PARTNER SERWISU
rexsbfwa
2 3 4 5 6
michalmarchewka
0
Wpisów: 372
Wysłane: 8 maja 2011 14:22:40
Generation nie zabardzo rozumiem o co ci chodzi? Starasz się udowodnić, że debiut będzie udany a jednocześnie chcesz dokupować na debiucie - może się mylę ale to konflikt interesów występujący u jednej osoby. Więc napisz nam, ile osoba która nie ma akcji i3D a chce je mieć jest gotowa zapłacić za te akcje (może bez ceny ale % w odniesieniu do ceny z pp, która wg ciebie jest atrakcyjna)... Ile dasz? 20% więcej od pp , 50% 100% a może 300% albo od razu 10000% żeby wyszło c/zo powyżej 3400 (tak jak pisałeś wcześniej o jakiejś spółce z NC)
Edytowany: 8 maja 2011 14:23

generation
0
Wpisów: 128
Wysłane: 8 maja 2011 18:44:37
Jeśli chodzi o cenę akcji to nie jestem wywróżyć ile będzie kosztowała na debiucie.

Na pytanie czy kupować na debiucie czy nie...hmm to zależy od ceny na debiucie. Zwykle robi się tak że czeka się kilka dni lub miesiąc od debiutu gdy kurs się skoryguje a potem się kupuje.

Podam kilka przykładów spółek o podobnej wycenie lub nawet droższe. GPW była wyceniana na 43zet w detalu a 46 dla instytucji. Na debiucie poszło do 54 a po około 3M spadła do 46.5. Jak ktoś to kupił a potem sprzedał tuż przed obecną korektą za 52.5 to na tych papierach zarobił. Ten kto wziął udział w samym IPO stracił czas bo redukcja była ogromna!

W IPO zarobek był 25akcji*20pln=500pln ( przypominam był limit 100 akcji przy zapisie a większość zapisywała na babcię, wujka etc ).

W tej drugiej opcji 100 akcji ( kupionych po np 47 ) * 5.5pln= 550pln. Jeśli ktoś zrobił 1 i 2 krok razem zarobił 500+550=1050pln.

Pytanie dlaczego warto taką strategię przyjąć? Amerykanie twierdzą że inwestowanie w IPO jest bardzo ryzykowne. Dlaczego?! Powodów jest wiele np. zamrażasz kasę a na końcu dowiadujesz się że ani jednej akcji nie dostałeś, oczywiście musisz zapomnieć o odsetkach ponieważ w każdym prospekcie piszą że nie dają gwarancji ani odsetek ani akcji.
Drugie sam debiut może nie wypalić bo będzie inna bardziej konkurencyjna oferta i bardziej atrakcyjna.
Trzecie spółka może wejść na giełdę w dniu w którym tak jak jeden z pesymistów ( których jest wielu na tym forum ) powiedział że np. Korea Pł. wystrzeli atomówkę w Polskę lub rekin pożre Obamę na urlopie na Hawajach etc.

Debiuty popularnych lub perspektywicznych sektorów zawsze wypalają. Potem jest korekta i wtedy należy dokupywać. Wydaje mi się że warto jest zrobić to co koledzy po fachu z USA robią w tym przypadku.

Wiem że łatwo się o tym mówi a trudno stosuje w praktyce ale to naprawdę działa. Jeśli posługujecie się samymi wskaźnikami nie dacie rady zauważyć wyprzedania danego papieru. Trzeba tu raczej stosować średnie a te nie dają rezultatu po jednej sesji.

Moim kolejnym argumentem jest to co powiedział jeden z zarządzających funduszem Black Rock. Tak wiem że nie lubicie instytucji ani zarządzających ale ten gość powiedział coś ciekawego a mianowicie że on bierze pod uwagę raczej analizę techniczną i porównawczą. Powiedział również że on w przeciwieństwie do W. Buffeta nie zagląda w finanse dobrej spółki ponieważ w Stanach sporo spółek płaci księgowym i biegłym rewidentom a ci muszą przedstawić takie liczby by się podobały inwestorom. Oczywiście teraz jest więcej kontroli ponieważ wszyscy pamiętają co się działo z Enronem i jakie kwiatki tam porobili że zaliczali wirtualne prowizje do przychodów etc.

Podsumowując:
tym co wzięli udział w IPO gratuluje i życzę wysokich % ponieważ i tak zarobicie na debiucie!
tym co nie dali rade albo spękali to sugeruje poczekać i dokupić bo nie ma żadnych podstaw by twierdzić że sektor nie jest perspektywiczny, że spółka będzie miała straty w 2012 czy że wpadniemy w kryzys w dniu debiutu na NC i dlatego twierdzę że nie macie żadnego kontr argumentu który by podważył to co ja powiedziałem bo nie macie żadnych przesłanek makro ani też informacji z samej spółki że coś się złego dzieje z ich przychodami lub wierzytelnościami.

Nie rozumiem skąd bierze się wasz pesymizm skoro wzięliście udział w IPO ( przepraszam ci z którymi poprzednio rozmawiałem twierdzili że nabyli akcje w IPO). Jeśli ta spółka jest tak kiepska to co skłoniło was do wzięcia udziału w IPO?

Czyżby to naturalny polski pesymizm opisany w reklamie Hoop Coli?

Jeśli tak to naprawdę największa liczba pesymistów w całej Unii jest właśnie w tym kraju.
Edytowany: 8 maja 2011 18:50

michalmarchewka
0
Wysłane: 8 maja 2011 19:18:20
Generation: wiele słów z których na dobrą sprawę tak naprawdę nic ciekawego nie wynika, oprócz ciekawej strategi na debiucie, z której wynika że na każdej spółce debiutującej przychodzi czas korekty i oczywiście wtedy można kupić taniej. A najlepiej żeby wszyscy wzięli sobie to do serca i wstrzymali się z zakupem przez jakiś czas...
To ja mam pytanie: skoro wszyscy wiedzą, że tak jest to dlaczego w większości przypadków obrót jest największy właśnie w dniu debiutu? Z tego obrotu wynika, że ci co mają akcje uważają (tak jak ty), że przyjdzie korekta i odkupią taniej. A co muszą myśleć ci, którzy kupują? Są jacyś ułomni? Mam wyrobioną opinię na ten temat (kluczowy jest właśnie wolumen obrotów) a ci co obracają dużymi kwotami nie wypowiedzą się oczywiście na czym polega taka gra na debiucie...

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 maja 2011 20:08:54
Specjalnie obserwowałem ostatnio debiut GO TFI,czyli spółki powiązanej z GOA . Debiut był b.interesujący,bo aż 50% wzrostu (cena wyjściowa 10zł,a debiut po 15zł).
I po kilku sesjach GO TFI zjechał do... 9zł. Nie chciałbym już mówić o wielu innych spółkach,ale rzeczywiście najczęściej jest tak,że najpierw jest b.dobry debiut,a potem kursy jakoś topnieją...Są oczywiście i inne przykłady,ale jednak z reguły jest właśnie tak,jak napisałem.
P.S. @generation,a ty czemu nie stawiasz przecinków tam gdzie trzeba...?Think
Edytowany: 8 maja 2011 20:11

michalmarchewka
0
Wysłane: 8 maja 2011 22:01:30
Pozostaje liczyć, że po debiucie i3D cena za akcję nie spadnie poniżej ceny z pp...

generation
0
Wpisów: 128
Wysłane: 8 maja 2011 22:20:37
Mam na to proste wyjaśnienie. Ci którym naprawdę zależy kupują w dniu debiutu ponieważ wchodzą długo terminowo a spekulanci wychodzą.

Jeśli wchodzi spekuła to wtedy kurs rośnie o 2000% a potem korekta i zjazd o ponad połowę wzrostu. Jeśli obroty są duże to coraz więcej się w to bawi i część zarabia a duża duża część traci a potem ciężko im zamknąć stratę i dalej traci i traci wszystko!

Zawsze należy ustawić stoplossa!
Nie należy inwestować wszystkiego w jeden koszyk!

A zresztą inwestujecie i zawsze jak bierzecie udział w IPO to dają wam taką durną ankietę w której sprawdzają czy przypadkiem coś z waszą wiądzie nie tak więc zakładam szkoda gadania na ten temat.

Moje zdanie już znacie. Ja znam wasze. Mam nadzieję że dzięki tej dyskusji rozwialiśmy kilka wątpliwości tych co w dyskusji nie brali udziału.

Nadal twierdzę że spółka ma szanse. Zgadzam się że nie sprzedaje się tanio ale wydaje mi się że to i dobrze bo spekuła pomyśli dwa lub trzy razy zanim wejdzie bo jest mniejsze prawdopodobieństwo ogromnego zysku w krótkim czasie a ryzyko spore bo tak jak wskazywaliście zysku za 2012 nikt nie jest wstanie ocenić.

Gdyby kurs był tani to też byście narzekali że się tanio sprzedają i że spekuła wywinduje za bardzo cenę do góry a potem pęknie jak balon i wtedy naprawdę tylko garstka by zarobiła albo insiderzy!

Przestańcie być na nie! Trochę więcej optymizmu by się przydało albo naprawdę merytorycznej rozmowy z liczbami etc.!

pop
pop
0
Wysłane: 16 maja 2011 20:56:23
Cytat:
Gdyby kurs był tani to też byście narzekali że się tanio sprzedają i że spekuła wywinduje za bardzo cenę do góry a potem pęknie jak balon i wtedy naprawdę tylko garstka by zarobiła albo insiderzy!

Spójrz na ostatnie debiuty: Biomax, GoTFI, Minox, Domenomania, Balticon i kilka innych...
Mają jedną cechę-b.ładny debiut,a potem....w dół,w dół i w dół...d'oh!
Z tego wniosek,że lepiej ,by i3D zaczęło skromnie na debiucie,ale miało potem trwały, stabilny trend wzrostowy.Lepsze to,niż wystrzał,ubranie innych w drogie akcje,a potem stanie w miejscu lub niżej przez miesiące...
Edytowany: 16 maja 2011 20:58

vitto0
0
Wpisów: 45
Wysłane: 17 maja 2011 23:09:21
A tak w ogóle znacie już datę debiutu?

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 17 maja 2011 23:14:59
dokładna data nie jest znana, będzie podana przez oficjalny komunikat, pewnie gdzieś na początku czerwca, ale podwyższony kapitał już zarejestrowany wszystko idzie sprawnie

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 18 maja 2011 01:58:52
pop napisał(a):
Cytat:

Spójrz na ostatnie debiuty: Biomax, GoTFI, Minox, Domenomania, Balticon i kilka innych...
Mają jedną cechę-b.ładny debiut,a potem....w dół,w dół i w dół...d'oh!
Z tego wniosek,że lepiej ,by i3D zaczęło skromnie na debiucie,ale miało potem trwały, stabilny trend wzrostowy.Lepsze to,niż wystrzał,ubranie innych w drogie akcje,a potem stanie w miejscu lub niżej przez miesiące...

dokładnie:-)przynajmiej tu sie zgadzamy:-)

nie umiem się oprzeć wrażeniu, że rynek newconnect upadnie pod ciezarem swojego sukcesu.

póki sie zarabia na nim to jakoś leci ale neistety 90% spółek to firemki typu 1 pizzeria, 1 siłownia czy 1 stacja paliw, będzie na rynku notowane 1000 społek i ludzie sie pogubią i przestana w ogole grać na nim.

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

vitto0
0
Wpisów: 45
Wysłane: 18 maja 2011 13:33:16
A widzisz kolego mnie się wydaje że po pierwsze firmy które nie będą rosły zostaną przejęte przez inne firmy notowane na GPW albo na NC bo prościej jest skupić akcje z rynku. Po drugie te co szubko urosną zasilą GPW. Po trzecie te co nie będą rosły upadną!

Co do wysokich zysków. Na NC zawsze będziecie mieli wysokie zyski ponieważ te firmy są na tyle małe że się szybko rozwijają. Przesłanką negatywną jest to że mogą też szybko upaść przez kredyty, z powodu naszego wspaniałego systemu podatkowego itp.

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 22 maja 2011 17:24:33
Widze, że wątek się troche "zakurzył" i nikt nie zamieścił bardzo ciekawych informacji ze spółki z ostatnich dni - poza nieustanną debatą nad naturą debiutów na rynku NC jakby tu było tego miejsce.

Tak więc:
- rząd zainteresował się spółką: www.otwarty.pl/tekst/47202/gos...
- oraz spółka wygrała przeterg: www.otwarty.pl/tekst/47245/muz... Dancing (nie ma jednak żadnych "cyferek" jako że spółka jeszcze na NC oficjalnie nie istnieje, a szkoda bo chętnie bym mniej więcej oszacował rentowność takiego przedsięwzięcia - niemniej bardzo cieszy podane info)

michalmarchewka
0
Wysłane: 22 maja 2011 18:09:06
Rentowność takich przedsięwzięć możesz oszacować na podstawie dokumentu informacyjnego... myślę, że tam podane wyliczenia są adekwatne do każdego zlecenia jakie otrzymuje i3D (oczywiście szacunkowo).
Szukałem wyników tego przetargu na innych stronach i oprócz podania do publicznej wiadomości zwycięscy (i3D) nie padają żadne kwoty - ciekawe to jest z powodu zamówień poniekąd publicznych...
Odnosnie samego faktu wygranego przetargu to można powiedzieć, że pierwsze koty za płoty...a tych "kotów" w Polsce trochę jest... :)

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 22 maja 2011 18:12:49
No i jakby nie było będzie to kolejno ogniowo promocji firmy. Świetne to jest przy tego rodzajach spółek. Dzieło końcowe jest poniekąd rekomendacją i materialnym poświadczeniem o jakości.

pop
pop
0
Wysłane: 23 maja 2011 11:43:22
Obserwuję codziennie debiuty i dzisiaj ładnie zadebiutował Eurosystem,bo debiut na +30%. Tylko,że za chwilę ostre sypanie i teraz zysk już jest w okolicach 0...
To tylko potwierdza moje zdanie,że lepiej , by i3D zadebiutowało ostrożniej,a potem rosło,niż debiut super,a potem spadki lub kiszenie w miejscu...salute

michalmarchewka
0
Wysłane: 23 maja 2011 13:33:18
Czy już wiadomo kiedy debiut?
Też patrzyłem na debiut Eurosystemu i nie było za dobrze i dalej nie jest...
Jestem myśli, że ceny i3D poniżej tej z pp raczej nie zobaczymy...

Percances
6
Wpisów: 178
Wysłane: 23 maja 2011 14:38:58
A ja osobiście nie widzę spółki o zbliżonej kapitalizacji i działającej na równie szybko rozwijającym się rynku oraz posiadającej takie portfolio klientów jakie ma i3D. PR-owo są wyrobieni, więc będze o nich głośno. Dla mnie sama wersja pudełkowa Quazara 3D, jeśli jest tak jak o niej piszą w materiałach prasowych, może uzasadnić kapitalizację do 100mln zł. Ryzyko braku sukcesu rynkowego oczywiście istnieje, ale to jeden z takich produktów, co mocno działają na wyobraźnię inwestorów.
Już wkrótce się dowiemy jak i3d zostanie przyjęta na, bądź co bądź, słabym ostatnimi czasy rynku.
Na pewno spółka jest godna uwagi i uplasuje się między tymi 15-20 sensownymi spółkami na NC.

michalmarchewka
0
Wysłane: 23 maja 2011 16:54:52
Quasar mocno działa nie tylko na wyobraźnię inwestorów ale wszystkich, no może oprócz fachowców, którym jest dedykowany. Oczywiście każdy z nas ma jakieś "osobiste" wyobrażenie o tym programie, ale chyba nikt z nas go nie zakupi (jak choćby np. Wiedźmina 2)... chyba nie ta liga "cenowa". Powiadasz, że 100 mln kapitalizacji (powyżej 10zł/ akcje)... odnośnie tego stwierdzenia ja się nie wypowiem!

Percances
6
Wpisów: 178
Wysłane: 23 maja 2011 19:03:18
100mln zł to nie jest dużo za firmę sprzedającą skuteczne oprogramowanie do tworzenia interaktywych wizualizacji 3D. Pamiętajmy,że takie programy kosztują nawet do 35 tysięcy brutto za brozbudowaną wersję. Sukces rynkowy to,moim zdaniem, sprzedaż kilkuset sztuk oprogramowania - a marża jest bardzo wysoka. Czy będzie sukces?
Zobaczymy.

pop
pop
0
Wysłane: 23 maja 2011 19:22:24
Cytat:
Pamiętajmy,że takie programy kosztują nawet do 35 tysięcy brutto za brozbudowaną wersję. Sukces rynkowy to,moim zdaniem, sprzedaż kilkuset sztuk oprogramowania

Przecież ani cena nie jest znana,ani termin wprowadzenia,(bo przecież nie w tym roku) ani liczba sztuk,itp. itd....To gdybanie jest niepotzrebne,bo może wprowadzić w błąd innych,zwłaszcza,że nic ze szczegółów nie było podawane do wiadomości ani w mediach,ani w dokumencie...Shame on you
A gdyby było podane w dokumencie,to tym bardziej nie możesz nic podawać,bo podisywałeś klauzę poufności,prawda...?salute
Cena "100 mln" w tym momencie byłaby absurdem,więc nie ma co się niezdrowo nakręcać,bo ostatnio po super-debiutach,kursy spadały,a przecież nie o to nam chodzi...
Lepszy jest spokojny debiut i stabilny wzrost potem,niż ubieranie ludzi po wysokim kursie...
Edytowany: 23 maja 2011 19:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,257 sek.

dsdwnwco
wswuapnx
ylgmdrxv
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lrogdkoh
pfpopdgy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat