Fantomas napisał(a):
Zatem w 1. tygodniu sprzedano ok. 8,2k egzemplarzy gry, co przy cenie 9,99$ oraz 30% prowizji dla sklepu daje nam wynik poniżej 58k USD,z tego nieustalona liczba sprzedała się na terenie UE, gdzie mamy VAT, więc tą liczbę trzeba obniżyć do powiedzmy optymistycznych 50k USD przychodu. Oczywiście w kolejnych tygodniach już tak wysokich przychodów nie będzie - gra w TopBestsellerach spadła poza pierwszą 20-kę.
Wydaje mi się, że przesadzasz z narzekaniem - czego Ty oczekujesz - nieznana na świecie firma wypuszcza pierwszą grę. Pomimo dobrych zapowiedzi ludzie nie wiedzą czego oczekiwać od gry z jakiejś tam Polski - gdzie to jest - wielu nawet nie wie.
A swoją drogą o ile pamiętam (nie chce mi się szukać) to Frog sugerował, że przy cenie w przedziale 23-25zł spółka ma wkalkulowaną przychody na poziomie coś ok 2,5mln.
100tyś USD to blisko 300 tyś PLN jak na niespełna tydzień na grę nieznanej firmy to raczej dobry rezultat.
W kolejnych tygodniach może być gorzej - ale niekoniecznie - teraz dopiero może wzrosnąć zainteresowanie pod wpływem bardzo dobrych recenzji w pismach fachowych. Cały kwiecień a moje i maj może być bardzo dobry. Jeśli do tego dojdą "pudełka" i bliskie debiuty pozostałych platform to rzeczywiście może być dobrze. Przypominam, że jest bardzo mała ilość akcji porównanie:
11 bit 2 mln a w obrocie na razie ok 500tyś
City Int 12 mln
Optek 100 mln
to także wartość sama w sobie
prognozowaną sprzedaż 2,5mln PLN możemy wyciągnąć już w maju - a gdy dojdą pudełka i pozostałe wydania .. może być już tylko lepiej.
Parkiet weryfikuje naszą wiedzę i czujność przy każdym zleceniu (:
a każdy jest mądralą ....po fakcie... :) :)