PARTNER SERWISU
rtaeveco
64 65 66 67 68
plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 20 maja 2011 00:06:05 przy kursie: 1,36 zł
@mrk
nie mam midasa, bo to zbyt skomplikowany dla mnie biznes i zbyt skomplikowana rozgrywka

ale tak sobie mysle, ze jakbym chcial kupic midasa, to kurcze wolalbym takie PP; niby zamrozony kapital, ale zawsze 20 gr, albo 15% buforu na straty. Wlasnie a propos budzenia sie z reka w nocniku, mam nieodparte wrazenie, ze to bylo dosc nieprofesjonalne blah5

to juz jest skrajny pesymizm moim zdaniem, a jak nie ma komu sprzedawac... ;)

break even to pewnie 1,27
Edytowany: 20 maja 2011 00:06

iktorn
0
Wpisów: 687
Wysłane: 20 maja 2011 00:42:09 przy kursie: 1,36 zł
plynacyzrynkiem napisał(a):

wybaczcie, ze odgrzewam starego kotleta, ale kto i po co sprzedawal po 2 grosze? widze, ze po tej cenie poszlo niecale 800k pp na zamnieciu 17 maja

17 maja zamkniecie akcji bylo po 1,46, cena emisyjna to 1,24, przy czym jedno PP uprawnia do objecia 4 akcji. Wychodzi na to, ze bylo warte 88 gr na koniec sesji 17 maja

Co mi umknelo?

To, że są to wyliczenia błędne i czysto teoretyczne, bo PDA tej szemranej spółki będą notowane w jakiejś tam przyszłości a nie w chwilę po zapisaniu się na akcje, a trend jaki jest każdy widzi.

Próbując bawić się tu w jakąć pseudo matematykę, raczej proponowałbym wzorek w postaci uwzględnienia spadku wartości ceny akcji w czasie do momentu notowania PDA (na podstawie danych z ostatnich tygodni) minus dyskonto na PDA.

Warto wziąć pod uwagę, że część ludzi, która objęła emisję widząc niski kurs może wywalić akcje w pierwszym dniu notowań ze stratą poniżej emisyjnej i szanse na to są nawet dość spore (tym samym spread pomiędzy PDA a ceną akcji może być spory, zupełnie jak z PP).

Biorąc pod uwagę powyższe uwagi oraz fakt, że wejście w emisję oznacza też mrożenie gotówki, wywalenie PP po 2 grosze mogło być dość rozsądnym posunięciem, aczkolwiek dużo mniej rozsądnym niż sprzedaż na otwarciu w pierwszym dniu notowań PP :-)

Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 20 maja 2011 00:48:20 przy kursie: 1,36 zł
buldi napisał(a):
Lukch - to odgrzewany kotlet.

A to sorry, najwyraźniej nie byłem na czasie w temacie.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

del-201504191
0
Wysłane: 20 maja 2011 00:51:54 przy kursie: 1,36 zł
iktorn napisał(a):
Biorąc pod uwagę powyższe uwagi oraz fakt, że wejście w emisję oznacza też mrożenie gotówki, wywalenie PP po 2 grosze mogło być dość rozsądnym posunięciem, aczkolwiek dużo mniej rozsądnym niż sprzedaż na otwarciu w pierwszym dniu notowań PP :-)

A widzisz :-). Nawet po fakcie nie jest to pewne, tylko "mogło być" i "dość rozsądnym" zamiast "było" i "rozsądne".
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 20 maja 2011 00:52

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 20 maja 2011 10:07:07 przy kursie: 1,37 zł
Wiadimo przynajmniej dlaczego pan Pytel mowil o przyszlotygodniowych rozmowach z innymi podmiotami w sprawie ewentualnej inwestycji w obecna emisje :)

Czy ktos ma na wierzchu ustawe mowiaca o przekroczeniach progow i wezwan???
Z tego co pamietam mialo sie cos zmienic ale nie wiem czy zmiany juz obowiazuja czy nie.
Bede bardzo wdzieczny jak ktos poda obowiazujace prawo.

Niemniej jednak nalezy popatrzec na calosc z pkt przymusowego wezwania :)
Obecnie pan Solorz posiada 60% z nowej emisji maja kupic mobyland jednak dzisiaj mozna z duza doza prawdopodobienstwa powiedziec ze bedzie problem aby uzyskac zakladana ilos kasy z emisji :) rozwazane bylo rowniez aby mobyland przejac z akcje nowej emisji :) jednak tutaj jest problem ktorego nikt nie bral pod uwage :) jezeli nie znajda jakiegos inwestora z zewnatrz aby wykupil przynajmniej czesc emisji mysle ze kupno mobylandu za nowe akcje nie wchodzi w gre poniewaz przekrocza 66% a rozwazajac ze mieliby sie zapisac nawet na reszte akcji czysto hipotetycznie moga nawet przekroczyc 90% a to by sie rownalo z obowiazkowym wykupem i wycofaniem z gieldy :(

Dzisiaj wiemy ze potrzebne jest 170 mln na mobyland i okolo 100mln na splate czesci zadluzenie ktore zapadalnosc ma na poczatku lipca co daje w sumie 270mln zl wiec aby scenariusz mial sie spelnic musza sprzedac 90% emisji :)

Jest tez inna ewentualnosc jezeli nie znajda inwestora zewnetrznego najprawdopodobniej emisja zostanie wykupiona na slupy pana Solorza juz nieraz w dziwny sposob wlascicielami roznych spolek stawali sie osobnicy kojazeni z panem Solorzem co ciekawe nikt nigdy nie dochodzil skad brali kase na inwestycje czesto przekraczajace 100mln zl :)
Tutaj skarbowka powinna miec pole do popisu jednak nikomu nigdy nie zalezalo na wyjasnieniu tych dziwactw :)

Jeszcze jedno czy jest realne aby pan Solorz polozyl Midasa ??
Patrzac w przeszlosc raczej nie bo zawsze walczyl do konca :) jednak jezeli NSA uniewazni przetarg calkowicie oznaczac to bedzie ze ani centernet ani mobyland nie maja nic oprocz zwrotu gotowki i spraw sadowych o odszkodownie ciagnacych sie latami a do tego te twory nie musza istniec :(

Minelo pol roku od poczatku staran o emisje a my niczego nowego sie nie dowiedzielismy na dodatek zamiast klarowania sie sytuacji przez te pol roku ona zostala jeszcze bardziej zagmatwana.

Cala sytuacje mozna ladnie podsumowac :) po zakonczeniu sporow z Elektrimem pan Solorz znalazl sobie nowy wynalazek aby toczyc spory :) znajomi adwokaci musza zarobic :) a pan Solorz nie potrafi zyc bez wokandy ?? Anxious

Oczywiscie juz dzisiaj mozna z cala pewnoscia powiedziec ze z pkt inwestycyjnego pan Solorz wygral juz przed startem bo obojetnie jak sie wszystko zakonczy on zarobi na tym krocie MY NIEKONIECZNIE

Jak wielokrotnie mowilem ryzyko jest ogromne a przez ostatnie pol roku zamiast zmalec to sie zwiekszylo Eh?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 maja 2011 10:29:04 przy kursie: 1,37 zł
Głupio tak samego siebie cytować, ale w kontekście tego co napisałeś podziele się jeszcze raz swoimi obawami o których napisałem 28 marca (str49)

buldi napisał(a):

.....................Ale dobra, załóżmy że Mobyland pozostanie przy częstotliwości 1800.
Jakie są faktyczne powody nowej emisji i komu one służą?
Byc może Midas jako spólka na tym skorzysta, ale zobaczcie jak to wygląda z punktu widzenia Solorza:

- Rok 2007 Tolpis (późniejszy Mobyland) wygrywa przetarg na rezerwacje częstotliwości za 101,96mln. Głównym akcjonariuszem Tolpisu jest wtedy włoski operator Eutelia.
- W 2009 za niecałą połowe tej kwoty (13 mln euro) Aero2 Solorza kupuje Mobyland od Euteli.
www.proline.pl/sklep.php?n=aer...
Solorz staje się dysponentem częstotliwości za pół ceny.
- W 2010 by się dobrać do Centernetu który za swój przydział zapłacił 127,96mln kupuje od Karkosika 60% udział w Nova przez który zyskuje kontrolę nad Midasem. Nie wiem jaki jest rzeczywisty koszt tej transakcji ale podejrzewam że nie odbiega on od tych 60% kapitalizacji Midasa.

Kolejny krok jest już dla nas oczywisty
Solorz jako właściciel Mobylandu za który zapłacił 13mln euro sprzedaje kontrolowanej przez siebie spółce Midas tę pierwszą za 177 baniek..........................

edit: To są oczywiście tylko moje przypuszczenia sprzed dwóch miesięcy.

Edytowany: 20 maja 2011 10:31

Taurus80
0
Wysłane: 20 maja 2011 10:54:46 przy kursie: 1,37 zł
Z przeciekow prasowych wiadomo ze za 60% w miadasie zaplacil okolo 80mln zl :)

Wiec za obydwie czestotliwosci dal kolo 140mln :) w razie co sam centernet dostanie zwrot 127 mln pewnie plus odsetki czyli okolo 180mln do tego mobyland i pewnie ponad 300 sie zrobi :) czysty interes :)
Teraz pytanie jak rozegrac aby na tym zarobic :) wiadomo ze wiekszosc zadluzenia midasa jest w spolkach pana karkosika i w razie co to on pierwszy kase dostanie :) pozniej pewnie w aero jest troche tego i inny spolkach pana solorza :)
W razie hipotetycznej upadlosci pewnie zwrot kasy z UKE starczy na splate wiekszosci zadluzenia co po czesci zwroci sie juz panu Solorzowi.

Na koncu wystarczy wycofac spolke z GPW i sadzic sie o odszkodowanie ktore zapewne siegnie kilkuset milionow za X lat czysty biznes.

Ale co dalej z LTE ??

W razie kupna PLUSA moze sie okazac ze projekt bedzie dalej realizowany tym razem to plus da najwiecej za 1800 :) stac go Angel

Oczywiscie powyzsze wywody to na dzin dzisiejszy czysta fantazja jednak ....

Z drugiej strony po co pan Solorz ma wykupowac emisje dla samego siebie ???
Wylozy kase aby do niego wrocila za mobyland ??
Oczywiscie jest to mozliwe, ale taki krok bylby oplacalny wedlug mnie tylko jezeli obie spolki zachowaja czestotliwosci :(
Wiec istotnym elementem bedzie data rozprawy w NSA z tego co pisaliscie nie jest znany termin tej rozprawy ??
Czas mieliby do 1-2 czerwiec jezeli nie bedzie znana data to co w ciemna emisje wykupia ??
Same niejasnosci normalnie 2 elektrim :)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 20 maja 2011 11:10:51 przy kursie: 1,37 zł
chyba zle policzylem to pp, bo za dnia wyszlo mi jednak 18,3 groszy, cena teoretyczna pp, a nie 88;) dobrze, ze w nocy sesja zamknieta ;)

(1,46-1,24)/(0,2+1)= 0,183

nie sa to jednak 2 grosze, 2 grosze wyszlyby przy 1,29 na zamknieciu
Edytowany: 20 maja 2011 11:12

Taurus80
0
Wysłane: 20 maja 2011 16:47:59 przy kursie: 1,37 zł
Mamy nowe infa aneks do prospektu nr 3 i ujawnienie utajnionej informacji :)

Ciekawie sie dzieje alior daje 104mln na restrukturyzacje zadluzenia :) i bieze inny zastaw zwalniajac zastaw z centernetu, po co zwalniaja zastaw z centernetu ?? Czyzby jakies inne machloje beda a moze nowy udzialowiec do spolki??
Znow sie wszystko komplikuje :) wieczorem na spokojnie przerobie te informacje narazie nawet anksu nr 3 nie zdazylem przeczytac.

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 21 maja 2011 16:57:08 przy kursie: 1,37 zł
Czy ktoś może się pokusić jeszcze o jakiś pozytywny scenariusz? Patrząc na listę ryzyk jest to trochę karkołomne...

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 21 maja 2011 18:33:28 przy kursie: 1,37 zł
JuanPreciado napisał(a):
Czy ktoś może się pokusić jeszcze o jakiś pozytywny scenariusz? Patrząc na listę ryzyk jest to trochę karkołomne...

Ryzyko jest :) utrata czestotliwosci, wystarczy, ze NSA nie przyjmie kasacji zlozonej przez Mobyland i Centernet, ktore zlozyly na wyrok WSAW z dnia 11 lutego 2011to przetarg idzie od poczatku. Jesli przyjmie kasacje i spolki udowodnia swoja racje to przetrag powtorzy sie od 2giego etapu, wlaczajac oferte PTC i jak mowila Pani dyrektor z UKE czestotliwosci zostana przy obecnych wlascicielach :). Nie wiem jak wy, aj sie zapisalem na emisje, przyszlosc pokaze czy przyjdzie mi plakac czy sie cieszyc:/.

Z punktacji, ktora wyczytalem na UKE jaka rzadzil sie przetarg na 1800 MhZ duzo latwiej jest wygrac przetarg firmom nie posiadajacym zadnych czestotliwosci, nawet jesli zaoferuja za nie mniej... Jesli Moby i centek stracily by te czestotliwosc zawsze moga startowac w nowym przetargu.

Taurus80 pisal, ze gdy Solorz przejmie plusa to bedzie go stac na to by wygrac nowy przetarg :). Calkiem mozliwe, tylko jak na razie to on jeszcze go nie wygral i nie wiadomo czy mu sie uda. Nawet jesli sie uda to pozysklanie 18mld zlotych nawet jak na jednegho z najbogatszych polakow to wysilek...

Na razie czestotliwosc jest w posiadaniu i pierwsze pieniadze juz przynosi.

Teraz adwokaci maja pole do popisu. Kasacja zostala wniesiona tylko przez Mobyland i Centernet. UKE nie wniosla kasacji. NSA moze ja odrzucic jak i przyjac, wszystko zalezy od tego czy adwokacvi znalezli jakis haczyk. Uzasadnienie wyroku bylo na podstawie tego, iz UKE nie przedstawila odpowiednich dokumentow potwierdzajacych, ze Tolpis to Mobyland i ze osoba podpisujaca umowe w imieniu Mobyland miala do tego prawo ( jesli czegos nie poplatalem, bo teraz pisze z pamieci, nie mam wyroku przed soba... ). Jesli ktos moze to udowodnic to najlepiej zrobia to prawnicy z wyzej wymienionych spolek, bo to oni chyba posiadaja najwiecej informacji o spolkach.

Pisano tez, ze PDA zaraz po rozpoczeciu notowan moga poleciec jak PP. No coz wszystko jest mozliwe ;-) Ale ktos kto wszedl w te emisje chyba zdawal sobie sprawe z ryzyka i jesli poleca PDA to tak samo beda leciec zwykle akcje i mysle, ze tutaj potrzebny bedzie impuls czy w jedna czy tez w druga strone...

Jesli to nie tajemnica to wchodzil ktos oprocz mnie w nowa emisje ?:)
Edytowany: 21 maja 2011 18:40

del-30122024v2
0
Wpisów: 72
Wysłane: 21 maja 2011 20:13:06 przy kursie: 1,37 zł
Hehe :) No ja również wchodziłem w tę emisję wiedząc, że ryzyko jest duże...no ale moim zdaniem skoro powiedziało się A, to trzeba powiedzieć B :) Nie wiem czy reszta "dywagujących" tutaj osób przyzna się do tego czy jedynie dywaguje, czy jednak ma również Midasa w portfelu. Miłego weekendu :)

Taurus80
0
Wysłane: 21 maja 2011 20:44:24 przy kursie: 1,37 zł
Moja najwazniesza zasada jest udzielac sie na watkach spolek ktore posiadam, wiec jestem i tutaj Angel w emisje weszlem jednak nie w takim stopniu jak pierwotnie zakladalem poprostu minimalizujac ryzyko bardziej oplacalo sie zaplacic pare procent wiecej za stare akcje niz wchodzic za calosc w nowa emisje.

Dla mnie to czysta matematyka wave

Co do zapytnego pozytywnego scenariusza, mysle ze cos moze sie szykowac inaczej kompletnie bezsensownym by bylo brac pozyczke na 104mln zastawiajac inne aktywa nie zwiazane ze spolka.

Pewnie jest jakies swiatelko o ktorym nie wiemy, ciekawym by bylo gdyby ktos z zewnatrz zainwestowal w nowe akcje ale to tylko marzenie.

Co do poruszonego watku zakupu czestotliwosci przez Plusa przejetego przez pana Solorza to akurat na ten przetarg pieniadze poszly by z kasy PLUSA a nie pana Solorza, wiec nie bylaby mu zadna kasa potrzebna.

del-201504191
0
Wysłane: 21 maja 2011 21:30:32 przy kursie: 1,37 zł
JuanPreciado napisał(a):

Właśnie paradoksalnie sytuacja kiedy widać tylko jeden kierunek i wszystko wydaje się oczywiste jest dobra dla akcjonariusza.

del-201504191
0
Wysłane: 21 maja 2011 21:32:37 przy kursie: 1,37 zł
Taurus80 napisał(a):
Dla mnie to czysta matematyka wave

Dla mnie też :-)

Taurus80 napisał(a):
Co do zapytnego pozytywnego scenariusza, mysle ze cos moze sie szykowac inaczej kompletnie bezsensownym by bylo brac pozyczke na 104mln zastawiajac inne aktywa nie zwiazane ze spolka.

I jeszcze te 17,5 mln w linii kredytowej poręczone akcjami Cyfrowego Polsatu (w Alior Banku również).
Teraz najlepszy inside nt. transakcji w Aliorze mają.
Edytowany: 21 maja 2011 21:33

del-201504191
0
Wysłane: 21 maja 2011 22:27:35 przy kursie: 1,37 zł
Według naszych rozmówców do finalnej rozgrywki miały wejść oferty Zygmunta Solorza-Żaka, właściciela grupy Cyfrowego Polsatu, oraz szwedzkiej TeliiSonery.

Jeszcze przed złożeniem wstępnych propozycji i właściciel Polsatu, i TeliaSonera ogłosili w prasie pomysły na rozwój firmy. Solorz-Żak podkreślał, że dysponuje częstotliwościami, które pozwolą Plusowi szybko zbudować sieć transmisji danych 4G w technologii LTE (ang. Long term evolution).

Źródło: www.parkiet.com/artykul/105453...

PS
Tylko nie piszcie, że znowu odgrzewany kotlet a ja zaspałem ;-)

JuanPreciado
0
Wpisów: 193
Wysłane: 21 maja 2011 23:33:33 przy kursie: 1,37 zł
Cytat:
Jesli to nie tajemnica to wchodzil ktos oprocz mnie w nowa emisje ?:)

Wszedłem. Wahałem się do ostatniej minuty w piątek ale raz kozie śmierć.

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 22 maja 2011 01:06:38 przy kursie: 1,37 zł
No cóż ja się nie wachałem, bo decyzja u mnie zapadła - jak kiedyś napisałem - w momencie przekroczenia granicy odcięcia.
Jak być idiotą, to na całego. blackeye

compaq100
0
Wpisów: 610
Wysłane: 22 maja 2011 18:50:24 przy kursie: 1,37 zł
W emisję MIDASA wszedłem z uwagi,że wiążącą decyzję podjąłem w 2 połowie marca przed odcięciem
praw poboru.
Co prawda w m-cu maju brałem mozliwość korekty powyższej decyzji polegającej na wejsciu w emisję w ograniczonej ilości w przypadku gdyby w terminie do 20.05.2011 nastąpił spadek kursu do wartości 1.30zł. za akcję.
W najbliższych dniach/praktycznie do końca m-ca maja/ takim znaczącym oraz zwrotnym punktem będzie informacja o wielkości zapisów na akcje nowej emisji przez Inwestorów, Głównego Akcjonrisza i Akcjonariuszy Strategicznych.
Ja zakładam,że emisja na nowe akcje zakończy się powodzeniem!
Podstawą takiego założenia jest przesłanka,że od momentu przejęcia NFI MIDAS przez nowego akcjonariusza i ogłoszenia emisji tj. od m-ca grudnia 2010 do dnia dzisiejszego nie ma nowych elementów,nie uległy zmianie fundamenty spółki,które by powodowały nie wchodzenie i objęcie akcji w ramach nowej emisji przez Głównego Akcjonariusza i Akcjonariuszy Strategicznych-potwierdzeniem tej tezy są wypowiedzi p.SOLORZA oraz p.PYTLA.
Natomiast nie wejście w nowa emisję w ramach praw poboru przez czesć drobnych inwestorów nie ma zasadniczego wpływu na powodzenie emisji.Zadziałały elementy strachu brak gotówki i konsekwencji,postawa zachowacza itp.,a wycofanie z emisji moim zdaniem może być pozytwne w przyszłosci z uwagi,że będzie miał kto odkupować droższe akcje w średnim terminie.
Na zakończenie przytoczę starą zasadę,która obowiązuje od jakiegoś czasu na MIDASIE "..kupuj gdy inni sprzedają-sprzdaj gdy inni kupują.."

bucik1986
0
Wpisów: 223
Wysłane: 22 maja 2011 20:04:13 przy kursie: 1,37 zł
compaq100 od grudnia zmian w fundamentach nie bylo ale zapadl jeden z wyrokow sadowych na niekorzysc :/. Miejmy nadzieje, ze wszyscy na tym dobrze wyjdziemy ;-)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

64 65 66 67 68

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,589 sek.

dcvlmzlv
tjavpivf
stwazyje
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qpasokqg
psnxrvfv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat