0 Dołączył: 2010-06-23 Wpisów: 51
Wysłane:
28 maja 2011 20:30:19
przy kursie: 16,90 zł
Dzięki za link, film w prosty sposób pokazuje jak bogaci ludzie i skorumpowany rząd biednego państwa mają bardzo bardzo gdzieś zwykłych ludzi i piękne środowisko, które to w obliczu możliwości zarobienia pieniędzy nie znaczą nic! Mam wielką nadzieję, że KOV wchodząc na ten "grząski" grunt wraz z całym konsorcjum nie popełni podobnego błędu (prawdopodobnie wchodząc tam mają już nóż na gardle), a % który ma trafić do lokalnych społeczności, faktycznie do niej dotrze. Ci ludzie w pełni na to zasługują! Jeszcze raz dzięki za link - otwiera oczy na problemy z jakimi ludzie borykają się po drugiej stronie barykady...my widzimy akcje, plany, liczby...a oni czują to na własnej skórze.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
29 maja 2011 11:54:10
@Redface Czy wrócił już Pan z Ługańska? Czy może Pan coś powiedzieć o pracach na Ukrainie (oczywiście nie chodzi o cenotwórcze sekreta)?
|
|
0 Dołączył: 2011-04-13 Wpisów: 1 202
Wysłane:
29 maja 2011 12:26:53
Ropa,ropa,ropa.Wszyscy tylko widzą ropę.Nigeria potrzebuje dużo gazu do produkcji prądu. korwin-mikke.pl/afryka/zobacz/...Przy zakupie OML 42 nie ma mowy o gazie a jest go na tej koncesji bardzo dużo.Może się zdażyć tak że z gazu będą prawie takie samepieniądze jak z ropy,a wydaje mi się że dziurki gazowe są tańsze,i na Ukrainie KOV nieźle to idzie. Kur nie rośnie to trzeba się dowartościować podgrzanymi kotletami. O tym właśnie mówił Kulczyk w ostatnim wywiadzie.Uważam że KI ma no oku inwestycje w Nigerii do których potrzebny jest gaz. translate.google.pl/translate?...://www.onlinenigeria.com/links/petradv.asp%3Fblurb%3D486 "Żeby wygrać trzeba grać"
|
|
|
|
Wysłane:
29 maja 2011 14:43:40
W cytowanym kilkanaście stron wcześniej filmie dokumentalnym, głównym problemem był spalany na powierzchni gaz. Z kontekstu można wywnioskować, że transport tego gazu był nieopłacalny, ale gdyby faktycznie wybudować infrastrukturę która zaspokoiła by potrzeby lokalne, to mógłby być strzał w dziesiątkę.
Edytowany: 29 maja 2011 14:44
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
29 maja 2011 15:17:21
Ten film, mimo że stronniczy, nie nastraja optymistycznie. Jeśli Shell nie sprzedawał gazu lub nie używał go do produkcji prądu lokalnie oznacza to że na miejscu nie ma żadnej infrastruktury do tego potrzebnej. Koszty jej budowy są pewnie b.drogie i niełatwe - jest to słowem robota na długie lata. KOV z tych 10% odpalanych lokalnym społecznościom tego nie wybuduje, jedyne co to może jakoś złagodzić ataki ale to też na krótką metę. Koszty zniszczonego środowiska, zdrowia i życia ludzi są dużo większe i oni nie dadzą się łatwo uspokoić.
|
|
2 Dołączył: 2010-11-14 Wpisów: 300
Wysłane:
29 maja 2011 15:35:40
Obejrzyj sobie to, to zmienisz zadnie. Myślisz, że ten gaz wydobywany podczas wydobycia ropy to nie należy do licencji? Aż szkoda patrzeć jak oni go marnują. Swoją drogą czekamy na raport niezależnego eksperta ile tam tego jeszcze zostało. Mapka rozmieszczenia gazu i ropy w Nigerii: www.oyibosonline.com/html/guid...Hit: ctrl+f i crtl+rolka myszki Widać na niej nitkę - Escravos gas pipeline przechodzącą przez OML 42, poza tym z prawie każdego pola pociągnięta nitka z ropą. Wrzucam jeszcze coś. Dr G. bardzo szczegółowo pokazuje Nigerię. Z proporcji (o ile można założyć, że jest to dokładna mapa) można założyć, że centrum naszego pola znajduję się na 5N, 5E Zobaczcie sobie np. www.tiptopglobe.com/free-map-w... Hit: wciśnijcie "Satelita" Nie jest to może wylana ropa i wieża wydobywcza?
|
|
0 Dołączył: 2011-02-14 Wpisów: 193
Wysłane:
29 maja 2011 17:05:22
Staram sobie tylko wytłumaczyć brak entuzjazmu z powodu wejścia KOV do Afryki. Rząd będzie wykorzystywał zapewne protesty ludności lokalnej do wymuszenia na KOV dużej łapówki za zgodę na wydobycie. Kto wie czy ta strona poison fire nie jest współfinansowana przez rząd nigeryjski, wcale bym się nie zdziwił. Pamiętajmy że to państwo jest UPADŁE.
|
|
Wysłane:
29 maja 2011 17:25:55
JuanPreciado napisał(a):Ten film, mimo że stronniczy, nie nastraja optymistycznie. Jeśli Shell nie sprzedawał gazu lub nie używał go do produkcji prądu lokalnie oznacza to że na miejscu nie ma żadnej infrastruktury do tego potrzebnej. Koszty jej budowy są pewnie b.drogie i niełatwe - jest to słowem robota na długie lata. KOV z tych 10% odpalanych lokalnym społecznościom tego nie wybuduje, jedyne co to może jakoś złagodzić ataki ale to też na krótką metę. Koszty zniszczonego środowiska, zdrowia i życia ludzi są dużo większe i oni nie dadzą się łatwo uspokoić. Być może Shell nie próbował się dogadać w sprawie tego gazu, poza tym presja społeczna dała do zrozumienia, że rząd nie może dłużej tylko brać łapówek, bo ludzie wywiozą ich na taczkach. I nie chodzi tu o kozła ofiarnego, którym stać miałoby się Neconde, ale o świeżych inwestorów, gdyż Shell jest tam skończony. Rząd jest świadomym że sam nie podźwignie "problemu" ropy, w związku z tym partnerzy są potrzebni, ale na innych, nowych warunkach. Kwestia infrastruktury pochłonęłaby zapewne wiele czasu i środków, ale wszystko zależy od współpracy jaką mogłoby nawiązać konsorcjum z rządem. Patrząc ogólnie to powstałyby nowe miejsca pracy dla lokalnych, gaz zamiast problemem stałby się dochodowym interesem, a ludność widząc, że to nie kolejny Shell ssie ich ropę byłaby spokojniejsza. Być może tak by ich tam polubili, że wszystkie koncesje w Nigerii wskoczyłyby z biegiem czasu do worka :) Tak czy inaczej, grunt jest śliski, ale dyplomacją da się zawsze sporo zdziałać.
|
|
0 Dołączył: 2011-02-10 Wpisów: 73
Wysłane:
29 maja 2011 20:28:09
www.aedoil.com/downloads/ASX%2...Ładnie piszą o Bloku L;] Piszą o milionach lub dziesiątkach milionów baryłek ropy w Jerudong. Zobaczymy...
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 38
Wysłane:
30 maja 2011 13:40:31
przy kursie: 17,00 zł
Nowe info z błędem tłumaczenia:
"RPS, niezależna inżynieryjna firma konsultingowa, przypisała 70 proc. udziałowi KOV w tym nietestowanym bloku zasoby warunkowe gazu ziemnego w wysokości 3,2 mld stóp sześciennych ("Bcf") w kategorii Low Estimate, 12,3 Bcf w kategorii Best Estimate oraz 29,1 Bcf w kategorii Best Estimate."
vs
"RPS, the Company’s independent engineering consulting firm, has assigned Contingent Resources to the 70% effective interest of KOV of 3.2 billion cubic feet (“Bcf”) (Low Estimate), 12.3 Bcf (Best Estimate) and 29.1 Bcf (High Estimate) of natural gas to the untested fault block."
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
30 maja 2011 13:57:27
Rozpoczęcie prac nad odwiertem O-14 jest zdrowo opóźnione, prawda?
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
30 maja 2011 14:58:01
Witam, Wróciłem koło północy z Ukrainy, bardzo pozytywnie naładowany, a tutaj... narzekania.
Np. że O-14 rusza z opóźnieniem. Tak, jest opóźnienie, czy przy tego typu operacjach opóźnienie kilkutygodnowe jest istotne? No, ale daje okazję do narzekań. A my, Polacy, lubimy narzekać, ponad wszystko. Sorry, Sicc, że akurat Tobie się dostało, to nic osobistego, po prostu po dłużej obecności muszę się przyzwyczaić ;-)
A czytaliście o tym, że skończyliśmy sejsmikę obejmującą CAŁE pola O i M? Że jest sejsmika z North-Mak? A czy policzyliście jak może się ma kategoria best estimate dla O14 (12.C BCF) do całości rezerw 3P policzonych przez RPS (62 BCF)? Dla mnie to całkiem sporo, jak na jedną dziurę. A to będzie dopiero początek, bo badamy tutaj zupełnie dotąd nierozpoznaną strefę, która może rozciągać się na całym Olgowskoje. Przyda nam się właśnie do tego bardzo dokładna sejsmika.
Z innej beczki - to jak, umawiamy się na jakąś Stockwatchową dyskusję na Wallstreet w Zakopanem?
Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 maja 2011 17:07:53
sicc napisał(a): Spoko nie chowam urazy :-) Ja nie narzekam, ja tylko zauważam pewne opóźnienia :P Patrząc na raport, to jestem zadowolony, kolejne perspektywy widoczne, bardzo obiecujące. Niestety w cenie jest chyba już cała Ukraina, kurs w ogóle nie ruszył po komunikacie. Wiem, że Ciebie jako pracownika KOV mało kurs interesuje, ale mnie jako akcjonariusza wkurza ten impas. Reasumując, byle do września...
Witaj, Oczywiście, jako pracownika KOV, a nie 'osobę pełniącą funkcje kierownicze' kurs jak najbardziej mnie interesuje - nie zapominaj, że mam opcje ze strike price = 1.89zł. Poza tym, wiemy o tym, że benchmark dla IPO na AIM będzie ustalony w Warszawie, bo tutaj jest aktywny rynek dla KOV. To co, chcemy siebie, akcjonariusza strategicznego i wszystkich, którzy zaufali nam przy IPO w Warszawie, rozwodnić? Ale to nie oznacza tanich gierek mających na celu podgrzewanie kursu. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2010-11-22 Wpisów: 400
Wysłane:
30 maja 2011 17:31:24
Redface napisał(a):Witam, Wróciłem koło północy z Ukrainy, bardzo pozytywnie naładowany, a tutaj... narzekania.
Np. że O-14 rusza z opóźnieniem. Tak, jest opóźnienie, czy przy tego typu operacjach opóźnienie kilkutygodnowe jest istotne? No, ale daje okazję do narzekań. A my, Polacy, lubimy narzekać, ponad wszystko. Rozumiem, ze KOV za niedotrzymanie terminu oczekuje euforii i pochwal? Może dotrzymujecie terminów zamiast narzekać, ze ktoś ośmiela się krytykować opóźnienia? Albo podawajcie terminy realne? Systematyczny spadek kursu nie zalezy wylacznie od spolki ale juz podawanie realnych terminow owszem. Zwazywszy straty jakie ludzie poniesli na tej inwestycji wypowiedzi takie jak cytowana sa dziwne. Zauwaz, ze inwestorzy nie dostaja comiesiecznej wyplaty ze spolki jak Ty, lecz licza tylko i wylacznie na wzrost kursu, wiec w obliczu strat nie beda "bardzo pozytywnie naladowani".
|
|
0 Dołączył: 2010-03-31 Wpisów: 550
Wysłane:
30 maja 2011 18:49:38
@ Onochi
A wydawało mi się, że podskoczyło o jeden grosz. Jeżeli się mylę, to jest to świetna wiadomość, mamy bowiem wielki progres, który obrazowo można przedstawić tak: jest dobry news = zarabiamy 2 grosze na akcji.
@ Redface
Na prawdę jest mi Ciebie bardzo żal, że dostałeś za darmo akcje ze strike price 1,89. Czy w związku z tym mamy spodziewać się oporu na 1,89 ? :-) Żartuję oczywiście.
Na poważnie, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego benchmarku dla IPO na AIM. Za pewne bierze się jakąś średnią kursu z danego okresu czasu? Możesz wyjaśnić o jaką średnią i jaki okres czasu bierze się pod uwagę? I jaka jest korelacja tego wyliczenia do ewentualnej ponownej wyceny KOV przez niezależnego eksperta.
@ Funkytown
Trochę zastanów się nad tym co piszesz. Nikt nie każe Ci inwestować w KOV.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
30 maja 2011 21:32:32
sicc napisał(a): @ Redface Na prawdę jest mi Ciebie bardzo żal, że dostałeś za darmo akcje ze strike price 1,89. Czy w związku z tym mamy spodziewać się oporu na 1,89 ? :-) Żartuję oczywiście.
Na poważnie, chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej na temat tego benchmarku dla IPO na AIM. Za pewne bierze się jakąś średnią kursu z danego okresu czasu? Możesz wyjaśnić o jaką średnią i jaki okres czasu bierze się pod uwagę? I jaka jest korelacja tego wyliczenia do ewentualnej ponownej wyceny KOV przez niezależnego eksperta.
Sicc, Chyba nie poczytales prospektu - akcje z programu opcji mogę sobie kupić po 1,89zl. Nie ma nic za darmo, przynajmniej przy tym poziomie cen. Nowa emsija, zgodnie ze statutem, jeśli będzie uchwalona przez radę dyrektorów, a nie WZA, musi być po cenie nie niższej niż sredni kurs giełdowy z bodaj poprzedzającego miesiąca notowań. Przyznam, ze nie zrozumiałem trzeciego pytania... Tak czy inaczej, tak naprawdę mamy nieodmienne pytanie o to, co ma wpływ na notowania KOV na GPW. Pozdrawiam, JKorczak /KOV/
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 maja 2011 21:48:03
Podczas jednego z ostatnich wystąpień prezes Jacek Krawiec stwierdził, że to gaz a nie ropa jest paliwem przyszłości i dlatego PKN Orlen będzie zmierzać w jego kierunku. Czy to zapowiedź zasadniczej zmiany w strategii płockiego koncernu? gazownictwo.wnp.pl/polski-konc...W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
|
|
0 Dołączył: 2009-01-27 Wpisów: 854
Wysłane:
30 maja 2011 21:57:28
Redface napisał(a):Tak czy inaczej, tak naprawdę mamy nieodmienne pytanie o to, co ma wpływ na notowania KOV na GPW. Za niski free float. Oficjalnie 50,20%, nieoficjalnie 5-10%. Masa instytucji po 2-3%, którym konsolidacja jest na rękę. Główny akcjonariusz mógłby to przerwać (szeroki rynek by dołączył, KOV jest popularny). Przypominam wynik IPO: Akcje spółki przydzielono 121 inwestorom indywidualnym i 418 instytucjonalnym. Oferta publiczna kosztowała KOV 15,9 mln zł.kov.pb.pl/2112540,18054,539-in... - przy okazji PB się popisał dwu zdaniowym newsem, parkiet i inne źródła pisały o tym samym, na szybko akurat to mi wpadło więc linkuję aby nie dawać wartości z sufitu (wg. niektórych). Na przykładzie KOV widać jakim kółkiem wzajemnej adoracji jest rynek inwestycji instytucjonalnych w Polsce. Bardzo hermetyczna stała od dłuższego czasu grupa ludzi. Ot co. W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 30 maja 2011 21:59
|
|
0 Dołączył: 2010-10-19 Wpisów: 23
Wysłane:
31 maja 2011 08:46:14
"Jakub Kurasz rozmawia z Jakubem Korczakiem, wiceprezesem Kulczyk Oil Ventures" http://www.rp.pl/temat/5.html
|
|
0 Dołączył: 2011-02-16 Wpisów: 65
Wysłane:
31 maja 2011 11:29:18
przy kursie: 17,20 zł
Cytat:KOV przystąpiła do realizacji kolejnego odwiertu na polu Olgowskoje. O-14 jest już czwartym odwiertem wykonywanym przez Spółkę od czasu przejęcia, w czerwcu 2010 r. media.kulczykoilventures.com/p... informacja na temat ukrainy!!!
Edytowany: 31 maja 2011 11:47
|
|