PARTNER SERWISU
ddvxtfus
176 177 178 179 180
rabbit
0
Wpisów: 1 202
Wysłane: 5 maja 2011 10:27:50 przy kursie: 18,50 zł
Jeszcze dodam że udziałami w polach naftowych i gazowych można handlować,zastawiać pod kredyty i jest to powszechnie stosowana praktyka.Mając takie aktywa jak KOV z pieniędzmi nie powinno być problemu.Nie wiadomo jak wygląda umowa z Shell,kiedy spłata itd.
"Żeby wygrać trzeba grać"

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 5 maja 2011 11:29:41 przy kursie: 18,50 zł
na espi pojawilo sie info o kredycie z eboru

Redface
PREMIUM
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 391
Wysłane: 5 maja 2011 11:38:20 przy kursie: 18,50 zł
kfahoo napisał(a):
na espi pojawilo sie info o kredycie z eboru

Witam,
No to w końcu o EBRD mogę mówić ;-)
Dodam najważniejsze - decyzja nie jest obwarowana jakimiś kosmicznymi warunkami. Kredyt został przyznany. Teraz musimy tylko podpisać umowę kredytową i przedstawić bankowi potwierdzenie zabezpieczenia kredytu na koncesjach i wiertni. Wszystko jest po naszej stronie, nie ma tutaj żadnych warunków zawieszających.
Zwrócę też uwagę na kwestię wypłaty w dwóch transzach - warunkiem wypłaty drugiej jest przekształcenie dwóch kolejnych koncesji (w tym Olgowskoje) w koncesje produkcyjne. To jedyna rzecz, która nie jest w naszych rękach, przekształcenie musi przejść przez wszystkie tryby maszyny biurokratycznej. Ale dla nich to czysty biznes, za przekształcenie koncesji zwykle wpada im do worka trochę grosza.
Pozdrawiam,
JKorczak /KOV/

rabbit
0
Wysłane: 5 maja 2011 12:04:52 przy kursie: 18,50 zł
cytat:

(w tym zakup przez KUB-Gas sprzętu serwisowego i urządzeń zwiększających produkcję),

Czyli wygląda na to że na Ukrainie wrzucamy trzeci bieg,będzie przyśpieszenie.
Czy Kub Gaz planuje zakup drugiej wiertni??-pytanie do Redface
W którymś komunikacie było napisane że chodzi o zakup sprężarek i innych środków przyśpieszających wydobycie gazu.Druga wiertnia dała by możliwość wrzucenia 4 biegu i przyszły rok był by niesamowity.
Nie znam sie na tym ale może wiertnia jest zbyt droga i lepiej ewentualnie zlecić wiercenia innym firmom ale takie urządzenie w rękach Kub Gazu to większe zatrudnienie a o to chyba EBOR-owi też chodzi.
Może się znowu rozmarzyłem.

Odpowiedzi oficjalnej nie dostane ale może ktoś jest w temacie koncesji gazowych.
Czy pola/koncesje sąsiadujące z tymi które posiadamy,jeżeli KOV się nimi będzie interesował mogą wpaść w inne ręce np ENI,czy są to jakieś umowy które dają Kub Gaz pierwszeństwo zagospodarowanie.Kiepsko by było gdyby się okazało że tereny są gazową potęgą Ukrainy i ktoś by nam się wcisnął.
Edytowany: 5 maja 2011 12:17

Krzysiek9
0
Wpisów: 706
Wysłane: 5 maja 2011 12:08:35 przy kursie: 18,50 zł
@rabbit a ja myślę, że ten sprzęt będzie m.in służyć do szczelinowania :) Dlatego póki co była cisza w tym temacie i wszelkie pytania związane ze szczelinowaniem dostawały odpowiedź "no comment".

rabbit
0
Wysłane: 5 maja 2011 12:13:29 przy kursie: 18,50 zł
Oczywiście że tak,przecież sprzęt czekał na granicy Shhh ale jeżeli mamy do podziurkowania 5 pól to z jedną wiertnią będzie słabo,przecież to wszystko trwa.Po zakończeniu jednego odwiertu przeprowadzka itd.Wydaje mi się że jeżeli 3D wyjdzie bardzo pozytywnie na innych koncesjach to czekanie na wiertnie to strata czasu,tym bardziej że kasa potrzebna na Nigerie (obym się nie mylił)

maciek999
0
Wpisów: 27
Wysłane: 5 maja 2011 12:24:49 przy kursie: 18,50 zł
Witam,

Temat AT był już wałkowany, ale mimo wszystko zapytam. Załóżmy, że zamykamy się na 1.83-1.84. Mamy wtedy frmację objęcia hossy, popartą obtorami, po mniej więcej 2 miesięcznym udeptywaniu dna w kanale 1.70-1.80. Jaki widzicie potencjał ruchu w górę? Opór na 1.89 i 1.93? Mogę prosić o komentarz kogoś kompetentnego w AT?

I proszę, nie powtarzajmy, że na KOV AT nie ma zastosowania a liczą się komunikaty i fakty... Bo jak na razie komunikaty i fakty nie działają. Działa owczy pęd. A jemu raczej bliżej do AT niż fundamentów.

Pozdrawiam,

Maciek

maciek999
0
Wpisów: 27
Wysłane: 5 maja 2011 12:42:02 przy kursie: 18,50 zł
Generalnie nie chodzi mi o to, że poziom ma znaczenie, a o to, że zamknięcie na nim narysowałoby dwie kolejne, książkowe świeczki z objęcia hossy, poprate wolumenem. Notowania śledzę ba nieżąco jednym okiem i to czego nie widać na wykresie to to, że z tego co pamiętam, zdecydowana większość tranzakcji miała miejsce chyba koło 1.78. Stąd moje robocze założenie, że może to nowy poziom odniesienia.

Wykresu nie wrzucam bo byłby to przerost formy nad treścią - jeszcze jestem w AT na tyle zielony, że pewnie bym się skompromitował blackeye

tymczasem,
m.

zabapinkfloyd
0
Wpisów: 514
Wysłane: 5 maja 2011 12:52:05 przy kursie: 18,50 zł
Ale ta świeczka będzie miała korpus wysoki na 4-5 gr.
Zamkniecie powyżej 1.85 dało by jakiś lepszy sygnał no i oczywiście utrzymanie się na tym poziomie z 3 dni.

Ponadto te świeczki będą skromne acz zawsze będą ładnie wyglądały :)

Modus Operandi
0
Wpisów: 30
Wysłane: 5 maja 2011 12:52:28 przy kursie: 18,50 zł
Co to za artykuł o naszym KOV bo ja nie rozumiem
www.energy-pedia.com/article.a...

rabbit
0
Wysłane: 5 maja 2011 12:57:20 przy kursie: 18,50 zł
Co do emisji to jestem na nie.
Kredyt z EBOR to część projektu wartego ponad 100 milionów dolarów a to jest 0.65 pln na akcję.
Jaka kwota musiała by być ściągnięta żeby mieć na koncie takie pieniądze?Przecież emisja akcji to duże koszty.Przy emisji część muiał by objąć KI żeby utrzymać 50% i jeżeli są inne możliwości to nowe akcje to wyprzedaż zasobów za grosze.Co innego na wyższych poziomach ale jak akcję będą po 10 pln to sytuacja KOV będzie inna.

Najproście jest produkowanie akcji i narażać na ryzyko akcjonariuszy.Ugrać wielką kasę z tego co mamy to jest wyższa szkoła jazdy a zaufanie do spólki i dzida na akcjach jest pewna,np na 2,40 hello1
Pray Pray Pray

kfahoo
0
Wpisów: 122
Wysłane: 5 maja 2011 13:00:26 przy kursie: 18,50 zł
Modus Operandi napisał(a):

Cytat:
On 22 March 2011, Agri announced a substantial increase in the resource potential of Syria Block 9 due to the interpretation of new 3D seismic data by the operator, Kulczyk Oil Ventures, and as verified by independent auditors RPS Energy. Commencing mid-year it is intended to drill two wells with total estimated resource potential of over 500 million barrels of oil equivalent (mean recoverable).

jakos pod koniec czerwca powinni zaczac wiercic

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 maja 2011 13:03:28 przy kursie: 18,50 zł
Panie Jakubie,

Czy mógłby Pan nam przybliżyć jak dokładnie planujecie skonsumować kredyty z EBOR? Jak dzięki temu możecie przyspieszyć z pracami mając na start 23 miliony USD w pierwszej transzy? Czy szczelinowanie było uzależnione w dużej mierze właśnie od tego czy przyznany zostanie Wam kredyt? Czy przesunięcie testów O-8 jest właśnie związane ze szczelinowaniem?

Mam nadzieję, że na pytania o Ukrainę nie musi być "no comment" ;)

Pozdrawiam.

rabbit
0
Wysłane: 5 maja 2011 13:07:53 przy kursie: 18,50 zł
Modus Operandi napisał(a):

Według mojej wiedzy jest tak.
KOV miał 100% w bloku 9 ale 55% udziałów musiał oddać wskazanej firmie.Mamy dalej 45% w bloku 9 i jesteśmy operatorem a inni handlują swoimi udziałami.Wiercenie ma się rozpocząć w maju a koszty pierwszych odwiertów ponosi wskazana firma.
Jeżeli coś pokręciłem to proszę mnie poprawiać.

Jeszcze muszę dopisać że jak plotka niesie to KOV lub KI (już nie pamiętam)stara się o udostępnienie bloku 3 w Syrii który chyba graniczy z blokiem 9
Edytowany: 5 maja 2011 13:22

cegielka
5
Wpisów: 267
Wysłane: 5 maja 2011 13:22:55 przy kursie: 18,50 zł
EUFRAT napisał(a):
cegielka napisał(a):
Jak dla mnie wszystko jest trzymane pod emisję. ...

a w jakim celu? i jakim kosztem miałoby się to odbyć?

ja nie widzę racjonalnych przyczyn - no może oprócz szalenie lubianych na kov-ie teorii spiskowych

To nie jest moja teoria spiskowa. KOV w nie jednym wywiadzie zapowiadał, ze być moze sięgnie po pieniądze od inwstorów. Przykład poniżej

nafta.wnp.pl/kulczyk-oil-chce-...

Przyznał też, że spółka będzie potrzebowała nowych źródeł finansowania na planowane projekty. - Zaplanowane na styczń testy w Brunei zostaną sfinansowane jeszcze z tegorocznego budżetu, ale kolejne prace będą wymagały nowych źródeł finansowania. W tej chwili jeszcze nie wiemy skąd będą te pieniądze, ale analizujemy różne możliwości - przyznał. W grę wchodzi zarówno nowa emisja akcji, jak również finansowanie bankowe, w tym z funduszy EBOiR w przypadku Ukrainy.

W większosci przypadków też jestem przeciwny rozwodnieniu kapitału. Ale w przypadku KOV jestem przekonany, że pieniądze te mają szanse zwrócić się z dużym kuponem.
Jak dla mnie, emisja moze być dla GRUBEGO. Najlepiej jak bedzie to EMISJA KIEROWANA a nasze fundy zostaną wyautowane... no i cena powyżej 2 zł (wartość pieniądza w czasie + premia za duży pakiet)

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 maja 2011 13:40:57 przy kursie: 18,50 zł
Odnośnie ceny nowej emisji zwróćcie uwagę, że wartość KOV rośnie uwzględniając Ukrainę (w tym perspektywy rozwoju dzięki kredytowi z EBOR) a także Brunei (zwiększenie aktywów poprzez badania 3D i potwierdzenie istnienia złóż 4 odwiertami, być może doczekamy się jeszcze oszacowania niezależnego eksperta) i Syrię (wzrost zasobów warunkowych potwierdzonych oszacowaniem niezależnego eksperta). Tylko dzięki temu mamy teoretycznie dużo więcej niż 2 zł na akcję podczas nowej emisji. Moim zdaniem także Nigeria nie jest przypadkowa tutaj. Sukces na giełdzie w Londynie/Toronto musi być także poparty posiadaniem udziałów w naprawdę dużych i potwierdzonych złożach. Przejęcie udziałów w OML-42 powoduje, że KOV staje się naprawę poważnym i wiarygodnym graczem wśród tych mniejszych firm poszukiwawczo - wydobywczych. Sama wycena spółki po przejęciu koncesji OML-42 wzrośnie bardzo mocno co z pewnością przełoży się na ewentualną wycenę akcji w debiucie na giełdzie w Londynie lub Toronto. Do czasu emisji (być może po odwiertach w Syrii) finansowanie zapewni KI podobnie jak to było w Brunei. Sukces nowej emisji z takimi zasobami jak w Nigerii będzie zdecydowanie pewniejszy.

Krzysiek9
0
Wysłane: 5 maja 2011 13:47:43 przy kursie: 18,50 zł
Co do AT odsyłam do analizy "KOV: możliwe wybicie"

Prawie 4% wzrost cen akcji notuje dzisiaj spółka KOV, której kurs dotarł w rejon oporu przy poziomie 1,86. Od kilku sesji zauważalne jest utrzymanie ceny w rejonie górnego ruchu bocznego w którym KOV utrzymuje się od marca tego roku co dodatkowo zwiększa szansę na udane wybicie powyżej 1,86.

Taki ruch pozwoliłby na zbliżenie się kursu bliżej poziomu 2,35, który tworzy szczyt z lutego i mógłby być początkiem fali wzrostowej podobnej do tej z początku roku.

Aby to jednak było możliwe powinien on zostać szybko zrealizowany ponieważ zbyt długa walka o przebicie w/w oporu może negatywnie wpłynąć nastroje inwestorów i przełożyć się na realizację zysków.

Najbliższe wsparcie: 1,76

Najbliższy opór: 1,86

kliknij, aby powiększyć

Źródło

Exar
11
Wpisów: 336
Wysłane: 5 maja 2011 13:59:24 przy kursie: 18,50 zł
rabbit napisał(a):
@cegielka
Finansowanie dłużne i EBOR i na dzisiaj więcej nie potrzebujemy.Dochodzi kasa z gazu a to na dzisiaj,no możę koniec kwartału w sumie ok 10 milionów dolców.Uważam że do póki nie będzie pozytywnego info o Nigerii kasa jest.

Kiedyś już to pisałem, ale się powtórzę, Ukraina nie zapewnia znaczącego cashflow.
Przekształcenie koncesji i możliwość wydobycia na pełną skalę (kasa EBOR na sfinansowanie tego procesu)na pewno poprawi sytuację spółki, ale nie na tyle szybko, żeby teraz móc spokojnie usiąść i pić winko. A kredyt trzeba niestety kiedyś oddać.

Na razie Syria i Brunei to - pomijając superhiper potencjał - padaka. Kto da kredyt pod rewolucje i informacje o wodzie/nieudolnym operatorze/wychodzacym operatorze?
Nigeria - nieoficjalna niewiadoma, za którą trzeba czymś pewnie zapłacić.

Gdyby przyszedł światowy fund z kasą na 15-20% firmy to całe kierownictwo KOV śpiewałoby odę do radości przez dwa tygodnie. Niestety jakoś nie przyszedł, a wręcz przeciwnie (OZM).
Jakaś emisja będzie bankowo, może prywatna? Zakulisowo rozmowy się pewnie dawno toczą.

@Redface
Co z tą Nigerią, na sieci chodzą ploty, nieanonimowe źródła zaczynają podawać info (vide link od kefirkillera), a w ESPI nie ma śladu, nie czaję tego braku info?

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 5 maja 2011 15:33:41 przy kursie: 18,50 zł
Kluczowym elementem infa o Nigerii będzie wg mnie finansowanie tej wielkiej transakcji (oraz kasę na energiczny rozwój tej koncesji!). Jeśli zaś będzie poruszana kwestia finansowania, musi ona chyba uwzględniać ogólne potrzeby kapitałowe, włączając Syrię i Brunei. Pewnie wszystko jest już albo zaawansowane albo i zapięte na ostatni guzik. tym niemniej komunikat będzie o dużym ciężarze gatunkowym i jego jasne sformułowanie może zająć trochę czasu. Pewnie dlatego jeszcze KOV nie informuje o Nigerii choć ćwierkają już wróble na każdym dachu.

Mam tylko nadzieję że publikacja infa nie będzie nadmiernie przeciągana bo rynek zaraz zacznie się niecierpliwić a po co to komu przed WZA.

Pozdrawiam,

k.

kastalto
0
Wpisów: 434
Wysłane: 5 maja 2011 15:47:45 przy kursie: 18,50 zł
Exar napisał(a):
rabbit napisał(a):
@cegielka
Finansowanie dłużne i EBOR i na dzisiaj więcej nie potrzebujemy.Dochodzi kasa z gazu a to na dzisiaj,no możę koniec kwartału w sumie ok 10 milionów dolców.Uważam że do póki nie będzie pozytywnego info o Nigerii kasa jest.

Kiedyś już to pisałem, ale się powtórzę, Ukraina nie zapewnia znaczącego cashflow.
Przekształcenie koncesji i możliwość wydobycia na pełną skalę (kasa EBOR na sfinansowanie tego procesu)na pewno poprawi sytuację spółki, ale nie na tyle szybko, żeby teraz móc spokojnie usiąść i pić winko. A kredyt trzeba niestety kiedyś oddać.

Na razie Syria i Brunei to - pomijając superhiper potencjał - padaka. Kto da kredyt pod rewolucje i informacje o wodzie/nieudolnym operatorze/wychodzacym operatorze?
Nigeria - nieoficjalna niewiadoma, za którą trzeba czymś pewnie zapłacić.

Gdyby przyszedł światowy fund z kasą na 15-20% firmy to całe kierownictwo KOV śpiewałoby odę do radości przez dwa tygodnie. Niestety jakoś nie przyszedł, a wręcz przeciwnie (OZM).
Jakaś emisja będzie bankowo, może prywatna? Zakulisowo rozmowy się pewnie dawno toczą.

[...]

Ukraina póki co generuje mało pieniędzy ale postęp, że się tak wyrażę, będzie geometryczny przez jakieś najbliższe 2-3 lata. Zaczynając od końca tego roku jak zacznie być widoczna produkcja z M19, O8, O9, O14 itd. W międzyczasie wjedzie na żyzne pola (gazowe :) ) Ukrainy Mr. Schlumberger & Co więc początek przyszłego roku też pokaże dużą dynamikę. Ja się nie zdziwię jeśli raport Q1/2012 pokaże wydobycie 5-10 razy większe niż obecne. A to już będzie jakaś kasa.

Syria i Brunei - co tu komentować, pozostaje czekać... Na razie możliwe tylko 100% spekulacji - nic nie wiemy (Brunei) lub sytuacja polityczna skomplikowana - Syria.

Co do światowego fundu - to już mają i to w większej skali niż 20% bo jakim cudem weszliby w Nigerię?

Pewnie finansowanie będzie dwuetapowe - najpierw duża kasa od prywatnego, później debiut LSE/TSX. Obstawiam LSE.

k.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SERINUS

176 177 178 179 180

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,495 sek.

vqnhxlms
cgrlypop
tpbmtgsz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vubvjpvx
appktzui
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat