert Lempuyang-1(póki co) i przejściu do testowania innego miało na celu zaniżenie kursu, w celu skupienia akcji po niższej cenie, bo powiedzmy w powietrzu wisi rewelacyjne info, o którym wiedzą "nieliczni". Trochę to zaniżanie nie wychodzi bo na kursie jak na razie nie ma szału wyprzedaży. Więc na ten temat zaczęły pisać portale internetowe: pudelek i onet z tego co widziałem, i pewnie masa innych. Zwróćcie uwagę, że nie jest napisane że Kov całkowicie odpuszcza bo nic nie znalazł, tylko zakłada że wróci tam kiedy indziej. A więc nic się praktycznie nie stało, ale widząc artykuł pt: "Koniec marzeń o surowcowym raju? Spółka najbogatszego Polaka zamyka odwierty" przeciętny inwestor nie znający głębiej tematu odpuści sobie i pewnie pozbędzie się papierka bo czeka i tak już wystarczająco długo. Dziwić też może brak postów RF, który dość często się udziela na forum, chyba że ma dużo pracy (a praca jest jak coś się dzieje). Jeśli by tak było spodziewam się w najbliższym czasie mocnego info i oby miało wydźwięk pozytywny, pozdrawiam akcjonariuszy!
|
|
PREMIUM
3 Dołączył: 2009-08-14 Wpisów: 140
Wysłane:
1 kwietnia 2011 15:55:48
01.04. Damaszek (PAP/Reuters) - Protesty w syryjskich miastach zorganizowali w piątek przeciwnicy rządzącej partii Baas. Siły bezpieczeństwa użyły gazu łzawiącego przeciwko demonstrantom protestującym na przedmieściach Damaszku - poinformowali mieszkańcy stolicy Syrii.
Opozycjoniści wyszli na ulice Damaszku, a także miast: Banijas i Latakia - powiadomili aktywiści ruchu antyrządowego.
Relacjonowali, że wokół meczetów, gdzie w piątek trwały modły, wzmocniono obecność sił bezpieczeństwa i grup lojalnych wobec prezydenta Baszara el-Asada. Świadek, na którego powołuje się agencja Reutera, powiedział, że w jednej z dzielnic Damaszku policja zaatakowała pałkami wychodzących z meczetu demonstrantów.
Kilka tysięcy przeciwników reżimu przeszło w piątek ulicami Dary na południu Syrii, skandując: "Chcemy wolności!" i "Krew męczenników nie jest tania!".
Opozycja nazwała piątek "Dniem Męczenników", wzywając do demonstracji i oddania hołdu ponad 70 ludziom, którzy w ostatnich tygodniach zginęli w starciach z siłami bezpieczeństwa, tłumiącymi protesty przeciwko autorytarnemu reżimowi
Władze syryjskie zapowiedziały w czwartek pierwsze posunięcia dla uspokojenia bezprecedensowych protestów antyrządowych. Prezydent Asad utworzył komisje, mające się zająć dochodzeniem w sprawie śmiertelnych ofiar zajść, w tym w Darze i Latakii, a także przygotowaniem ustaw, które pozwolą na zniesienie stanu wyjątkowego obowiązującego od 48 lat (od roku 1963). Nie uśmierzyło to jednak protestów.(PAP)
mmp/ kar/ Witam.Oby nie zaszkodziła nam ta sytuacja.Pozdro
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-10-22 Wpisów: 30
Wysłane:
1 kwietnia 2011 15:56:05
gielda.onet.pl/kov-na-razie-za...na onecie też info o AED i KOV... widzę, że będę potrzebował znacznie większej dozy cierpliwości do spółki niż początkowo sądziłem... No hope, no fear, no greed, no despair...
|
|
0 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 745
Wysłane:
1 kwietnia 2011 17:38:44
Wesołkom od teorii celowego zaniżania kursu polecam przestudiowanie przypadku Petrola, tam też ta teoria była bardzo żywa, popatrzcie sobie gdzie zaprowadziła jej wyznawców.
Trzeba spojrzeć prawdzie w oczy - AED zaserwował dziś kolejny ponury żart, ja się już w sumie do nich przyzwyczaiłem, ale sytuacja w Brunei robi się poważna. Olbrzymie nakłady są tam inwestowane, efekt na dziś: żaden.
Sama Ukraina nie jest w stanie zbilansować tego projektu, a Syria to jeszcze niewiadoma z ryzykiem politycznym w pakiecie. Moja cierpliwość zaczyna się kończyć i rozważam zredukowanie swojej pozycji.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
1 kwietnia 2011 17:38:47
daab007 napisał(a):lukch napisał(a):daab007 kolego, przy okazji każdego update dotyczącego Lempuyang jest ta pechowa woda dementowana, przejrzyj komunikaty KOV i AED. Mi chodziło o ESPI, bo teraz taki komunikat mieliśmy. Nie było to nigdzie mocno w sposób wyraźny zaznaczone, że ta woda nie jest/nie była aż (?) tak wielkim bublem/problemem jak pierwotnie sądzono ( rozczarowanie)... Stan emocjonalny był wtedy inny, nie możesz zakładać, że masa inwestorów działa racjonalnie, gdyby tak było dawno już zanegowaliby ruch spadkowy po tamtej informacji. Teraz potrzeba mocnego, mozolnego, ciągłego budowania trendu, po groszu, po dwa grosze wzwyż wzmagania popytu podczas prób zbytniego zbicia itd. itp. Coś takiego jak na fixie dzisiaj się bawili, badali 1,70 i stało 400k, momentalnie dorzucono do 800k i kurs zamknął się normalnie na 1,78 PLN. Wrzucę grafikę. Kolejno przed zamknięciem dwa zrzuty, zamknięcie i po zamknięciu (to dla jedno-ofertówek forumowych).  kliknij, aby powiększyćJak znajdę chwilę wolną to może wrzucę cały arkusz, tam jest konkretnie, które zlecenie ile waży i o której złożone zostało, jeszcze lepiej widać. O ile moderator tego nie wykasuje ... bo nie wiem czy to jest dozwolone :-). Według mnie takie zachowanie jak w tym tygodniu jest lepsze niż szpikulec 40 groszy i zjazd. Wtedy zostaje na 14 dni bagaż spekulantów, którzy nie zdążyli i zaniżają kurs strasznie, panikują, panikę po forach sieją i w ogóle nie są potrzebni jako 2 dniowi akcjonariusze (z punktu widzenia spółki i długoterminowego akcjonariatu - takiego który chce co najmniej podwoić kapitał a nie wyskakiwać po 5 groszowym wjeździe). Zanim KDPW zapisze im własność oni już wywalają, nawet do D+3 nie potrafią wyczekać ... wchodzą jak na futures. Bez szpilek nie ma tej grupy i jest spokojniej. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 17:49
|
|
0 Dołączył: 2010-12-10 Wpisów: 464
Wysłane:
1 kwietnia 2011 19:28:38
[quote=Kapitalista]A co Wy na taką teorie: Ostatnie info o odpuszczeniu sobie odwiert Lempuyang-1(póki co) i przejściu do testowania innego miało na celu zaniżenie kursu, w celu skupienia akcji po niższej cenie, bo powiedzmy w powietrzu wisi rewelacyjne info, o którym wiedzą "nieliczni". Trochę to zaniżanie nie wychodzi bo na kursie jak na razie nie ma szału wyprzedaży. Myślę że Twój tok rozumowania idzie w ślepą uliczkę. Zaniżanie kursu: owszem. Skupowanie: nie. Można KOV kupować było i teraz też "skolko godno", A przy większym zainteresowaniu "wysyp batonów" i "po szpokach". Wszyscy wystudzeni i kurs gnije poparty równowagą informacji KOV: "jest dobrze proszę Państwa, ale nie do końca". Doprawdy z info z Brunei zaczyna się robić jak z ropą Petrola. Spróbuj pokusić się o inną teorię. A może w przeddzień emisji KOV uderzy do nas z komunikatem: "proszę bardzo, odkryliśmy ropę i emisja miliardowa, zamiast zwyżki kursu, połknięta będzie jak świeży sok z pomarańczy  Po co przepłacać za górke jak można będzie kupić tani papier. Możliwe. Musimy być czujni, tak sobie głośno myślę; - czy Kulczyk chce tylko naszej kasy i zrobi z nas frajerów? Możliwe. - czy Kulczyk chce z nami robić interes jak mu zaufamy i damy kasę? - czy Kulczyka zaczynają już robić w bambuko na polach roponośnych, bo z kasy się wypalił jak Rysio w Kazachu? Możliwe. Niestety to wszystko wróżenie z fusów, bo dr kulczyk może mieć zupełnie inne asy w rękawie. Możliwe. "Psy szczekają...
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
1 kwietnia 2011 20:03:09
Moi drodzy, jakoś nie wierzę w teorię zaniżania kursu. Chyba nikt nie ma w tym interesu. A przynajmniej do mnie nie trafiają argumenty typu "robią niską średnią pod nową emisję". Raczej upatrywałbym tutaj zamykanie pozycji przez większego gracza. De facto nawet daytraderzy nie mają czego tutaj szukać, 3 grosze między najniższym kursem a najwyższym.
Bardzo cieszy wiadomość zapowiedziana przez redaktora "Afryka" Kunica (ale mnie to rozbawia) o dodaniu KOV do mWIG 40, odczuwam pewien rodzaj satysfakcji. Chciałbym, żeby kurs KOV kiedyś utarł nos temu pyszałkowi. Choć pewnie będą mówić o bańce, o rychłym końcu hossy na walorze itd.
Co do Brunei zastanawiam się, dlaczego stosunkowo niski udział KOV w przedsięwzięciu (40%) ma mieć takie odbicie. Toż to KOV ma coś więcej niż Brunei, tymczasem wszyscy li tylko BRUNEI, BRUNEI. Ja wyżej cenię Ukrainę. Nawet jak znajdą coś, to od znalezienie do wydobycia a potem sprzedaży i wykazania tego w raporcie spółki- minie kupę czasu.
Niestety zdaję sobie sprawę, że to biznes bardzo medialny. Mało kto patrzy tutaj na perspektywy, realny zysk itd. wszyscy chcą krwi (ropy), bez względu czy jej wydobycie jest opłacalne czy nie. Ktoś kiedyś stwierdził, że j"ak choćby w majtach Rycha znajdzie się ropa to OIL poszybuje do 100 pln"- niestety jest to prawdopodobne. Co innego KOV.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
1 kwietnia 2011 20:36:29
Artykuł dotyczący nowo odkrytych złóż w Norwegii pod dnem Morza Barentsa. Odkryto ogromne pokłady ropy naftowej i gazuCytat:Według ocen norweskich władz w odkrytym złożu znajduje się do 250 milionów baryłek ropy o wartości ponad 21 miliardów euro. Natomiast konsorcjum spółek na czele z państwowym koncernem Statoil, które dokonało odkrycia ocenia zasoby złoża na pół miliarda baryłek. Odnosząc te wartości do potencjału Syrii mamy całkiem wyraźny obraz wielkości posiadanych przez KOV złóż i wartości aktywów w przypadku potwierdzenia istnienia ropy.
Edytowany: 1 kwietnia 2011 20:36
|
|
0 Dołączył: 2010-08-21 Wpisów: 23
|
|
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 21:03:23
Krzysiek9 napisał(a):Artykuł dotyczący nowo odkrytych złóż w Norwegii pod dnem Morza Barentsa. Odkryto ogromne pokłady ropy naftowej i gazuCytat:Według ocen norweskich władz w odkrytym złożu znajduje się do 250 milionów baryłek ropy o wartości ponad 21 miliardów euro. Natomiast konsorcjum spółek na czele z państwowym koncernem Statoil, które dokonało odkrycia ocenia zasoby złoża na pół miliarda baryłek. Odnosząc te wartości do potencjału Syrii mamy całkiem wyraźny obraz wielkości posiadanych przez KOV złóż i wartości aktywów w przypadku potwierdzenia istnienia ropy. To wartość złoża. Ale jak ona przekłada się na zysk z wydobycia? Redface mówił ciekawe rzeczy o tym, jak niski zysk z wydobycia czerpią firmy na koncesjach w Norwegii (choć z drugiej strony mają pewność stabilnej sytuacji geopolitycznej i bliskość dużych rynków zbytu) w porównaniu z zyskiem z wydobycia na koncesjach np. w Syrii.
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 21:19:17
zigizigi napisał(a):niby info ok ale co mi po prestiżu  jak AED to kurna kula u nogi KOV i prestiż tego nie poprawi :( Teraz każde TFI celujące w średnie spółki na GPW musi choćby liznąć KOV. Każdy kto ma za benchmark mWIG40 będzie ostro się KOV interesował. Nie jest to spółka defensywna więc jak chcesz pokonać benchmark to musisz ją przeważać. Będzie ciekawiej, więcej instytucji, więcej poważnego handlu pakietami i ... pewnie więcej skupu. Każdy choćby mały pakiecik będzie muskał. Prestiż przedsionka WIG20 zdejmuje nieco ryzyka świeżości waloru, obroty są już większe ... łatwiej będzie przed szefem obronić budowanie pozycji na takim walorze. Może w końcu wyjdą z cienia zarządzający i zaczną grać ostrzej. Wszystkie fundusze małych i średnich spółek oczywiście obowiązkowo ;-). Przesunięcia w portfelach porobią tak aby dopasować się do indeksu. KOMUNIKAT: Po sesji 5 IV Bank Handlowy zastąpi BZ WBK w indeksie WIG 20 || 01.04. Warszawa (PAP) - W wyniku nadzwyczajnej rewizji indeksów po sesji 5 kwietnia Bank Handlowy zastąpi BZ WBK w indeksie WIG 20 - poinformowała Giełda Papierów Wartościowych w piątkowym komunikacie. "Operacja wykreślenia akcji spółki BZWBK z portfeli wyżej wymienionych indeksów wynika z ich metodologii, zgodnie z którą w indeksach giełdowych nie mogą uczestniczyć spółki, których liczba akcji w wolnym obrocie jest niższa niż 10 proc." - napisano w komunikacie. "(...)w przypadku WIG, WIG-PL oraz WIG-banki akcje spółki BZWBK zostaną wykreślone z list uczestników tych indeksów" - dodano. W indeksie mWIG40 w miejsce Banku Handlowego zostanie wpisana spółka KOV. (PAP) seb/ asa/ŹRÓDŁO: gpwinfostrefaPOTWIERDZENIE NA STRONIE GPW: GPWW moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 21:36
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
1 kwietnia 2011 21:37:29
Mieszko napisał(a):To wartość złoża. Ale jak ona przekłada się na zysk z wydobycia? Redface mówił ciekawe rzeczy o tym, jak niski zysk z wydobycia czerpią firmy na koncesjach w Norwegii (choć z drugiej strony mają pewność stabilnej sytuacji geopolitycznej i bliskość dużych rynków zbytu) w porównaniu z zyskiem z wydobycia na koncesjach np. w Syrii. Tak to wartość złoża, ale w pierwszej kolejności to robi wrażenie. Oczywiście, że przychód z wydobycia to tylko pewien procent wartości złoża ale im większe złoże tym większy przychód. A w Syrii z tego co pamiętam zdecydowanie większy procent przekłada się na przychód firmy. Poza tym im większe złoże tym niższy udział kosztów wykonania odwiertu. Ale głównie o co mi chodzi, to fakt, że w mediach pojawi się informacja, że KOV natrafił na złoża ropy o wartości...mln/mld dolarów i nikt nie będzie tego przeliczał na przychody firmy. My wiemy jaka jest rzeczywistość ale prawdziwe emocje wzbudza wielkość i wartość nowo odkrytego złoża. A w Syrii potencjalnie wygląda to bardzo okazale.
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
1 kwietnia 2011 21:51:55
kereig napisał(a):daab007 napisał(a): Składam oficjalną przysięgę - do puki KOV nie będzie powyżej 2zł przez 2 dni, nic nie napiszę... a spamować lubię ;) Do napisania za jakieś 2 tygodnie !
Niepoprawny optymista... Wydaje mi się, że kolega liczy na skok po Eborze. Nie sądze. To info już jest w cenie i jak dla mnie właśnie ono razem z sygnałami techniki zapobiegło tąpnięciu po Lempuyangu. Brunei robi sie totalnym fakapem, a w kontekście fragmentu, który cytowałem ostatnio z rocznego podsumowania (o zwolnieniu 50% terenu za mniej niż półtora roku) zaczyna być gorąco. Obawiam się, że Jerudong to tak naprawdę ostatnia deska ratunku - ropa tam jest na pewno - więc będzie można cokolwiek pokazać, wydać kasę i zostać na dalsze pozukiwania. Ale już nie na całym bloku. Ogólnie miało być Brunei, szejk, Seria etc a ciężar poszukiwawczy przenosi kurs się na Syrię i Ukrainę. Z tym, że Syria też większy znak zapytania, więc myślę, że obecny kurs dobrze oddaje sytuacje i sie tu jeszcze pokisi. Z lokalnych bujaniem po komunikatach ESPI z Ukrainy. Szacun dla spółki za zdywersyfikowane ryzyko, jak się okazuje to nie tylko ładny tytuł w rekomendacjach i prospektach. Trzeba trzymać kciuki, żeby w Syrii się nie zawaliło. ps. Myślę, że Redface nic nie pisze bo nie ma za bardzo co pisać, jak jest każdy widzi :}
Edytowany: 1 kwietnia 2011 21:52
|
|
Wysłane:
1 kwietnia 2011 23:48:59
zigizigi napisał(a):to co piszesz to jest oczywiście jasne i oby tak było, natomiast sam fakt wejścia nie spowoduje,że "sternik" odpuści, może mieć tylko nieco trudniej. Swoją drogą są spółki na GPW, które nazwijmy to "pilnuję swojego kursu" co widać w dłuższej perspektywie czasowej jak się je obserwuje, jedyna nadzieja w tym, ze tutaj mamy spółkę, które potrzebuje kapitału na rozwój więc jakoś kusić swą atrakcyjnością musi i oby wreszcie pokazała, że jest na tyle mocna, że potrafi wyjść z kursem nieco w górę, bo kiszonki w dłuższej perspektywie to kiepskie menu! Lubię podkreślać oczywistości bo często właśnie nie bywają jasne. Co do tematu sternika to wszyscy nim jesteśmy! Ludzie redukują się po wyjściach w górę i krótkim postoju spełniając przepowiednię powrotu do punktu wyjścia. Taka jest moja obserwacja i to jest fakt. Każdy pisze, że jest długoterminowo a jak kurs odchodzi 10-15 gr. od jego wejścia to sypie jakby go ktoś poganiał z pałką w ręku. Uwierz, że na forum ludzie mają pakiety po 100k, mają i po 500k i na tym samiutkim szczycie jak chcą zejść z 200-300k to wygląda jak fundusz. Tylko to są amatorskie wyjścia, nerwowe, widać, że 30 sekund nie wytrzymują jak schodzi limit po lewej i dorzucają po każdym trafieniu lewej strony, nawet jak to jest kilkaset sztuk raptem. Takie jest moje zdanie. Po prostu jak fundusz chce wyjść to robi najpierw mini-hossę a później lekko ją dogasza, nie dławi w ten sposób. Są to jednak nic nie warte czcze spekulacje więc po co to pisać/czytać. Dzisiaj zrobiłem wyjątek (zwykle nie zabieram głosu w temacie "strażnika"). W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 1 kwietnia 2011 23:51
|
|
Wysłane:
2 kwietnia 2011 10:44:49
Odnośnie Nigerii - wiadomość sprzed kilku godzin, zgodnie z którą pierwsza koncesja (a właściwie udział w niej) zmieniła właściciela: www.thisdaylive.com/articles/s...45% udział w koncesji OML 40 kosztował (wedle nieoficjalnych danych) 154 mln dolarów. O KOV oczywiście ani słowa.
Edytowany: 2 kwietnia 2011 10:52
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 26
Wysłane:
2 kwietnia 2011 12:50:29
Sprawdziłem kursy dolara z 08.02 (2.84) i 09.02 (2.82) - dla nie śledzących to moment wychodzenia OZ poniżej 10%. Kurs z 01.04 (2.84). Jeżeli OZ nadal zamierza wychodzić przy takim poziomie jak mieli w lutym to możemy się spodziewać zwiększonej podaży na podobnych poziomach gdzieś między 1.81- 1.89. O ile nie będzie jakiegoś gwałtownego ruchu na dolarze. Tym razem te ~ 19 mln co im zostało, może jednak zostać łatwo rozebrane (dzięki naszemu przejściu do mWIG).To takie życzeniowe myślenie  . A z Ukrainy spodziewałbym się jakichś informacji koło piątku. Pozdrawiam
|
|
PREMIUM
0 Dołączył: 2008-10-07 Wpisów: 993
Wysłane:
2 kwietnia 2011 21:38:38
A to mamy jakieś ETF-y na małe wigi ? Proponuję nie ekscytować się funduszami itp z powodu dodania do indeksu...nie ten etap
|
|
0 Dołączył: 2010-04-02 Wpisów: 235
Wysłane:
2 kwietnia 2011 22:29:04
Dla ciekawych jak wygląda wiercenie dziur (w ameryskańskim stylu) to znalazłem program na viasat explorer "czarne złoto" Serial dokumentalny z 2010r. emitują go w soboty i niedziele (godziny nadania to 18:00 i powtórki rano 06:00)
Wielka prośba o nie kasowanie wpisu przez kilka dni. by inwestorzy dowiedzieli sie o pracy gdyż kilka postów było z pytaniami odnośnie prac i ogólnego życia.
Edytowany: 2 kwietnia 2011 22:29
|
|
0 Dołączył: 2011-03-24 Wpisów: 26
Wysłane:
3 kwietnia 2011 09:56:02
Do Dapi Wydaj mi się, że fundusz z benchmarkiem mWIG będzie musiał przebudować portfel po zmianie składu mWIG. To wynika z ich strategi, nie będą to jakieś gwałtowne manewry, le muszą od wtorku redukować Handlowy, po prostu nie będzie się im mieścił w benchmarku, a gotówkę z tego (sporą bo Handlowy mocno ostatnio urósł) pewnie przerzucą na doważenie się w mWIG. Jakaś niewielka część z tego powinna trafić do KOV (nei ma co mażyć o całości, bo KOV będzie miał pewnie dużo mniejszą wagę w mWIG niż Handlowy. Tu podaje przykład funduszu z benchmarkeim 100% mWIG: www.rp.pl/artykul/7,529908.htm...www.ipopematfi.pl/download,act...Niektóre z funduszy małych i średnich spółek też opierają się na benchmarku mWIG np. www.skarbiec.pl/karta_funduszu...tu 90% mWIG. A tu szybka lista funduszy które też mogą być zainteresowane (dokłądnych benchmarków dla wszystkich nie sprawdzałem). * Allianz FIO Subfundusz Allianz Akcji Małych i Średnich Spółek * Amplico FIO Parasol Krajowy Amplico Subfundusz Małych i Średnich Spółek * Amplico SFIO Parasol Światowy Amplico Subfundusz Akcji Małych Spółek * Aviva Investors FIO subfundusz Aviva Investors Małych Spółek * BPH FIO Parasolowy Subfundusz BPH Akcji Dynamicznych Spółek * ING Parasol FIO subfundusz Średnich i Małych Spółek * Investor Top 25 Małych Spółek FIO (dawniej DWS) * KBC Akcji Małych i Średnich Spółek FIO * KBC Akcji Małych Spółek SFIO * KBC Portfel VIP Subfundusz KBC Portfel Akcji Średnich Spółek SFIO * Millennium FIO Subfundusz Dynamicznych Spółek * Noble Funds FIO Subfundusz Noble Fund Akcji Małych i Średnich Spółek * Pioneer FIO Subfundusz Pioneer Małych i Średnich Spółek Rynku Polskiego * PKO Akcji Małych i Średnich Spółek - FIO * PKO Parasolowy - FIO Subfundusz PKO Akcji Małych i Średnich Spółek Plus * PZU FIO Akcji Małych i Średnich Spółek * Skarbiec FIO Subfundusz Skarbiec - Małych i Średnich Spółek * UniFundusze FIO subfundusz UniAkcje Małych i Średnich Spółek Tak więc, można podejrzewać w najbliższym czasie zwiększony popyt na akcje KOV. Pozdrawiam A.
Edytowany: 3 kwietnia 2011 09:56
|
|