0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
13 kwietnia 2011 00:18:49
przy kursie: 21,38 zł
andy_dufresne napisał(a): kliknij, aby powiększyćMoje spojrzenie: krótkoterminowo inicjatywę przejmują sprzedający, realizujący zapewne niemałe już zyski (popyt powyżej 12 PLN, co widać po wolumenie). Najszybsze średnie już skierowały się w dół, dziś ceny przebiły średnią 20-dniową. Najważniejszym wsparciem powinien być poziom lokalnego dołka na 19.50. Korekta ma więc jeszcze trochę miejsca, a do tego poziomu trend wzrostowy można uważać za aktualny. Dzisiaj wlaśnie analizowałem wykres i...mam identyczne wnioski...
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
13 kwietnia 2011 00:30:00
Czy Waszym zdaniem - jeżeli by przebiło 19,5 - można oczekiwać spadków do 12 wynikających z zasięgu podwójnego szczytu? Z drugiej strony udana obrona 19,5, to bardzo dobry punkt wejścia. Można sporo zrobić lub stracić wchodząc obecnie. Techniczna zagadka.
Edytowany: 13 kwietnia 2011 00:35
|
|
0 Dołączył: 2008-12-30 Wpisów: 3 427
Wysłane:
13 kwietnia 2011 00:36:18
Buldi-Ty jesteś lepszym technikiem ode mnie,przynajmniej ja tak uważam... Natomiast powiem co widzę dalej. Wpsrcie jest na 19,50 - i ono jest dosyć kluczowe.Jeśli zostanie mimo wszystko przełamane,to wcześniej niebagatelne wsparcie jest w okolicach 15,5,a potem rzeczywiście dopiero 12. pozdr.
|
|
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
13 kwietnia 2011 10:24:48
przy kursie: 20,50 zł
Technicznie mówicie ciekawie.  Nikt nie widzi chorągiewki ani flagi? Cóż, ma prawo spaść, tym bardziej że CIA i NICO też dołują. PS. Fundamentalnie wg mnie obecna cena uwzględnia 2,5 mln zysku. Najgorsze jest to, że na podstawie opinii na forach i ocen graczy nie da się oszacować czy jest to osiągalne. To w końcu prawie 2x więcej niż zakładały początkowe prognozy.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 61
Wysłane:
13 kwietnia 2011 10:43:48
NICO od jakiegoś czasu porusza się w kanale 19-20 gr, więc nie widzę tutaj dołowania, natomiast CIA dołuje z wiadomych przyczyn (Snajpera 2 nie będzie w tym roku).
Niestety dopóki nie uzyskamy jakichś wyników od spółki, ciężko będzie oszacować ile gier się sprzedało (moim zdaniem tylko na podstawie leaderboardów).
W cyfrowej dystrybucji są natomiast dwie pozytywne rzeczy - ilość odgórnie nie jest ograniczona, bo sprzedaje się wirtualne licencje, czyli nie ma sytuacji, że zabraknie gry na półkach. Z drugiej strony, nie ma tutaj tzw. drugiej ręki, gdyż takiej gry się nie odsprzeda - ten kto chce zagrać musi dołożyć parę groszy 11bit (no chyba, że spiraci, ale to temat na inną dyskusję).
A czy 2,5 mln jest osiągalne? Biorąc pod uwagę potencjalne platformy, na które gra ma się ukazać, jej jakość i zysk z każdego egzemplarza osobiście uważam, że jest to prognoza bardzo wyważona i ostrożna.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
13 kwietnia 2011 10:45:11
Frog, wczorajsze zamknięcie podarło chorągiewkę niczym pies starą szmatę. Adam i Ewa nieraz inicjują tworzenie się flagi, w tym wypadku zejście kursu pod 19,50 nie powinno być rozpatrywane w kategoriach tragedii, o ile spadkom nie towarzyszą rosnące obroty. tak młodemu wykresowi bliżej do beaujolais nouveau aniżeli do Tsinandali - młode to , nerwowe, bez wyrazistego smaku, ale trzepnąć potrafi.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
13 kwietnia 2011 15:19:30
Kurs dzis odbil sie od poziomu 19,50 co dla mnie oznacza dobry znak. Nastepne wzrosty beda pewnie dopiero gdy pojawi sie info o dacie premiery na iOS'y.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
13 kwietnia 2011 15:20:08
Wypowiadają się technicy, spece od kursu może pora na opinię gracza? :) Nie wiem ilu z was kupiło A:WE, natomiast na piratebay gra dostępna była prawie równo z premiera... Instalacja pirata jest bezproblemowa - nie jestem programistą, ale ciekawi mnie jak to jest, że zabezpieczona gra łamana jest w kilka godzin... To jaki jest sens zabezpieczeń? :/ Gra ogólnie bardzo fajna, gra się przyjemnie, ale jest niestety stosunkowo krótka. Jest oczywiście możliwość "masterowania" każdego poziomu, żeby osiągnąć jak najlepszy wynik - hardcory się ucieszą ;). Niestety po moich oczekiwaniach, gra mnie troszkę zawiodła - jest dobra, fajna, ładna, ale... spodziewałem się czegoś więcej :/. Pomysł jest świetny, ale można by go bardziej rozwinąć - więcej jednostek, plansz itp. Ogólnie gra jest warta tych 10$, ale konieczność płacenia w euro większej kwoty (10$ /= 9€), np. mnie skutecznie odrzuca od kupowania gier na Steam'ie. Nie jest to co prawda wina 11bit, ale innego kanału dystrybucji na PC praktycznie nie ma... Podejrzewam, że wersja na iPhnone'a odniesie większy sukces, jakoś ta cała koncepcja tego typu grania bardziej mi pasuje do gier na telefony. Nie chce narzekać, ale A:WE może wcale nie okazać się takim hitem, jak wszyscy zakładali. Gra jest innowatorska, lecz niestety takie gry mają tendencję do słabej sprzedaży - gracze często wolą utarte schematy i "odwrócony" tower defence nie każdemu może przypaść do gustu. Mam jednak nadzieje, że w tym roku polskie gry zawojują Świat, w tym również Anomaly, bo gra jest naprawdę wyjątkowa :). Dziwi mnie trochę spadek kursu - "kupuj plotki, sprzedawaj fakty"?  Chociaż ostatnio kurs sporo wzrósł... Dobra korekta na wejście w rynek? BTW: jak ktoś grał, to zwróćcie uwagę, że nasz "heros" chodzi "po" samochodach, które stoją na ulicach
Edytowany: 13 kwietnia 2011 15:35
|
|
0 Dołączył: 2011-03-06 Wpisów: 75
Wysłane:
13 kwietnia 2011 15:40:15
Ech.. nic dziwnego że piraty są cały czas tak popularne, skoro nawet ludzie którzy inwestują w firmę produkującą gry żałują 9 euro na oryginalny produkt.
|
|
0 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 100
Wysłane:
13 kwietnia 2011 16:31:48
@ up Fajnie, że tylko to wychwyciłeś z mojego posta, mimo iż nic takiego nie napisałem...  Na piratebay po prostu sprawdziłem jak to wygląda - bo niestety, szybkie pojawienie się działającej pirackiej kopii może mieć negatywny wpływ na sprzedaż. I nie chodzi o marne 9€, tylko głupi przelicznik 1$ = 1€, Ameryka ma lepiej niż EU, a niestety przez taką politykę najwięcej "tracą" gracze z Europy. A tak apropo, to powinni wypuścić demo gry przed premierą, albo jednocześnie - a tak się niestety nie stało. Część osób woli sprawdzić jak się w coś gra, przed dokonaniem zakupu. Skoro nie ma dema, a jest "pełne demo" na stronach z torrentami, to właśnie w ten sposób mogą "sprawdzić" jak gra wygląda - tyle że mając ściągniętego pirata, nie każdemu się będzie chciało później kupować oryginalny produkt. Jedyny plus, że mimo to (bo to też w pewnym sensie "promowanie" gry) część osób jednak tą grę kupi, bo docenią twórców i uznają że gra jest tego warta.
Edytowany: 13 kwietnia 2011 16:39
|
|
|
|
Wysłane:
13 kwietnia 2011 16:54:02
No może faktycznie trochę nadinterpretowałem twoje go posta. Sorry.
A odnośnie pirackiej wersji obecnie każda gra pojawia się na torrentach przed bądź równo z premierą. Są nawet przypadki, ze jest to tydzień wcześniej. Nic się z tym nie da zrobić i żadne zabezpieczenia tu nie pomogą jedynie będą uciążliwe dla osób które kupiły grę legalnie. Pirat i tak wgra cracka i wszystko będzie chodziło mu bez problemu.
Z demem trochę zawalili sprawę.
|
|
0 Dołączył: 2011-01-18 Wpisów: 171
Wysłane:
13 kwietnia 2011 16:59:53
Cytat:Z demem trochę zawalili sprawę. Wczoraj na forum Gry-Online ktoś z 11bit napisał: Cytat:Demo zostalo omylkowo uruchomione nie przez nas. Wlasnie naprawiamy sprawę i demo powinno byc do pobrania juz niedlugo. pozdrawiamy! www.gry-online.pl/S043.asp?ID=...
|
|
0 Dołączył: 2011-01-14 Wpisów: 183
Wysłane:
13 kwietnia 2011 22:43:54
Demo już jest na Steam! :) Info o demo ze SteamCytat:Never fear! A demo popped up today on the Steam store, giving a taste of how the full version plays. I wouldn't normally make a whole post just about a game receiving a demo, but honestly, this is a really fantastic experience that you'd be silly to miss. If you've not yet given it a play, make sure you grab a copy of the demo. The full game is £8.99/$9.99, with 10% currently off.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
14 kwietnia 2011 19:21:52
przy kursie: 21,00 zł
Zainstalowałem sobie demo i nie wiem dlaczego nikt nie zwrócił uwagi na małą drobnostkę: przy każdej misji pokazuje się ogólny ranking - obecnie pokazuje on liczbę nieco poniżej 2tys (w początkowej misji). Teraz nie wiem czy to dotyczy wszystkich grających czy tylko tych, którzy ściągnęli demo (a może wg innych reguł jest on liczony ?). Jeśli ktoś kupił pełną wersję to niech spojrzy i napisze jaka liczba wyświetla się mu w rankingu. W ten sposób będzie wiadomo ile gier zostało kupionych poprzez Steam (a może to uwzględnia wszystkie egzemplarze ?).
Przy okazji: przełączanie między widokiem a mapą z równoczesną pauzą jest genialne. A sama gra całkiem fajna.
Trochę dziwna polityka cenowa: w Steam gra kosztuje 8,99, a w Mac App Store 7,99 ?
Edytowany: 14 kwietnia 2011 19:23
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
14 kwietnia 2011 19:42:37
Wydaje mi się że jest to wynik dla gier sprzedanych za pomocą platformy Steam. Obecnie w pełniej wersji jest to ponad 8 200 pozycji - wygląda na to że demo i pełna wersja mają niezależny licznik.
Jeżeli chodzi o różnice w cenie - może Apple dało jakieś lepsze warunki od Steam jeżeli chodzi o prowizje? Wydaje mi się, że odkąd Valve wydało Steam na MacOSX Apple czuje że MacStore jest zagrożone :)
Edytowany: 14 kwietnia 2011 21:48
|
|
Wysłane:
14 kwietnia 2011 20:14:17
Jestem ciekaw jak prezentuje się sytuacja z tymi rankingami. Ma ktoś może wersje z Mac Store i mógłby napisać ile obecnie jest osób w rankingu? A tak z ciekawostek, właśnie pojawiła się informacja o wydaniu pudełkowym Anomaly: gry.gery.pl/newsy/49001,lem_wy...Cytat:LEM i 11 bit Studios podpisały kontrakt dotyczący dystrybucji pudełkowej wersji bardzo dobrze przyjętej gry Anomalny Warzone Earth. Anomaly: Warzone Earth to debiutanckie dzieło nowego polskiego studia 11 bit Studios. Gra opiera się na oryginalnym pomyśle odwrócenia rozgrywki znanej z gier typu ‘Tower Defence’ i które to odwrócenie (sądząc z recenzji prasowych - średnia ocen z Metacritick 81%) bardzo spodobało się społeczności graczy.
Edytowany: 14 kwietnia 2011 21:48
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
14 kwietnia 2011 21:28:57
Ściągnąłem i zainstalowałem Demo. Grafika wydaje się nieco gorsza niż w zapowiedziach, ale to pewnie dlatego że na full screenie widać dokładniej pixelki. Na moim lapku trochę przycina, ale głównie w MENU  (sama gra chodzi nieźle). W drugiej misji, po naprawieniu "Probe" zaczął mi szaleć dowódca - włączył się taki znaczek: << obok tego ludzika i ziomek cały czas poginał za kursorem myszy Nie mogłem zatrzymać jego (i ekranu). W menu nie znalazłem żadnego klawisza aktywującego takie cuś, więc domyślam się że to... jakiś bug. Sama gra - cóż, trzeba przyznać że wciąga. Grywalność 10. Muzyka 9. Grafika 8. To tyle, jak zwykle głównie marudzę, ale taki już jestem.
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
14 kwietnia 2011 21:52:42
Qrczak napisał(a):Jestem ciekaw jak prezentuje się sytuacja z tymi rankingami. Ma ktoś może wersje z Mac Store i mógłby napisać ile obecnie jest osób w rankingu? A tak z ciekawostek, właśnie pojawiła się informacja o wydaniu pudełkowym Anomaly: gry.gery.pl/newsy/49001,lem_wy...Cytat:LEM i 11 bit Studios podpisały kontrakt dotyczący dystrybucji pudełkowej wersji bardzo dobrze przyjętej gry Anomalny Warzone Earth. Anomaly: Warzone Earth to debiutanckie dzieło nowego polskiego studia 11 bit Studios. Gra opiera się na oryginalnym pomyśle odwrócenia rozgrywki znanej z gier typu ‘Tower Defence’ i które to odwrócenie (sądząc z recenzji prasowych - średnia ocen z Metacritick 81%) bardzo spodobało się społeczności graczy. Swietny news! Ale czy oni o tym nie powinni poinformowac w komunikacie? I czy planowali od zawsze wydanie pudelkowe?
|
|
0 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 379
Wysłane:
15 kwietnia 2011 07:59:26
Na zdrowy chłopski rozum: nie miałaby sensu sytuacja, gdzie wersja steamowska miała odrębny licznik niż wersja z MAS - taki ranking nie byłby przecież rankingiem. Zatem w 1. tygodniu sprzedano ok. 8,2k egzemplarzy gry, co przy cenie 9,99$ oraz 30% prowizji dla sklepu daje nam wynik poniżej 58k USD,z tego nieustalona liczba sprzedała się na terenie UE, gdzie mamy VAT, więc tą liczbę trzeba obniżyć do powiedzmy optymistycznych 50k USD przychodu. Oczywiście w kolejnych tygodniach już tak wysokich przychodów nie będzie - gra w TopBestsellerach spadła poza pierwszą 20-kę.
MAS nie mogło dać lepszych warunków niż Steam, bowiem w wersji dolarowej cena jest identyczna na obu platformach, cena różni się jedynie w wersji euro.
|
|
0 Dołączył: 2009-10-19 Wpisów: 74
Wysłane:
15 kwietnia 2011 08:24:43
Być może masz rację...
Twoje wyliczenia są trochę niepełne - premiera na platformie Steam miała miejsce o godzinie 22 (czy jakoś tak) a od mojego ostatniego wpisu ilość wpisów w rankingu wzrosłą o kolejne 500 :) Możliwe jest też że ten ranking nie uwzględnia sprzedanych gier, ale jeszcze nie uruchomionych - no ale to już trochę naciąganie rzeczywistości :)
Jeżeli chodzi o różnicę w cenie - to chyba wychodzi genialna polityka Steam - 1USD == 1EUR
Wydaje mi się że póki co sytuacja nie wygląda źle - sprzedaż regularnie rośnie, opinie graczy są jak najbardziej pozytywne, a to jest najlepsza reklama dla tytułu, do tego dochodzi naprawdę dobre przyjęcie przez krytyków :) pozostaje obserwować sytuację przez kilka następnych dni :)
Edytowany: 15 kwietnia 2011 08:30
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.